• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kup sobie restaurację, np. Cristal za 21 mln zł. Znane lokale na sprzedaż

Ewa Palińska
15 lutego 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Cyrano et Roxane działała w Sopocie przez 12 lat - zamknięto ją w 2019 r. Lokal wystawiono na sprzedaż za 1,2 mln zł.
  • Obiekt gastronomiczny w centrum Sopotu o pow. 220 m kw. został wystawiony na sprzedaż za 4,2 mln zł.
  • 100 tys. zł odstępnego zapłaci osoba, która chciałaby przejąć lokal z kebabem przy ul. Świętojańskiej w Gdyni.

21 702 444 zł - za taką kwotę wystawiono na sprzedaż lokal po dawnym Cristalu, uważanym w czasach świetności za najelegantszy lokal Wybrzeża. Jeśli komuś marzy się podobna restauracja, a dysponuje skromniejszym budżetem, być może skusi się na któryś z lokali gastronomicznych wystawionych aktualnie na sprzedaż. W zależności od oczekiwań i potrzeb można kupić bądź wynająć same pomieszczenia bądź lokal w stanie deweloperskim, ale też restaurację gotową do "odpalenia", pod rozpoznawaną i cenioną marką, z gotowym biznesplanem i bazą stałych klientów.



Szukasz lokalu pod gastronomię lub gotowej restauracji? Zobacz oferty



Cristal, opisywany przez prasę jako "placówka na wskroś nowoczesna i elegancka", otwarto w samo południe, w sobotę, 1 lipca 1961 r. Nazwa sugerowała światowy sznyt i elegancję - i tak też było w rzeczywistości. Na lokal składały się: oferująca "wykwintną kuchnię" restauracja na 200 miejsc wraz z tarasem letnim na 60 osób; najprawdziwszy cocktail bar; bar samoobsługowy "typu szwedzkiego" dla fanów "pośpiesznego jedzenia" o mocy przerobowej 2500 posiłków dziennie; kawiarnia kategorii pierwszej na 90 osób z letnim tarasem na 70 osób.

Historia Cristalu. Początki "najelegantszego lokalu Wybrzeża"



W 1990 r. restaurację Cristal przejął Ryszard Kokoszka, który na cyklicznych imprezach gościł lokalnych biznesmenów i ludzi polityki, organizował także pokazy mody i gale. Legenda Cristalu zyskała nowy rozdział.

Lokal zamknięto ostatecznie dopiero na początku 2009 r. Po gruntownej przebudowie w budynku, którego dach zdobi wciąż oryginalny neon, działa obecnie kasyno i oddział PZU. W 1990 r. restaurację Cristal przejął Ryszard Kokoszka, który na cyklicznych imprezach gościł lokalnych biznesmenów i ludzi polityki, organizował także pokazy mody i gale. Legenda Cristalu zyskała nowy rozdział.

Lokal zamknięto ostatecznie dopiero na początku 2009 r. Po gruntownej przebudowie w budynku, którego dach zdobi wciąż oryginalny neon, działa obecnie kasyno i oddział PZU.

Czy wybierając restaurację, zwracasz uwagę na lokalizację i wnętrze?

Restauracji Cristal nie ma od lat, niemniej przez lata zapracowała sobie na taką sławę, że sama miejscówka urosła do rangi symbolu. I właśnie ten symbol wystawiono na sprzedaż, za niebagatelną kwotę 21 702 444 zł.

- To było nasze okno na wielki świat - wspomina pani Helena, w czasach świetności Cristala mieszkająca po sąsiedzku. - Kładłam poduszkę na parapecie, opierałam się o nią i godzinami mogłam patrzeć na zjeżdżających się do lokalu gości. Byli wśród nich politycy, biznesmeni, aktorzy i piosenkarze. Organizowano pokazy mody, wybory miss, ówcześni celebryci organizowali tam imprezy rodzinne. Miałam z takiego podglądania większą przyjemność niż z oglądania telewizji. Często przyłączał się do mnie syn, żeby pooglądać samochody, jakimi przywożeni byli goście do Cristala. Co ciekawe, ja sama nigdy tam nie byłam. Nie chodziło nawet o ceny. Po prostu to miejsce wydawało mi się tak bardzo ekskluzywne, że w moim mniemaniu było poza moim zasięgiem.
  • Toscana zajmowała lokal przy ul. Grunwaldzkiej 27 w Sopocie.
  • Nowego właściciela szuka restauracja tajska, mieszcząca się w Słonym Spichlerzu. Ogłoszenie pojawiło się m.in. w jednej z facebookowych grup.
  • Restauracja Meat Shack BBQ mieści się w Gdańsku przy ul. Ludwika Waryńskiego 26/27 (Wrzeszcz Dolny).
  • Seafood by La Pampa zwolniła lokal przy ul. Szerokiej 32/35.

Znane trójmiejskie marki sprzedają swoje lokale



W ostatnim czasie z mapy kulinarnej Trójmiasta zniknęło wiele lokali. Fakt, że właściciele zawieszają działalność, nie musi jednak oznaczać, że restauracja zniknie bezpowrotnie. Właściciele Seafood by La Pampa opuścili wprawdzie lokal przy ul. Szewskiej 1/4Mapka, ale wybrane pozycje z menu dołączyli do menu w swojej drugiej restauracji - La Pampa Steakhouse, znajdującej się po sąsiedzku.

- Połączyliśmy dwie restauracje w jedną. Czasy mamy, jakie mamy, więc ekonomicznie jest to moim zdaniem dobre rozwiązanie - tłumaczy Piotr Sikorski, właściciel restauracji La Pampa. - Jak to powiedzieć - jeden czynsz, a nie dwa, a liczba gości taka sama. Lokal jest już wynajęty. Powstanie tam nowa restauracja. Jeżeli chodzi o sumę odstępnego, to są to poufne informacje, którymi nie będę się dzielił na forum.

Tutaj już nie zjemy. Te restauracje zniknęły z gastronomicznej mapy Trójmiasta



Podobnie postąpili właściciele sopockiej restauracji Toscana - gotowy do "odpalenia" lokal wystawili na sprzedaż, a dotychczasowych gości przekierowali do swojej drugiej restauracji - Chianti Grill Bar, znajdującej się niespełna 300 metrów dalej.

  • Restauracja Secretariat w Sopocie zamknęła się pod koniec ubiegłego roku. Aktualnie jest na sprzedaż.
  • Restauracja Secretariat w Sopocie zamknęła się pod koniec ubiegłego roku. Aktualnie jest na sprzedaż.
  • Secretariat działał w odnowionej trybunie na sopockim hipodromie.
  • Restauracja Secretariat w Sopocie zamknęła się pod koniec ubiegłego roku. Aktualnie jest na sprzedaż.
Latem ubiegłego roku pojawiła się na Facebooku informacja, że nowych właścicieli szukał sopocki Secretariat. Nabywca miał otrzymać lokal położony na terenie sopockiego Hipodromu wraz z wyposażeniem i bazą zadowolonych klientów. Do kupienia, z możliwością kontynuacji, jest też np. Bangkuk - lokal z kuchnią tajską w Słonym Spichlerzu. Ogłoszenie pojawiło się w jednej z grup facebookowych na początku stycznia.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście - kalendarz imprez



Szukasz lokalu pod usługi gastronomiczne? Sprawdź nasz serwis z ogłoszeniami



Sytuacja na rynku nieruchomości jest dynamiczna - zmieniają się ceny i warunki ofert. Jeśli szukasz miejsca pod usługi gastronomiczne, na bieżąco aktualizowane informacje dostępne są w naszym serwisie ogłoszeń. Wśród ofert znajduje się m.in. lokal, w którym 12 lat działała bardzo dobrze znana w Trójmieście restauracja francuska - Cyrano&Roxane przy sopockim Monciaku. Nowy nabywca będzie musiał za niego wyłożyć 1,2 mln zł.

Na 4,2 mln wyceniono natomiast lokal po dawnej restauracji BioWay, położony przy ul. Tadeusza Kościuszki w Sopocie, tuż przy sopockim dworcu. Zdaniem właściciela jest to idealne miejsce nie tylko na działalność gastronomiczną czy handlową, ale też pod gabinety medyczne.

Odstępne za restaurację Iberica w Gdańsku wynosi 350 tys. zł. Nowy właściciel przejmie lokal gotowy do pracy, z wypromowaną marką i gronem stałych klientów. Odstępne za restaurację Iberica w Gdańsku wynosi 350 tys. zł. Nowy właściciel przejmie lokal gotowy do pracy, z wypromowaną marką i gronem stałych klientów.
Gotowy do natychmiastowego uruchomienia jest też Iberica Tapas Bar w centrum Gdańska. Umowa najmu lokalu obowiązuje do 2030 r., a za cenę odstępnego w wysokości 350 tys. zł nowy nabywca otrzyma restaurację z całym know-how oraz wszystkimi kontami w mediach społecznościowych, co ma mu ułatwić szybki start.

165 tys. zł odstępnego (do negocjacji) zapłaci ten, kto będzie miał ochotę przejąć gotową do niezwłocznego uruchomienia restaurację w centrum Gdańska, przy ul. TandetaMapka. Czynsz najmu wynosi tam 6,5 tys. zł, a opłaty eksploatacyjne ok. 900 zł. Punkt z kebabem przy ul. Świętojańskiej w Gdyni jest do przejęcia za 100 tys. zł - w ogłoszeniu czytamy, że czynsz jest niski, a właściciel lokalu bezproblemowy.

Na sprzedaż, za 750 tys. zł, została również wystawiona zupełnie nowa, gotowa do uruchomienia pizzeria w Nowym Porcie. Lokal został wykończony w bardzo wysokim standardzie, a w cenie zawarte jest też wyposażenie, w tym nowy piec do pizzy. Opłaty miesięczne średnio wynoszą 600 zł miesięcznie - czynsz wynosi 350 zł, a za wodę i ogrzewanie nabywca zapłaci 450 zł zimą i 50 zł latem.

  • Za 19,9 tys. zł można kupić gotowy do natychmiastowego odpalenia biznes na kółkach. Sprzedawca wraz z przyczepą gastronomiczną oddaje cały know-how, a nawet materiały reklamowe.
  • Za 19,9 tys. zł można kupić gotowy do natychmiastowego odpalenia biznes na kółkach. Sprzedawca wraz z przyczepą gastronomiczną oddaje cały know-how, a nawet materiały reklamowe.
  • Osoba, która przejmie lokal po pizzerii Da Grasso przy ul. Śląskiej w Gdyni, będzie miała do wyboru wykupienie licencji od spółki Da Grasso i kontynuowanie działalności pod jej marką albo działanie według własnej koncepcji.
Za 19,9 tys. zł można kupić gotowy do natychmiastowego odpalenia biznes na kółkach - Magic Fruits Manufaktura Owoców w Czekoladzie. Sprzedawca, wraz z przyczepą gastronomiczną, oddaje cały know-how, a nawet materiały reklamowe.

Do przejęcia nie tylko lokale, ale i znane marki



Jeśli ktoś marzy o prowadzeniu restauracji, ale zamiast realizować własne pomysły, chce postawić na pewniaka, może kupić totalnego gotowca. Tak jest chociażby w przypadku Meat Shack BBQ. Nowy właściciel może po prostu wejść i rozpocząć działalność w miejscu o ugruntowanej, bardzo dobrej opinii, pod wypromowaną marką, ze stałą bazą klientów oraz zasięgiem i rozpoznawalnością w social mediach. Jak dowiadujemy się z ogłoszenia, lokal wyposażony jest w wysokiej klasy sprzęt, wyceniony na 470 195 zł. Nowy nabywca będzie musiał też zapłacić odstępne w wysokości 290 tys. zł.

  • Meat Shack BBQ - oferta sprzedaży
  • Meat Shack BBQ - oferta sprzedaży
  • Meat Shack BBQ - oferta sprzedaży
  • Meat Shack BBQ - oferta sprzedaży
Można też skorzystać z oferty franczyzowej - na takich zasadach można przejąć np. Subwaya, mieszczącego się przy ul. Długiej 56Mapka w Gdańsku. Restauracja w tej lokalizacji działa od 2009 r., została odświeżona i ponownie uruchomiona w październiku 2020 r. Opłacając licencję w wysokości 429 tys. zł, nowy szef otrzyma do dyspozycji nie tylko lokal, ale i zgrany, przeszkolony zespół.

Pomagamy, nie ziewamy. Darmowe obiady dla seniorów od trójmiejskich restauracji



Za odstępne w wysokości 160 tys. zł można natomiast przejąć lokal po Da Grasso w Gdyni. Tutaj jednak nabywca ma wybór - może podpisać umowę ze spółką Da Grasso i nadal działać pod jej szyldem albo świadczyć usługi gastronomiczne według własnego pomysłu. 299 tys. zł kosztuje przejęcie nieustannie działającej restauracji na gdańskiej Morenie. Lokal o powierzchni 115 m kw. pomieści 65 gości, a w sezonie działa tutaj klimatyczny ogródek z namiotem bankietowym na 35 osób. Czynsz najmu miesięcznie wynosi 8800 zł (netto), koszty eksploatacyjne około 1 tys. zł. Opłaty za wodę i prąd naliczane są według zużycia.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (145)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane