- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Jemy na mieście: Oria Magic House - kreatywna kuchnia, ciekawe wnętrze
Jest takie miejsce w Gdańsku, które łączy w sobie restaurację, galerię sztuki i dom kultury. Mowa o Oria Magic House tuż nad Motławą, przy ul. Stara Stocznia 4/1, i właśnie ten lokal testuję w cyklu "Jemy na mieście". Poprzednio oceniłam Atelier BonŻur.
Do Oria Magic House wybrałam się w dniu meczu Polska - Arabia Saudyjska, a więc w środku jest tłoczno i głośno, ale na szczęście lokal jest przestronny, a do tego industrialny, ze ścianami w kolorze połyskującego antracytu, co świetnie komponuje się z metalowymi stolikami i kolorowymi krzesłami. Na ścianach i z sufitu zwisają abstrakcyjne kolorowe obrazy, ściany udekorowane są barwnymi, ceramicznymi kaflami. Widzę tu pomieszanie stylów i dużo kolorowych bodźców, co niektóre osoby może rozpraszać. Jest też mała scena i duży telewizor.
Kuchnia jest otwarta. Na półkach stoi mnóstwo słojów i słoiczków wypełnionych własnej roboty przetworami. Jedzenie podawane jest na ręcznie robionych, ceramicznych talerzach. Zarówno talerze, jak i przetwory oraz nalewki można zakupić w restauracyjnym sklepiku. Autorką ceramicznej mozaiki na ścianach, obrazów i talerzy jest Magda Pliskowska (Maggie Veroli).
Karta dań jest dość krótka i dzieli się na dwie części: stałą, oferującą przeboje szefa kuchni, oraz część tematyczną, zmieniającą się co półtora miesiąca. Do końca grudnia króluje kuchnia inspirowana Egiptem.
Zamawiam dania ze stałej karty:
- krewetki w cieście kataifi - krewetki nobashi, majonez truflowy, spicy majo, szczypior, goma wakame (39 zł);
- zupę rakową - śmietana, wywar, szyjki rakowe, mule, koper (28 zł);
- polik wołowy - puree ziemniaczane z dodatkiem wanilii, kalarepa, brukselka, chipsy z pomidorów cherry, demi glace musztardowy, siano z pora (49 zł);
- gołąbka z kapusty kiszonej - ryż, mięso wieprzowo-wołowe, cebula, pietruszka, lubczyk, czosnek, puree z czosnkiem, słonina wędzona, kwaśna śmietana, konfitura z czosnku (45 zł).
Kataifi to nic innego, jak ciasto filo pocięte na bardzo cienkie nitki, w które zawija się
krewetki nobashi (przecięte, wyprostowane jak do sushi) i smaży w głębokim tłuszczu, co daje przepyszną, chrupiąca przekąskę. Ta przystawka była naprawdę smaczna, szczególnie w towarzystwie majonezowych sosów - ostrego i truflowego - oraz słodkiej sezamowej sałatki z glonów wakame.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
Zupę rakową wpisuję na moją osobistą listę doskonałych zup rakowych. Miała głęboki smak, była lekko pikantna i słodkawa, aksamitna, z dużą ilością rakowych szyjek, a także z całym rakiem, z którego można było wydobyć pyszne kąski. Smaczku dodają też mule. Ta zupa naprawdę ma charakter. Fantastyczna!
Policzek wołowy to proste, ale perfekcyjne danie, którego smak opiera się na jakości i miękkości mięsa rozpływającego się w ustach. Dopracowany sos demi glace - musztardowy, intensywny, aromatyczny - i niebanalne dodatki, takie jak marynowana brukselka, kalarepa, fantastyczne słodko-kwaśne chipsy z pomidorków cherry oraz dziwne w smaku waniliowe purre. Mimo swojej dziwności dobrze komponowało się z mięsem i sosem. Mamy w tym daniu wiele struktur i smaków, które składają się na udaną kompozycję.
Gołąbki to moje ulubione danie, a w wersji z kiszoną kapustą polubiłam je jeszcze bardziej. Ależ one były dobre. Kapusta delikatnie ukwaszona, mięciutka, skrywała delikatny mięsno-ryżowy farsz, którego smak podbijały chrupiące skwarki i gęsta śmietana. Proste i pyszne danie.
Podsumowanie: jedzenie w Oria Magic House jest na wysokim poziomie. Znajdziemy tu popularne i proste dania, ale w ciekawej, niebanalnej odsłonie. Zdecydowanie należy się ocena bardzo dobra za kreatywność, a co za tym idzie - za smak.
O autorze
Miejsca
Opinie (81) 9 zablokowanych
-
2022-12-16 10:43
Opinia wyróżniona
Potwierdzam. Jedna z lepszych kuchni w mieście. (2)
I ceny nie zwalaja z nóg.
- 13 46
-
2022-12-16 13:52
Zdjęcie nie zachęca
A obity talerz obrzydza
- 17 6
-
2022-12-16 13:25
gołąbek 45 ziko?
- 21 3
-
2022-12-16 11:56
Opinia wyróżniona
Przyjemne wnętrze, świetna obsługa, spokój bo niezbyt tłoczno (zapewne poza godzinami róznych imprez).
Nędzna herbata, kawa też delikatnie mówiąc średnia.
Pomysłowość w kwestii dań, ale wrażenia smakowe w pełni za tym nie idą. To dania w kategorii "ok, da się zjeść" i tylko tyle, w związku z czym i ceny ciut wyolbrzymione. Na spokojny obiad od czasu do czasu ujdzie.- 12 14
Wszystkie opinie
-
2022-12-16 09:52
Proponuję naszym pseudogastronomom polecieć do Kataru ( tak, ten drogi kraj wg. mediów) (8)
I zobaczyć jak się obsługuje klientów, jak się podaje dania, w jakich porcjach i za jakie ceny.
I to podczas najdroższej imprezy na świecie.
Głupi przykłąd z baru: do piwa w każdym barze w jakim byłem dawali popcorn w miseczce, zjadłeś, podchdziła barmanka i wymieniałąa na nowy. Mogłeś przy jednym piwie siedzieć 2h i wcinać popcorn :)- 22 10
-
2022-12-16 13:16
(3)
Biorąc pod uwagę że piwo kosztowało cię 45 zł to 2-3 dokładki popcornu wartego jakieś 1,50 zł i tak zrobili niezły biznes
- 8 2
-
2022-12-16 16:45
Dokładnie, zrobili niezły biznes, tak samo jak w Miami, Oslo, Genewie i wielu miejscach na świecie gdzie piwo nie ksoztuje 2,59 (2)
Podałem przykład w barze, jeżeli znajdziecie takowy w trójmieście gdzie dodają takie przekąski do piwa to chętnie tam się wybiore. Tylko że takiego nie ma.
- 2 1
-
2023-01-08 10:07
W Brovarni na Szafarni
dają orzeszki do piwa
- 0 0
-
2022-12-17 21:27
cóż, zostań w domu
- 0 0
-
2022-12-16 12:31
(1)
Do jakiego piwa? Przecież tam jest prohibicja..
- 5 2
-
2022-12-16 15:13
nie wiem, do 0%?
- 1 1
-
2022-12-16 12:32
Ależ ten Katar to fantastyczne miejsce. Karmią popcornem do oporu.
- 15 2
-
2022-12-16 10:35
Drobnomieszczańskie nawyki z Pana wychodzą
> Mogłeś przy jednym piwie siedzieć 2h i wcinać popcorn :)
Jakie to polskie- 16 5
-
2022-12-18 14:53
Najlepiej zjesc w domu.
- 2 1
-
2022-12-16 14:20
Ceny dla jednej osoby do przelkniecia (4)
Ale dla rodziny z dwójką dzieci już nie. Porcje wyglądają na male
- 31 5
-
2022-12-17 15:53
Dziwne myślenie.
Utrzymuję się sama i koszty samego mieszkania to 2500pln/miesięcznie plus reszta wydatków, których nie dzielę z nikim na pół.
Serio, dla mnie to też za drogo.- 3 0
-
2022-12-16 18:39
super polecamy
To chcieli Państwo wziąć dwie porcje i rozdzielić między siebie i dwójkę dzieci? Wtedy zgoda, może być jedzenia trochę za mało, ale zależy od apetytów! My się najedliśmy do syta, porcje naprawdę solidne; z kolei dzieciaki zamówiły nuggetsy i było ich tak dużo, że nie dały rady zjeść wszystkich. Ceny super przystępne, smaczny obiadek dla 2+2 można śmiało zamknąć w 120,00 zł! My polecamy!
- 3 10
-
2022-12-16 14:35
(1)
Na dwojke dzieci masz 1000zl miesiecznie za nic i nie masz na jedzenie dla nich?
- 10 17
-
2022-12-16 15:18
na jedzenie ma, ale na spałacanie lizingu za x5 dla własciciela knajpu juz nie
- 22 2
-
2022-12-17 12:51
Ile w tym chemii a ile eko
- 4 1
-
2022-12-16 13:39
Dzięki za artykół (1)
będę wiedział które knajpy omijać...
- 12 6
-
2022-12-17 11:14
Tak jak omijałeś szkołę?
- 2 0
-
2022-12-16 07:06
45 zł za gołąbka? (13)
W domu cały gar można za tyle zrobić ;)
- 60 23
-
2022-12-16 07:25
45 zł za gołąbka? A NO 45zl za gołąbka (4)
ło matko i córko. To siedź w domu i rób gołąbki. Do restauracji się chodzi po coś więcej, niż tylko się nażreć.
- 23 35
-
2022-12-16 09:41
(1)
aha idzie się po to, żeby delektować się jednym gołąbkiem i nadal być głodnym?
- 20 1
-
2022-12-17 08:59
No ale te emocje z oczekiwania na lajki od podobnych sobie na fejsie lub insta!
- 2 0
-
2022-12-16 09:26
Po focie na insta?
- 12 4
-
2022-12-16 07:55
Ile tych gołąbków po 45 zł zjadłaś przez ostatni rok?
- 16 6
-
2022-12-16 15:58
to dobrze, mim płacę za to, żeby nie siedzieć koło klientów biedronki
to taki filtr, wiesz. Dlatego ja nie chodzę do mcdolanda czy kfc, bo tam chodzą fani taniego jedzenia
- 0 6
-
2022-12-16 09:23
(2)
Nie wydaje mi się że za tyle zrobisz gar gołąbków, może rondelek to jo. ale na Gar to potrzeba 1kg miesa, tak wiem z biedronki, ale i tak nie będzie za darmo. do tego przecier pomidorowy ryż, kapusta, woda, jakiś ogień nie wiem czy maz Gaz czy prąd etc, do tego czas, czas i czas. I na końcu przez tydzień jesz tylko gołąbki :)
smacznego.- 10 10
-
2022-12-16 09:38
(1)
a ile potrzeba mięsą na jednego gołąbka?
- 9 1
-
2022-12-16 13:40
Dodaj do mięsa ryż jako wypełniacz.
Będzie farszu jeszcze więcej.
- 2 2
-
2022-12-16 09:50
i jeszcze przekrojony na pół aby więcej się go wydawało
mogli jeszcze na talerzu rozsmarować
- 19 1
-
2022-12-16 08:49
dlatego ja jem na mieście, a ty w tym czasie lepisz gołąbki w domu
- 10 12
-
2022-12-16 08:38
To jeszcze wynajmij kucharza, kelnera i pomywacza
I zobacz, ile będzie ten gar faktycznie kosztował.
- 12 11
-
2022-12-16 07:25
To rób. Będziesz miał mniej czasu na wypisywanie zbędnych komentarzy.
- 15 17
-
2022-12-16 15:28
(2)
Poszlem i nie powiem dobre. Ceny nie tanie ale w sam raz jak chcecie taniej to mozecie kupic kebaba i zjesc na ulicy albo w parku. Wszystko kosztuje nie musicie chodzic co tydzien po restauracjach jak was nie stac
- 2 12
-
2022-12-16 21:55
Zwykły bełkot...
I naprawdę nie chodzi mi o ortografię. Podziwiam za to interpunkcję :)
- 2 0
-
2022-12-16 15:55
Poszłeś? Czyli blisko masz.
Jakby było daleko to byś powiedział poszedłem
- 7 0
-
2022-12-16 21:23
tekst zawiera lokowanie produktu
- 8 0
-
2022-12-16 15:10
Byłem tam (2)
Zupa rakowa oraz polik wołowy przepyszne, ale ten gołąbek suchy jak pięty mojej babci!
- 8 2
-
2022-12-16 20:37
Swintuszek. Stopy sie lubi , cooo
- 0 0
-
2022-12-16 15:54
Lizałeś pięty swojej babci?!
O ty niedobry :)))
- 4 1
-
2022-12-16 07:33
(1)
45zł za jednego gołąbka... Czas umierać.
- 59 8
-
2022-12-16 20:18
Zjadłbym takich 5 bez problemu
Tylko spaliłbym więcej kalorii by zarobić na nie, więc byłbym w ciągłym deficycie energii i dołączył do grona ałszwicowców :)
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.