• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Ducha 66 dobre na śniadanie

Agnieszka Haponiuk
12 lutego 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Tym razem wybrałam się do Ducha 66 w Gdańsku w porze śniadaniowej. Co mi zasmakowało? Tym razem wybrałam się do Ducha 66 w Gdańsku w porze śniadaniowej. Co mi zasmakowało?

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Ducha 66 w centrum Gdańska. Poprzednio byliśmy w Mora Bistro na pysznych burgerach. Za dwa tygodnie opiszemy restaurację Del Mar w Gdyni - już tam byliśmy.



Restauracje z dobrym śniadaniem w Trójmieście


Przy zrewitalizowanej ul. Świętego Ducha (numer 66) w Gdańsku od niespełna pół roku działa nowy lokal - Ducha 66, który jest połączeniem kawiarni i restauracji. Wybieram się tu wraz z kolegą na późne śniadanie.

Wystrój jest przemyślany w każdym detalu i utrzymany w typowym miejskim stylu. Mamy tu betonowe ściany, surową cegłę, odsłonięte rury wentylacyjne przy suficie, nowoczesne żarówki, szare stoliki, drewniane krzesła z szarymi pluszowymi siedziskami, a pod ścianą oczywiście długie siedzisko z pluszowymi poduchami. Jest nowocześnie i minimalistycznie, a zarazem ciepło i wygodnie, mimo że dominują odcienie szarości i czerń. Jednym z elementów wystroju jest neon w kształcie cząsteczek kofeiny (wzór chemiczny) oraz plakaty z nowoczesną grafiką. Pewną niedogodnością może być brak okien i - co za tym idzie - dziennego światła, ale nie powiem, żeby to jakoś specjalnie przeszkadzało, ponieważ lokal jest dobrze oświetlony. Warto nadmienić, że restauracja ma dwa poziomy i łącznie trzy sale - jedna z barem na górze i dwie mniejsze w podziemiu lokalu.

  • Restauracja Ducha 66 w Gdańsku
  • Restauracja Ducha 66 w Gdańsku
  • Restauracja Ducha 66 w Gdańsku
  • Restauracja Ducha 66 w Gdańsku
  • Restauracja Ducha 66 w Gdańsku
  • Restauracja Ducha 66 w Gdańsku
  • Restauracja Ducha 66 w Gdańsku
  • Restauracja Ducha 66 w Gdańsku
  • Restauracja Ducha 66 w Gdańsku
  • Restauracja Ducha 66 w Gdańsku
  • Restauracja Ducha 66 w Gdańsku
  • Restauracja Ducha 66 w Gdańsku
  • Restauracja Ducha 66 w Gdańsku
  • Restauracja Ducha 66 w Gdańsku
  • Restauracja Ducha 66 w Gdańsku
  • Restauracja Ducha 66 w Gdańsku
Śniadania podawane są tutaj od godz. 8 do 13 i mają ciekawą formę: składają się z talerzyków z niewielkimi daniami czy też regionalnymi produktami, z których można skomponować własny zestaw śniadaniowy, a wybór jest niemały. Cena za talerzyk to 5 zł, 10 zł lub 15 zł. Prócz talerzyków można zamówić także gotowe zestawy śniadaniowe, w tym klasyczne śniadanie angielskie. Do śniadania - za symboliczną złotówkę - serwowana jest kawa przelewowa z tzw. segmentu speciality coffee (najwyższa jakość). Muszę przyznać, że nigdy wcześniej nie piłam tak dobrej kawy przelewowej jak w restauracji Ducha 66. To była naprawdę dobra, mocno palona kawa z owocowo-orzechową nutką. Budzi do życia.

Zamówiliśmy:

- zestaw past śniadaniowych: smalec z ciecierzycy, twarożek z rzodkiewką i szczypiorem, pasta z wędzonego śledzia, miks sałat z pomidorem i ogórkiem, kosz pieczywa i masło (26 zł).

Talerzyki za 15 zł (łącznie 30 zł):
- "nabiał" - talerz serów regionalnych (twaróg raciborski, ser tylżycki, ser skarszewski);
- "mięso" - talerz wędlin (szynka wędzona, ogonówka wędzona, kiełbasa cekcyńska dojrzewająca i kiełbasa bydgoska dojrzewająca).

Talerzyki za 5 zł (łącznie 15 zł):
- "słony kosz" - chleb rustykalny, chleb polski na liściu, chleb razowy ze
słonecznikiem i masło;
- "mały warzywniak" - talerz świeżych warzyw, pomidor, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek, papryka czerwona i sałata;
- "słodki akcent" - domowa konfitura i miód z Kociewia.

Talerzyk za 10 zł:
- jajka (do wyboru) - omlet z trzech jaj z dwoma dodatkami (szynka wędzona i
szczypiorek).



Naszą talerzykową ucztę zaczynamy od serów, mięsa, słonego kosza i małego warzywniaka oraz słodkiego akcentu. Twaróg raciborski jest lekko kwaśny o gładkiej konsystencji, doskonale smakuje z delikatnie słodkim miodem kociewskim. Ser tylżycki to ser z charakterem, aromatyczny o wyrazistym, ostrym smaku. Natomiast ser skarszewski jest bardzo łagodny, delikatnie orzechowy, dlatego tak dobrze smakował z kwaśną domową konfiturą z wiśni. Te smaki nie są mi obce, a więc nie uwodzą mnie specjalnie, są po prostu dobre.

Talerzyk "nabiał" - zestaw serów i talerzyk mały warzywniak Talerzyk "nabiał" - zestaw serów i talerzyk mały warzywniak
Wędliny są równie smaczne, a - co najważniejsze - produkowane według tradycyjnych metod w niewielkich regionalnych masarniach. Kiełbasa cekcyńska jest intensywna w smaku, pikantna z dominacją czosnku i majeranku oraz charakterystycznym tłustym posmakiem dojrzewających wędlin. Kiełbasa bydgoska była zdecydowanie łagodniejsza w smaku, bez mocno wyczuwalnej nuty wędzenia i z małą ilością przypraw. Jeśli chodzi o szynkę i ogonówkę, to przede wszystkim dało się wyczuć jakość tych wędlin - typowy swojski smak. Szynka wędzona chuda ma mocno dymny posmak, dość słona. Ogonówka z kolei jest krucha i bardzo delikatna. Obie smakują bez zarzutu.

Do tego wszystkiego pasował doskonały słony kosz, czyli różne rodzaje wybornego pieczywa i poprawny talerzyk z warzywami. Jeśli chodzi o wielkość porcji, to jeden talerzyk nabiału lub mięsa z dodatkiem pieczywa jest naprawdę wystarczający na jedną osobę. Po takim śniadaniu nie będziemy głodni.

Talerzyk "mięso" - zestaw wędlin Talerzyk "mięso" - zestaw wędlin
Moje serce jednak skradła pasta z wędzonego śledzia. Była świetna: pikantna, o wyrazistym, ale przyjemnie wyczuwalnym posmaku wędzonego śledzia, którego intensywność została stonowana odrobiną twarożku i oliwy. Trudno było się od niej oderwać. W zestawie był także smalec z ciecierzycy, którego smak zdominował kumin. Z kolei twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to klasyka gatunku, bez zarzutu. Pasty zostały podane na specjalnie zaprojektowanej desce z wgłębieniami na słoiczki.

Zestaw past śniadaniowych. Zestaw past śniadaniowych.
Na koniec naszej talerzykowej uczty uraczyliśmy się pysznym, pulchnym i wilgotnym omletem z wyrazistą słoną szynką i szczypiorkiem.

Omlet z trzech jaj z dodatkami Omlet z trzech jaj z dodatkami
Podsumowanie: Spodobała mi się koncepcja z talerzykami, ale pokusiłabym się o większe ich urozmaicenie, bo mimo że sery i szynki były smaczne i dobre jakościowo, to jednak nie zapadają w pamięć tak jak pyszna pasta śledziowa. W ogólnym rozrachunku za pomysł, smak i pyszną kawę wystawiam ocenę dobrą z plusem.

4.5/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (147) ponad 20 zablokowanych

  • Opinia wyróżniona

    Nie zgadzam się (3)

    Śniadania adekwatne do ceny i jakości niestety moi drodzy chcąc zjeść coś innego niż makaron z kurczakiem z samej chemii (mówię tu o daniach głównych) musimy zrozumieć podstawowe fakty działania knajp, chcesz zjeść zdrowo i z dobrych składników? Zapłacisz 5zl więcej, Magda gessler się ze mną zgodzi, byłem na śniadaniu jest dużo innych ciepłych pozycji, autorka widocznie nie opowiedziała o wszystkim, akurat kawę maja bardzo dobra, ja polecam to miejsce, da się popracować w spokoju i przy fajnym śniadaniu/lunchu, polecam sprawdzić samemu

    • 35 17

    • (2)

      Dlaczego wyróżnione są tylko pozytywne opinie? A nie na przykład te, pod którymi jest najwięcej "łapek" w górę? Czy Pani Agnieszka maczała w tym palce?

      • 9 2

      • A maczasz palce w swojej zupie.

        • 0 1

      • Nie, Donald trump

        • 2 6

  • Opinia wyróżniona

    Jedna z lepszych restauracji (5)

    Nie rozumiem zupełnie tych negatywnych komentarzy. Do restauracji trafiłam przypadkiem i od tego czasu jest jedną z moim ulubionych. Wszystko zawsze jest świeże, bardzo ładnie podane i co najważniejsze pyszne! Przemiła obsługa i ładny wystrój.

    • 27 25

    • Ciekawe (3)

      Czy opina wyróżniona = opłacona?

      • 16 3

      • (1)

        Napisz maila do Trójmiasto jak nie masz co robić w życiu

        • 3 7

        • Ile bierzesz za komentarz. Ile ci płaca. Sprzedawczyku. Judaszu.

          • 1 0

      • Czy hejt Widz opłacony. Ile bierzesz za pomyje ?

        • 4 10

    • Dziękujemy właścicielom i menagerom za pięknie pisane komenty

      • 20 5

  • Moje miejsce

    Polecam odwiedzenie Ducha66 w piątek, kiedy jest muzyka na zywo. Byłam tam z przyjaciółmi na małym co nie co i na winku i było cudownie. Pyszne jedzonko, idealnie dopasowane wino i wspaniała atmosfera. Śniadanie równiez miałam przyjemność skosztować, tak samo jak ciasta, bez zarzutów. Gorąco polecam!

    • 3 2

  • (9)

    śniadanko na zimno? nic na ciepło? żadnego tosta? bejkonu, jajka? owsianki? to ja dziękuję bardzo

    • 24 16

    • Był omlet przecież (3)

      Chyba na ciepło podają, nie wiem nie byłem jeszcze

      • 8 3

      • (2)

        a no tak, sory

        • 2 1

        • (1)

          omlet na zimno z mlekiem z lodówki

          • 9 1

          • Czego się ciszniesz jak nie masz racji. Lepiej klawiaturę wywal za okno zanim pokroić ciebie żeby pisać głupoty.

            • 0 0

    • Omlet, śniadanie angielskie (4)

      • 1 1

      • (3)

        gdzie Ty tam widzisz śniadanie angielskie? bo ja bym chętnie zjadł tylko takie dobre wypaśne jak w jukeju i mogę zapłacić te 6 funtów za to

        • 4 1

        • (2)

          No taaaak bo serwują tylko to co jest na zdjęciach xD na pewno pani krytyk zamówiła wszystko z karty

          • 1 0

          • (1)

            ona zawsze zamawia wszytsko i co gorsze zjada

            • 1 0

            • 3 dania

              Tak. Na bank. Tylko 3 Dania w karcie. Każdy je co lubi i ocenia sama. Nie musi jeść jajek bo ty je lubisz.

              • 0 1

  • produkty z makro które w zakupie kosztowały 2-3 zł oni sprzedają za 30 zł. (4)

    niezła marża

    • 62 18

    • Człowieku. Idź i kup produkty za 2-3 zł i sprzedawaj. Jak tylko otworzysz restauracje. To chętnie tam wpadnę i posmakuje produktów z Marko. I opisze Ciebie w internecie. Ze kupujesz i masz niezła marże !!!! Czekam

      • 1 1

    • To jedź sobie do makro i kup

      • 0 2

    • Ciekawe jaki czynsz im tam walą....

      • 2 1

    • Otwórz knajpę, rób to samo!

      Zgarniaj mamonę, przepis już znasz...

      • 12 15

  • Opinia wyróżniona

    Polecam! (3)

    Jadłam tam śniadanie, najbogatsze i najbardziej apetycznie wyglądające English breakfast w Trójmieście, poza tym omlet- ekstremalnie puszysty z oliwą koperkową, obłęd! Wybrałam się tam kiedyś też na obiad, niebo w gębie! Do tego wino domowe w niewygórowanej cenie (9 zł). Będę polecać: atmosfera, jedzenie, obsluga, wszystko na plus.

    • 22 22

    • Wino Domu!!

      Wino domu!! nie ma takiego czegoś jak wino domowe

      • 2 1

    • (1)

      oooo próba ratowania wizerunku przez menegera :D

      • 12 1

      • No tak wszystko co jest napisane pozytywnie jest sprawa szefów menagerow i innych pracusiów bo przecież tutaj się pisze komentarze tylko hejt hejt ahhhh to Trójmiasto....

        • 2 7

  • Najbardziej podoba mi się profil pani z kokiem (1)

    siedzącej pod ścianą.

    • 30 1

    • No faktycznie, po zzumowanu

      Hardcore

      • 1 0

  • zdjęcia (2)

    Artykulik jak zawsze ale dziś zwróciłam uwagę na zdjęcia. Mój borze liściasty, to zbrodnia takie foty pokazywać ludziom :/

    • 6 0

    • (1)

      Mój bosze kolorowy, to zbrodnia pisać z takmi błendami :)
      ps. pisownia celowa

      • 0 5

      • gdzie te błędy?

        • 5 0

  • (5)

    "smalec z ciecierzycy" to językowy potworek jak bezalkoholowe wino, schabowy z soi czy wegański hamburger.

    • 29 5

    • Najbardziej z weganskich dan lubie schabowszczaka albo watrobki drobiowe.

      • 1 0

    • Ostatnio słyszałem określenie wino organiczne (2)

      A jest jakieś wino nieorganiczne? Syntetyczne znaczy? Stworzone całkowicie z nieorganicznych surowców.?

      • 6 2

      • (1)

        tak, z soli i tlenków oraz kwasów :)

        • 0 3

        • a kwasy nie są organiczne?

          litości.....

          • 3 2

    • stolarka aluminiowa i schabowy sojowy też

      • 1 1

  • Nowa świata Ducha to sam beton!

    Z przodu drzrea, trawniki, a nowa część sam beton... Latem będzie niezłe piekiełko.

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane