• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Magda Gessler nie pomogła. Te restauracje nie przeżyły kuchennych rewolucji

Ewa Palińska
26 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Kilku trójmiejskich lokali nie udało się jej jednak uratować, a w przypadku dwóch z nich, rewolucja mogła bezpośrednio przyczynić się do ich zamknięcia. Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Kilku trójmiejskich lokali nie udało się jej jednak uratować, a w przypadku dwóch z nich, rewolucja mogła bezpośrednio przyczynić się do ich zamknięcia.

Magda Gessler i jej Kuchenne rewolucje stoją za sukcesem wielu gastronomicznych biznesów. Wśród kilkudziesięciu lokali, w których realizowano program w Trójmieście i okolicach, znalazły się jednak i takie, których przed upadkiem nie udało się uratować bądź do ich klęski przyczyniła się sama rewolucja.





Program Kuchenne rewolucje pojawił się na antenie TVN w 2010 roku i od tamtej pory niezmiennie cieszy się sympatią widzów. W samym Trójmieście i okolicach Magda Gessler ratowała gastronomiczne biznesy aż kilkadziesiąt razy. Nie zawsze z dobrym skutkiem.

Rewolucja w Gościńcu Myśliwskim przebiegła w bardzo nerwowej atmosferze. Rewolucja w Gościńcu Myśliwskim przebiegła w bardzo nerwowej atmosferze.

Gościniec Myśliwski/Dziki Gon - ul. Jaśkowa Dolina 114Mapka, Gdańsk



Czy oglądasz Kuchenne rewolucje?

Odcinek pokazujący pierwszą z nieudanych, trójmiejskich rewolucji, wyemitowano 4 września 2014 roku. Tym razem Magda Gessler miała uratować przed upadkiem Gościniec Myśliwski, znajdujący się przy ulicy Jaśkowa Dolina 114. To się jednak nie udało. Właściciel restauracji, w rozmowie z portalem Namonciaku.pl wyznał, że swojego udziału w programie nie wspomina ze zbytnim sentymentem.

- Tydzień z Panią Gessler kosztował mnie około 25 tys. zł - opowiadał Grzegorz Dziekoński, właściciel Gościńca Myśliwskiego. - Na taką kwotę złożyły się cztery czynniki. Pierwszym był brak klientów, ponieważ lokal jest zamykany na czas rewolucji. Drugą kwestią była kolacja, która kosztowała mnie kilkanaście tysięcy złotych. Przez cały czas nagrań musiałem także płacić całej obsłudze, kilka tysięcy kosztowało mnie przeniesienie wspomnianej imprezy do innego lokalu, a kiedy skończył się budżet stacji, poproszono mnie, żebym dorzucił się jeszcze do prania dywanów.
Magda Gessler udzieliła wówczas obszernego wyjaśnienia, tłumacząc, że kierowane pod adresem produkcji zarzuty są absurdalne. Zarzuty Dziekońskiego skomentowała natomiast bardzo krótko.

- Bzdura - stwierdziła Magda Gessler.
Ostatecznie, w 2016 roku restauracja zmieniła nazwę na Jaśkowa, niedługo potem zmieniła właściciela i wróciła na trójmiejską mapę kulinarną pod nazwą Dziki Gon.

Pomysł Magdy Gessler na stworzenie w centrum Wrzeszcza restauracji z wyrafinowanym menu okazał się klęską. Po niespełna roku właściciele porzucili zaproponowane zmiany i wrócili do pierwotnej koncepcji. Pomysł Magdy Gessler na stworzenie w centrum Wrzeszcza restauracji z wyrafinowanym menu okazał się klęską. Po niespełna roku właściciele porzucili zaproponowane zmiany i wrócili do pierwotnej koncepcji.

El Mundo/Pod Cielakiem - ul. Dmowskiego 15Mapka, Gdańsk



Miała być nowoczesna restauracja sygnowana nazwiskiem Magdy Gessler, wyszedł drogi lokal, który klienci omijali szerokim łukiem. Po roku od wyemitowania programu właściciele Pod Cielakiem zgodnie przyznali, że Kuchenne rewolucje odbiły im się czkawką, a zmiany wprowadzone przez gwiazdę TVN omal nie doprowadziły ich do bankructwa. Stracili połowę obrotów oraz część klientów, a nowych po metamorfozie wcale nie zaczęło przybywać. Dlaczego? Nowe ceny okazały się dla stałych klientów za wysokie, a ekskluzywne menu w tej lokalizacji nie znalazło entuzjastów.

Pechowa rewolucja Gessler. Restauracja "Pod Cielakiem" przestała istnieć, będzie nowa



- Niestety, pani Magda zrobiła rewolucję, nie zwracając uwagi na okolicę, w której jest dużo młodzieży, wielu studentów. Starzy goście chcieli zjeść dobrą pizzę, a nie cielęcinę. Głównie mieliśmy ruch w weekendy, w tygodniu restauracja świeciła pustkami, bo taki jest właśnie Wrzeszcz - to nie jest zbyt zamożna dzielnica. Pani Gessler o tym wiedziała, ale i tak zrobiła po swojemu, przez co naraziła mnie na straty, bo po rewolucji obroty spadły o połowę. Do tego zmiany sporo mnie kosztowały - nowy wystrój oraz drogie składniki potraw. Cielęcina jest bardzo droga, a chciałam mieć mięso najlepszej jakości - mówi właścicielka, Jolanta Witkowska.
Po roku od nieudanej rewolucji właściciele odeszli od zmian zaproponowanych przez Magdę Gessler i otworzyli restaurację na nowo, w zupełnie innym klimacie, pod nazwą Bazinga. Po niej też nie ma już śladu. Tak samo jak po barze Mata Co Chceta, który otwarto tam później.

Rewolucja w Cuba Banana została uznana za udaną, Magda Gessler bardzo pozytywnie oceniła wprowadzone zmiany, a mimo tego restaurację zamknięto. Rewolucja w Cuba Banana została uznana za udaną, Magda Gessler bardzo pozytywnie oceniła wprowadzone zmiany, a mimo tego restaurację zamknięto.

Pod Przykryfką/ Cuba Banana - ul. Słowackiego 19Mapka, Gdańsk



Wyszukane menu i wysokie wynagrodzenie szefa kuchni były jednymi z głównych przyczyn niepowodzenia restauracji Pod Przykryfką, mieszczącej się na Garnizonie we Wrzeszczu. Właściciel zainwestował w lokal sporo pieniędzy, ale stracił zapał do gastronomicznego biznesu po tym, jak wycofali się z niego dwaj wspólnicy. Zarządzanie przejęła córka i jedną z pierwszych decyzji było zgłoszenie się do programu.

Magda Gessler nie miała litości dla potraw, które przyszło jej degustować. To są "wody płodowo-żurkowe" - tak skomentowała podawany w restauracji żurek. "To nie jest apetyczne", "to tłuste", "niejadalne" - komentowała kolejne potrawy. Restauratorka wymyśliła nowy, egzotyczny profil restauracji, chwytliwą nazwę Cuba Banana, zmieniła też wystrój wnętrza i menu.

W karcie nowej restauracji mogliśmy znaleźć takie dania, jak: kubański prosiak, huba cubana, polędwica na kamieniu czy frio cuba. Ceny sięgały tam nawet 90 zł za danie! Dziś już jednak nie skosztujemy żadnej z tych propozycji. Rewolucję uznano z udaną, jednak po kilku miesiącach, z nieznanych przyczyn, Cuba Banana zniknęła z gastronomicznej mapy Gdańska.

Śledź i Chleb wkradł się w łaski mieszkańców Trójmiasta swojskim, smacznym i niedrogim menu. Dlaczego restaurację zamknięto, nie wiadomo. Śledź i Chleb wkradł się w łaski mieszkańców Trójmiasta swojskim, smacznym i niedrogim menu. Dlaczego restaurację zamknięto, nie wiadomo.

Granola/Śledź i Chleb - ul. 3 Maja 21Mapka, Gdynia



Kuchenne rewolucje w tym lokalu mogliśmy obejrzeć zimą 2018 roku, w siedemnastym sezonie programu. Właściciele zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler, ponieważ z powodu ogromnych rotacji personelu biznes sukcesywnie podupadał. Ciągle zmieniali się tutaj kucharze, a każdy nowy kucharz wprowadzał swoje menu. W efekcie goście nie byli w stanie przyzwyczaić się do swoich ulubionych potraw i ciągle byli zaskakiwani zmianami. Do tego relacje między pracownikami nie były najlepsze.

Magda Gessler wprowadziła w restauracji wiele zmian, nie tylko w wystroju lokalu, ale również w stosunkach między pracownikami. Zabrała załogę na pokład zacumowanego w porcie Daru Młodzieży, by tam mogli poznać morską kuchnię z innej perspektywy. Słynna restauratorka, w ramach akcji ratunkowej, zaproponowała zmianę nazwy i profilu restauracji. W menu znalazły się m.in. zupa krem z ogórka kiszonego, zapiekanka śledziowa czy wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką. Jedzenie było smaczne, ceny przystępne, tym bardziej dziwi fakt, że niespełna dwa lata po Kuchennych rewolucjach restauracja została zamknięta.

Bistro Podaj Kaczkę Raz zakończyło działalność krótko po Kuchennych Rewolucjach. Bistro Podaj Kaczkę Raz zakończyło działalność krótko po Kuchennych Rewolucjach.

Bar Kartuska - Bistro Podaj Kaczkę Raz - ul. Kartuska 26Mapka, Gdańsk



To była trudna rewolucja, bo właścicielka Baru Kartuska miała pod górkę nie tylko w biznesie, ale i w życiu prywatnym. W barze, znajdującym się na gdańskich Siedlcach, serwowano głównie domowe jedzenie. Magda Gessler wymyśliła jednak dla tego miejsca zupełnie nowy profil - podczas rewolucji z baru serwującego swojskie dania obiadowe zrobiono miejsce, gdzie serwuje się niemal wyłącznie dania z kaczki.

Kaczki tam jednak już nie zjemy - krótko po rewolucjach restauracja przestała istnieć. Dlaczego? Mieszkańcy Siedlec są zdania, że - podobnie jak w przypadku El Mundo, Magda Gessler nie wzięła pod uwagę specyfiki okolicy.

- Lokal to małe bistro, a chciano z niego zrobić drogą restaurację - opowiada Marian, mieszkaniec ul. Kartuskiej. - W tamtym miejscu sukces odniosłaby jedynie zwyczajna jadłodajnia, w której serwuje się proste, smaczne i niedrogie dania obiadowe. Nikt nie będzie jeździł specjalnie na Siedlce na kaczkę, bo nawet nie miałby, gdzie tam zaparkować. A weź tu jedz codziennie kaczkę na obiad. Mieszkańcy poszli raz i tyle, im wystarczyło. Póki co nie zjemy nic, bo restaurację zamknięto, a w lokalu rozgościł się żłobek.

Miejsca

Opinie (279) ponad 20 zablokowanych

  • Dla mnie nazwisko tej pani działa jak odstraszacz i tyle!

    • 9 2

  • Niezłe legendy powstają, z tego co widze :) (2)

    Akurat zdarzało mi się przed i po bywać w myśliwskiej. Jedzenie było zawsze w miarę ok, ale tez zawsze był tam naprawdę dziwaczny klimat. Właściwie czułem się tam, jakbym przeszkadzał właścicielom w swobodnym korzystaniu z ich lokalu. No i te antyczne, potwornie brudne meble :) potem kędzierzawa zawiesiła na ścianach poroże z kartonu i tyle rewolucji. Wróć, jeszcze się pan kelner wyemancypowal po rewolucjach :D chciałem natomiast powiedzieć, ze z podejrzanej meliny restauracji nie zrobisz, tym bardziej gdy właściciele kłamią jak z nut, może nawet w kwestii swojego wlascicielstwa.

    • 19 0

    • Tez bywalem ...kurz smród...i stęchlizna

      I najlepsze te zwierzęta zakurzone w wejściu nie wiem czy jeszcze stoją Ale były

      • 6 0

    • Racja

      Też byłam tam raz i pan stojący za barem sprawiał wrażenie że miał mi za złe że tam w ogóle przyszłam. Gburowata i nieprzyjemna atmosfera.

      • 5 0

  • Czepek na kołtun i dopiero wejście do kuchni

    • 11 0

  • Opinia wyróżniona

    Do zadnej kleski sie ten program nie przyczynił ten program na TVN jest mega popularny od lat! (4)

    Do udziału w programie jest kolejka chętnych! Tym co zawalili własny biznes jest zaledwie kilka procent i to własnie z powodu własnej głupoty.Tne program własnie jest dlatego taki świetny bo odtajnia kulisy gastronomii pokazuje ze prowadza ją głownie ci co pojecia o gotowaniu nie maja. Pamietam jak w jednym z programów wywaliła na pysk połowę personelu a w innym załatwiła podwyżkę wypłaty o 50% ! Knajpa dostaje bezpłatną reklamę w Telewizji ,modernizacje na koszt stacji i doradztwo znanej osoby z gastronomi .

    • 46 149

    • Pokazówka. W dodatku prowadzi to kobieta o estetyce kierowniczki GSu. Ktoś na poważnie ją traktuje jako fachowca?

      • 30 8

    • a ci goście to aktorzy (1)

      o tym też nie wiedziałeś? Większość to ustawka. Oczywiście nie zmienia to faktu, że program cieszy się popularnością już ponad 10 lat - to o czymś świadczy

      • 4 3

      • To nie są żadni aktorzy

        w programach występują prawdziwi właściciele i pracownicy restauracji. Wbrew pozorom tam nie ma przesadnej reżyserii, to się dzieje naprawdę. Wiem z doświadczenia i rozmów w ludźmi po rewolucji

        • 8 0

    • Ho ho ho!

      Pani Magdo...nawet Święty Mikołaj Pani nie pomoże. Czas spojrzeć w lustro i powiedzieć - przegrałaś.

      • 0 2

  • Ego i masówka, w sumie niemile i niegrzecznie i wcale nie lepsze

    Niestety wiele zmian to tylko ego p. Gessler, nie tylko brak rozumienia lokalności , pozycji, miejsca, a też klientów którzy nie zapłacą wysokich cen, ale i nazwy jak z horroru eg niemieckie w Gdańsku... a poza tym, jak to możliwe ze włosy w kuchni są bez osłony to jest po prostu niesmaczne....

    • 7 1

  • Precież ta kucharka / bez obrazy dla zawodu wykonywanego przez wiele osób/ nie potrafiła utrzymac swojej restauracji w Gdyni.

    • 15 1

  • Czardasz po kuchennych rewolucjach (2)

    Byłem tam rok temu jedzenie obrzydliwe,więcej tam moja noga nie stanie.W barze mlecznym smaczniej

    • 16 2

    • FAKT... Zkiepściło się okrutnie jedzenie... niestety

      • 8 1

    • Tu się nie zgadzam!!!! Placek z mięchem nadal świetny!!!!!

      • 0 0

  • Trzeba stąpać twardo po ziemi

    P. Gessler przybywa z innego świata i robi tzw. Rewolucję nie biorąc pod uwagę specyfiki danego miejsca, jego mieszkańców czy gości z innych dzielnic. Lokale M. Gessler są synonimem drożyzny niczym nieuzasadnionej. Rozumiem że chce robić lokale "pod siebie" w których Ona chętnie zje
    Tylko nie każdy klient ma taką kasę jak M. Gessler. Niestety

    • 12 0

  • "Wrzeszcz to nie jest zbyt zamożna dzielnica" - nie dziwię się, że z takim rozpoznaniem biznes się nie udaje.

    • 9 3

  • To nie wymysł Geslerowej (2)

    Program jest tworzony na licencji angielskiej stąd ten pomysł na wulgaryzmy , rzucanie talerzami i resztkami jedzenia. Program tam prowadzi słynny kucharz Gordon R.

    • 11 7

    • Gordon do Gessler ma się jak Jaguar do Fiata 126p. (1)

      heh

      • 11 0

      • I co z tego?

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane