- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (28 opinii)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (41 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (30 opinii)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (150 opinii)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Jemy na mieście: Karczma Polska Zagroda - szczery smak polskiej kuchni
Ostatnio wybrałam się do Karczmy Polska Zagroda, jednej z najstarszych w Trójmieście, położonej obok stacji paliw przy al. Niepodległości 625. Karczma ta działa od dwóch dekad, a jedzenie przygotowuje od lat ten sam szef kuchni. Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" recenzowałam pizzerię Drewnem Palona w Gdańsku.
Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście
Karczma ma tradycyjny wygląd z drewnianą konstrukcją i dachem krytym strzechą. Małym przedsionkiem wchodzi się do sali głównej z kamienną podłogą i kominkiem. Po lewej stronie od wejścia znajduje się niewielki bar, a naprzeciwko kominka półka z domowymi produktami spożywczymi, takimi jak owoce w zalewie, miód i marynowane grzyby.
W dolnej sali panuje półmrok, za to na drugim poziomie znajduje się jaśniejsze pomieszczenie zwane salą komandorską. Niedawno do karczmy dobudowano przeszklony ogródek. Obie sale wyposażone są w drewniane stoły i ławy, niektóre z nich wyłożone są owczą skórą.
Wystrój jest bogaty, pełen elementów marynistycznych, takich jak sieci rybackie, koła sterowe, koła ratunkowe, a także elementy rustykalne. Oprócz tego we wnętrzu znajdziemy też trofea myśliwskie, modele żaglowców, liny żeglarskie, uprzęże i końskie podkowy. Wszystko utrzymane jest w klimacie starej wiejskiej chaty i gospody. Ma to swój urok, chociaż mnie nieco przytłacza takie nagromadzenie dekoracji.
Wraz z koleżanką zajęłyśmy miejsce w ogródku.
Menu jest równie bogate jak wystrój, a znalazły się w nim staropolskie potrawy z różnych zakątków kraju - od Bałtyku po Tatry. Długo studiowałam kartę, ponieważ trudno było podjąć decyzję przy tak wielu daniach do wyboru.
Wybrałyśmy:
- rosół wiejski z makaronem i kawałkami mięsa (18 zł);
- śledzia z tradycją w śmietanie z jabłkiem i cebulką (27,50 zł);
- domowe gołąbki - typowo domowe gołąbki zawijane kapustą, jeden w sosie pomidorowym, drugi w sosie kurkowym, gotowane ziemniaki, mizzeria z ogórków (39,50 zł);
- golonkę duszoną Bartnika - w miodzie piwnym i musztardzie serwowaną z kapustą zasmażaną i ziemniakami puree z kiełbasą i cebulą (49,50 zł).
Plotka głosi, że ludzie przyjeżdżają aż z Rzeszowa do Karczmy, żeby skosztować wiejskiego rosołu. Czy naprawdę jest tak dobry? Powiedziałbym nawet, że bardzo dobry. Rosół był klarowny, tłuściutki jak należy, ale bez wielkich tłustych oczek, które z grymasem na twarzy zgarnialiśmy jako dzieci. Smak był esencjonalny, lekko słodki dopełniony małymi kawałkami mięsa i dobrym jajecznym makaronem. Sekret tego rosołu polega na tym, że smakiem przywodzi na myśl prawdziwy, domowy niedzielny obiad u mamy albo u babci.
Śledź z tradycją, czyli ze śmietaną, jabłkiem i cebulą, to spełnienie marzeń każdego miłośnika tej przystawki, a ja jestem jednym z nich, bo uwielbiam śledzie i często je zamawiam. Mięso śledzia było zwarte, jędrne, delikatne, niezbyt słone, o bardzo subtelnym korzennym posmaku. Do tego dobre dodatki, takie jak soczyste kwaskowe jabłko, cebula i gęsta wiejska śmietana. Idealna kompozycja smaków.
Obfita porcja gołąbków wprawiła nas w lekkie osłupienie, nie tylko pod względem wielkości porcji, ale także pod względem doznań smakowych. Kapusta była miękka, ale nierozgotowana, a w niej zawinięta duża ilość dobrze przyprawionego mięsa z proporcjonalną ilością ryżu. Jeden gołąbek polany był słodkim, intensywnym sosem pomidorowym, a drugi kremowym sosem kurkowym z przewagą tymianku. Bardziej smakował mi gołąbek w sosie pomidorowym. Mizzeria była w sam raz, ziemniaki niestety wodniste, ale mimo to gołąbki zasługują na gromkie brawa. Były przepyszne.
Duszona golonka Bartnika zasługuje na wiele dobrych słów. Był to duży kawał kruchego soczystego mięsa w chrupiącej skórce o bardzo subtelnym miodowym posmaku, w towarzystwie pysznej zasmażanej kiszonej kapusty z kminkiem. A do tego, choć wydawało się to już przesadą, przepyszne ziemniaki po chłopsku, czyli puree z drobno krojoną kiełbasą i cebulą. Golonka przyrządzona perfekcyjnie, której najlepszy smak wydobyła musztarda i chrzan. Myślę, że to tradycyjne danie zadowoli niejednego smakosza, szczególnie że porcja jest naprawdę imponująca.
Podsumowanie: W Karczmie Polska Zagroda szef kuchni stawia na tradycję, czyli na szczery smak polskiej kuchni. Nie znajdziemy tu wymyślnych dodatków kulinarnych, ale prostotę i domowy smak, a także duże porcje, dobrą jakość i jednocześnie przystępne ceny. W mojej ocenie są to smaki na piątkę.
O autorze
Miejsca
Opinie (101) ponad 20 zablokowanych
-
2023-03-24 11:28
Opinia wyróżniona
Dobra Restauracja
Są wielbiciele kuchni wegetariańskiej, wykwintnej itd i są ludzie którzy rozkoszują się kuchnią staropolską a taka właśnie oferuje Karczma Zagroda. Dania są smaczne a właściciel dba od wielu lat zeby klienci byli zadowoleni i wracali. I wracają nie raz nie dwa o czym świadczą liczne rezerwacje, imprezy rodzinne jak i firmowe . Rzeczywiście ten lokal został odbudowany po pożarze , brawo dla wlasciciela , czasy nie są łatwe
- 44 3
-
2023-03-24 11:49
Opinia wyróżniona
Rewalacja !!! (1)
Pyszne jedzenie , porcję godne swej ceny , obsługa zawsze pomocna i sympatyczna . Pozdrawiamy szczególnie Pana Sylwestra najlepszy kelner w trójmieście!!!!
- 29 5
-
2023-03-25 07:36
Prawie 30 zł za kawałek śledzia i łyżkę śmietany?
Chyba kpisz.
- 8 4
-
2023-03-24 07:10
Opinia wyróżniona
Przechodzę tam codziennie wracając z pracy i jedno muszę przyznać. (8)
Zawsze ładnie pachnie w okolicy i po zapachu wiemy co jest gotowane . Dobrze to świadczy o kuchni. ilość samochodów na parkingu mówi wszystko o jakości lokalu.
- 79 5
-
2023-03-24 09:15
...albo o gustach
- 0 0
-
2023-03-24 07:41
(6)
Czyli jak parking pusty to okej?
- 0 16
-
2023-03-24 08:53
to jest lokal na wylotówce z Gdańska (3)
więc zasada taka sama jak przy przydrożnych barach - im więcej samochodów tym lepiej
- 4 1
-
2023-03-24 12:43
(2)
Wylotówka kojarzy mi się jednakowoż z miejscem wśród pól, łąk i wiejskiej zabudowy
- 6 0
-
2023-03-24 22:42
I tirowkami
- 0 0
-
2023-03-24 14:38
wiejska karczma
no to masz karczmę zagroda
- 1 0
-
2023-03-24 08:37
Pusto to masz w głowie.
- 7 0
-
2023-03-24 07:45
stacja
może to diesel pachnie ? też lubię
- 0 12
Wszystkie opinie
-
2023-03-24 07:41
(2)
To w tym miejscu poprzednia karczma się spaliła czy to było gdzie indziej? Kiedyś tam jadłem. Raz. Było bardzo dobre. Na piętro się wchodziło.
- 15 4
-
2023-12-28 21:05
Też przed pożarem tam często jadałem...
... nie wiedziałem nawet że odbudowali. Po przeczytaniu artykułu już chciałem się tam wybrać z rodzinką, ale zerknąłem w menu i się odechciało.: 10% doliczają za 6 osób, karzą sobie płacić za czekadełko. To skreśla ten lokal z mojej listy.
- 0 0
-
2023-03-24 08:56
Tak to ona. Odbudowali.
Ku mojemu zdziwieniu nie był to pożar na zakończenie działalności.
- 8 0
-
2023-03-24 07:06
(11)
Ludzie z południa przyjeżdżają aby zjeść rosół za 20 zł i zapłacić drugie tyle za parking?Coś mi się wierzyć nie chce...
- 35 11
-
2023-03-24 10:03
trochę rosołu + główne danie = ok 60-70zł ......ludzie ile trzeba miesięcznie netto zarabiać żeby jeść takie posiłki (7)
......z 10tys zł netto? za 60-70 zł mam obiad niedzielny dwudaniowy dla 4 osób w ....
- 7 5
-
2023-03-26 19:49
Zapisz się do PiS.su i załóż fundację a będzie cię stać! (1)
- 3 1
-
2023-04-12 21:50
Należę już do PO i mam fundację "Noga od stołu"
- 0 0
-
2023-03-25 08:50
Zarabiam więcej i nie jem w restauracjach zbyt często (2)
Bo jakość i zwłaszcza wielkość dań z reguły jest słabiutka.
- 1 4
-
2023-04-03 21:21
Widocznie jadasz okazjonalnie w fast foodach, a nie w restauracjach. Świadomie ich nie wymieniam aby nie pokazało się w nich nazbyt wielu "suwerenów".
- 0 1
-
2023-03-25 13:36
Bo ty jadasz tylko w barach mleczny hahahaha
- 2 3
-
2023-04-03 21:19
I dlatego nie wszyscy jadają "na mieście"!
- 0 0
-
2023-03-24 16:03
30 x 70zł
Daje 2100 miesiecznie za codzienne stołowanie sie w knajpie.
Ty, jak piszesz, wydajesz na domowe obiady ok 525 na głowę.
Myślę, że w 3miescie mieszka sporo osób majacych 1600 złotych na przepalenie. Nie wspominajac o takich, ktore moga sobie pozwolić np. na wyjscie do restauracji raz w tygodniu.- 5 0
-
2023-03-25 13:35
Cswelcjuszu siedź na RODOS i jedz buraki
- 2 0
-
2023-03-25 11:00
Parking jest bezpłatny a rosołek wart swojej ceny
- 2 0
-
2023-03-24 07:30
Ale tam parking jest bezpłatny .
- 8 0
-
2023-03-24 11:31
40zl za gołąbki to chyba za dużo. (3)
Już nie chodzi o to, że za tą cenę można zrobić "cały gar"
- 7 4
-
2023-03-26 19:52
Chyba?! (1)
- 0 0
-
2023-03-26 20:13
Chyba nie
- 0 0
-
2023-03-24 11:40
Mówimy o cenach w Restauracji!
- 4 2
-
2023-03-25 08:35
(2)
Świetne, pyszne jedzonko. Przyjeżdżamy od 17 lat z daleka ( bardzo) ale zawsze zawsze jemy choć raz w Zagrodzie: zupki, pierożki, zraziki, żeberka, goloneczki mniam! Przemiła obsługa , domowa atmosfera( Pan Sylwester i Dziewczyny :)) Bedziemy w Swieta znowu. Pozdrowienia dla Panstwa. PS Mody na knajpy przemijaja a Zagroda jest!
- 4 1
-
2023-03-26 19:57
Atmosferka, zagródka, dziewczynki!
- 0 0
-
2023-03-25 09:58
I jeszcze ziemniaczki i kompocik
- 2 0
-
2023-03-24 14:34
(1)
Pyszne jedzenie , porcję godne swej ceny , obsługa zawsze pomocna i sympatyczna , szczególnie Zosia, pozdrawiam Jarek
- 2 0
-
2023-03-26 19:55
Śliczne takie sosjerki
- 0 0
-
2023-03-24 14:46
Ale piekne sosjerki (1)
- 0 0
-
2023-03-26 19:55
Cudne te sosjerki!
- 0 0
-
2023-03-24 14:46
Ale piekne sosjerki wspaniale (1)
- 0 0
-
2023-03-26 19:54
Fajne sosjerki
- 0 0
-
2023-03-24 14:33
(1)
mizeria jako surówka do gołąbków to raczej kiepski pomysł ale reszta w punkt
- 14 1
-
2023-03-26 19:54
W dodatku tak podane że danie pływa w śmietanie
- 3 0
-
2023-03-24 10:28
zawsze smacznie i świeżo (1)
i ta obsługa niezmiennie od wielu lat
- 4 0
-
2023-03-26 19:51
Nie zawsze i ubogie - monotonne menu
- 0 0
-
2023-03-26 19:47
Matko jakie ceny!!!!
Oxujeli!!!
śledź w śmietanie za 27,50 zł!!!- 4 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.