- 1 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (135 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (11 opinii)
- 3 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
- 6 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
Jemy na mieście: Crazy Butcher - za jakością idzie smak
Crazy Butcher to "rzeźnik" numer jeden w Warszawie. Swoje kolejne delikatesy, z najwyższej jakości starannie wyselekcjonowanymi stekami, świeżymi wędlinami oraz innymi rodzajami mięsa równie wysokiej jakości, a co najważniejsze ze zrównoważonych hodowli, otworzyli także w Gdańsku. Pomysłodawcy wyszli tutaj poza ramy pierwotnej koncepcji i z delikatesami połączyli bistro. I na tym bistro dzisiaj skupię się w kolejnym tekście z cyklu "Jemy na mieście".
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Crazy Bucther Bistro mieści się przy ulicy Leśmiana 11 na osiedlu Garnizon. Kameralne wnętrze urządzone jest elegancko. W wystroju dominują szarości, drewno i beton. Uwagę zwraca zielona naturalna ściana i sporych rozmiarów neon z nazwą bistro. Nieduży bar jest schowany w rogu, a za nim znajduje się przeszklona kuchnia, co daje możliwość podglądania pracy kucharzy. Jedna ze ścian wyłożona jest tapetą z motywem wiejskiej zagrody. Do bistro wybieram się przyjaciółmi w pewne niedzielne, jeszcze zimowe popołudnie.
Za kartę odpowiada szef kuchni Roman Kotsan, a menu jest krótkie, oparte rzecz jasna na różnego rodzaju stekach. Zamawiamy następujące pozycje z karty.
- Przystawka:
- Kaszanka francuska/ jabłko/ kalafior - 28 zł
- Tatar wołowy/ mayo chilli/ ziemniak - 36 zł
- Dania główne:
- Stek Rib Eye byk - 69 zł ok. 250 g
- Stek z kapusty/ gorczyca/ brukselka - 34 zł
- Buerger wołowy/ mayo chilli/ cheddar - 38 zł
- Dodatki:
- Ziemniaki/ kwaśna śmietana - 15 zł
- Deser:
- Ciastko daktylowe/ sos toffee - 19 zł
Zacznijmy od kaszanki francuskiej (Boudin Noir) z mangalicy - węgierskiej rasy świni karmionej kasztanami. Francuska kaszanka różni się od polskiej przede wszystkim składem. Nie ma w niej kaszy przez co jest arcydelikatna, mięciutka o konsystencji musu i dosłownie rozpływa się w ustach. Ma dość specyficzny słodkawy posmak, który doskonale przełamują kwaskowe plastry jabłka.
Tatar wołowy z ongletu, czyli świecy wołowej został okrzyknięty "boskim". Mięso było świeże i dojrzałe o przyjemnym mięsnym zapachu i subtelnym smaku. Całość aksamitna, i co ciekawe, bez klasycznych tatarowych dodatków, takich jak cebula, ogórek czy grzybki za to z odrobiną szczypiorku i ziemniaczanym chrustem. Ten tatar to prawdziwy rarytas.
Do przystawek podano nam grillowaną, puchatą focaccię. Była przepyszna. Rib Eye byk to gruby plaster z sezonowanego na steki antrykotu, nazywany też sercem antrykotu. Stek serwowany jest na drewnianej desce. Był to perfekcyjnie, zgodnie z życzeniem, średnio wysmażony kawał mięsa. Do soczystego i aromatycznego steka zamówiłam najlepsze na świecie pieczone w tłuszczu ziemniaki oprószone wędzoną papryką. Doskonale wpasowała się też kwaśna śmietana. Nie skłamię jeśli napiszę, że to był najlepszy Rib Eye byk jaki przyszło mi zjeść w tym sezonie.
Burger został podany w dość ciekawej formie, a mianowicie należało go sobie samemu złożyć. W smaku był fantastyczny. Wołowina była przyrządza perfekcyjnie, wedle życzenia średnio wysmażona. Można powiedzieć, że był to klasyczny, ultra prosty burger, w którym nie było żadnej przesady ani zbędnej filozofii. Cały smak oparty był na doskonałej jakości wołowinie. To naprawdę czuć w każdym kęsie. Smaku dopełniały dodatki takie jak dobra bułka maślana, niezbyt puszysta i nie taka nadmuchana, a lekko chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku oraz świetny lekko pikantny sos majonezowy i warzywa.
Stek z kapusty, a dokładnie z czerwonej kapusty, to dość ciekawa propozycja, ale pozostaje jednak w tyle za potrawami mięsnymi. Najsmaczniejsze w tym daniu były dodatki - brukselka i kremowy sos na bazie śmietany i francuskiej musztardy. Mięsną ucztę zwieńczyliśmy bardzo słodkim i bardzo dobrym ciastkiem daktylowym. Intensywną słodycz daktyli i sosu toffee przełamywał kleks kwaśniej śmietany.
Z Crazy Bucther Bistro wychodzimy najedzeni i zachwyceni. Nie ma tu wymyślnych dań, ale za to doskonałej jakości mięsa przyrządzone po mistrzowsku oraz dobrze dobrane dodatki. Chylę także czoła przed profesjonalną obsługą, która potrafi odpowiedzieć rzeczowo i cierpliwie na każde, nawet najdziwniejsze pytanie gości. Nie omieszkałam też nabyć steka w delikatesach, również wybrałam Rib Eye. Był tak samo fenomenalny w moim domowym wykonaniu.
Jednogłośnie z moimi kulinarnymi towarzyszami przyznaliśmy Crazy Butcher Bistro ocenę celującą, bo zarówno klimat, obsługa, sposób podania, jak i smak zdobyły najwyższe noty. Trzymaj tak dalej "szalony rzeźniku".
O autorze
Miejsca
Opinie (93) ponad 20 zablokowanych
-
2022-03-28 15:29
$$$ (4)
Pierwszy raz tak bezkrytycznie, pierwszy raz poza cyklem, chyba pierwszy raz ocena 6,0. Ewidentnie artykul sponsorowany. Zbyt wiele felietonow tej pani redaktor przeczytalem, zeby uwierzyc w szczerosc tego opisu
- 108 15
-
2022-03-28 20:50
Było kilka celujących (1)
ocena jest subiektywna :)
- 4 9
-
2022-03-29 07:57
W punkt.
- 11 0
-
2022-03-29 15:30
opinia subiektywna
Ja, zupełnie subiektywnie, też wystawiłbym 6/6 za jakość potraw. Czy artykuł jest sponsorowany - nie wiem, ale w wielu miejscach jadłem stekowe bistro i Crazy Butcher stoi wysoko.
Spróbujcie przystawek i dodatków, to też wyznacznik jakości restauracji. Tatar jest wybitny, dodatek w formie pora, wątróbka, wyjątkowo smaczne. Ja polecam z ręką na sercu, a nikt mi nie płaci ani nie jestem jakkolwiek powiązany z gastronomią.- 4 5
-
2022-03-29 18:31
Tutaj
Brak rzetelnych recenzji , tu jest miejsce na reklamę
- 4 0
-
2022-03-28 15:54
Ten stek olbrzymi, do tego zupełnie surowy, a nie średnio wysmażony. Burger za 38, a kapusta 34. (1)
Jak zwykle, jedzenie wegetarianskie w cenie mięsa. Bez sensu.
- 27 1
-
2022-03-28 17:40
Stek z kalafiora podobno wychodzi taniej
- 8 1
-
2022-03-28 16:09
Jak widzę te wielkie talerze i na nich garstka czegośtam to już wiem aby omijać
- 29 1
-
2022-03-28 16:23
Stek z kapusty ??? Padłem, z kapusty to najwyżej może być surówka, nie stek... (7)
- 33 1
-
2022-03-28 19:58
Może zaczniemy wkurzać wegetarian/wegan np. (6)
Leczo z powietrza 32 zł za porcję (0 gram)
albo
Sałatka na niby 18 zł za porcję (0 gram)
a na deser
Shake za 15 zł w 100% z wody- 13 2
-
2022-03-28 20:15
mikromózg przy klawiaturze (1)
bezcenny
- 2 11
-
2022-03-30 09:25
To od wegańskiej diety...
- 2 0
-
2022-03-28 21:39
Mój hit to jednak kabanosy roślinne, chyba na drzewie rosły... (2)
- 7 1
-
2022-03-28 22:04
(1)
No tak, wszak drobiowe kabanosy juz sa ok XD
- 2 6
-
2022-03-29 16:49
Sojowe lepsze ?
- 4 0
-
2022-03-29 19:31
A czym ciebie ci źli weganie wkurzyli, że chcesz się mścić?
- 0 4
-
2022-03-28 19:01
Kogoś na to stać to sobie zje.
- 8 3
-
2022-03-28 19:05
To ciastko jest podane na za małym talerzu.
- 22 0
-
2022-03-28 19:10
Ziemniaki i kwasna smietana 15 zyla:)
To ile procent marży? 1500%?:) Chwała za pomysł.... Die wywrotki ziemniaków i można iść na emeryturę:) Panie Morawiecki...można? Mozna:)
- 21 0
-
2022-03-28 19:27
Ziemniaki 15zl
Ziemniaki ze śmietaną 15zl...ceny kosmos
- 16 2
-
2022-03-28 19:43
Głodny (1)
Kaszanka bez kaszy, tatar bez dodatków, ale za to z chrustem. To już za dużo jak dla mnie, ale nagle przygniata
Stek z kapusty- 25 0
-
2022-03-28 21:53
Stek z kapusty byłby dobry na brzuch pusty gdyby po nim zaraz wpadał stek wołowy mało tłusty !
- 7 0
-
2022-03-28 19:55
faktycznie skromne to Me-nuuu;]
- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.