- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (61 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (53 opinie)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 4 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Lunch w pracy? Zamień kanapkę na coś ciekawszego
Tytułowe zdanie to motyw przewodni kulinarnej książki Violi Urban pt. "Dieta na wynos. 100 przepisów na zdrowy lunch". W środku znajdziemy nie tylko przystępnie przedstawione przepisy ze zdjęciami, ale i niemało profesjonalnych porad dietetycznych związanych z przygotowywaniem posiłków do pracy.
"Dieta na wynos. 100 przepisów na zdrowy lunch" to nie pierwsza książka kulinarna Urban. W ubiegłym roku wydała "Poranne inspiracje" z przepisami na zdrowe śniadanie w kwadrans. I prawdopodobnie nie ostatnia - zamiarem autorki jest przygotowanie podobnego wydawnictwa o każdym codziennym posiłku. W kolejnych latach należy spodziewać się książek z pomysłami na szybki i zdrowy obiad, przekąski i kolacje.
Sto śniadaniowych inspiracji od dietetyka
"Dieta na wynos" podzielona została na rodzaje posiłków, spośród których coś dla siebie znajdą i mięsożercy, i roślinożercy. Na pierwszy ogień idą sałatki - według Urban jedno z najlepszych rozwiązań na lunch, ponieważ zawierają dużo warzyw i zdrowych tłuszczów (zresztą oliwa - jako jeden z ulubionych produktów autorki - jest w książce wszechobecna).
W tym dziale znajdziemy m.in. klasyki, jak połączenie buraka z kozim serem i owocami czy sałatkę nicejską z tuńczykiem i kaparami, ale też takie pomysły, jak sałatkę z kopru włoskiego z wędzonym pstrągiem, z kaszy gryczanej i pieczonej dyni czy bliskowschodni tabbouleh z komosy ryżowej i groszku.
Kolejne rozdziały to słodkie lunche (na czele z korzennymi owsiankami, puddingami z tapioki czy jaglanymi kremami); sycące dania na ciepło (m.in. curry, stir-fry, risotta czy makarony); wypieki (od gruzińskiego chaczapuri, przez wytrawne muffiny, po pieczony placek ziemniaczany); pasty i dipy (np. pate z wątróbki i gruszki, ale też orientalna pasta z ciecierzycy z bakaliami czy pomysłowa pasta w stylu ruskich pierogów); zupy i chłodniki oraz posiadające odżywczego kopa koktajle (np. kefir z chia, maślanka owocowa z nerkowcami czy wegańskie koktajle białkowe).
Warto przyjrzeć się szczególnie kategorii "miski zdrowia". To zyskujące coraz większą popularność pełnowartościowe posiłki, które przy odrobinie wiedzy (a Urban jej dostarcza) i chęci można przyrządzić nawet na bazie pozostałości z poprzedniego obiadu. Zdrowo, ekonomicznie i ekologicznie. Na tych stronach dowiemy się, jak zrobić domową shoarmę, michę mocy z awokado, komosą ryżową i fasolą; tikkę masalę z tofu czy klopsiki greckie z grillowanymi warzywami.
Książka o warzywach w ciastach i deserach
Przepisy są lekkie, ale odżywcze - zgodnie ze sztuką dietetyka zawierają wszystkie pełnowartościowe składniki i mają podaną kaloryczność. Dla tych, którzy potrzebują więcej kalorii, autorka przygotowała w każdej lunchowej kategorii sprytną tabelkę, w której oblicza wartości energetyczne i skład poszczególnych węglowodanowych dodatków.
Okiem dietetyka: najlepsze pudełka na jedzenie
Książkę "Dieta na wynos. 100 przepisów na zdrowy lunch" Violi Urban można kupić w księgarniach oraz zamówić na stronie okiemdietetyka.pl.
Opinie (52) 7 zablokowanych
-
2019-07-12 11:58
(6)
Widziałem ostatnio jak robotnicy budowlani robili zakupu. Głównie serki topione, bułki, parówki z Momem i energetyki. Czasem jakiś banan. Szok!
- 19 7
-
2019-07-13 07:20
Co ty powiesz?
Nie kupowali puddingu chia?!
- 3 1
-
2019-07-12 12:23
(1)
A ja widziałem jak dwóch roboli kupowało: 6 bochenków chleba, Delmę w dużym pojemniku, kilka puszek mielonki, fajki i kilka butelek wódki. Bon appetit
- 19 1
-
2019-07-13 06:51
za komuny w podstawówce
kupowaliśmy do spóły ... bochen chleba i butelkę mleka ze srebrnym kapslem .... i też byliśmy najedzeni ,..... nooo a jak przy tym ekologicznie i zdrowo !!!
- 7 2
-
2019-07-12 12:40
Zapomniałeś o napoju barwy złocistej
Wątroby mają ze stali. Do 40. Potem zaczyna się to sypać.
- 3 6
-
2019-07-12 12:29
Przykre, zaraz zaczna się choroby.
- 5 2
-
2019-07-12 12:08
A co miał kupować robol zapiernicząjacy fizycznie jak nie bułki i parówki? Ekojarmuż 0% fit zbierany przez bosonogich mnichów o wschodzie słońca?
- 47 2
-
2019-07-12 13:31
Tylko makrela (4)
lub pierogi z kapustą podgrzewane w mikrofali
- 13 1
-
2019-07-12 15:00
(1)
Po makreli dostaję drgawek.
- 3 0
-
2019-07-13 07:01
to ćpaj po ... a nie przed jedzeniem
to dłużej będzie trzymać
- 0 0
-
2019-07-13 07:00
ty się śmiejesz a to najzdrowsze żarcie na świecie
chłop od zawsze wiedział co dobre i co organizm potrzebuje....
a teraz co? sałatka niby eco .... a chemii z niej wali cała tablica mendelejewa... z setkami tych
spulchniaczy, utrwalaczy, konserwantów, .... i antyoxydantów /bo modne teraz/- 3 1
-
2019-07-12 14:24
Mniam mniam :D
- 1 0
-
2019-07-12 11:12
w pracy mam stołówkę i tam jadam, (3)
mają danie dietetyka, ale okiem konsumenta patrzę na smaczniejsze potrawy.
- 21 1
-
2019-07-13 06:47
pamiętam swoją zakładową stołówkę
i te panie które dokonywały kulinarnych majstersztyków /w czasach gdy mięso było na kartki/ by nakarmić głodnych roboli .... nieomal dzień w dzień jadłem ich fasolkę po bretońsku ... taka była pyszna, że do dziś nie znalazłem nikogo kto mógłby powtórzyć ten smak .... a ich przepisu - TeGO Przepisu niestety nie znam...
- 3 1
-
2019-07-12 12:50
pani dietetyczka też patrzy... (1)
z przerażeniem, że najlepiej sprzedaje się schabowy z frytkami...
- 8 2
-
2019-07-12 17:17
sama tez wciaga schabowego i fryty
- 5 1
-
2019-07-12 14:29
Korpo żarcie (1)
Reklama książki, korpo menu, dla tych co w pracy maja zaplecze socjalne z kanapami, leżakami i całym zapleczem kuchennym.. Poproszę o coś bardziej praktycznego, dobrego i mniej wyszukanego - zalany kuskus, szybkie warzywa i dressing.. Łosoś grillowa wołowina .. eh.. a w pracy nawet nie ma jak to podgrzac ;(
- 16 1
-
2019-07-12 22:37
Zamontowałem w swojej służbowej octavi combi płytę indukcyjną i mikrofale. W przerwach pomiędzy rajdami lewym pasem na drogach jednopasmowych lubię otworzyć książkę i przygotować coś równie szybkiego jak moja octavia
- 3 0
-
2019-07-12 14:53
Nie jem lunchu (1)
w pracy jem drugie śniadanie
- 28 0
-
2019-07-12 19:02
a ja jem obiad, czasem kolację, bo pracuję na popołudnia
wszystko jedno jak to nazwiesz. posiłek w pracy to posiłek w pracy
- 3 0
-
2019-07-12 12:56
niech zgadnę... (2)
humus tapioka awokado jagody goi jarmuż etc. bo przecież jabłko, orzech włoski i sałata to jedzenie dla pospulstwa
- 41 4
-
2019-07-12 13:40
A słownik ortograficzny najwyraźniej tylko dla elit ... (1)
- 8 6
-
2019-07-12 18:04
a ironia dla inteligentnych
madki pszeciesz nie zrozumiom.
- 3 0
-
2019-07-12 17:26
do pracy to tylko kanapki, schabowe, ziemniaczki i mizeria.
coś jednak trzeba jeść żeby nie głodować
- 9 2
-
2019-07-12 17:10
Jedni lubią, inni nie
Wszystko zależy od naszego gustu...
- 0 0
-
2019-07-12 11:28
Widzieliście ceny żywności w sklepach. Niedługo kanapka będzie de lux .
- 53 2
-
2019-07-12 11:12
I po reklamie. Dziękujemy
- 38 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.