- 1 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (26 opinii)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (33 opinie)
- 4 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (149 opinii)
- 5 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Marcin Popielarz ugotuje dla ciebie kaszubską zupę rakową
Wirtualne gotowanie z Marcinem Popielarzem i koszyk pełen regionalnych, pomorskich pyszności, który będzie można zakupić lub wygrać w konkursie - to najważniejsze atrakcje Światowego Dnia Turystyki Kulinarnej (World Food Travel Day), który przypada na 18 kwietnia. Obywa się on równolegle w kilkudziesięciu krajach, a w Trójmieście i na Pomorzu za jego organizację odpowiada Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna.
Polecane imprezy kulinarne
Taką tradycję ma kuchnia pomorska, a szefowie kuchni lokalnych restauracji chętnie z niej korzystają, dodając do receptur odrobinę fantazji i nowoczesności. Poprzez tradycyjną kuchnię poznajemy historię regionu, jego potencjał, a także zwyczaje mieszkańców.
Nic dziwnego, że turystyka kulinarna doczekała się swojego święta pod hasłem World Food Travel Day. Najważniejszym punktem programu tegorocznego Dnia Turystyki Kulinarnej w województwie pomorskim jest wspólne gotowanie z Marcinem Popielarzem, szefem kuchni restauracji Biały Królik z Gdyni. Na filmie, którego premiera odbędzie się 18 kwietnia w social mediach World Travel Association oraz na Facebooku pomorskie-prestige.eu, Marcin Popielarz zaprezentuje dania z wykorzystaniem lokalnych produktów województwa pomorskiego.
Gotowanie będzie oparte na takich składnikach, jak: raki, zioła oraz regionalne warzywa. Finalnie widzowie na całym świecie dowiedzą się, jak przygotować kaszubską zupę rakową, inspirowaną recepturą wybitnego francuskiego szefa kuchni Paula Bocuse, oraz deser z rabarbaru.
Czytaj także: Smacznie, zdrowo, kolorowo. Ekorynki w Trójmieście
Co więcej, aby promować region, Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna stworzyła koszyk pełen pomorskich pyszności od partnerów projektu pomorskie-prestige.eu. Znajdą się w nim: konfitura z truskawek, sok z czarnej porzeczki, olej z wędzonej papryki oraz konfitura z rokitnika. Koszyki będzie można zakupić na stronie sklepu PROT albo wygrać w konkursie.
Święto jest w 100 proc. wirtualne i dostępne dla każdego. W promocję regionu mogą zaangażować się wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia: dziennikarze, blogerzy kulinarni, restauratorzy, hotelarze, rolnicy, producenci żywności, firmy gastronomiczne, winiarnie, browary czy gorzelnie. To również świetna okazja dla polskich, regionalnych i lokalnych organizacji turystycznych oraz miast, gmin, powiatów czy województw do promocji regionu.
Forma jest dowolna - można przygotować np. live cooking w formie wideo, udostępnić zdjęcia lub przepisy, zaprezentować regionalnych wytwórców czy zachęcić swoją społeczność do dzielenia się zdjęciami regionalnych potraw. Organizatorzy zachęcają do korzystania z hasztagów: #WorldFoodTravelDayPoland, #WorldFoodTravelDay, #pomorskieprestige, #pomorskietravel.
Miejsca
Opinie (65)
-
2021-04-14 18:30
A gdzie mogę kupić (1)
Kilogram żywych raków, wędzoną gesinę, baraninę, koninę itd?
- 3 1
-
2021-04-14 18:39
Konine to można ze stajni policji po znajomości kupic
Jak padnie koń patrolowy to jest konina
- 3 2
-
2021-04-14 19:13
Zupę można ugotować, ale raki trzeba najpierw zabić, a nie wrzucać żywcem do wrzątku. (2)
- 11 3
-
2021-04-14 19:38
Mule też wrzuca się żywe na ogień
j.w.
- 4 0
-
2021-04-14 20:58
Aha zabic można? Ciekawa wrażliwość i podejscie.
- 2 5
-
2021-04-14 19:30
a raki nie są pod ochroną?
- 7 0
-
2021-04-14 19:54
olej z wędzonej papryki jako wyróżnik Pomorza. Ktoś ma nieźle poprzewracane w głowie.
- 20 1
-
2021-04-14 21:01
A co na to organizacje zielonych i obroncy zwierzat? Popieracie zabijanie raków?
Wegetarianie tez by mogli coś z tym zrobić bo to barbarzyństwo. Cala nadzieja chyba tylko w Pani Spurek?
- 1 2
-
2021-04-14 21:35
Raki są pod ochroną (3)
- 5 0
-
2021-04-14 21:43
od kiedy
- 0 3
-
2021-04-14 21:50
Niestety ale to z pewnością hodowlane, w naturze to już rzadkość.
- 1 0
-
2021-04-16 19:25
Dlatego,
używają raków z Chin.
- 0 0
-
2021-04-14 22:09
Tytuł śmieszny. Zupa rakowa. Na podstawie jakiegoś Francuza który bardzo dużo ma wspólnego z pomorzem i umie kaszubską zupę ugotować. Serio? Ktoś to łyka jeszcze? Gastronomia to teraz jakieś kłamstwa dla nowobogackich którym wszystko można wmówić.
- 1 0
-
2021-04-14 22:11
nigdy nie zjem raka (1)
- 3 1
-
2021-04-14 22:33
za to rak zje ciebie
- 1 3
-
2021-04-14 22:29
(1)
Pięknie Marcinku rozwinąłeś swoją karierę, wystarczyło rozkochać w sobie córkę dewelopera górskiego
- 5 1
-
2021-04-16 19:26
A co?
Zazdrościsz mu? Naucz się gotować to może i ty kogoś rozkochasz w sobie!
- 2 0
-
2021-04-14 22:32
Rak szlachetny
W Polsce gatunek ten objęty jest częściową ochroną gatunkową. Podobnie jak rak błotny, znajduje się w Polskiej czerwonej księdze zwierząt. Bezkręgowce, a dodatkowo uznany został za gatunek wysokiego ryzyka narażony na wyginięcie (kategoria zagrożenia VU). Głównymi zagrożeniami dla przetrwania gatunku w Polsce i Europie są: regulacja rzek, infekcja grzybicza zwana dżumą raczą Aphanomyces astaci, zanieczyszczenie, zakwaszenie i eutrofizacja wód oraz konkurencja ze strony gatunków inwazyjnych: raka pręgowatego i raka sygnałowego[
- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.