• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: La Kabana w Gdyni - smacznie i z potencjałem

Agnieszka Haponiuk
8 września 2023, godz. 07:00 
Opinie (31)
Tym razem w cyklu "Jemy na mieście" odwiedzam restaurację La Kabana w Gdyni. Na zdjęciu: sakiewki z mięsem jelenia Tym razem w cyklu "Jemy na mieście" odwiedzam restaurację La Kabana w Gdyni. Na zdjęciu: sakiewki z mięsem jelenia

Na Wzgórzu Świętego Maksymiliana w Gdyni, w dolnej części biurowca Square (ul. Partyzantów 46/2Mapka) i naprzeciwko Urzędu Miasta, mieści się restauracja La Kabana. Słynie z kuchni polskiej, myśliwskiej i ukraińskiej. Nawet jej nazwa po ukraińsku znaczy "dzik". A czy zjemy tam coś dobrego? Tego dowiecie się z poniższego tekstu. Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" wybrałam się do restauracji Trattoria Melone Rosa, która niedawno pozytywnie przeszła "Kuchenne rewolucje" Magdy Gessler. Za 2 tygodnie przeczytacie relację z wizyty w El Molo w Sopocie (już tam byłam).



Do La Kabany wybieram się w towarzystwie koleżanek w sobotnie popołudnie o takiej porze, żeby znaleźć wolny stolik. Lokal jest przestronny, choć dość ciasno zastawiony pluszowymi kanapami i fotelami w odcieniach turkusu i wrzosu.

Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście



W aranżacji wnętrza można zauważyć różnorodne style. Są elementy nawiązujące do natury, takie jak drewno, mech a także kamienie i żołędzie. Są sztuczne kwiaty w plastikowych rynienkach, jak i żywe rośliny w dużych donicach. Ostatecznie panuje tu niezła mieszanka różnorodnych stylizacji.

  • Restauracja La Kabana w Gdyni
  • Restauracja La Kabana w Gdyni
  • Restauracja La Kabana w Gdyni
  • Restauracja La Kabana w Gdyni
  • Restauracja La Kabana w Gdyni
  • Restauracja La Kabana w Gdyni
  • Restauracja La Kabana w Gdyni
  • Restauracja La Kabana w Gdyni
  • Restauracja La Kabana w Gdyni


La Kabana specjalizuje się w kuchni myśliwskiej i ukraińskiej. W karcie znajdziemy duży wybór potraw z dziczyzny, ale wśród nich także burgery i pizzę.

Po namyśle zmawiamy:

  • na przystawkę sakiewki z jelenia - mięso jelenia podane w naleśniku z cebulką i masełkiem (28 zł);
  • rosół z bażanta - przygotowany z mięsa bażanta i warzyw, podany z domowym makaronem (23 zł);
  • pieczone udko kaczki - podane z puree z zielonego groszku, chutney z czerwonej kapusty, pierożkami z gruszką i ricottą i sosem z owoców leśnych (59 zł);
  • placki ziemniaczane z dziczyzną - placki ziemniaczane nadziewane dziczyzną, podane z sosem grzybowym i kwaśną śmietaną (40 zł).




Sakiewki z jelenia były fenomenalne. Delikatne, cieniutkie ciasto naleśnikowe skrywało w sobie łagodne, acz wyraziste w smaku i soczyste mięso. Jeleń był dobrze doprawiony, ale w taki sposób, by nie przykryć, a wydobyć charakterystyczną słodycz mięsa. Całość doskonale zgrała się z gęstą, kwaśną śmietaną. Bardzo udana przystawka i na pozór dość sycąca.

  • Sakiewki z mięsem jelenia
  • Sakiewki z mięsem jelenia
Bażant to jeden z tradycyjnych, staropolskich przysmaków i dlatego skusiłam się na ten rosół z bażanta, który niestety... nie uwiódł mnie smakiem. Był bardzo łagodny, bez wyrazu z charakterystycznym dla tego dzikiego ptaka lekko kwaskowym posmakiem. Ten kwaskowy posmak jest zwodniczy, bo w pierwszej chwili może nam się wydawać, że rosół skwaśniał. Mięso bażanta jest ze swej natury chude, przez co bywa twardawe. Jednak w przypadku tego rosołu było ono zaskakująco kruche, choć jego ilość niewystarczająca. Makaron był przyzwoity, aczkolwiek akurat podano go zdecydowanie za dużo. Niestety cały smak tego rosołu gdzieś się ulotnił, brakowało mu esencji.

Rosół z bażanta Rosół z bażanta
Udko kaczki, mimo mocnego wypieczenia, miało dość miękkie mięso i przyjemnie chrupiącą skórkę. Z kaczką wyjątkowo dobrze komponowało się puree z groszku, które zostało podkreślone lekką nutą mięty. Niezwykle udana okazała się modra kapusta, gdzie doskonale współgrały słodkie i kwaśne smaki. Absolutnie doskonała. Ciekawym i smacznym dodatkiem były minipierożki z ricottą i gruszką, które jednak wolałabym zjadać jako samodzielne danie.

Pieczone udko kaczki z dodatkami Pieczone udko kaczki z dodatkami
Smakowitym zwieńczeniem naszej uczty były placki ziemniaczane z dziczyzną w sosie grzybowym. Choć lekko się zawiodłam, że zamiast grzybów leśnych w sosie znalazłam pieczarki, przez co sos miał mniej wyrazisty akcent grzybowy, to i tak uważam, że był smaczny. Niemniej jednak to placki ziemniaczane były najlepsze w tym daniu. Delikatnie chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku, wypełnione wyrazistym mięsem z dzika. Były znakomite. Do tego kwaśna śmietana i mamy niebo w gębie.

  • Placki ziemniaczane z dziczyzną w sosie grzybowym
  • Placki ziemniaczane z dziczyzną w sosie grzybowym
Podsumowanie: kuchnia w La Kabanie jest trochę nierówna, ale widać w niej duży potencjał. Niewątpliwym atutem tego miejsca jest dostępność dziczyzny, która jest rzadko w Trójmieście spotykana, a dobrze przyrządzona jest smaczna i zdrowa. Dodatkowo warto docenić miłą, serdeczną obsługę. Sumując, śmiało mogę wystawić restauracji La Kabana ocenę dobrą z wielkim plusem. Jeszcze tu wrócę.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (31) 4 zablokowane

Wszystkie opinie

  • La Kabana a w potrawach polska dziczyzna. (5)

    W sumie to gratuluje odwagi ponieważ dziczyzna u nas ma małe zejście. Może jednak potem mają w planie sie przebranżowić na restauracje hiszpańską lub kubańską.

    • 22 0

    • Najbardziej zdrowe mieso (3)

      • 5 5

      • Najzdrowsze

        Stopniowanie przymiotników jest w klasie 4 szkoły podstawowej. Książek, artykułów i gazet nie czytają.

        • 8 5

      • oby przebadane przez weterynarza (1)

        Bo w Polsce to różnie bywa...

        • 3 2

        • Z dziczyzny bada się tylko mięso dzika koleżko z wiadomych powodów ...

          Reszta zwierzątek jada roślinki i jej badanie jest z zasady bezcelowe

          • 0 0

    • Jadłam tam pizzę Margherita

      Nie była najtańsza, ale i nie droga, za to najlepsza jaką jadłam w Gdyni, a jadłam w 20 miejscach

      • 0 2

  • ceny nie są wysokie, my po prostu juz nie mamy pieniedzy na takie jedzenie.

    • 41 4

  • Nic nie było "w punkt"? (1)

    Stąd pewnie ocena 4.5/5.0.

    • 12 4

    • Twój komentarz jest w punkt

      Jeezcze tu wrócę

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    "niebo w gębie" (2)

    Zgadzam się w 100 % :)

    • 11 14

    • dobre (1)

      tylko czemu znowu ukrainskie, czy to jest jeszcze Polska?

      • 4 10

      • Po to żeby szurów odsiać

        To kłopotliwa klientela.

        • 3 1

  • Byłam, zjadłam, mnie smakowało

    Jak zwykle bezbłędna recenzja na wysokim poziomie.

    Dziękujemy!

    • 12 7

  • Opinia wyróżniona

    Bardzo miłe miejsce (2)

    Polecam znakomitego królika. Następnym razem skosztuje sakiewki z jeleniem i placki ziemniaczane opisane przez autorkę. Obsługa bardzo miła, ceny do przyjęcia.

    • 10 14

    • Podejrzewam, że i królik i kaczka są z hodowli niestety.

      Mogę się mylić oczywiście

      • 3 3

    • I dlatego, że część ludzi uważa takie ceny za do przyjęcia

      właśnie takie są. A tymczasem w stolicy Portugalii (podobny poziom rozwoju) za cenę polskiej zupki jest normalne danie, a Austria jest kulinarnie tańsza niż Pomorze ;)

      • 6 2

  • skąd się bierze dziczyzna? (2)

    od myśliwego który oddał ją do skupu bo sam by jej nie zjadł:) myśliwy sobie zostawia mięso ze sztuk młodych, stare i łykowate oddaje do skupu:)

    • 9 19

    • o losie...

      jak długo jeszcze będziemy czytać takie brednie.

      • 14 3

    • ... i te z ASF

      • 1 3

  • Taaa, (2)

    jemy na mieście, ale sr*my w domu. Bo knajp ile dusza zapragnie, ale ustępów wciąż brak.

    • 10 4

    • Skąd się bierze dziczyzna?

      Naiwne pytanie. Bo szczur jako kurczak to też jest dziczyzna.

      • 1 1

    • Świeża ryba prosto z wody?

      Ok, na pewno świeża, tyle że karmiona jakimś g*wnem.

      • 0 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane