• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Jemy na mieście: Trattoria La Cantina - dobra włoska robota

Agnieszka Haponiuk
29 kwietnia 2022, godz. 07:00 
Opinie (81)
  • Trattoria La Cantina mieści się w jednej ze starych willi.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
Jestem statystyczną Polką, więc lubię kuchnię włoską, dlatego moje kroki skierowałam do Trattoria La Cantina w Gdańsku przy ul. Dębinki 7d/1. Trattoria La Cantina mieści się w jednej ze starych willi i zajmuje suterenę, stąd też nazwa - la cantina, która w języku włoskim oznacza piwnicę, a dokładniej piwnicę na wina. Do La Cantina wybieram się w dzień powszedni w towarzystwie pary znajomych. Przeczytajcie kolejną recenzję w ramach cyklu "Jemy na mieście".

Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Restauracja zajmuje sporą przestrzeń podzieloną na trzy odrębne sale. W jednej z nich, przez duże okno z firanami, można podglądać pracę kucharzy. Mimo że restauracja mieści się w suterenie, to nie brakuje w niej dziennego światła, które wpada przez niskie, ale duże okna. Wnętrze lokalu utrzymane jest w pastelowych, ciepłych beżach. Jest dużo jasnego drewna, półki i komódki z porcelanowymi bibelotami, książkami oraz przetworami jak w domowej spiżarni. W oknach firanki i zasłony, kwiaty na parapetach, dużo włoskich akcentów na ścianach.

To wszystko tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii. W tle oczywiście rozbrzmiewa włoska muzyka i panuje przyjemna atmosfera dzięki przesympatycznej polsko-włoskiej obsłudze. Do lokalu przynależy także mały ogródek, w którym można usiąść w cieplejsze dni i pogapić się na przechodniów.

  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
  • Wystrój tworzy ciepły domowy klimat typowej włoskiej trattorii.
W karcie znajdziemy klasyczne dania kuchni włoskiej - od toskańskich przystawek i zup-kremów, przez oczywiście pizzę, pasty, dania mięsne i owoce morza, kończąc na włoskich deserach. Jak na restaurację, która określa się prawdziwie włoską, zaskoczyło mnie pojawienie się w sekcji makaronowej spaghetti bolognese.

W tradycyjnej kuchni włoskiej nie ma czegoś takiego jak spaghetti bolognese, ale zdarza się, że w niektórych miejscach obsługujących głównie amerykańskich turystów faktycznie takie danie się pojawia. Makaron po bolońsku w tradycyjnej kuchni włoskiej to ragu mięsno-pomidorowe tylko i wyłącznie z makaronem tagliatelle. Nie będę kulinarną purystką i przymknę na to oko.

2
miejsce: Restauracje
Synteza Restauro & Cocktail
Gdańsk, Edwarda Stachury 6/U1
9.5


Zamawiamy:

  • Antipasti/ przystawki:
  • Focaccia/ z rozmarynem i oliwą/ 250 g - 12 zł
  • Le paste/ makarony:
  • Gnocchi barbabietola rossa/ kluseczki ziemniaczano-buraczane podawane z karmelizowaną gruszką, orzechami włoskimi i miodem/ 350 g - 33 zł
  • Secondi piatti/ dania główne:
  • Nasello/ morszczuk podany na risotto z porem, cukinią i prażonymi migdałami/ 350 g - 45 zł
  • Pizza:
  • Margherita/ sos pomidorowy, mozzarella - 22 zł
  • Dolci Della Casa/ desery:
  • Meringata/ beza - 25 zł


  • Ziemniaczano-buraczane kluseczki otoczone były pysznym miodowo-maślanym sosem.
  • Focaccia w stylu genueńskim.
[Na przystawkę dostajemy znakomitą focaccię w stylu genueńskim - cienką, z chrupiącą skórką, miękkim miąższem, pachnącą rozmarynem i nasączoną oliwą. Jednym słowem wspaniałą. Ta przystawka obiecuje dobrą kuchnię.

Gnocchi jest absolutnie pyszne. Ziemniaczano-buraczane kluseczki otoczone były pysznym miodowo-maślanym sosem, a całości dopełniała winno-słodka karmelizowana gruszka, chrupiące prażone orzechy włoskie z lekką goryczką i ostra rukola.

W daniu z morszczukiem zacznę od tego, co najlepsze, a mianowicie od risotto z porem, cukinią i prażonymi kawałkami migdałów. Ryż dobrze zrobiony, nie był rozciapany, ale miękki. Całość delikatnie doprawiona w taki sposób, by nie zgubić delikatnego smaku pora i cukinii, a do tego subtelna i przyjemna. A morszczuk jak to morszczuk, ryba chuda o łagodnym smaku, tutaj nieco przeciągnięta, ale nie najgorsza.

  • Morszczuk z risotto z porem, cukinią i prażonymi kawałkami migdałów.
  • Pizza Margherita bardzo smaczna, chrupiąca na brzegach.
  • Meringata znaczy po włosku beza.
Pizza Margherita bardzo smaczna, chrupiąca na brzegach, cieniutka z właściwą ilością dobrego sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli.

Wszystkie dania były bardzo sycące, a więc deser ledwo zmieściliśmy. Meringata znaczy po włosku beza. W tutejszym wydaniu była to beza lodowa, czyli z mrożonym, śmietanowym kremem. Beza nie jest przesłodzona, sos truskawkowy jest delikatnie kwaskowy, co stanowi dobrą kompozycję smakową. Smaczny i lekki deser.

Trattorię opuszczamy najedzeni i zadowoleni, rozpamiętując w drodze powrotnej smak zjedzonych potraw, prostych, ale jakże smacznych.

Czas na oceny waszej pociesznej recenzentki otoczonej chmurką (pozdrawiam Kluseczkę Pisareczkę, która uroczo komentuje moje recenzje).

Za smak zdecydowanie należy się 5
Za wystrój i klimat daję 5
Za estetykę potraw wystawiam 4
Za obsługę należy się 5
Ostateczna ocena: 4,75

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie wybrane


wszystkie opinie (81)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Włoskie czwartki na 32 piętrze!

street food, pubbing

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie