• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Marcin Popielarz ugotuje dla ciebie kaszubską zupę rakową

Jakub Jakubowski
14 kwietnia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
PROT zaprasza na wspólne gotowanie z Marcinem Popielarzem, które odbędzie się 18 kwietnia. PROT zaprasza na wspólne gotowanie z Marcinem Popielarzem, które odbędzie się 18 kwietnia.

Wirtualne gotowanie z Marcinem Popielarzem i koszyk pełen regionalnych, pomorskich pyszności, który będzie można zakupić lub wygrać w konkursie - to najważniejsze atrakcje Światowego Dnia Turystyki Kulinarnej (World Food Travel Day), który przypada na 18 kwietnia. Obywa się on równolegle w kilkudziesięciu krajach, a w Trójmieście i na Pomorzu za jego organizację odpowiada Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna.



Polecane imprezy kulinarne



Tradycje kulinarne Pomorza są dla mnie:

Kulinaria to ważny obszar działań Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej oraz projektu Pomorskie Prestige, który ma na celu prezentację jakościowej oferty regionu. Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.

Taką tradycję ma kuchnia pomorska, a szefowie kuchni lokalnych restauracji chętnie z niej korzystają, dodając do receptur odrobinę fantazji i nowoczesności. Poprzez tradycyjną kuchnię poznajemy historię regionu, jego potencjał, a także zwyczaje mieszkańców.

Nic dziwnego, że turystyka kulinarna doczekała się swojego święta pod hasłem World Food Travel Day. Najważniejszym punktem programu tegorocznego Dnia Turystyki Kulinarnej w województwie pomorskim jest wspólne gotowanie z Marcinem Popielarzem, szefem kuchni restauracji Biały Królik z Gdyni. Na filmie, którego premiera odbędzie się 18 kwietnia w social mediach World Travel Association oraz na Facebooku pomorskie-prestige.eu, Marcin Popielarz zaprezentuje dania z wykorzystaniem lokalnych produktów województwa pomorskiego.

  • Marcin Popielarz przygotuje m.in. tradycyjną kaszubską zupę rakową.
  • Rabarbar z lodami rozmarynowymi i sosem waniliowym.
Gotowanie będzie oparte na takich składnikach, jak: raki, zioła oraz regionalne warzywa. Finalnie widzowie na całym świecie dowiedzą się, jak przygotować kaszubską zupę rakową, inspirowaną recepturą wybitnego francuskiego szefa kuchni Paula Bocuse, oraz deser z rabarbaru.

Czytaj także: Smacznie, zdrowo, kolorowo. Ekorynki w Trójmieście

Co więcej, aby promować region, Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna stworzyła koszyk pełen pomorskich pyszności od partnerów projektu pomorskie-prestige.eu. Znajdą się w nim: konfitura z truskawek, sok z czarnej porzeczki, olej z wędzonej papryki oraz konfitura z rokitnika. Koszyki będzie można zakupić na stronie sklepu PROT albo wygrać w konkursie.

  • Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.
  • Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.
  • Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.
  • Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.
  • Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.
  • Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.
Święto jest w 100 proc. wirtualne i dostępne dla każdego. W promocję regionu mogą zaangażować się wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia: dziennikarze, blogerzy kulinarni, restauratorzy, hotelarze, rolnicy, producenci żywności, firmy gastronomiczne, winiarnie, browary czy gorzelnie. To również świetna okazja dla polskich, regionalnych i lokalnych organizacji turystycznych oraz miast, gmin, powiatów czy województw do promocji regionu.

Forma jest dowolna - można przygotować np. live cooking w formie wideo, udostępnić zdjęcia lub przepisy, zaprezentować regionalnych wytwórców czy zachęcić swoją społeczność do dzielenia się zdjęciami regionalnych potraw. Organizatorzy zachęcają do korzystania z hasztagów: #WorldFoodTravelDayPoland, #WorldFoodTravelDay, #pomorskieprestige, #pomorskietravel.

Miejsca

Opinie (65)

  • A gdzie mogę kupić (1)

    Kilogram żywych raków, wędzoną gesinę, baraninę, koninę itd?

    • 3 1

    • Konine to można ze stajni policji po znajomości kupic

      Jak padnie koń patrolowy to jest konina

      • 3 2

  • Zupę można ugotować, ale raki trzeba najpierw zabić, a nie wrzucać żywcem do wrzątku. (2)

    • 11 3

    • Mule też wrzuca się żywe na ogień

      j.w.

      • 4 0

    • Aha zabic można? Ciekawa wrażliwość i podejscie.

      • 2 5

  • a raki nie są pod ochroną?

    • 7 0

  • olej z wędzonej papryki jako wyróżnik Pomorza. Ktoś ma nieźle poprzewracane w głowie.

    • 20 1

  • A co na to organizacje zielonych i obroncy zwierzat? Popieracie zabijanie raków?

    Wegetarianie tez by mogli coś z tym zrobić bo to barbarzyństwo. Cala nadzieja chyba tylko w Pani Spurek?

    • 1 2

  • Raki są pod ochroną (3)

    • 5 0

    • od kiedy

      • 0 3

    • Niestety ale to z pewnością hodowlane, w naturze to już rzadkość.

      • 1 0

    • Dlatego,

      używają raków z Chin.

      • 0 0

  • Tytuł śmieszny. Zupa rakowa. Na podstawie jakiegoś Francuza który bardzo dużo ma wspólnego z pomorzem i umie kaszubską zupę ugotować. Serio? Ktoś to łyka jeszcze? Gastronomia to teraz jakieś kłamstwa dla nowobogackich którym wszystko można wmówić.

    • 1 0

  • nigdy nie zjem raka (1)

    • 3 1

    • za to rak zje ciebie

      • 1 3

  • (1)

    Pięknie Marcinku rozwinąłeś swoją karierę, wystarczyło rozkochać w sobie córkę dewelopera górskiego

    • 5 1

    • A co?

      Zazdrościsz mu? Naucz się gotować to może i ty kogoś rozkochasz w sobie!

      • 2 0

  • Rak szlachetny

    W Polsce gatunek ten objęty jest częściową ochroną gatunkową. Podobnie jak rak błotny, znajduje się w Polskiej czerwonej księdze zwierząt. Bezkręgowce, a dodatkowo uznany został za gatunek wysokiego ryzyka narażony na wyginięcie (kategoria zagrożenia VU). Głównymi zagrożeniami dla przetrwania gatunku w Polsce i Europie są: regulacja rzek, infekcja grzybicza zwana dżumą raczą Aphanomyces astaci, zanieczyszczenie, zakwaszenie i eutrofizacja wód oraz konkurencja ze strony gatunków inwazyjnych: raka pręgowatego i raka sygnałowego[

    • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane