Wiadomości

stat

Lokalna podróż kulinarna z Restaurant Week

W każdym z festiwalowych lokali szef kuchni przygotował specjalne trzydaniowe menu za 49 zł.
W każdym z festiwalowych lokali szef kuchni przygotował specjalne trzydaniowe menu za 49 zł. fot. Punkt Gdynia/restaurantweek.pl

Ponad trzydzieści restauracji z Trójmiasta weźmie udział w kolejnej odsłonie festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który potrwa w dniach 17-31 października. Dobra wiadomość dla bywalców imprezy: na listę trafiło sporo nowych lokali. Za trzydaniowe menu zapłacimy 49 zł.



Cena 49 zł za trzy dania to:

za dużo 33%
w sam raz 61%
za mało 6%
zakończona Łącznie głosów: 674
Restaurant Week organizowany jest w Trójmieście od kilku lat. Koncepcja zawsze jest taka sama - organizatorzy zapraszają do udziału restauracje, które przygotowują festiwalowe menu w stałej cenie. Myślą przewodnią jesiennej odsłony, która pod hasłem "Destynacja Restauracja" potrwa od 17 do 31 października, jest turystyka kulinarna.

- Podróżowanie w poszukiwaniu smaków jest coraz bardziej popularne i ten rodzaj turystyki wybiera coraz więcej Polaków - mówi trójmiejski koordynator festiwal Tomasz Chądzyński. - My chcemy przypomnieć, że fascynującą podróż kulinarną można odbyć również lokalnie. W Trójmieście jest wiele wspaniałych restauracji, a Restaurant Week jest świetną okazją, aby za niewygórowaną cenę zapoznać się z ich ofertą.

Do udziału organizatorzy zaprosili 31 lokali z Gdańska, Gdyni i Sopotu. W każdym szef kuchni przygotuje popisowe menu składające się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Cena w każdym miejscu jest taka sama - za 90-minutową wizytę zapłacimy 49 zł od osoby. Rezerwacji można dokonać na stronie restaurantweek.pl.

W menu znajdują się zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie.
W menu znajdują się zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie. fot. Cozzi/restaurantweek.pl
Większość miejsc oferuje opcję mięsną oraz wegetariańską. W festiwalowych jadłospisach znajdziemy m.in. konfitowane gęsie żołądki z chałką, pistacjami i sosem demi-glace z żurawiną; chmielowe gofry z tatarem wołowym, półkaczkiem i konfiturą z żurawiny i czerwonej cebuli; "stek" z buraka z purée z palonego kalafiora, piklowaną dynią i kasztanami; polędwiczki w sosie balsamicznym podawane na risotto kremowym; gnocchi na palonym maśle z ricottą, duszonym szpinakiem i pangrattto; tadżin cieciorkowo-dyniowy z harissą, kiszoną cytryną i jagnięciną; zupę z kimchi z pulpetami wieprzowymi i sezamem czy marynowane opieńki podane z oliwą ziołową i chipsem z boczku.

- Trójmiejska scena gastronomiczna zmienia się i rośnie bardzo dynamicznie, dlatego postanowiliśmy zrewidować listę lokali biorących udział w festiwalu - mówi Chądzyński. - Bywalcy zauważą, że pojawiło się wiele nowych, ciekawych według nas, miejsc. Część z nich to lokale z wyższymi cenami, ale właśnie dzięki Restaurant Week możemy się przekonać, czy warto tam wrócić.
Recenzujemy trójmiejskie lokale w cyklu "Jemy na mieście"

Festiwal potrwa od 17 do 31 października.
Festiwal potrwa od 17 do 31 października. fot. Zante/restaurantweek.pl
W jesiennej edycji RW wezmą udział takie lokale, jak Cyganeria, Chwila Moment, Cozzi, Dwie Zmiany, Espléndidos, Fedde, Fidel, Fino, Gvara, Koncept, Moje Miasto, Nie/mięsny, Nowy Świat, Osteria Fino, Papieroovka, Pélican, Pomelo, Punkt Gdynia, Rada Miasta, Restauracja 5. Piętro, Polskie Smaki, Restauracja Filharmonia, Majolika, Restauracja No. 88, Serio, Sztuczka Bistro, Tapas Barcelona, Trafik, Verres en Vers, Wozownia Gdańsk.

Lubisz jeść? Czytaj Serwis Kulinaria

- Zachęcamy do podzielenia się wrażeniami z wizyty na Instagramie. Wśród osób, które opiszą zdjęcia #restaurantweek i #grunding, wybierzemy najlepsze, a zwycięzca w nagrodę będzie mógł wybrać bilet lotniczy do Los Angeles albo wizytę w jednej z najlepszych restauracji na świecie - Osteria Francescana w Modenie szefa Massimo Bottury - dodaje Chądzyński.

Opinie (24) 4 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

15

września

20

września

XXVI Dary Ziemi Gdynia, Park Kolibki w Orłowie

Rozrywka

Planuj tydzień: festiwal filmowy w Gdyni, dzień otwarty schronów, weekend kulinarny
Planuj tydzień: nudy nie będzie
Aquaman i Green Lantern na okładkach z Gdańskiem w tle
Aquaman i Green Lantern z Gdańskiem w tle

Kultura

Aquaman i Green Lantern na okładkach z Gdańskiem w tle
Aquaman i Green Lantern z Gdańskiem w tle
David Garrett: Jestem szczęściarzem, że mam tak fantastyczną publiczność
David Garrett: Jestem szczęściarzem

Nowe lokale

Tu Można Marzyć

Restauracje
Gdańsk
Opata Jacka Rybińskiego 25

Dobra-Pizza.com, Japa Gyros

Pizzerie
Gdańsk
Franciszka Hynka 55

Aloha Burgers

Burgery
Gdańsk
Jana Kilińskiego 4

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: festiwal filmowy w Gdyni, dzień otwarty schronów, weekend kulinarny
Planuj tydzień: nudy nie będzie