• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Crazy Butcher - za jakością idzie smak

Agnieszka Haponiuk
28 marca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Crazy Butcher na osiedlu Garnizon w Gdańsku
  • Crazy Butcher na osiedlu Garnizon w Gdańsku
  • Crazy Butcher na osiedlu Garnizon w Gdańsku
  • Crazy Butcher na osiedlu Garnizon w Gdańsku
  • Crazy Butcher na osiedlu Garnizon w Gdańsku
  • Crazy Butcher na osiedlu Garnizon w Gdańsku

Crazy Butcher to "rzeźnik" numer jeden w Warszawie. Swoje kolejne delikatesy, z najwyższej jakości starannie wyselekcjonowanymi stekami, świeżymi wędlinami oraz innymi rodzajami mięsa równie wysokiej jakości, a co najważniejsze ze zrównoważonych hodowli, otworzyli także w Gdańsku. Pomysłodawcy wyszli tutaj poza ramy pierwotnej koncepcji i z delikatesami połączyli bistro. I na tym bistro dzisiaj skupię się w kolejnym tekście z cyklu "Jemy na mieście".



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Crazy Bucther Bistro mieści się przy ulicy Leśmiana 11Mapka na osiedlu Garnizon. Kameralne wnętrze urządzone jest elegancko. W wystroju dominują szarości, drewno i beton. Uwagę zwraca zielona naturalna ściana i sporych rozmiarów neon z nazwą bistro. Nieduży bar jest schowany w rogu, a za nim znajduje się przeszklona kuchnia, co daje możliwość podglądania pracy kucharzy. Jedna ze ścian wyłożona jest tapetą z motywem wiejskiej zagrody. Do bistro wybieram się przyjaciółmi w pewne niedzielne, jeszcze zimowe popołudnie.

Za kartę odpowiada szef kuchni Roman Kotsan, a menu jest krótkie, oparte rzecz jasna na różnego rodzaju stekach. Zamawiamy następujące pozycje z karty.


  • Przystawka:
  • Kaszanka francuska/ jabłko/ kalafior - 28 zł
  • Tatar wołowy/ mayo chilli/ ziemniak - 36 zł
  • Dania główne:
  • Stek Rib Eye byk - 69 zł ok. 250 g
  • Stek z kapusty/ gorczyca/ brukselka - 34 zł
  • Buerger wołowy/ mayo chilli/ cheddar - 38 zł
  • Dodatki:
  • Ziemniaki/ kwaśna śmietana - 15 zł
  • Deser:
  • Ciastko daktylowe/ sos toffee - 19 zł


  • Ciastko daktylowe
  • Francuska kaszanka z mięsa węgierskiej rasy świni karmionej kasztanami.
  • Francuska kaszanka z mięsa węgierskiej rasy świni karmionej kasztanami.
  • Francuska kaszanka z mięsa węgierskiej rasy świni karmionej kasztanami.
Zacznijmy od kaszanki francuskiej (Boudin Noir) z mangalicy - węgierskiej rasy świni karmionej kasztanami. Francuska kaszanka różni się od polskiej przede wszystkim składem. Nie ma w niej kaszy przez co jest arcydelikatna, mięciutka o konsystencji musu i dosłownie rozpływa się w ustach. Ma dość specyficzny słodkawy posmak, który doskonale przełamują kwaskowe plastry jabłka.

Tatar wołowy z ongletu, czyli świecy wołowej został okrzyknięty "boskim". Mięso było świeże i dojrzałe o przyjemnym mięsnym zapachu i subtelnym smaku. Całość aksamitna, i co ciekawe, bez klasycznych tatarowych dodatków, takich jak cebula, ogórek czy grzybki za to z odrobiną szczypiorku i ziemniaczanym chrustem. Ten tatar to prawdziwy rarytas.

  • Rib Eye byk to gruby plaster z sezonowanego na steki antrykotu.
  • Rib Eye byk to gruby plaster z sezonowanego na steki antrykotu.
  • Ten tatar to prawdziwy rarytas.
  • Ten tatar to prawdziwy rarytas.
Do przystawek podano nam grillowaną, puchatą focaccię. Była przepyszna. Rib Eye byk to gruby plaster z sezonowanego na steki antrykotu, nazywany też sercem antrykotu. Stek serwowany jest na drewnianej desce. Był to perfekcyjnie, zgodnie z życzeniem, średnio wysmażony kawał mięsa. Do soczystego i aromatycznego steka zamówiłam najlepsze na świecie pieczone w tłuszczu ziemniaki oprószone wędzoną papryką. Doskonale wpasowała się też kwaśna śmietana. Nie skłamię jeśli napiszę, że to był najlepszy Rib Eye byk jaki przyszło mi zjeść w tym sezonie.

Burger został podany w dość ciekawej formie, a mianowicie należało go sobie samemu złożyć. W smaku był fantastyczny. Wołowina była przyrządza perfekcyjnie, wedle życzenia średnio wysmażona. Można powiedzieć, że był to klasyczny, ultra prosty burger, w którym nie było żadnej przesady ani zbędnej filozofii. Cały smak oparty był na doskonałej jakości wołowinie. To naprawdę czuć w każdym kęsie. Smaku dopełniały dodatki takie jak dobra bułka maślana, niezbyt puszysta i nie taka nadmuchana, a lekko chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku oraz świetny lekko pikantny sos majonezowy i warzywa.

  • Cały smak burgera oparty był na doskonałej jakości wołowinie.
  • Cały smak burgera oparty był na doskonałej jakości wołowinie.
  • Stek z kapusty
  • Stek z kapusty
  • Ciastko daktylowe
Stek z kapusty, a dokładnie z czerwonej kapusty, to dość ciekawa propozycja, ale pozostaje jednak w tyle za potrawami mięsnymi. Najsmaczniejsze w tym daniu były dodatki - brukselka i kremowy sos na bazie śmietany i francuskiej musztardy. Mięsną ucztę zwieńczyliśmy bardzo słodkim i bardzo dobrym ciastkiem daktylowym. Intensywną słodycz daktyli i sosu toffee przełamywał kleks kwaśniej śmietany.

Z Crazy Bucther Bistro wychodzimy najedzeni i zachwyceni. Nie ma tu wymyślnych dań, ale za to doskonałej jakości mięsa przyrządzone po mistrzowsku oraz dobrze dobrane dodatki. Chylę także czoła przed profesjonalną obsługą, która potrafi odpowiedzieć rzeczowo i cierpliwie na każde, nawet najdziwniejsze pytanie gości. Nie omieszkałam też nabyć steka w delikatesach, również wybrałam Rib Eye. Był tak samo fenomenalny w moim domowym wykonaniu.

Jednogłośnie z moimi kulinarnymi towarzyszami przyznaliśmy Crazy Butcher Bistro ocenę celującą, bo zarówno klimat, obsługa, sposób podania, jak i smak zdobyły najwyższe noty. Trzymaj tak dalej "szalony rzeźniku".
6.0/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (93) ponad 20 zablokowanych

  • $$$ (4)

    Pierwszy raz tak bezkrytycznie, pierwszy raz poza cyklem, chyba pierwszy raz ocena 6,0. Ewidentnie artykul sponsorowany. Zbyt wiele felietonow tej pani redaktor przeczytalem, zeby uwierzyc w szczerosc tego opisu

    • 108 15

    • Było kilka celujących (1)

      ocena jest subiektywna :)

      • 4 9

      • W punkt.

        • 11 0

    • opinia subiektywna

      Ja, zupełnie subiektywnie, też wystawiłbym 6/6 za jakość potraw. Czy artykuł jest sponsorowany - nie wiem, ale w wielu miejscach jadłem stekowe bistro i Crazy Butcher stoi wysoko.
      Spróbujcie przystawek i dodatków, to też wyznacznik jakości restauracji. Tatar jest wybitny, dodatek w formie pora, wątróbka, wyjątkowo smaczne. Ja polecam z ręką na sercu, a nikt mi nie płaci ani nie jestem jakkolwiek powiązany z gastronomią.

      • 4 5

    • Tutaj

      Brak rzetelnych recenzji , tu jest miejsce na reklamę

      • 4 0

  • Ten stek olbrzymi, do tego zupełnie surowy, a nie średnio wysmażony. Burger za 38, a kapusta 34. (1)

    Jak zwykle, jedzenie wegetarianskie w cenie mięsa. Bez sensu.

    • 27 1

    • Stek z kalafiora podobno wychodzi taniej

      • 8 1

  • Jak widzę te wielkie talerze i na nich garstka czegośtam to już wiem aby omijać

    • 29 1

  • Stek z kapusty ??? Padłem, z kapusty to najwyżej może być surówka, nie stek... (7)

    • 33 1

    • Może zaczniemy wkurzać wegetarian/wegan np. (6)

      Leczo z powietrza 32 zł za porcję (0 gram)
      albo
      Sałatka na niby 18 zł za porcję (0 gram)
      a na deser
      Shake za 15 zł w 100% z wody

      • 13 2

      • mikromózg przy klawiaturze (1)

        bezcenny

        • 2 11

        • To od wegańskiej diety...

          • 2 0

      • Mój hit to jednak kabanosy roślinne, chyba na drzewie rosły... (2)

        • 7 1

        • (1)

          No tak, wszak drobiowe kabanosy juz sa ok XD

          • 2 6

          • Sojowe lepsze ?

            • 4 0

      • A czym ciebie ci źli weganie wkurzyli, że chcesz się mścić?

        • 0 4

  • Kogoś na to stać to sobie zje.

    • 8 3

  • To ciastko jest podane na za małym talerzu.

    • 22 0

  • Ziemniaki i kwasna smietana 15 zyla:)

    To ile procent marży? 1500%?:) Chwała za pomysł.... Die wywrotki ziemniaków i można iść na emeryturę:) Panie Morawiecki...można? Mozna:)

    • 21 0

  • Ziemniaki 15zl

    Ziemniaki ze śmietaną 15zl...ceny kosmos

    • 16 2

  • Głodny (1)

    Kaszanka bez kaszy, tatar bez dodatków, ale za to z chrustem. To już za dużo jak dla mnie, ale nagle przygniata
    Stek z kapusty

    • 25 0

    • Stek z kapusty byłby dobry na brzuch pusty gdyby po nim zaraz wpadał stek wołowy mało tłusty !

      • 7 0

  • faktycznie skromne to Me-nuuu;]

    • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane