- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (32 opinie)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (42 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (31 opinii)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Dokąd na dania z grilla w Trójmieście?
Oliwskie Ludovisko zmieniło profil działalności i stało się grill barem z daniami kuchni południowoamerykańskiej. Podobnych restauracji z daniami z grilla z prawdziwego zdarzenia nie ma w Trójmieście wiele.
- Nie oznacza to wcale, że zrezygnowaliśmy z dań roślinnych - wciąż stanowią prawie połowę karty - mówi właściciel, Krzysztof Kordelewski. - Skupiliśmy się jednak na tym, aby każde z naszych dań miało grillowy szlif. Na talerzu jest kolorowo, aromatycznie i momentami dość nietypowo.
Ciekawostki odkryją przede wszystkim mięsożercy, dla których przygotowano w menu m.in. brzuch z dzika czy żebro wołowe. Jest też sałatka z grillowaną ośmiornicą, szaszłyki z krewetek, burger wołowy, a dla wegan m.in. burger z soczewicy, szaszłyki z tofu czy boczniaki BBQ. Ceny od 24 zł za danie główne.
- Nie chcieliśmy serwować wszechobecnej karkówki czy kiełbasy - mówi Anna Czermińska, szefowa kuchni. - Postawiliśmy na smaki południowoamerykańskie i tex-mex, bo podobają nam się tamtejsze składniki, rozwinięta kultura grillowania i spędzanie w ten sposób czasu.
Aby oddać klimat i smak, w Ludovisku zamówimy do dań smażone plantany, wszechobecny jest robiony sos chimichurri czy papryczki chipotle.
- Zaczęliśmy używać mielonej kawy do marynat - mówi Czermińska. - Drobiazg, ale taka sucha wcierka z przyprawami mocno potrafi zmienić smak i strukturę mięsa. Krewetki marynujemy w chilli, limonce i soli i potem je tylko przez moment grillujemy. Dzięki temu są soczyste i jędrne.
Grill barów z ciekawszą niż kiełbasa z grilla ofertą w Trójmieście nie znajdziemy wiele. We Wrzeszczu funkcjonuje Meat Shack - całkowicie unikatowy w Trójmieście lokal z mięsami przygotowanymi w smokerach według amerykańskich metod BBQ. Na miejscu zamówimy m.in. pieczoną przez wiele godzin w niskiej temperaturze szarpaną łopatkę wieprzową, karkówkę wołową, wieprzowe czy wołowe żebra.
Okiem dietetyka: pomysły na lekkie dania z grilla
Dania z grilla - choć już bardziej klasyczne - popularne są też wśród gości Browaru Miejskiego Sopot - zjemy tam m.in. grillowaną łatę wołową, żeberka czy stek z tuńczyka. Z kolei burgerownia My Burger na Przymorzu może pochwalić się grillem lawowym (a nie powszechnym w większości miejsc elektrycznym). Dzięki temu serwowane tutaj wołowe kotlety mają wyjątkowy, "dymny" posmak. W menu znajdziemy kilka kompozycji mięsnych i bezmięsnych - z serem halloumi zamiast wołowiny oraz kotletem dyniowym z suszonymi pomidorami.
Miłośnicy steków powinni z kolei bezapelacyjnie wybrać się do Piromana w Sopocie - to jedna z najciekawszych stekowni w Trójmieście. Na miejscu samodzielnie wybierzemy rodzaj sezonowanego mięsa oraz będziemy mogli obserwować jego przygotowanie w otwartej kuchni.
Miejsca
Opinie (48) ponad 20 zablokowanych
-
2019-06-07 12:22
Z wymienionych tylko Meat Shack i Piroman ma coś wspólnego z grillem, (1)
w tym drugim ostatnio obsługa się niestety pozmieniała. Jakaś nowa kelnerka nie potrafi prawidłowo przekazać zamówienia na kuchnię, która jest 3 metry od stolików. Mięso nadal najwyższej jakości i przygotowywane zgodnie z wytycznymi, ale czas oczekiwania nieakceptowalny. W okresie letnim odpuszczam sobie to miejsce, wrócę po sezonie.
- 7 1
-
2019-06-07 12:27
Może wspomniana kelnerka jest vege? :D
- 3 0
-
2019-06-07 11:39
Bo dobry grill to niezła zabawa!
- 13 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.