• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Crazy Butcher - za jakością idzie smak

Agnieszka Haponiuk
28 marca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Crazy Butcher na osiedlu Garnizon w Gdańsku
  • Crazy Butcher na osiedlu Garnizon w Gdańsku
  • Crazy Butcher na osiedlu Garnizon w Gdańsku
  • Crazy Butcher na osiedlu Garnizon w Gdańsku
  • Crazy Butcher na osiedlu Garnizon w Gdańsku
  • Crazy Butcher na osiedlu Garnizon w Gdańsku

Crazy Butcher to "rzeźnik" numer jeden w Warszawie. Swoje kolejne delikatesy, z najwyższej jakości starannie wyselekcjonowanymi stekami, świeżymi wędlinami oraz innymi rodzajami mięsa równie wysokiej jakości, a co najważniejsze ze zrównoważonych hodowli, otworzyli także w Gdańsku. Pomysłodawcy wyszli tutaj poza ramy pierwotnej koncepcji i z delikatesami połączyli bistro. I na tym bistro dzisiaj skupię się w kolejnym tekście z cyklu "Jemy na mieście".



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Crazy Bucther Bistro mieści się przy ulicy Leśmiana 11Mapka na osiedlu Garnizon. Kameralne wnętrze urządzone jest elegancko. W wystroju dominują szarości, drewno i beton. Uwagę zwraca zielona naturalna ściana i sporych rozmiarów neon z nazwą bistro. Nieduży bar jest schowany w rogu, a za nim znajduje się przeszklona kuchnia, co daje możliwość podglądania pracy kucharzy. Jedna ze ścian wyłożona jest tapetą z motywem wiejskiej zagrody. Do bistro wybieram się przyjaciółmi w pewne niedzielne, jeszcze zimowe popołudnie.

Za kartę odpowiada szef kuchni Roman Kotsan, a menu jest krótkie, oparte rzecz jasna na różnego rodzaju stekach. Zamawiamy następujące pozycje z karty.


  • Przystawka:
  • Kaszanka francuska/ jabłko/ kalafior - 28 zł
  • Tatar wołowy/ mayo chilli/ ziemniak - 36 zł
  • Dania główne:
  • Stek Rib Eye byk - 69 zł ok. 250 g
  • Stek z kapusty/ gorczyca/ brukselka - 34 zł
  • Buerger wołowy/ mayo chilli/ cheddar - 38 zł
  • Dodatki:
  • Ziemniaki/ kwaśna śmietana - 15 zł
  • Deser:
  • Ciastko daktylowe/ sos toffee - 19 zł


  • Ciastko daktylowe
  • Francuska kaszanka z mięsa węgierskiej rasy świni karmionej kasztanami.
  • Francuska kaszanka z mięsa węgierskiej rasy świni karmionej kasztanami.
  • Francuska kaszanka z mięsa węgierskiej rasy świni karmionej kasztanami.
Zacznijmy od kaszanki francuskiej (Boudin Noir) z mangalicy - węgierskiej rasy świni karmionej kasztanami. Francuska kaszanka różni się od polskiej przede wszystkim składem. Nie ma w niej kaszy przez co jest arcydelikatna, mięciutka o konsystencji musu i dosłownie rozpływa się w ustach. Ma dość specyficzny słodkawy posmak, który doskonale przełamują kwaskowe plastry jabłka.

Tatar wołowy z ongletu, czyli świecy wołowej został okrzyknięty "boskim". Mięso było świeże i dojrzałe o przyjemnym mięsnym zapachu i subtelnym smaku. Całość aksamitna, i co ciekawe, bez klasycznych tatarowych dodatków, takich jak cebula, ogórek czy grzybki za to z odrobiną szczypiorku i ziemniaczanym chrustem. Ten tatar to prawdziwy rarytas.

  • Rib Eye byk to gruby plaster z sezonowanego na steki antrykotu.
  • Rib Eye byk to gruby plaster z sezonowanego na steki antrykotu.
  • Ten tatar to prawdziwy rarytas.
  • Ten tatar to prawdziwy rarytas.
Do przystawek podano nam grillowaną, puchatą focaccię. Była przepyszna. Rib Eye byk to gruby plaster z sezonowanego na steki antrykotu, nazywany też sercem antrykotu. Stek serwowany jest na drewnianej desce. Był to perfekcyjnie, zgodnie z życzeniem, średnio wysmażony kawał mięsa. Do soczystego i aromatycznego steka zamówiłam najlepsze na świecie pieczone w tłuszczu ziemniaki oprószone wędzoną papryką. Doskonale wpasowała się też kwaśna śmietana. Nie skłamię jeśli napiszę, że to był najlepszy Rib Eye byk jaki przyszło mi zjeść w tym sezonie.

Burger został podany w dość ciekawej formie, a mianowicie należało go sobie samemu złożyć. W smaku był fantastyczny. Wołowina była przyrządza perfekcyjnie, wedle życzenia średnio wysmażona. Można powiedzieć, że był to klasyczny, ultra prosty burger, w którym nie było żadnej przesady ani zbędnej filozofii. Cały smak oparty był na doskonałej jakości wołowinie. To naprawdę czuć w każdym kęsie. Smaku dopełniały dodatki takie jak dobra bułka maślana, niezbyt puszysta i nie taka nadmuchana, a lekko chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku oraz świetny lekko pikantny sos majonezowy i warzywa.

  • Cały smak burgera oparty był na doskonałej jakości wołowinie.
  • Cały smak burgera oparty był na doskonałej jakości wołowinie.
  • Stek z kapusty
  • Stek z kapusty
  • Ciastko daktylowe
Stek z kapusty, a dokładnie z czerwonej kapusty, to dość ciekawa propozycja, ale pozostaje jednak w tyle za potrawami mięsnymi. Najsmaczniejsze w tym daniu były dodatki - brukselka i kremowy sos na bazie śmietany i francuskiej musztardy. Mięsną ucztę zwieńczyliśmy bardzo słodkim i bardzo dobrym ciastkiem daktylowym. Intensywną słodycz daktyli i sosu toffee przełamywał kleks kwaśniej śmietany.

Z Crazy Bucther Bistro wychodzimy najedzeni i zachwyceni. Nie ma tu wymyślnych dań, ale za to doskonałej jakości mięsa przyrządzone po mistrzowsku oraz dobrze dobrane dodatki. Chylę także czoła przed profesjonalną obsługą, która potrafi odpowiedzieć rzeczowo i cierpliwie na każde, nawet najdziwniejsze pytanie gości. Nie omieszkałam też nabyć steka w delikatesach, również wybrałam Rib Eye. Był tak samo fenomenalny w moim domowym wykonaniu.

Jednogłośnie z moimi kulinarnymi towarzyszami przyznaliśmy Crazy Butcher Bistro ocenę celującą, bo zarówno klimat, obsługa, sposób podania, jak i smak zdobyły najwyższe noty. Trzymaj tak dalej "szalony rzeźniku".
6.0/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (93) ponad 20 zablokowanych

  • a pupa rosnie

    hahaha

    • 5 0

  • jem w domu... (5)

    ziemniaki, dwa mielone, buraczki, dwa ogórki kiszone, szklanka soku pomidorowego ok. 10 zł.

    • 12 1

    • (1)

      Dawaj namiar
      Wpadnę
      Ja ok to dam ci 12 zl

      • 9 0

      • Kosztorys...

        ziemniaki 1zł,mielone,jajko3zł, buraczki 1zł, ogóreczki małe 1 zł, sok 1,5, prąd 2zł .

        • 2 0

    • Chwalisz się czy żalisz, bo komentarz wygląda na smutny i negatywny. (2)

      • 2 3

      • Wyjaśniam... (1)

        się nie chwalę ani żalę, lecz wolę moje mielone niż ziemniaki za 15zł w kwaśnej śmietanie.

        • 3 0

        • Co wyjaśniasz? Prosił ktoś o wyjaśnienie?

          Zaprawdę, nie wiem jak poradziłbym sobie bez twojego światłego komentarza że domowe jedzenie jest dobre i tanie...

          • 0 2

  • Opinia wyróżniona

    Pyszne jedzenie (4)

    Ceny moze i wysokie, ale za jakosc sie placi. jedzenie na prawde pyszne!

    • 7 18

    • (1)

      Jak już wydajecie na teksty sponsorowane, to możecie sobie też polskie litery kupić.

      • 7 2

      • gdzie można kupić polskie litery?

        • 3 2

    • Serio ? (1)

      Ziemniaki/ kwaśna śmietana - 15 zł

      • 7 0

      • Jedna z ulubionych moich potraw

        Kaszanka i ziemniaczki bez tego grill i się nie liczy. Szkoda mi kasy na chodzenie do knajpy z takimi cenami swoją drogą dobrze że podajecie ceny

        • 1 0

  • 15 zł za ziemniaki? (1)

    Dodatki... dodatkowo płatne? Więcej takich miejsc to już nikogo nie będzie stać na kulinarne wyjścia

    • 9 1

    • Mów za siebie.

      Knajpa z porządnym jedzeniem nie może być tania. Jadam tam i chwałę sobie. A 2 czy 3 wyjścia w miesiącu mnie nie zubożą.

      • 0 6

  • Niedopatrzenie ?

    Byłem dzisiaj z żoną.
    Nie polecam-kaszanka przypalona, stek z czerwonej marynowanej kapusty słabiutki a wybrany i wskazany przeze mnie stek/ cena 199.9 zł za kilogram a sklepie/ naliczony na rachunku za 499 zł za kilogram? O co chodzi w tym wszystkim wie tylko obsługa i Pani sprzedająca mięso.
    Są znacznie lepsze i ciekawsze miejsca.

    • 6 0

  • W 2 stowkach

    By sie zmiescil laske mozna zabrac na Dzien kobiet jako prezent

    • 3 0

  • Pracuś

    Oni sobie jedzą, a tu niekatolicko ludzie pracują w pocie czoła w kuchni krazy buczera w Niedzielę!!!

    • 1 1

  • "Burger został podany w dość ciekawej formie, a mianowicie należało go sobie samemu złożyć."

    To bardzo interesujące, ciekawe czy ziemniaki też trzeba sobie samemu ugotować...

    • 6 0

  • Co to za rzeźnik jak podaje stek z kapusty

    • 6 0

  • nazwa

    dzisiaj kojarzy się z rzeźnikiem na Kremlu. Smacznego!

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane