- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (14 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (25 opinii)
- 3 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (137 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Jemy na mieście: Crazy Butcher - za jakością idzie smak
Crazy Butcher to "rzeźnik" numer jeden w Warszawie. Swoje kolejne delikatesy, z najwyższej jakości starannie wyselekcjonowanymi stekami, świeżymi wędlinami oraz innymi rodzajami mięsa równie wysokiej jakości, a co najważniejsze ze zrównoważonych hodowli, otworzyli także w Gdańsku. Pomysłodawcy wyszli tutaj poza ramy pierwotnej koncepcji i z delikatesami połączyli bistro. I na tym bistro dzisiaj skupię się w kolejnym tekście z cyklu "Jemy na mieście".
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Crazy Bucther Bistro mieści się przy ulicy Leśmiana 11 na osiedlu Garnizon. Kameralne wnętrze urządzone jest elegancko. W wystroju dominują szarości, drewno i beton. Uwagę zwraca zielona naturalna ściana i sporych rozmiarów neon z nazwą bistro. Nieduży bar jest schowany w rogu, a za nim znajduje się przeszklona kuchnia, co daje możliwość podglądania pracy kucharzy. Jedna ze ścian wyłożona jest tapetą z motywem wiejskiej zagrody. Do bistro wybieram się przyjaciółmi w pewne niedzielne, jeszcze zimowe popołudnie.
Za kartę odpowiada szef kuchni Roman Kotsan, a menu jest krótkie, oparte rzecz jasna na różnego rodzaju stekach. Zamawiamy następujące pozycje z karty.
- Przystawka:
- Kaszanka francuska/ jabłko/ kalafior - 28 zł
- Tatar wołowy/ mayo chilli/ ziemniak - 36 zł
- Dania główne:
- Stek Rib Eye byk - 69 zł ok. 250 g
- Stek z kapusty/ gorczyca/ brukselka - 34 zł
- Buerger wołowy/ mayo chilli/ cheddar - 38 zł
- Dodatki:
- Ziemniaki/ kwaśna śmietana - 15 zł
- Deser:
- Ciastko daktylowe/ sos toffee - 19 zł
Zacznijmy od kaszanki francuskiej (Boudin Noir) z mangalicy - węgierskiej rasy świni karmionej kasztanami. Francuska kaszanka różni się od polskiej przede wszystkim składem. Nie ma w niej kaszy przez co jest arcydelikatna, mięciutka o konsystencji musu i dosłownie rozpływa się w ustach. Ma dość specyficzny słodkawy posmak, który doskonale przełamują kwaskowe plastry jabłka.
Tatar wołowy z ongletu, czyli świecy wołowej został okrzyknięty "boskim". Mięso było świeże i dojrzałe o przyjemnym mięsnym zapachu i subtelnym smaku. Całość aksamitna, i co ciekawe, bez klasycznych tatarowych dodatków, takich jak cebula, ogórek czy grzybki za to z odrobiną szczypiorku i ziemniaczanym chrustem. Ten tatar to prawdziwy rarytas.
Do przystawek podano nam grillowaną, puchatą focaccię. Była przepyszna. Rib Eye byk to gruby plaster z sezonowanego na steki antrykotu, nazywany też sercem antrykotu. Stek serwowany jest na drewnianej desce. Był to perfekcyjnie, zgodnie z życzeniem, średnio wysmażony kawał mięsa. Do soczystego i aromatycznego steka zamówiłam najlepsze na świecie pieczone w tłuszczu ziemniaki oprószone wędzoną papryką. Doskonale wpasowała się też kwaśna śmietana. Nie skłamię jeśli napiszę, że to był najlepszy Rib Eye byk jaki przyszło mi zjeść w tym sezonie.
Burger został podany w dość ciekawej formie, a mianowicie należało go sobie samemu złożyć. W smaku był fantastyczny. Wołowina była przyrządza perfekcyjnie, wedle życzenia średnio wysmażona. Można powiedzieć, że był to klasyczny, ultra prosty burger, w którym nie było żadnej przesady ani zbędnej filozofii. Cały smak oparty był na doskonałej jakości wołowinie. To naprawdę czuć w każdym kęsie. Smaku dopełniały dodatki takie jak dobra bułka maślana, niezbyt puszysta i nie taka nadmuchana, a lekko chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku oraz świetny lekko pikantny sos majonezowy i warzywa.
Stek z kapusty, a dokładnie z czerwonej kapusty, to dość ciekawa propozycja, ale pozostaje jednak w tyle za potrawami mięsnymi. Najsmaczniejsze w tym daniu były dodatki - brukselka i kremowy sos na bazie śmietany i francuskiej musztardy. Mięsną ucztę zwieńczyliśmy bardzo słodkim i bardzo dobrym ciastkiem daktylowym. Intensywną słodycz daktyli i sosu toffee przełamywał kleks kwaśniej śmietany.
Z Crazy Bucther Bistro wychodzimy najedzeni i zachwyceni. Nie ma tu wymyślnych dań, ale za to doskonałej jakości mięsa przyrządzone po mistrzowsku oraz dobrze dobrane dodatki. Chylę także czoła przed profesjonalną obsługą, która potrafi odpowiedzieć rzeczowo i cierpliwie na każde, nawet najdziwniejsze pytanie gości. Nie omieszkałam też nabyć steka w delikatesach, również wybrałam Rib Eye. Był tak samo fenomenalny w moim domowym wykonaniu.
Jednogłośnie z moimi kulinarnymi towarzyszami przyznaliśmy Crazy Butcher Bistro ocenę celującą, bo zarówno klimat, obsługa, sposób podania, jak i smak zdobyły najwyższe noty. Trzymaj tak dalej "szalony rzeźniku".
O autorze
Miejsca
Opinie (93) ponad 20 zablokowanych
-
2022-03-28 20:39
a pupa rosnie
hahaha
- 5 0
-
2022-03-28 21:50
jem w domu... (5)
ziemniaki, dwa mielone, buraczki, dwa ogórki kiszone, szklanka soku pomidorowego ok. 10 zł.
- 12 1
-
2022-03-28 22:08
(1)
Dawaj namiar
Wpadnę
Ja ok to dam ci 12 zl- 9 0
-
2022-03-29 08:09
Kosztorys...
ziemniaki 1zł,mielone,jajko3zł, buraczki 1zł, ogóreczki małe 1 zł, sok 1,5, prąd 2zł .
- 2 0
-
2022-03-29 08:58
Chwalisz się czy żalisz, bo komentarz wygląda na smutny i negatywny. (2)
- 2 3
-
2022-03-29 10:28
Wyjaśniam... (1)
się nie chwalę ani żalę, lecz wolę moje mielone niż ziemniaki za 15zł w kwaśnej śmietanie.
- 3 0
-
2022-03-29 19:36
Co wyjaśniasz? Prosił ktoś o wyjaśnienie?
Zaprawdę, nie wiem jak poradziłbym sobie bez twojego światłego komentarza że domowe jedzenie jest dobre i tanie...
- 0 2
-
2022-03-28 21:53
Opinia wyróżniona
Pyszne jedzenie (4)
Ceny moze i wysokie, ale za jakosc sie placi. jedzenie na prawde pyszne!
- 7 18
-
2022-03-29 11:27
(1)
Jak już wydajecie na teksty sponsorowane, to możecie sobie też polskie litery kupić.
- 7 2
-
2022-03-29 12:37
gdzie można kupić polskie litery?
- 3 2
-
2022-03-29 18:29
Serio ? (1)
Ziemniaki/ kwaśna śmietana - 15 zł
- 7 0
-
2022-04-04 07:51
Jedna z ulubionych moich potraw
Kaszanka i ziemniaczki bez tego grill i się nie liczy. Szkoda mi kasy na chodzenie do knajpy z takimi cenami swoją drogą dobrze że podajecie ceny
- 1 0
-
2022-03-29 10:02
15 zł za ziemniaki? (1)
Dodatki... dodatkowo płatne? Więcej takich miejsc to już nikogo nie będzie stać na kulinarne wyjścia
- 9 1
-
2022-03-29 19:39
Mów za siebie.
Knajpa z porządnym jedzeniem nie może być tania. Jadam tam i chwałę sobie. A 2 czy 3 wyjścia w miesiącu mnie nie zubożą.
- 0 6
-
2022-03-29 18:31
Niedopatrzenie ?
Byłem dzisiaj z żoną.
Nie polecam-kaszanka przypalona, stek z czerwonej marynowanej kapusty słabiutki a wybrany i wskazany przeze mnie stek/ cena 199.9 zł za kilogram a sklepie/ naliczony na rachunku za 499 zł za kilogram? O co chodzi w tym wszystkim wie tylko obsługa i Pani sprzedająca mięso.
Są znacznie lepsze i ciekawsze miejsca.- 6 0
-
2022-03-30 00:25
W 2 stowkach
By sie zmiescil laske mozna zabrac na Dzien kobiet jako prezent
- 3 0
-
2022-03-30 05:22
Pracuś
Oni sobie jedzą, a tu niekatolicko ludzie pracują w pocie czoła w kuchni krazy buczera w Niedzielę!!!
- 1 1
-
2022-03-30 09:30
"Burger został podany w dość ciekawej formie, a mianowicie należało go sobie samemu złożyć."
To bardzo interesujące, ciekawe czy ziemniaki też trzeba sobie samemu ugotować...
- 6 0
-
2022-03-30 10:08
Co to za rzeźnik jak podaje stek z kapusty
- 6 0
-
2022-04-01 09:33
nazwa
dzisiaj kojarzy się z rzeźnikiem na Kremlu. Smacznego!
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.