Trening medyczny lwów w Zoo
Leśny Młyn w zoo przeszedł generalny remont. Teraz będzie funkcjonować tutaj restauracja.
fot. Piotr Hukało/Trojmiasto.pl
Leśny Młyn to nazwa restauracji, która w czerwcu ruszy w budynku zabytkowego młyna wodnego na terenie Gdańskiego Ogrodu Zoologicznego. W obiekcie kończą się prace remontowe. Po sezonie z kolei ruszy przetarg na punkty gastronomiczne na terenie zoo.
Wybierając się na wycieczkę do zoo:

- Formalności trwały od 2012 roku, ale właśnie kończymy renowację - mówi jeden ze wspólników, Maciej Gil. - To obiekt zabytkowy i aby go wyremontować, musieliśmy tak naprawdę w całości go rozebrać. Budynek był w opłakanym stanie, ponieważ zoo przez całe dziesięciolecia nie mało funduszy na jego remont. Wszystkie cegły zostały wyczyszczone i uzupełnione, belki i elementy drewniane musieliśmy zrekonstruować według dawnych planów.
Więcej o historii Leśnego Młyna
Przypomnijmy, jak tłumaczył nam w tekście sprzed czterech lat Piotr Leżyński, badacz dziejów Oliwy i twórca strony www.dawnaoliwa.pl, budynek w zachowanej do dziś formie pochodzi z XIX wieku. W PRL służył jako składzik. I niszczał.
- Jednak już znacznie wcześniej, w tym miejscu, nad Potokiem Rynarzewskim działał młyn. Nazywany był on Młynem Leśnym lub Krzaczastym. Stał na terenie należącym do cystersów i często zmieniał swoją funkcję. Pod koniec XVI wieku pracował jako kuźnica miedzi, a wiek później stał się młynem zbożowym. Następnie przerobiony został na młyn prochowy, a w XIX wieku znów powrócił do mielenia zboża - wyjaśniał historyk.
Obecna oferta gastronomiczna w Gdańskim Ogrodzie Zoologicznym od lat wymaga zmiany. Jesienią zostanie rozpisany przetarg na nowe punkty.
fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
- Będziemy karmić zdrowo, domowym jedzeniem, codziennie przygotowywanym na miejscu - wyjaśnia Gil. - Stawiamy na polską kuchnię i nastawiamy się przede wszystkim na potrzeby rodzin z dziećmi, które dotąd nie miały wielkiego wyboru, jeśli chodzi o kulinaria w zoo.
To prawda, bo oferta gastronomiczna w Gdańskim Ogrodzie Zoologicznym od lat wymaga zmiany. I wygląda na to, że już niebawem jej się doczeka. Budki z fast-foodami mają zniknąć, a na ich miejsce pojawi się nowoczesna przestrzeń gastronomiczna.
Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście
- Jesteśmy na etapie finalizacji dialogu technicznego z potencjalnymi dzierżawcami. Słuchamy ich opinii i omawiamy pomysły. Pracujemy nad tym, aby po sezonie, jesienią dać wytyczne do przetargów - tłumaczy rzeczniczka zoo Emilia Salach.
Jak się dowiedzieliśmy, w zoo zostaną pod gastronomię zagospodarowane dwie lokalizacje, w których powstaną kompleksy gastronomiczno-restauracje: w okolicy pawilonów drapieżników (obecnie działa tam gastronomia) oraz przy gepardach (nowa lokalizacja). Z kolei przestrzeń przy wybiegach hipopotamów (obecnie działa tu jeden z barów) zostanie zagospodarowana na potrzeby sklepu z pamiątkami.
- Chcemy, aby nowe punkty gastronomiczne proponowały przemyślaną i dobrą jakościowo ofertę na naprawdę przyzwoitym, europejskim poziomie - dodaje rzeczniczka.
Wnętrza Leśnego Młyna przed remontem (film z 2015 r.)