- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (56 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (50 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Jemy na mieście: Masna Micha karmi zdrowo i smacznie
Masna Micha to nowość na trójmiejskiej mapie gastronomicznej. Idea, jaka przyświeca restauracji, to zdrowe jedzenie, przyjazne środowisku i ciału, a także takie wartości jak: less waste, lokalnie, smacznie i świeżo. "Masno" to potoczne słowo, używane często przez młodzież, które może oznaczać: dobrze, odpowiednio, fajnie, a według niektórych - tłusto, dobrze, fest. W cyklu "Jemy na mieście" postanowiłam sprawdzić, czy w restauracji Masna Micha naprawdę jest fajnie, smacznie i fest!
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Do Masnej Michy, która mieści się na osiedlu Garnizon (ul. Hemara 23, Gdańsk), wybrałam się z koleżanką w pewne niedzielne popołudnie. Pierwsze, co rzuciło mi się w oczy, to wystrój lokalu. Wnętrze przypomina elegancki sklep warzywny połączony z barem szybkiej obsługi, gdzie wszystkie michy są przygotowywane na oczach gości, a warzywa i półprodukty leżą w długiej ladzie chłodniczej. Masna Micha nie ma nic do ukrycia, dokładnie widzisz, co za chwilę trafi do twojej miski.
Sala restauracji jest dość przestronna, z jednej strony przeszklona. Wnętrze utrzymane jest w zieleniach z brązowymi akcentami. Na ścianach wiszą zielone miski, na półkach stoją zioła i kwiaty, jest tutaj bardzo zielono. Całość stanowi industrialny miejski klimat, tworzony między innymi przez ażurowe metalowe lampy, neon, ceglaną ścianę i odsłonięte rury wentylacyjne.
W karcie znajdziemy przede wszystkim bowle, w większości wegańskie lub wegetariańskie, a także wrapy oraz dwie sałatki i menu dla dzieci oraz menu śniadaniowe. Co ciekawe, przy każdym daniu podana jest kaloryczność, co jest bardzo przydatne dla osób dbających o linię. Możecie się zdziwić, ile kalorii mają warzywa z dodatkami. Z ciekawostek - restauracja ma własny kompostownik, który wykorzystuje przy hodowli ziół. Większość produktów jest kupowana od lokalnych wytwórców i dostawców.
Zamówienie składamy przy ladzie, płacimy, otrzymujemy biper i siadamy przy stoliku. Goście mogą poczęstować się wodą z cytryną w dowolnej ilości i nie muszą za nią płacić. Doceniam ten miły gest.
Po dokładnym przestudiowaniu menu zamawiam:
- Night in Bangkok/ stripsy z indyka, komosa ryżowa, piklowana czerwona cebula, pomidorki cherry, marchew, fasola kenijska, ogórek, sałata rzymska, grillowana papryka, szpinak baby, dressing tajski - kalorie 800, cena 29 zł,
- Morski Huzar/ krewetki, orzo w sosie mango-chili, kapary, sałata rzymska, pomidor cherry, sałata Frise, szpinak, czosnek, nać pietruszki, szalotka, seler naciowy, dressing green - kalorie 686,4, cena 36 zł,
- Frontiera ser/ ser dżersejowy blue, burak marynowany w occie balsamicznym, rukola, czarna soczewica, rzodkiewka, pestki dyni, sos chimichurri - kalorie 587,5, cena 27,50 zł,
- Roślinny Qurczak/ stripsy z qurczaka roślinnego, sałata rzymska, pomidor suszony, ogórek, grillowana papryka, dressing ranch - kalorie 448,3, cena 35 zł.
Po pierwszym kęsie z michy Night in Bangkok wiedziałam, że to nie będą takie zwykłe, banalne warzywne bowle. W tej misie były świeże, chrupkie warzywa i soczysty indyk w panierce, ale przede wszystkim fenomenalny, azjatycki sos, który "zrobił" cały smak. Jest głęboki, słony, słodki z nutą imbiru i sezamu, a spod tych wszystkich warstw przebijała się limonka. To sos zdecydował o tym, że to danie było przepyszne.
Morski Huzar to smaczne maślane krewetki, chociaż odrobinę przeciągnięte. Również w tym daniu znalazłam przyjemne smaki i różnorodne tekstury, a wśród nich makaron orzo w sosie mango chili - ciekawe połączenie. Gładki, zielony dressing z awokado z miętową nutką równie wyśmienity, co azjatycki. Także w tym przypadku po połączeniu składników z sosem uzyskujemy ciekawe smaki. Naprawdę bardzo udana kompozycja ingrediencji.
Micha Frontiera Ser nie wpasowała się w moje gusta kulinarne z racji mocno kolendrowego sosu chimichurri. To sos, który swoje korzenie ma w Argentynie. W konsystencji przypomina nieco pesto. Najczęściej jest podawany do grillowanej wołowiny, ryb oraz sałatek. Podstawowe składniki sosu to pietruszka, kolendra czosnek, oliwa oraz takie zioła jak oregano. I choć sos ten jest bardzo aromatyczny i sprawia, że danie staje się orzeźwiające, to ja mówię pas. Nie znaczy to, że micha nie była smaczna, wielbiciele kolendry i pietruszki będą wniebowzięci.
W tej misie uwiódł mnie nie sos, a aksamitny ser dżersejowy blue o intensywnym, głębokim i ostrym smaku z delikatnie grzybowym posmakiem. Można powiedzieć, że przypomina nieco francuskiego roqueforta, ale moim zdaniem jest łagodniejszy i smaczniejszy. Buraki delikatnie zamarynowane w balsamicznym occie, chrupkie i słodko-winne były idealnym dodatkiem do sera. Te dwa składniki zdominowały michę, bo naprawdę są świetne. Pozostałe, jak czarna soczewica o orzechowym posmaku, równie smaczne.
Byłam bardzo ciekawa smaku roślinnego "qurczaka", który coraz częściej pojawia się na wegańskich stołach. Muszę przyznać, że wrap z "qurczakiem" w towarzystwie suszonych pomidorów, sałaty rzymskiej i grillowanej papryki był bardzo smaczny. Z zewnątrz chrupiący, a w środku miękki. "Qurczak" roślinny ma delikatny smak zbliżony do mięsa drobiowego i podobną włóknistą konsystencję. Zrobiony jest z białka pszennego i fasoli, ale nie jest ona bardzo wyczuwalna. Także do tego dania przygotowano pyszny sos śmietanowo-majonezowy z odrobiną chrzanu.
Zarówna ja, jak i moja towarzyszka jesteśmy pozytywnie zaskoczone kompozycjami smakowymi mich, dodatkami i wspaniałymi sosami. Bo dobry sos potrafi zmieniać najprostsze danie w kulinarny delikates. Oprócz tego najważniejszym elementem mich jest świeżość wszystkich składników. I choć te michy składają się głównie z warzyw, są naprawdę sycące. Za świetną koncepcję Masna Micha otrzymuje ode mnie ocenę bardzo dobrą.
O autorze
Miejsca
Opinie (144) ponad 10 zablokowanych
-
2021-08-16 18:13
Dla tej pani, info o kaloriach jest chyba zbędne
- 28 0
-
2021-08-16 18:49
gratki dla włascicieli za zarabianie na wege, less waste, eko zje :) ach..
- 22 1
-
2021-08-16 19:03
(1)
Coś musi być na rzeczy, bo takiej koncentracji fachowych i krytycznych uwag dawno pod artykułem nie czytałem. Rozumiem, że wszyscy byli, spróbowali i opinie o zawyżonych cenach w stosunku do jakości jedzenia wyrobili sobie na podstawie tejże wizyty? Pytam poważnie, bo nie byłem, a czasem tamtędy przechodzę.
- 18 29
-
2021-08-16 19:08
Już przywiało pracownika tej knajpy? :)
Ile przetrwacie? Jeden sezon czy aż dwa?
- 21 5
-
2021-08-16 19:11
A co po sezonie ? Chyba że pralnia pieniędzy....
- 21 2
-
2021-08-16 19:18
(1)
trafiliśmy tam ostatnio przez przypadek, przy okazji. Night in Bangkok jest przepyszne. Naleśniki z sałatką owocową to niby nic niezwykłego, ale radości trochę przysporzyła :)
- 7 20
-
2021-08-16 20:16
popatrz jaki kucharz zdolny
bulke z serem jakby zrobil to tez koncertowo
- 14 3
-
2021-08-16 19:37
Droga micha
Żarcie kicha
- 28 2
-
2021-08-16 19:44
Zamiast "Masna Micha" lepiej "Machnac w Miche" tak mozna bylo oberwac w knajpie V kategorii
- 14 2
-
2021-08-16 21:02
Masło i Kicha.
- 14 2
-
2021-08-16 21:05
No niemożliwe! Pani Haponiuk zakochana, czy co? (4)
Po raz pierwszy od chyba 10 lat dała komuś pochwały i piątkę. Klękajcie, albowiem cud się wydarzył!
- 19 1
-
2021-08-16 22:00
Zjedz 4 dania to poczujesz się podobnie.
- 6 0
-
2021-08-16 22:01
Po prostu wykupili droższy pakiet recenzencki
miała być piątka, to jest piątka.
- 22 0
-
2021-08-17 10:42
W punkt się nażarłam i zarobiłam :) (1)
Może dlatego. Ta babka nie ma żadnego smaku - zachwycała się i rozpływała nad Margherita na Sobieszewie XD która jest totalnie pospolita i bez szału, wymienię spokojnie z 10 pizzeri w Trójmieście z lepszymi pizzami.
- 12 0
-
2021-08-18 08:42
Ona to robi za kasę. Podobnie jak Nowe Lokale są za kasę.
- 2 1
-
2021-08-16 21:16
W karcie znajdziemy........???
Menu dla dzieci i menu śniadaniowe. Bravo. To poproszę trochę tego i trochę tego.
- 14 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.