- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (54 opinie)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (106 opinii)
- 5 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Kucharze i cukiernicy z programów telewizyjnych w Trójmieście
Sławę zdobyli w programach kulinarnych, ale dopiero w restauracyjnej kuchni są w stanie pokazać pełnię swoich możliwości. W Trójmieście znajdziemy kilka lokali, w których dania przygotują dla nas kucharze i cukiernicy znani z telewizyjnych ekranów. Gdzie ich szukać?
Ritz, Malika, Gaweł, Wałęsa i inni wśród najlepszych restauratorów w Polsce
Tomasz Purol
Krzysztof Konieczny
W połowie 2021 r. nastąpiła duża zmiana w kuchni gdyńskiej restauracji Neon. Dotychczasowego szefa kuchni Jana Kiliańskiego zastąpił Krzysztof Konieczny. Warto wspomnieć, że obaj panowie rywalizowali ze sobą w siódmej edycji programu Top Chef, w której Kiliański zajął drugie miejsce, a Konieczny czwarte. Nowy szef kuchni Neonu wcześniej pełnił funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji Sztuczka Bistro. Jest jednym z dwóch Polaków, którzy doszli do finału konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Neon to lokal z azjatyckim street foodem, w którego menu znajdziemy takie pozycje, jak: bułeczki bao w pięciu wariantach smakowych, pad thai, curry czy sajgonki.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
Diana Volokhova
Diana Volokhova jest finalistką drugiej edycji programu Masterchef, w którym dała się poznać jako wyśmienita cukierniczka. Pochodzi z Armenii, mieszka w Gdyni, gdzie otworzyła kawiarnio-cukiernię Więcej! Serwuje w niej desery z różnych zakątków świata (tureckie i ormiańskie baklawy, francuskie croissanty, amerykański sernik, kanadyjski Red Velvet) i autorskie słodkości. Z cukierni Diany można też zamówić torty i catering okolicznościowy.
Basia Ritz
Barbara Ritz niedawno została doceniona przez magazyn Forbes, który umieścił ją na 24. miejscu w rankingu 50 najlepszych restauratorów w Polsce. Szefowa kuchni sławę zdobyła w 2012 r. dzięki zwycięstwie w pierwszej edycji programu MasterChef. Dwa lata później otworzyła w Gdańsku restaurację Ritz, która do dzisiaj cieszy się dużym powodzeniem. Basia Ritz jest autorką dwóch książek kulinarnych: "Master Chef. Przepisy Basi Ritz" oraz "Dom pełen smaku". Prowadziła też program "Kuchnia z sercem".
Krzysztof Ilnicki
Krzysztof Ilnicki nie był wprawdzie uczestnikiem żadnej kulinarnej rywalizacji, ale na ekranach telewizorów pojawiał się jako juror programu "Bake Off - Ale Ciacho!" oraz bohater programu "Słodka afera!". Według Europejskiej Akademii Gastronomicznej jest on najlepszym cukiernikiem w Polsce. Został też laureatem AIG (Académie Internationale de la Gastronomie) Prix, nagrody przyznawanej wybitnym twórcom kulinarnym z poziomem międzynarodowym. W Gdańsku prowadzi dwie cukiernie UMAM - przy ulicy Mariana Hemara 1 oraz przy ulicy Grobla 12/14/C1. Znajdziemy w nich zarówno klasyczne, jak i nowoczesne słodkości, makaroniki, ciasta i torty.
Najdroższe dania w trójmiejskich restauracjach: kawior, steki, ryby
Ewa Malika Szyc-Juchnowicz
Ewa Malika Szyc-Juchnowicz jest właścicielką dwóch restauracji - gdyńskiej Maliki oraz gdańskiej Machina Eats&Beats. W tegorocznej odsłonie rankingu 50 najlepszych restauratorów w Polsce według Forbesa zajęła aż 10 miejsce. Rozgłos przyniósł jej udział w pierwszej edycji programu "Top Chef", w którym dotarła do finału. Malika urodziła się i wychowała w Algierii, dzieciństwo spędziła w Maghrebie, dlatego w tworzonych przez nią daniach pojawiają się afrykańskie smaki i inspiracje. Jest autorką książki "Przyprawy", która oprócz przepisów zawiera zbór wiedzy o przyprawach świata.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-05-03 13:42
Ceny pod przyjezdnych to normalne w takich miastach turystycznych. Ostatnio byłem z kumplami na mieście (przed majówka) i w knajpie ful ludzi. Dobre 2/3 przyjezdni było widać. To jest po prostu wpisane w wypad do innego miasta.
- 27 2
-
2022-05-03 14:25
........ (3)
I co z tego nie wszystko złoto co się świeci. Większość z tego jedzenia marnie smakuje a płacimy za nazwę tak samo z ciuchami które są szyte na zlecenie w Chinach potem wszywa się metkę i szajs goni szajs już na wieszakach szmaty wiszą nawet wody z podłogi to nie wchłonie .
- 33 7
-
2022-05-04 14:57
Zjedz może gdzieś indziej niż w barze stoczniowym, to będziesz miał porównanie
A ciuchy kupuj bawełniane, jak ci wody nie chłoną
- 0 2
-
2022-05-03 17:59
Dzieciątko, nie kupuj piwa i chipsów przez miesiąc i idź do takiej knajpy. (1)
Odkryjesz Świat, którego nie znasz.
No chyba, że wolisz co drugi dzień obalić kilka flaszek.- 2 16
-
2022-05-04 15:13
wolę
- 2 0
-
2022-05-03 23:02
Wielkie mi mecyje (2)
A ja robiē najlepsza karpatkę w trójmieście-ole!Tylko nikt o tym nie wie,na viuu zamieściłem film!
- 13 0
-
2022-05-04 12:28
Gratuluję karpatki! (1)
- 1 0
-
2022-06-02 15:11
Rafcio
dziękuję,dopiero teraz widzę a czy tyś kobitka śwarna?Kogoś bym częstnął tą karpatką-ole!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.