- 1 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (116 opinii)
- 2 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 3 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 4 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (32 opinie)
- 6 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
Jemy na mieście: Oberża 86 - podkręcona klasyka
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Oberżę 86 w Gdyni. Poprzednio byliśmy w Dodo Roti , które nas nie zaskoczyło, a za dwa tygodnie opiszemy Yummy z Gdańska - już tam byliśmy.
Oberża 86 to autorska restauracja Piotra Ciomka, która zagościła w zabytkowym Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30 w Gdyni (wcześniej działała tam restauracja Sempre). W kilku niewielkich pokojach ustawiono kwadratowe stoły elegancko przykryte białymi obrusami i zastawione szkłem. Wystrój lokalu jest minimalistyczny. W kolorystyce dominuje biel, w tym bielone drewno i białe ściany z akcentami modnej butelkowej zieleni. Zachowano wiekowe belkowe stropy, również bielone, a także piękne drewniane, olejowane podłogi i gdzieniegdzie odsłonięto ceglane ściany.
Podoba mi się ta estetyka, zwłaszcza, że jasna kolorystyka dodaje wnętrzu elegancji i optycznie je powiększa. Jest przyjemnie i zupełnie inaczej niż w większości restauracji urządzonych w modnym, ale niestety podobnym stylu. Nie brakuje również świeżych kwiatów na stołach oraz kwiatów doniczkowych. Przy wejściu znajdziemy niewielki drewniany bar, a przechodząc na piętro zobaczymy tzw. "wydawkę", gdzie na naszych oczach kucharze w ekspresowym tempie wydają zamówione dania. W tym dniu wszystkie stoliki były zajęte, a więc mówiąc kucharskim żargonem - istna tabaka.
Do Oberży zapraszam moje dwie znajome o bardzo różnych gustach kulinarnych. Na wszelki wypadek z wyprzedzeniem rezerwujemy stolik i całe szczęście, bo okazuje się, że był ostatni wolny.
Karta Oberży 86 prezentuje się całkiem dobrze, nie jest ani za krótka, ani za długa. Znajdziemy tu sporo klasyki z kuchni polskiej, jak również z kuchni francuskiej, naprawdę jest w czym wybierać.
Po długich konsultacjach z koleżankami i przemiłą obsługą składamy zamówienie na:
- tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką (19 zł);
- kapuśniak z kiszonej kapusty ze smażonymi ziemniakami (18 zł);
- schab z kością, babką ziemniaczaną i burakami zasmażanymi (32 zł);
- udko z kaczki z kopytkami orzechowymi w sosie pomarańczowym (46 zł);
- łososia gotowanego w bulionie warzywnym na puree z dyni (44 zł).
Zamówienie zamykamy deserem, czyli:
- gruszką gotowaną w syropie korzennym z kremem angielskim i musem czekoladowym (22 zł).
Na realizację zamówienia musimy nieco poczekać, ale czas oczekiwania i pierwszy głód zaspokoił poczęstunek - doskonały mus z gęsich wątróbek w stylu francuskim, podany z wypiekanymi na miejscu, jeszcze ciepłymi, cebulowymi bułeczkami. Ależ to była dobra przekąska, która tylko zaostrzyła nasz apetyt.
Tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką został okrzyknięty boskim. To nie była żadna niezwykła przystawka, nic zaskakującego, ale świetne składniki, które połączone dały pełnię smaku.
Recenzje kulinarne restauracji z Trójmiasta
Kapuśniak był wyśmienity, dość delikatny. Dobrze zbalansowane smaki - słodkie i kwaśne. Zupa została właściwie doprawiona, a ziemniaki (smażone w mundurkach), cudownie się w to wszystko wkomponowały i dodały smaczku.
Schab z kością i babką ziemniaczaną z zasmażanymi buraczkami to przyzwoite i sycące danie. Delikatnie doprawione buraczki, drobno starte na szczęście nie okazały się być ciapą. Babka ziemniaczana zwarta, może odrobinę za sucha, ale mimo to smakowita i mocno nadziana boczkiem. Schab soczysty w chrupiącej, nie za grubej panierce - jak to powiedziała jedna z koleżanek - tak dobry jak u mojej mamy. To danie to klasyka w dobrym wydaniu.
Pieczone udko kaczki było obłędnie smaczne. Mięso mięciutkie, delikatne podane na lekko słodkawym, z dymnym posmakiem, sosie demi glace. Do tego ekstra orzechowe kopytka i pomarańczowy sos z cząstkami pomarańczy, który dodawał lekkiej cytrusowej kwaskowatości. Rewelacyjne zestawienie.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
Łosoś gotowany w bulionie warzywnym na puree z dyni niestety nas nie uwiódł tak jak pozostałe dania. Sama ryba na plus, soczysta, delikatna, warzywa al dente, ale całość zupełnie bez przypraw, a przez to jałowe w smaku. Puree z dyni mdłe. Trochę rozczarowujące dla mnie, a zupełnie niezjadliwe dla koleżanki, natomiast dobre danie dla tych, którzy są na diecie lub unikają wyrazistych smaków.
Deser skromny, ale smaczny. Gruszka wytrawna z ledwie wyczuwalną korzenną nutą, mocno czekoladowy mus i aksamitny sos angielski. Wszystko w punkt.
Oberża 86 to miejsce dla wielbicieli kuchni prostej, klasycznej i bez udziwnień, a jednocześnie niebanalnej. Można tu znaleźć podkręcone domowe smaki w całkiem nowym, niekiedy ulepszonym wydaniu z francuskim sznytem. Wyszłyśmy z Oberży 86 najedzone, zadowolone i mimo że łosoś z warzywami zawiódł nieco nasze kulinarne oczekiwania, w ogólnym rozrachunku wystawiam Oberży 86 piątkę z minusem.
O autorze
Miejsca
-
Oberża 86 Gdynia, Starowiejska 30
Miejsca
Opinie (131) 2 zablokowane
-
2019-04-24 09:04
Abraham miał tu swój dom? (1)
Kurcze czemu o tym nie pisza w biblii?
- 12 5
-
2019-04-24 15:12
ustawa 447 JUST
niedługo wszystkie domy będą Abrahama
- 1 1
-
2019-04-24 07:15
(4)
Pamiętam Piotra Ciomka jak biegał za piłką po Redłowie z innymi dziećmi. Ostatnie pokolenie wychodzące na dwór dla przyjemności a nie za karę :D
Życzę powodzenia w biznesie.- 83 4
-
2019-04-24 11:26
(1)
bo nie bylo gier online
- 1 5
-
2019-04-24 14:33
ale były te komórki
i to prawie na każdym podwórku ;)
- 2 0
-
2019-04-24 10:23
A to nie syn tego Ciomka z Invest K? (1)
- 5 0
-
2019-04-24 12:06
Nie! Ale rodzina.
- 5 0
-
2019-04-24 13:55
Antyreklama
Podręcznikowy przykład antyreklamy
- 5 0
-
2019-04-24 11:53
poco (1)
Ja się tylko zastanawiam po co otwiera się kolejna knajpa w miejscu, w którym już jedna była, w Gdyni gdzie jest tego od groma? Zupełnie bez sensu jest tez menu- degustacyjne? Mało juz było takich miejsc? Słabo zrobiony research w gdyńskim gastro- that's all.
- 3 1
-
2019-04-24 13:28
To jest restauracja, nie knajpa
Ja uwazam ze menu bardzo interesujace.
Ceny jak najbardziej ok. Styl idacy w fine dining. Moim zdaniem, ten kto jada w fine dining uzna to za calkiem normalne, wrecz tanie.- 0 1
-
2019-04-24 08:23
Nie gruszka za 22 zł (5)
2 plastry gruszki
- 104 3
-
2019-04-24 13:26
Czyli mniej niz €5
Bardzo dobra cena
- 2 3
-
2019-04-24 11:47
Od gospodarza byłby worek kartofli (1)
Ale to lokal gastronomiczny a nie PGR
- 3 3
-
2019-04-24 13:22
Czyli co? Do lokalu gastronomicznego nie chodzi się po to, żeby się najeśc tylko po to, żeby degustować?
Wy nowocześni to jacyś dziwni jesteście.
- 11 1
-
2019-04-24 09:32
Dopchasz się póżniej ziemniakami. (1)
W swoim przytulnym domku.
- 14 16
-
2019-04-24 12:33
ja zawsze biorę chleb(z masłem! psajcho!!)
do tych ziemniaczków, żeby się dopełnić :)
- 4 1
-
2019-04-24 08:16
dramat (2)
Dziekuje autorom artykulu za szczegolowe zniechecenie do odwiedzenia tego dramatu. Porcje dla wrobla i ceny z kosmosu to idealne zestawienie. Po sezonie lokal przypuszczalnie zaliczy dolek i domek Abrahama bedzie znowu pusty.
- 73 15
-
2019-04-24 12:39
to może wreszcie otworzą tam budę z zapiekankami
jak myślicie?
- 6 1
-
2019-04-24 10:24
Porcje są akurat duże
Może faktycznie na zdjęciach nie widać, ale byliśmy tam kilka razy i za każdym razem wyszliśmy objedzeni po pachy.
- 4 10
-
2019-04-24 12:13
Karta Wielbłąda
Czy lokal zamierza wprowadzić kartę wielbłąda uprawniającą celebrytów do darmowych posiłków? Nie wiem czy jest po co jechać ze stolycy do 3miasta
- 5 2
-
2019-04-24 12:09
Była siedziba Muzeum Miasta, miałem tam praktyki na studiach Historia muzealnictwo
- 7 2
-
2019-04-24 11:44
181 zł za obiad. Taniocha
- 11 2
-
2019-04-24 11:28
Pół roku i zamykają
18 zeciaków za głodową porcyjkę zupy
- 7 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.