- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (24 opinie)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 6 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (33 opinie)
Kup sobie restaurację, np. Cristal za 21 mln zł. Znane lokale na sprzedaż
21 702 444 zł - za taką kwotę wystawiono na sprzedaż lokal po dawnym Cristalu, uważanym w czasach świetności za najelegantszy lokal Wybrzeża. Jeśli komuś marzy się podobna restauracja, a dysponuje skromniejszym budżetem, być może skusi się na któryś z lokali gastronomicznych wystawionych aktualnie na sprzedaż. W zależności od oczekiwań i potrzeb można kupić bądź wynająć same pomieszczenia bądź lokal w stanie deweloperskim, ale też restaurację gotową do "odpalenia", pod rozpoznawaną i cenioną marką, z gotowym biznesplanem i bazą stałych klientów.
Szukasz lokalu pod gastronomię lub gotowej restauracji? Zobacz oferty
Cristal, opisywany przez prasę jako "placówka na wskroś nowoczesna i elegancka", otwarto w samo południe, w sobotę, 1 lipca 1961 r. Nazwa sugerowała światowy sznyt i elegancję - i tak też było w rzeczywistości. Na lokal składały się: oferująca "wykwintną kuchnię" restauracja na 200 miejsc wraz z tarasem letnim na 60 osób; najprawdziwszy cocktail bar; bar samoobsługowy "typu szwedzkiego" dla fanów "pośpiesznego jedzenia" o mocy przerobowej 2500 posiłków dziennie; kawiarnia kategorii pierwszej na 90 osób z letnim tarasem na 70 osób.
Historia Cristalu. Początki "najelegantszego lokalu Wybrzeża"
- To było nasze okno na wielki świat - wspomina pani Helena, w czasach świetności Cristala mieszkająca po sąsiedzku. - Kładłam poduszkę na parapecie, opierałam się o nią i godzinami mogłam patrzeć na zjeżdżających się do lokalu gości. Byli wśród nich politycy, biznesmeni, aktorzy i piosenkarze. Organizowano pokazy mody, wybory miss, ówcześni celebryci organizowali tam imprezy rodzinne. Miałam z takiego podglądania większą przyjemność niż z oglądania telewizji. Często przyłączał się do mnie syn, żeby pooglądać samochody, jakimi przywożeni byli goście do Cristala. Co ciekawe, ja sama nigdy tam nie byłam. Nie chodziło nawet o ceny. Po prostu to miejsce wydawało mi się tak bardzo ekskluzywne, że w moim mniemaniu było poza moim zasięgiem.
Znane trójmiejskie marki sprzedają swoje lokale
W ostatnim czasie z mapy kulinarnej Trójmiasta zniknęło wiele lokali. Fakt, że właściciele zawieszają działalność, nie musi jednak oznaczać, że restauracja zniknie bezpowrotnie. Właściciele Seafood by La Pampa opuścili wprawdzie lokal przy ul. Szewskiej 1/4, ale wybrane pozycje z menu dołączyli do menu w swojej drugiej restauracji - La Pampa Steakhouse, znajdującej się po sąsiedzku.
- Połączyliśmy dwie restauracje w jedną. Czasy mamy, jakie mamy, więc ekonomicznie jest to moim zdaniem dobre rozwiązanie - tłumaczy Piotr Sikorski, właściciel restauracji La Pampa. - Jak to powiedzieć - jeden czynsz, a nie dwa, a liczba gości taka sama. Lokal jest już wynajęty. Powstanie tam nowa restauracja. Jeżeli chodzi o sumę odstępnego, to są to poufne informacje, którymi nie będę się dzielił na forum.
Tutaj już nie zjemy. Te restauracje zniknęły z gastronomicznej mapy Trójmiasta
Podobnie postąpili właściciele sopockiej restauracji Toscana - gotowy do "odpalenia" lokal wystawili na sprzedaż, a dotychczasowych gości przekierowali do swojej drugiej restauracji - Chianti Grill Bar, znajdującej się niespełna 300 metrów dalej.
Latem ubiegłego roku pojawiła się na Facebooku informacja, że nowych właścicieli szukał sopocki Secretariat. Nabywca miał otrzymać lokal położony na terenie sopockiego Hipodromu wraz z wyposażeniem i bazą zadowolonych klientów. Do kupienia, z możliwością kontynuacji, jest też np. Bangkuk - lokal z kuchnią tajską w Słonym Spichlerzu. Ogłoszenie pojawiło się w jednej z grup facebookowych na początku stycznia.
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście - kalendarz imprez
Szukasz lokalu pod usługi gastronomiczne? Sprawdź nasz serwis z ogłoszeniami
Sytuacja na rynku nieruchomości jest dynamiczna - zmieniają się ceny i warunki ofert. Jeśli szukasz miejsca pod usługi gastronomiczne, na bieżąco aktualizowane informacje dostępne są w naszym serwisie ogłoszeń. Wśród ofert znajduje się m.in. lokal, w którym 12 lat działała bardzo dobrze znana w Trójmieście restauracja francuska - Cyrano&Roxane przy sopockim Monciaku. Nowy nabywca będzie musiał za niego wyłożyć 1,2 mln zł.
Na 4,2 mln wyceniono natomiast lokal po dawnej restauracji BioWay, położony przy ul. Tadeusza Kościuszki w Sopocie, tuż przy sopockim dworcu. Zdaniem właściciela jest to idealne miejsce nie tylko na działalność gastronomiczną czy handlową, ale też pod gabinety medyczne.
Gotowy do natychmiastowego uruchomienia jest też Iberica Tapas Bar w centrum Gdańska. Umowa najmu lokalu obowiązuje do 2030 r., a za cenę odstępnego w wysokości 350 tys. zł nowy nabywca otrzyma restaurację z całym know-how oraz wszystkimi kontami w mediach społecznościowych, co ma mu ułatwić szybki start.
165 tys. zł odstępnego (do negocjacji) zapłaci ten, kto będzie miał ochotę przejąć gotową do niezwłocznego uruchomienia restaurację w centrum Gdańska, przy ul. Tandeta. Czynsz najmu wynosi tam 6,5 tys. zł, a opłaty eksploatacyjne ok. 900 zł. Punkt z kebabem przy ul. Świętojańskiej w Gdyni jest do przejęcia za 100 tys. zł - w ogłoszeniu czytamy, że czynsz jest niski, a właściciel lokalu bezproblemowy.
Na sprzedaż, za 750 tys. zł, została również wystawiona zupełnie nowa, gotowa do uruchomienia pizzeria w Nowym Porcie. Lokal został wykończony w bardzo wysokim standardzie, a w cenie zawarte jest też wyposażenie, w tym nowy piec do pizzy. Opłaty miesięczne średnio wynoszą 600 zł miesięcznie - czynsz wynosi 350 zł, a za wodę i ogrzewanie nabywca zapłaci 450 zł zimą i 50 zł latem.
Za 19,9 tys. zł można kupić gotowy do natychmiastowego odpalenia biznes na kółkach - Magic Fruits Manufaktura Owoców w Czekoladzie. Sprzedawca, wraz z przyczepą gastronomiczną, oddaje cały know-how, a nawet materiały reklamowe.
Do przejęcia nie tylko lokale, ale i znane marki
Jeśli ktoś marzy o prowadzeniu restauracji, ale zamiast realizować własne pomysły, chce postawić na pewniaka, może kupić totalnego gotowca. Tak jest chociażby w przypadku Meat Shack BBQ. Nowy właściciel może po prostu wejść i rozpocząć działalność w miejscu o ugruntowanej, bardzo dobrej opinii, pod wypromowaną marką, ze stałą bazą klientów oraz zasięgiem i rozpoznawalnością w social mediach. Jak dowiadujemy się z ogłoszenia, lokal wyposażony jest w wysokiej klasy sprzęt, wyceniony na 470 195 zł. Nowy nabywca będzie musiał też zapłacić odstępne w wysokości 290 tys. zł.
Można też skorzystać z oferty franczyzowej - na takich zasadach można przejąć np. Subwaya, mieszczącego się przy ul. Długiej 56 w Gdańsku. Restauracja w tej lokalizacji działa od 2009 r., została odświeżona i ponownie uruchomiona w październiku 2020 r. Opłacając licencję w wysokości 429 tys. zł, nowy szef otrzyma do dyspozycji nie tylko lokal, ale i zgrany, przeszkolony zespół.
Pomagamy, nie ziewamy. Darmowe obiady dla seniorów od trójmiejskich restauracji
Za odstępne w wysokości 160 tys. zł można natomiast przejąć lokal po Da Grasso w Gdyni. Tutaj jednak nabywca ma wybór - może podpisać umowę ze spółką Da Grasso i nadal działać pod jej szyldem albo świadczyć usługi gastronomiczne według własnego pomysłu. 299 tys. zł kosztuje przejęcie nieustannie działającej restauracji na gdańskiej Morenie. Lokal o powierzchni 115 m kw. pomieści 65 gości, a w sezonie działa tutaj klimatyczny ogródek z namiotem bankietowym na 35 osób. Czynsz najmu miesięcznie wynosi 8800 zł (netto), koszty eksploatacyjne około 1 tys. zł. Opłaty za wodę i prąd naliczane są według zużycia.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-02-15 14:13
utrzymanie lokalu jest bardzo drogie (10)
Niestety utrzymanie się w biznesie gastronomicznym jest bardzo drogie. Koszty są wysokie - czynsz za lokal, pracownicy, składniki, ogrzewanie, prąd, sprzęt kuchenny. To są ogromne kwoty, a właściciele lokali generalnie liczą na wysokie zyski. Wzrost kostów spowodował, że zyski drastycznie stopniały, więc mnóstwo ludzi się wycofuje i będzie szukała innych metod zarobku. Potencjalni nabywcy muszą być bardzo ostrożni, żeby się nie wpuścić w maliny.
- 147 5
-
2022-02-19 22:11
Kosz pracownika w dzisiejszych czasach to największe zabójstwo dla przedsiębiorców... kto to widział żeby za pracownika na 160 h w miejscu płacić po 1200 zł zusu jeszcze PIT5 i inne podatki teraz jeszcze ten VAT 0% albo 8% dramat
- 2 0
-
2022-02-15 15:16
Wystarczy nie wnajmować albo sprzedać
- 3 1
-
2022-02-15 14:48
Jaki czynsz? (6)
Ta knajpa jest na sprzedaż, a nie na wynajem.
- 2 19
-
2022-02-15 14:53
Czynsz - podatek od gruntu, media, śmieci (5)
- 23 2
-
2022-02-15 14:57
(4)
Ewidentnie mylisz pojęcia. Czynsz to opłata dla właściciela nieruchomości za jej użytkowanie, a nie podatki i opłaty za media.
- 10 6
-
2022-02-15 15:39
A myślisz, że co masz w czynszu dla właściciela wliczone? (3)
- 5 2
-
2022-02-15 17:37
Zależy od umowy (2)
W tym przypadku nic, gdyż jak wskazałem wcześniej, lokal jest wystawiony na sprzedaż, a nie pod wynajem. Za trudne? :)
- 3 7
-
2022-02-17 00:00
A za mieszkanie oplat administracyjnych nie placisz? Jak lokalnjest czescia budynku to placisz tak samo przyslowiowy czynsz.
- 2 0
-
2022-02-15 18:20
Ale rozumiesz, że mówimy o utrzymaniu lokalu, czy nie bardzo?
- 5 1
-
2022-02-15 14:36
Woda jest mokra, a niebo niebieskie. Tyle słów, żeby przekazać nic?
- 13 30
-
2022-02-15 13:19
(12)
"- To było nasze okno na wielki świat - wspomina pani Helena, w czasach świetności Cristala mieszkająca po sąsiedzku. - Kładłam poduszkę na parapecie, opierałam się o nią i godzinami mogłam patrzeć na zjeżdżających się do lokalu gości"
Klasyka :)- 110 7
-
2022-02-17 14:54
i jeszcze to
"Co ciekawe, ja sama nigdy tam nie byłam. Nie chodziło nawet o ceny. Po prostu to miejsce wydawało mi się tak bardzo ekskluzywne, że w moim mniemaniu było poza moim zasięgiem."
Co za smutne życie musi mieć taka osoba! Normalny człowiek idzie do roboty, haruje, zarabia i potem z zadowoleniem idzie do wymarzonej restauracji / klubu by uczcić plony swojej ciężkiej pracy. A inni spędzają cały dzień gapiąc się na sukces innych i bojąc się nawet wejść do lokalu. Niesamowite!- 0 0
-
2022-02-15 16:54
(6)
Komu przeszkadzaly takie super knajpy i kawiarnie z zaj..........tym klimatem jakie byly w latach 80-90 tych.Teraz wchodzisz do knajpy ,mebelki z ikei stoliczki drewniane i stołki jak dla dzieci ,jasno jak za letniego dnia że każdą zmarszczkę widać,,brak gwaru ,rozmowy cisza jak w kościele i każdy patrzy w ekran smartfona,zero relacji międzyludzkich .....ech chciałoby się wrócić do tamtych czasów.
- 22 8
-
2022-02-15 21:33
Do dziela ......... (3)
Dlatego myślę że jakby ktoś otworzył taką knajpę z takimi klimatami na styl lat 80-tych ,wejście oczywiście lat 25-plus to nieżle by zarobił.Ludzie po 50-tce przeważnie dorobieni,dzieci odchowane chętnie by walili do takiego przybytku powspominać mlodośc.Oczywiście jakby ceny też nie byly wygorowane.Czy nikt z tych wlaścicieli o tym nie pomyślał ,tylko nie mebelki ala ikea,tylko loże jak w starej Aldze w Sopocie i oczywiście nastrojowe ciemne światla.
- 7 4
-
2022-02-18 09:52
No to albo goście już dorobieni, albo jednak ceny niewygórowane i przychodzą też młodsi i z cieńszym portfelem? Albo rybka, albo pipka, jak mawiają starzy górale.
- 1 0
-
2022-02-15 23:36
też zawsze myślę o tym samym (1)
czemu nikt nie stworzy takiego klimatycznego miejsca. Takiej prawdziwej restauracji, a jeszcze z tańcami (nie do klubowej usypiającej dziwnej muzyki), z występami, świetnym wystrojem, odrobiną intymności (a nie jeden drugiemu na karku)... Ehh, może ktoś mi da te parędziesiąt milionów?? to sama tym się zajmę ))
- 2 2
-
2022-02-18 09:51
To otwórz.
- 0 0
-
2022-02-15 17:02
"U Kubickiego" chyba niewiele się zmieniło (1)
- 3 5
-
2022-02-15 17:46
Oj ceny zawsze z kosmosu.
- 2 4
-
2022-02-15 16:53
Parapeciary (2)
Nie jedno widziały nie jedno wiedziały.
Lepsza niż nie jedna agencja ochrony- 19 2
-
2022-02-16 20:30
Zwane też łokieciarami
- 0 1
-
2022-02-15 18:22
Tjaaaaa... Tyle, że w razie "W" to one nic nie widziały.
Sąsiadka wiedział kto, o której, czym i skąd wraca, a jak mi auto dźwignęli spod jej okna, to ona nic, a nic nie wie.
- 24 1
-
2022-02-15 14:49
Takie poduszkowce
To skarb dla każdego dzielnicowego :)
- 47 0
-
2022-02-15 13:03
(4)
Ta winiarnio restauracja z pierwszego zdjęcia jest mega, ultra, wyczesanym zabytkiem. Tam mieszkał założyciel kąpieliska w Sopocie Pan Haffner. Na zdjęciu widzimy koziołka z menu, pod którym widać bardzo ciekawy kamienny słupek. Warto pojechać tam i zobaczyć, jaka tam jest wyryta data...
- 24 17
-
2022-02-15 16:30
mamy nadzieję że pigwa
- 0 2
-
2022-02-15 14:54
Ale bzdura. Sprawdź na mapie gdzie jest willa Haffnera.
- 4 4
-
2022-02-15 14:46
skąd wiesz że to data?
- 3 1
-
2022-02-15 14:03
Dodam jeszcze, że na Playerze jest program kulinarny "Przepis na sukces", gdzie właściciel pokazuje piwnicę tego budynku. Bardzo ciekawe sklepienia tam są.
- 4 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.