- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
Jemy na mieście: Vinegre widok wygrywa z jedzeniem
Restauracja Vinegre położona jest tuż przy miejskiej plaży w Gdyni, na ostatnim piętrze Muzeum Marynarki Wojennej (ul. Zawiszy Czarnego 1b). Niewątpliwie Vinegre może poszczycić się pięknym widokiem na zatokę i gdyńską marinę, a czy może pochwalić się równie dobrym jedzeniem? Dowiecie się z poniższej recenzji w ramach cyklu "Jemy na mieście".
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Vinegre odwiedzam wraz z moimi dwiema uroczymi koleżankami w czasie majówki. Do restauracji wchodzimy bezpośrednio z windy. Wnętrze jest przestronne, utrzymane w morskiej kolorystyce z szarościami. Wystrój minimalistyczny, nie ma tu natłoku ozdób i dodatków. Jedynie kilka świec, eleganckie szkło na stołach, a jedną ze ścian zdobią kolorowe grafiki.
Jednak największą atrakcją jest widok na morze, który możemy podziwiać dzięki ogromnym oknom i tarasowi. Dla lepszego widoku, bo na pewno nie dla wygody, ustawiono także wysokie stoły i krzesła, na które trzeba się wdrapać, jeśli jest się niewielkiego wzrostu. Na szczęście były także standardowe stoły oraz mięciutkie kanapy, w których można się zatopić. Drewniany bar umiejscowiony jest tuż za szybem windy i kształtem nawiązuje do dziobu statku.
Karta nie jest długa, wydrukowana na dwóch stronach A4. Znajdziemy w niej dania inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Przyznam szczerze, że niektóre propozycje były zaskakujące. Po długim namyśle i dyskusjach zamówiłyśmy:
- Tapas:
- Krem z bakłażana i selera / orzech włoski / kolendra / granat - 19 zł
- Przystawki:
- Zupa rybna / dorsz / mule / fenkuł / estragon / szafran / pomidory - 25 zł
- Dania główne:
- Spaghetti carbonara / wędzona kaczka / liście szczawiu / kozi ser - 55 zł
- Dorsz / nori / krem z awokado / zielone nowalijki / frytki z batatów - 56 zł
- Żeberka bbq / chipotle / french fries / colesław - 56 zł
- Do tego oczywiście napoje.
W karcie wyraźnie jest zaznaczone, że do każdego rachunku, niezależnie od liczby osób, doliczana jest opłata serwisowa w wysokości 10 proc. Nadal mnie to zadziwia.
Zaczęłyśmy od pasty z bakłażana i selera, która, ze względu na wyczuwalną nutę tahini, smakiem przypominała hummus. Orzechy i owoce granatu podkręciły subtelny smak bakłażana. Całkiem smaczna przystawka.
Zupa rybna okazała się małym rozczarowaniem, była to bowiem zupa rybna bez smaku ryby. Proszę mi wierzyć, że w zupie znalazły się dwa kawałki białej ryby i dwie małże oraz ogromna ilość warzyw, szczególnie selera naciowego. W smaku zupa była bardziej pomidorowa niż rybna. Myślę, że to danie wymaga dopracowania. Zabrakło "ryby w rybie".
Spaghetti carbonara z wędzoną kaczką i kozim serem zamówiłam z czystej ciekawości. Przeczuwałam, że to połączenie może się nie udać i, niestety, miałam rację. Ujmę to tak: plastry wędzonej piersi z kaczki były przepyszne, kruche i delikatne, z fajnym, dymnym posmakiem, ale proporcje zostały mocno zaburzone. Do tych czterech plasterków kaczki podano górę suchego, posklejanego makaronu, który musiał trochę przeleżeć. Umknął gdzieś aksamitny jajeczno-serowy sos. Kozi twarożek też tu nie zagrał. Mocno przekombinowane danie.
Dorsz w nori wyglądał bardzo apetycznie, ale jego smak i wykonanie było niestety rozczarowujące. Ryba była przeciągnięta i sucha. Najsmaczniejsze okazały się dodatki - mus z awokado delikatnie doprawiony cytryną oraz przyzwoite frytki z batatów. Ale to za mało, żeby uratować to danie. Szkoda, bo koncepcja połączenia smaków była całkiem dobra, ale coś poszło nie tak podczas wykonania.
Żeberka za to zaprezentowały się znakomicie i zostały przez nas okrzyknięte najsmaczniejszym daniem dnia. Kruche, soczyste, z bardzo dobrym śliwkowo-dymnym sosem i przepyszną, choć banalną surówką z kapusty pekińskiej z chrzanowo-śmietanowym sosem. Surówka co prawda nie miała nic wspólnego z coleslawem, ale była palce lizać!
Wizytę w gdyńskim Vinegre podsumuję jednym zdaniem: najlepsze są tutaj widoki, a nad jedzeniem należy trochę popracować, szczególnie że ceny nie należą do najniższych. Za te kwoty powinno się oczekiwać dań na wyższym poziomie niż to, co dzisiaj serwowano nam w Vinegre. No chyba że trafiłam na kiepski dzień tutejszego kucharza?
Czas na oceny:
Za smak nie mogę dać oceny wyższej niż 3. Gdyby nie żeberka, byłoby niżej.
Za wystrój i klimat, ale przede wszystkim widok z okna daję 5
Za estetykę potraw wystawiam 4
Za obsługę należy się 3, bo była poprawna, ale trochę bez kontaktu.
Ostateczna ocena: 3,5!
O autorze
Miejsca
Opinie (65) 4 zablokowane
-
2022-05-13 15:24
Nie wszystko jest złe (1)
Jest tam również przepyszny kurczak z okrą, a w menu zimowym był doskonaly talerz owoców morza w tempurze.
- 4 3
-
2022-05-14 09:25
Czyli kucharze potrafią zrobic 3 dania? To ci fachury ;)
- 1 1
-
2022-05-13 17:08
Co się dzieje z tymi gdyńskimi lokalami w dobrych miejscówkach nad morzem? (2)
Chyba liczą na to, że turysta wszystko zeżre. To samo było z Tawerną Orłowską. Wiele lat temu tuż po otwarciu lokalu było ok, ale od jakiegoś czasu tragedia.
- 12 1
-
2022-05-13 20:28
Prawda. (1)
Tawerna Orłowska to jedyne miejsce, gdzie już przed laty nie dałem rady zjeść zamówionej ryby. Bynajmniej z powodu gramatury, ona po prostu była niejadalna ze względu na swoją nieświeżość. Tylko raz w życiu mi się tak przydarzyło... I po prostu więcej tam nie wróciłem.
- 4 0
-
2022-05-14 08:08
Del Mar to samo
Jadłem tam niby raz, ale wyszły z tego dwa razy: pierwszy i ostatni.
- 1 0
-
2022-05-13 21:39
Q-learning
Napisałem kilka miesięcy temu identyczną opinię.
Żeberka BBQ i widok to jedyne co mnie tam urzekło, no i może jedna z kelnerek która doradzała wino, byliśmy z żoną zaskoczeni jej profesjonalizmem i znajomością tematu. Reszta to dramat. Zwłaszcza próba wepchnięcia ligawy zamiast polędwicy jako stek:/ no cóż.
PS. Napiwek to napiwek a opłata serwisowa naliczana z góry to szczerze mówiąc jakaś kpina... To że coś staje się normą nie znaczy że jest ok. Dziwi mnie zachwycanie tym że za granicą to już norma i my się nie znamy. Jeszcze niech wyróżnia na rachunku opłatę WC i opłatę za widok i opłatę za zmywanie naczyń i za prąd i za wodę i za powietrze. Przecież to jak z rachunkiem za prąd:) Przy sporej cenie za steka z "ligawy" którego można było żuć jak gumę te opłaty dodatkowe to kpina.- 9 2
-
2022-05-13 18:55
Bez gustu (2)
Ludzie cale życie jedzą kartofle i schab za 9zl nie zrozumieja czegos takiego jak fusion w takiej restauracji
- 4 19
-
2022-05-13 19:20
Tak się kończy noszenie zimowej czapki latem (1)
Łeb się przegrzewa
- 12 1
-
2022-05-13 20:40
Hahaha :)
Trudno się z tym nie zgodzić :)
- 2 0
-
2022-05-13 20:36
Pi redaktplacior nie przesądza?
Rozumiem, że we Włoszech płaci Pani za coperto bez zdziwienia, mimo, iż doliczają 10 proc za papierowe obrusy. Albo co gorsze ceratowe.
- 5 6
-
2022-05-13 13:03
(2)
Nazwa Vinegre bez T na końcu to jakby nazwać knajpę Pietruszk
- 18 5
-
2022-05-13 17:34
Vinegre to nie nazwa sosu (1)
vinegre - to po Katalońsku czerwone vine
- 1 0
-
2022-05-13 19:36
A, to zwracam honor.
- 0 0
-
2022-05-13 17:42
Ale do restauracji idzie się właśnie po to :)
Z powodu położenia i/lub pozorów luksusu.
W takich "okolicznościach przyrody" zwykle żarcie byle odpowiednio podane przeważnie smakuje lepiej :)- 1 4
-
2022-05-13 17:08
Nie wszystko jest tam takie zupełnie złe. Toalety na poziomie dworca PKP czyli 5 na 10.
Poza widokiem ceny też mają na wysokim poziomie. Czyli coś lepiej niż normalnie jest.
- 7 1
-
2022-05-13 14:19
(2)
Kupuję frytki z budki kontrastu siadam na murku i już mam podobny widok
- 24 2
-
2022-05-13 16:22
Frytki są nie zdrowe. (1)
- 1 3
-
2022-05-13 17:06
Chyba niezdrowe
- 3 0
-
2022-05-13 16:58
Także potwierdzam - widok wspaniały, jedzenie nawet nie przeciętne. Do tego baaardzo drogo!
120 zł od osoby, a przyjemność tylko widokowa. W byle jakiej restauracji serwują lepsze potrawy.
Miejsce zasługuje na kogoś, kto zna się na gastronomii. Ten lokal nie cieszy podniebienia.- 12 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.