• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Ciao Ciao Pizza e Pasta - włoska kuchnia tylko z nazwy

Agnieszka Haponiuk
14 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Ciao Ciao Pizza e Pasta mieści się w Gdyni przy ul. Władysława IV 11A. Ciao Ciao Pizza e Pasta mieści się w Gdyni przy ul. Władysława IV 11A.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni. W poprzednim odcinku jedliśmy w PG4 w Gdańsku, a za dwa tygodnie w środę ocenimy Manca w Sopocie.



Ciao Ciao Pizza e Pasta mieści się na początku Władysława IV pod numerem 11 A zobacz na mapie Gdyni. Lokal jest malutki, z niewielką liczbą ciasno ustawionych stolików pokrytych obrusem w granatowo-białą kratkę. Co ważne, miejsce ma fajny klimat włoskiej uliczki: jedną ze ścian zdobi ciekawa fototapeta z urokliwym widokiem, zaś na drugiej wiszą ażurowe okiennice. Każdy z tych elementów przywołuje na myśl leniwe wakacje.

Dodatkowo w centrum znajduje się piec opalany drewnem i możemy obserwować, jak piecze się nasza pizza. Klimat tworzą też gdzieniegdzie odsłonięte cegły i stare fotografie. Ogólnie wystrój tworzy ciepłą i przyjemną atmosferę.

  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
Do Ciao Ciao Pizza e Pasta trafiłam w niedzielne popołudnie i w zasadzie z trudem znalazłam miejsce, co odczytałam za dobry znak. Tym razem towarzyszyły mi dzieci, które są wielbicielami pizzy i makaronów, a tych jest całkiem spory wybór w karcie. Są też specjalne dania dla dzieci, a wśród nich nieśmiertelny kurczak z frytkami.

Zamówiliśmy:

- calamari fritti - smażone, panierowane krążki kalmarów, przystawka (15 zł);
- zupę Patate - zupa ziemniaczana (8 zł);
- pizzę Margherita - sos pomidorowy, mozzarella, bazylia (12 zł);
- pizzę Pazza - sos pomidorowy, krewetki, ananas, mozzarella (19 zł);
- spaghetti bolognese - ragout wołowo-wieprzowe z warzywami (16 zł);
- tagliatelle Guarino - szpinak, sos śmietanowy, gorgonzola, speck (16 zł);
- pollo fritto - panierowany, smażony filet z kurczaka, domowe frytki, domowy ketchup (14 zł);
- panna cottę z sosem owocowym (8 zł).

Zamówienie nie było aż tak wielkie, aby nie pamiętać o wszystkim, co zamówiliśmy, a jednak pani kelnerka miała z tym problem i ostatecznie nie dostaliśmy ani zupy, ani deseru, ale za to obie pozycje pojawiły się na rachunku.

Zacznę od przystawki, która niestety mnie zawiodła. Kalmary może byłyby i smaczne, gdyby nie spalona, ciężka panierka o posmaku starego oleju. Sos o nieokreślonym smaku, tak rzadki, że pryskał na wszystkie strony.

Calamari fritti - smażone, panierowane krążki kalmarów. Calamari fritti - smażone, panierowane krążki kalmarów.
Następnie spróbowałam ulubionego tagliatelle ze szpinakiem. Niestety, danie było tak słone, że ciężko było wyczuć inny smak i nie złagodziła tego nawet duża ilość makaronu. Odrobina szpinaku i posklejane cienkie paski boczku, który był równie słony, co sos.

Tagliatelle Guarino - szpinak, sos śmietanowy, gorgonzola, speck. Tagliatelle Guarino - szpinak, sos śmietanowy, gorgonzola, speck.
Spaghetti bolognese... opuszczę zasłonę milczenia, bo była to potrawa, która smakowała "niczym", z nie najlepszej jakości mięsem, bardzo drobno zmielonym, do tego rzadkim sosem o posmaku pomidora i marchewki. A przecież ragout bolognese to mięso długo gotowane, w gęstym sosie, wyraziste i aromatyczne, z nutą czerwonego wina...

Spaghetti bolognese - ragout wołowo-wieprzowe z warzywami. Spaghetti bolognese - ragout wołowo-wieprzowe z warzywami.
Przyszedł czas na pizzę. Daję plusa za ciasto, które było udane: cienkie, z pulchnymi i wypieczonymi rantami z lekko przypalonymi bąblami. W pizzy Pazza smaczny był ananas oraz dobre krewetki.

Pizza Margherita  - sos pomidorowy, mozzarella, bazylia. Pizza Margherita  - sos pomidorowy, mozzarella, bazylia.
Miłośnicy pizzy mawiają, że po Marghericie poznacie, czy w danym lokalu zjemy smaczny placek, ale niestety nie tym razem. I w jednej, i drugiej pizzy sos był zbyt kwaśny, o posmaku koncentratu pomidorowego. Ser gumowaty, bez żadnego aromatu, smakiem bardziej przypominał wyrób seropodobny. Jestem pewna, że gdyby do obu pizz dodać aromatyczny sos pomidorowy, dorzucić świetny ser, to otrzymalibyśmy na pewno przepyszne dania.

Pizza Pazza - sos pomidorowy, krewetki, ananas, mozzarella. Pizza Pazza - sos pomidorowy, krewetki, ananas, mozzarella.
Pollo e fritti, czyli kurczak i domowe frytki - ta potrawa również nie była zadowalająca. Frytkom było daleko do tych domowych: ledwo wysmażone i miękkie. Kurczak w tej samej niesmacznej panierce co kalmary (smakował starym olejem), a samo mięso było suche i mdłe. Ketchup niestety też nie był wg mnie domowej roboty.

Pollo fritto - panierowany, smażony filet z kurczaka, domowe frytki, ketchup. Pollo fritto - panierowany, smażony filet z kurczaka, domowe frytki, ketchup.
No cóż, po wizycie w Ciao Ciao Pizza e Pasta pozostał mi niesmak. Nie rozumiem, jak można tak zepsuć jedną z najłatwiejszych i najsmaczniejszych kuchni? Potwierdza się powiedzenie, że najprostsza kuchnia jest zarazem najtrudniejsza, bo to, co jest w niej najważniejsze, to świeżość i jakość produktów, a tego zabrakło w gdyńskim lokalu. Otrzymałam jedzenie bez smaku i wyrazu, choć liczyłam na przyjemne kulinarne doznania. Bardzo szkoda, bo początkowo wizyta zapowiadała się na ciekawą kulinarną podróż do Włoch...

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (113) 10 zablokowanych

  • Żal…… ....

    Niestety na dzień dzisiejszy to najgorszy klient to Polska rodzina. Przede wszystkim:
    1. Za drogo
    2.Obsługa fatalna (oni myślą że obsługa piwinna buty lizać)
    3. Udawanie celebrytów i roszczenia o wszystko
    4. Wszystko na NIE
    Niestety tak to teraz wygląda, obojętnie czy jest to restauracja czy sklep. Polacy trochę więcej empatii i szacunku do siebię - proszę

    • 7 4

  • Dobre wrażenia (2)

    A ja byłam tam kilka razy i jestem zadowolona. Miła obsługa i dobre jedzenie - pizza bardzo podobna do takiej, jaką próbowałam na wakacjach w Neapolu. Lunch: zupa + makaron za 13 zł też bardzo w porządku, dobrze doprawione i w punkt ugotowane, nie za miękkie nie za twarde.

    • 5 14

    • (1)

      Masz tam zniżkę pracownicza?

      • 6 1

      • Nie, zaplacili mi 10 tysiecy za ta opinie:))) polecam odwiedzic restauracje przed wymadrzaniem sie w komentarzach a nie bezpodstawnie oskarzac o klamstwo kogos o innej opinii

        • 1 3

  • (1)

    podobne do pizzerii francesco, ale tam pizza jest bardzo dobra :)

    • 4 4

    • Francesco najlepsze ❤️

      • 1 2

  • artykuł pokrętny (2)

    "Nie zapowiadamy naszej wizyty. (...) Za dwa tygodnie w środę ocenimy... "

    To zapowiadacie czy nie?

    • 5 26

    • Myślisz że oni przez dwa tyg siedzą i na nia czekają?

      • 3 0

    • W środę ukaże sie artykuł

      Odnośnie wizyty, która mogła odbyć sie wcześniej - niezapowiedziana. Geniuszu.

      • 22 2

  • Włoskie niby proste, a spierdzielić nie trudno. (3)

    W Gdyni to chyba jeszcze tylko Monte Verdi trzyma poziom...

    • 3 9

    • rozczarowany

      Monte lata swietnosci ma juz dawno za soba... rownia pochyla...

      • 1 0

    • Tak. Carbonara na śmietance. Faktycznie poziom trzymają.

      • 2 0

    • Dno

      Trzyma od lat. Wszak od dna cieżko się odbic

      • 3 3

  • (1)

    A ja tam jestem zadowolona zarówno z przemiłej obsługi jak i z kuchni. I na miejscu i z dowozem dania naprawdę smaczne i czuć, że kucharz i pracownicy się starają. Makarony i pizza super! Pyszne miejsce.

    • 4 6

    • Ha ha ha

      Nie ma to jak sobie kadzić

      • 2 1

  • Nie trzeba być specem (1)

    żeby zauważyć, że bolognese pływa w wodnistym sosie (a absolutnie nie powinno!), a tagliatelle jest mdłe i blade. Panierka na kalmarach i kurczaku zbyt ciemna, wygląda na "przeciągniętą". Po samych zdjęciach można ocenić jakość dań.

    • 38 2

    • Wystarczy kupić passate, wołowinę ,makaron, trochę marchewki i w pół godziny mamy pyszne spaghetti bolognese. Do tego nie potrzeba jakiś nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych. To nie są żeberka czy carpaccio.

      • 1 1

  • takie opinie są potrzebne- kiedyś poszedłem z dziewczyną na obiad do greckiej restauracji w Gdańsku (1)

    zjedliśmy, ale nie chciałem robić awantury bo to co nam podano to był dramat a ja nie chciałem psuć wieczoru. nieuczciwym i nieumiejącym gotować restauratorom takie wizyty powinny dać do myślenia- żółta karta, w tym przypadku może nawet czerwona. jestem wstanie zapłacić za produkt ale to ma być coś porządnego a nie "flaki z olejem". dziś pewnie wyszedł bym z takiej greckiej restauracji, wtedy bardziej skupiłem się na czasie we dwoje. niestety wielu restauratorów jest nieuczciwych a potem tu płaczą że ta Pani pisze złe recenzje

    • 35 1

    • Tak. Pracowałem jako kelner to widziałem.

      Zaopatrują się w dyskontach i lokalnych sklepikach. Te ich produkty to naprawdę nie jest nic nadzwyczajnego.

      • 6 0

  • "pizzę Pazza - sos pomidorowy, krewetki, ananas, mozzarella" - odwaznie... widze ze faktycznie dla koneserow...

    • 8 1

  • Tragedia. Zostawic taka kase za jedzenie gorsze niż na dworcu (3)

    • 36 5

    • (1)

      noo, ceny to akurat maja tam przyzwoite.

      • 6 4

      • No pewnie. 108 złociszy zostawić to zupełnie przyzwoicie.

        • 1 4

    • ceny jak w bistro prawie

      • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane