• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Synteza - świeżo, smacznie i niebanalnie

Agnieszka Haponiuk
28 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Karta w Syntezie jest bogata. Znajdziemy w niej dania kuchni fusion i wkładkę sezonową, w której dominują potrawy kuchni włoskiej.
  • Karta w Syntezie jest bogata. Znajdziemy w niej dania kuchni fusion i wkładkę sezonową, w której dominują potrawy kuchni włoskiej.
  • Karta w Syntezie jest bogata. Znajdziemy w niej dania kuchni fusion i wkładkę sezonową, w której dominują potrawy kuchni włoskiej.
  • Karta w Syntezie jest bogata. Znajdziemy w niej dania kuchni fusion i wkładkę sezonową, w której dominują potrawy kuchni włoskiej.
  • Karta w Syntezie jest bogata. Znajdziemy w niej dania kuchni fusion i wkładkę sezonową, w której dominują potrawy kuchni włoskiej.

Niespełna pół roku temu byłam na obiedzie w restauracji Oranżeria na Garnizonie we Wrzeszczu. Teraz w miejscu Oranżerii przy ul. Stachury 6/U1 mieści się Synteza - Restauro & Cocktail. Zmienił się właściciel, szef kuchni, a więc i smaki, ale wystrój pozostał ten sam. O moich wrażeniach przeczytacie w kolejnej recenzji z cyklu "Jemy na mieście".



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Do Syntezy wybieram się z ulubioną kulinarną towarzyszką - Moniką. W odwiedziny postanowiłyśmy wybrać się w niedzielne popołudnie. Dobrze, że zarezerwowałyśmy stolik, bo - co prawda - gdy przyszłyśmy, sala była prawie pusta, ale po chwili się zapełniła.

Lokal składa się z dwóch części: oranżeryjnej - przestronnej i jasnej, pełnej roślin - oraz sali wewnątrz - mniejszej i nieco ciemniejszej, ale za to z otwartą kuchnią, barem i witryną, z której kuszą różne słodkości. W wystroju postawiono głównie na naturalne, jasne drewno, pastelowe krzesła w odcieniach zieleni i niebieskiego oraz stoły w podobnej kolorystyce. Są także duże doniczkowe rośliny, wiklinowe dodatki, a to razem tworzy bardzo przytulne i lekkie wnętrze.

Karta jest bogata, znajdziemy w niej dania kuchni fusion i wkładkę sezonową, w której dominują potrawy kuchni włoskiej. Nie ma co się dziwić, gdyż szefem kuchni jest Alex Supino - rodowity Włoch. Większość dodatków, w tym makarony czy chleb, wyrabianych jest na miejscu. Warto zaznaczyć, że w Syntezie zjemy także śniadania, które są serwowane codziennie od godz. 9:00 do 12:00.

  • Tatar z tuńczyka
  • Tatar z tuńczyka
  • Zupa rakowa
  • Zupa rakowa
Podczas naszej wizyty zamawiamy głównie dania z karty sezonowej, stawiając tym samym na włoskie smaki. Nasz wybór padł na:


  • - Tatar z tuńczyka / tuńczyk / kapary / szalotka / majonez truflowy / ikra z pstrąga / focaccia - 39 zł
  • - Zupę rakową / puree z pasternaku / szyjki rakowe / pomidory / małże nowozelandzkie / koper - 28 zł
  • - Risotto con asparagi e gemberi / risotto ze szparagami i krewetkami / groszek / bób / białe wino / czosnek / szalotka / cytryna - 46 zł
  • - Lasagne classica / makaron / pomidor / wołowina / cielęcina / wieprzowina / bazylia / beszamel - 42 zł
  • I mimo wielkich oporów i obietnic, że nigdy więcej słodkości, skusił nas sycylijski deser:
  • - Cannoli z ricottą, pistacjami i owocami sezonowymi - 29 zł

Tatar z tuńczyka był bardzo dobry. Nie miał zbyt wielu dodatków, co pozwoliło na rozkoszowanie się delikatnym mięsem ryby. Odrobina truflowego majonezu, oliwy, słone kapary, ikra i cebulka jedynie podkręciły łagodny smak tuńczyka. To przystawka w stylu "im prościej, tym smaczniej"..

Zupa rakowa była specyficzna, efektownie podana. Gęsta, nieprzeciętna w smaku, z pikantną nutą i mocną słodyczą pasternaku. Z dużą liczbą arcydelikatnych szyjek rakowych i jednym rakiem w całości. Rak ten nie był jedynie ozdobą, bo można było wydobyć z niego smakowite kąski. Tak naprawdę trudno opisać smak tej zupy, ale myślę, że koneserzy nieoczywistych smaków będą zachwyceni.

  • Risotto ze szparagami i krewetkami
  • Risotto ze szparagami i krewetkami
  • Lasagne classica
  • Lasagne classica
Makaron z mielonym mięsem i serem występuje we Włoszech w różnej postaci. Jedną z nich są lazanie. Rzadko spotykam tę potrawę w restauracjach, a często jako gotowiec bez smaku sprzedawany w dyskontach. To nie jest jakoś szczególnie skomplikowane danie. Jednak kluczowy jest tutaj dobór dobrej jakości składników, co miało miejsce w zamówionych przez nas lazaniach. Dużo dobrego, subtelnie, ale smakowicie doprawionego mięsa. Idealna ilość mocno pomidorowego sosu, który jednak nie zdominował całości i nie było go w nadmiarze. Spora porcja cudownie przypieczonego i ciągnącego się sera. Nie za dużo pysznego beszamelu i nie za grube płaty makaronu. Klasyka gatunku. Bardzo sycące danie, po którym masz już tylko ochotę na espresso.


Risotto było nieprzeciętnie dobre. Miało intensywny, ale przyjemny winny posmak, dużo sprężystych krewetek, chrupiących zielonych szparagów, szalotki, groszku i młodego bobu. Także w tym daniu nie było wielkich kombinacji, ale świeżość, prostota i dobrze zbalansowane smaki i tekstury.

  • Cannoli z ricottą, pistacjami i owocami sezonowymi.
  • Cannoli z ricottą, pistacjami i owocami sezonowymi.
Cannoli to kruche rurki, wypełnione niezbyt słodkim kremem z ricotty, obficie obsypane posiekanymi pistacjami, malinami i borówką amerykańską. Smakowite zwieńczenie włoskiej uczty.

Synteza to miejsce, gdzie potrafią połączyć proste składniki w bardziej złożone, tworząc tym samym fenomenalne smaki. Jest bardzo smacznie, przyjemnie, a i estetyka dań jest miła dla oka. Długo się zastanawiałam, czy ocena celująca będzie na wyrost. Nie wydaje mi się, bo spróbowałam kwintesencji włoskiej kuchni, czyli dań prostych, ale przygotowanych z dbałością o każdy szczegół i opartych na dobrej jakości składnikach. A to właśnie podstawa kuchni włoskiej, dlatego z czystym sumieniem wystawiam ocenę celującą i basta!
6.0/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

  • Synteza Gdańsk, Edwarda Stachury 6/U1

Opinie (103) 1 zablokowana

  • Bar Słoneczny w Gdyni cuda czyni (1)

    • 12 2

    • Ziemniaki,surówka z pora i kukurydzy,kotlet z jaj... moje studenckie menu w Słonecznym. Ach aż mi slinka cieknie

      • 5 0

  • Zapytanie mam..... (1)

    Ktoś mi wyjaśni pojęcie że coś jest nieprzeciętne dobre? Bo w punkt autorka uderzyć się starała swoją recenzja niemniej nie zrozumialem

    • 21 1

    • To bardzo proste. Jak masz za zadanie napisać artykuł, a nie masz ku temu zdolności, wówczas piszesz takie rzeczy

      • 13 1

  • Zupa rakowa "nieprzeciętna w smaku". (1)

    W porównaniu do rosołu czy pomidorowej - na pewno. Co tu wiele pisać, jak dla mnie w punkt.

    • 20 0

    • Haha jak mi ktoś serwuje coś niedobrego to z grzeczności jem i odpowiadam że nieprzeciętne lub interesujące

      • 12 0

  • (2)

    czy tam jest klima?

    • 1 0

    • Tak ale póki co zainwestowali w ten artykuł i oszczędzają prąd. Kup kilka "dań" i zimną wodę:)

      • 4 0

    • Klimy nima.

      • 0 0

  • Nie było nic rzemieślniczego, kraftowego,

    albo chociaż domowej roboty?

    • 16 1

  • Na Garnizonie, na Garnizonie, na Garnizonie

    Gdzie to jest? Na Wrzeszczu czy w Strzyży?

    • 14 2

  • No nie dla mnie... (1)

    42 za lasagne to już uważam za luksus. No ale co kto tam lubi. Moja żona robi pyszną lazanię 5 razy taniej zatem nie mam powodu by chodzić do takich lokali. Jak ktoś nie ma święta i tam chodzi to chyba na pokaz albo z przepycu

    • 10 3

    • Moja żona nie gotuje

      Ja czasem coś upichcę więc od czasu do czasu chodzimy do takich knajpek

      • 1 0

  • Restauracja (2)

    .urwa jakie ceny. Poczekajmy na dalszy wzrost inflacji a takie budy po prostu same znikną z mapy Trójmiasta

    • 12 3

    • Jak poczekamy (1)

      to przez inflację takie ceny będą w pizzeriach i kebabach.

      • 6 1

      • Otóż to! :)

        To śmiech przez łzy...

        • 3 0

  • Pytanie... (1)

    tak wiele opinii podkreśla wysokie ceny. To ile według was powinny kosztować te dania?
    Dla przykładu powiem, że szyjki rakowe kosztują ok. 115 zł za kg

    • 4 11

    • A ile jest tych szyjek rakowych w daniu za 50zl? To coś jak 2 krewetki w risotto.

      • 8 0

  • Zwykle mnie śmieszą komentarze w stylu "co tam będzie za pół roku?"

    Jednak w tym wypadku mam wątpliwości czy ten lokal zdobędzie stałą klientelę. Przy tym menu i cenach to miejsce do odwiedzenia najwyżej raz.

    • 11 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane