• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Marcin Popielarz ugotuje dla ciebie kaszubską zupę rakową

Jakub Jakubowski
14 kwietnia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
PROT zaprasza na wspólne gotowanie z Marcinem Popielarzem, które odbędzie się 18 kwietnia. PROT zaprasza na wspólne gotowanie z Marcinem Popielarzem, które odbędzie się 18 kwietnia.

Wirtualne gotowanie z Marcinem Popielarzem i koszyk pełen regionalnych, pomorskich pyszności, który będzie można zakupić lub wygrać w konkursie - to najważniejsze atrakcje Światowego Dnia Turystyki Kulinarnej (World Food Travel Day), który przypada na 18 kwietnia. Obywa się on równolegle w kilkudziesięciu krajach, a w Trójmieście i na Pomorzu za jego organizację odpowiada Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna.



Polecane imprezy kulinarne



Tradycje kulinarne Pomorza są dla mnie:

Kulinaria to ważny obszar działań Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej oraz projektu Pomorskie Prestige, który ma na celu prezentację jakościowej oferty regionu. Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.

Taką tradycję ma kuchnia pomorska, a szefowie kuchni lokalnych restauracji chętnie z niej korzystają, dodając do receptur odrobinę fantazji i nowoczesności. Poprzez tradycyjną kuchnię poznajemy historię regionu, jego potencjał, a także zwyczaje mieszkańców.

Nic dziwnego, że turystyka kulinarna doczekała się swojego święta pod hasłem World Food Travel Day. Najważniejszym punktem programu tegorocznego Dnia Turystyki Kulinarnej w województwie pomorskim jest wspólne gotowanie z Marcinem Popielarzem, szefem kuchni restauracji Biały Królik z Gdyni. Na filmie, którego premiera odbędzie się 18 kwietnia w social mediach World Travel Association oraz na Facebooku pomorskie-prestige.eu, Marcin Popielarz zaprezentuje dania z wykorzystaniem lokalnych produktów województwa pomorskiego.

  • Marcin Popielarz przygotuje m.in. tradycyjną kaszubską zupę rakową.
  • Rabarbar z lodami rozmarynowymi i sosem waniliowym.
Gotowanie będzie oparte na takich składnikach, jak: raki, zioła oraz regionalne warzywa. Finalnie widzowie na całym świecie dowiedzą się, jak przygotować kaszubską zupę rakową, inspirowaną recepturą wybitnego francuskiego szefa kuchni Paula Bocuse, oraz deser z rabarbaru.

Czytaj także: Smacznie, zdrowo, kolorowo. Ekorynki w Trójmieście

Co więcej, aby promować region, Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna stworzyła koszyk pełen pomorskich pyszności od partnerów projektu pomorskie-prestige.eu. Znajdą się w nim: konfitura z truskawek, sok z czarnej porzeczki, olej z wędzonej papryki oraz konfitura z rokitnika. Koszyki będzie można zakupić na stronie sklepu PROT albo wygrać w konkursie.

  • Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.
  • Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.
  • Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.
  • Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.
  • Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.
  • Jednym z wiodących czynników motywujących turystów do odwiedzin danego kraju czy miasta jest jakościowa oferta kulinarna, oparta na tradycji i regionalnych produktach.
Święto jest w 100 proc. wirtualne i dostępne dla każdego. W promocję regionu mogą zaangażować się wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia: dziennikarze, blogerzy kulinarni, restauratorzy, hotelarze, rolnicy, producenci żywności, firmy gastronomiczne, winiarnie, browary czy gorzelnie. To również świetna okazja dla polskich, regionalnych i lokalnych organizacji turystycznych oraz miast, gmin, powiatów czy województw do promocji regionu.

Forma jest dowolna - można przygotować np. live cooking w formie wideo, udostępnić zdjęcia lub przepisy, zaprezentować regionalnych wytwórców czy zachęcić swoją społeczność do dzielenia się zdjęciami regionalnych potraw. Organizatorzy zachęcają do korzystania z hasztagów: #WorldFoodTravelDayPoland, #WorldFoodTravelDay, #pomorskieprestige, #pomorskietravel.

Miejsca

Opinie (65)

  • kaszubska zupa to z tabaki

    • 6 0

  • Sami się włóżcie na żywca do wrzątku !

    Jak można żywe zwierzę ugotować? Nie rozumiem. I jeszcze z uśmiechem się tym chwalić ?

    • 17 3

  • Tak patrzę z politowaniem na te talerze dochodzę do wniosku że Panowie pomylili zawód z Florystkami

    • 7 1

  • Z Raków Amerykańskich

    bo tylko takie buszuja w szuwarach, a Polskiego Raka nie najdziesz

    • 2 0

  • Adam (1)

    To jeszcze poproszę o info, gdzie takie raki można nabyć.

    • 1 0

    • na targowiskach w Gdańsku

      • 0 0

  • Brawo Marcin!

    Mam ogromne przekonanie, że wszystko wyjdzie smaczne i efektowne!

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane