Wenecjanie już od jedenastej rano spędzają czas na szczególnym zajęciu - szukaniu cienia. To "szukanie" polega na powolnym przemieszczaniu się od jednego baru do drugiego i wypijaniu w każdym z nich kieliszka lodowatego prosecco - wytrawnego białego musującego wina.
Podobne wydarzenia
27 kwietnia - 5 maja 2024, godz. 09:00 - 18:00
ulgowy 20 zł
niedziela - poniedziałek, godz. 14:00
Natomiast schludne i zadbane miasteczka regionu przycupnęły między zielonymi wzgórzami, a wśród wiejskiej zieleni bieleją klasyczne XVI wieczne wille. Kuchnia ma raczej charakter kuchni stałego lądu, podczas gdy w Wenecji, opiera się w całości na rybach.
- Bauletto di polenta con moscardini (ośmiorniczki w czerwonym winie z polentą)
- Risotto ai frutti di mare e capesante fritte (risotto z owocami morza i smażone przegrzebki)
- Peoci al cartoccio (mule pieczone w folii)
- Fegato alla veneziana (wenecka wątróbka z cebulą i białym winem)
- Piccioni ripieni ( faszerowane gołębie)