• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Międzynarodowy Dzień Pizzy w Trójmieście

Mateusz Groen
9 lutego 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
9 lutego, czyli Międzynarodowy Dzień Pizzy, jest dla wielu jej fanów pretekstem do przetestowania nowej alternatywy. 9 lutego, czyli Międzynarodowy Dzień Pizzy, jest dla wielu jej fanów pretekstem do przetestowania nowej alternatywy.

9 lutego to dzień, który każdy miłośnik pizzy na całym świecie powinien na stałe wpisać do swojego kalendarza. W tym dniu obchodzimy bowiem Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jest zatem co świętować! Z tej okazji zebraliśmy dla was miejsca w Trójmieście, w których spróbujecie wyśmienitych "wypiekanych placków z dodatkami".



Pizzerie w Trójmieście



Czy masz zamiar świętować Dzień Pizzy?

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań, a jej miłośników stale przybywa. Miłość do pizzy trwa od wielu lat, a jej rodzajów i możliwości podania znajdziemy mnóstwo. Pizza jest również jednym z najchętniej zamawianych dań w Polsce na dowóz.

I choć restauracje z uwagi na pandemię nie mogą zaprosić swoich gości, by wspólnie celebrować ten dzień, to jednak działają bardzo prężnie i wciąż zaskakują swoimi nowymi propozycjami. I choć kompozycje rodzące się w wyobraźni pizzermanów w wielu przypadkach niedużo mają wspólnego z tradycyjną pizzą włoską, nie przeszkadza to jej fanom próbować nowych alternatyw, wszak w kuchni ograniczają nas jedynie wyobraźnia i wrażliwość kubków smakowych.

Czytaj też: Pizza dobra na wszystko. Gdzie zamówić z dowozem?

Specjalnie dla was zebraliśmy kilka polecanych miejsc, w których mamy okazję spróbowania dobrej pizzy na terenie Trójmiasta.

Viva La Pizza



  • Pizza o klasycznym wyglądzie z wysokiej jakości składnikami to przepis na dobry smak w gdyńskim lokalu.
  • Pizza o klasycznym wyglądzie z wysokiej jakości składnikami to przepis na dobry smak w gdyńskim lokalu.
Viva La Pizza, czyli gdyńska pizzeria, która celebrację pizzy afirmuje w nazwie. Dostaniemy w niej pizzę z pieca opalanego drewnem, a do jej produkcji używane są oryginalne włoskie produkty. Viva La Pizza posiada bardzo bogate menu, w którym znajdziemy aż 40 propozycji pizz. Pizze w lokalu możemy zamówić w rozmiarze standardowym, czyli mieszczącym się w granicach 26-28 cm.

Dodatkowym plusem jest możliwość zamówienia panini, czyli kanapki z dodatkami.

Monte Carlo Pizza i Wino



  • Miłość do motoryzacji i do pizzy w jednym miejscu.
  • Miłość do motoryzacji i do pizzy w jednym miejscu.
  • Miłość do motoryzacji i do pizzy w jednym miejscu.
Monte Carlo Pizza i Wino, włoska kuchnia, w której skosztujemy pizzy tworzonej według włoskiej receptury. Pizza wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, co nadaje jej pysznej faktury i niezapomnianego smaku. Sezonowo znajdziecie w karcie także różnego rodzaju pizze specjalne, ale również inne dania. Co ciekawe, restauracja swoim klimatem nawiązuje do historii i zamiłowania do motoryzacji. Ich nazwa nawiązuje do historycznego rajdu Monte Carlo.

Połączoną pasję do gotowania i motoryzacji zobaczymy nawet w menu restauracji. Znajdziemy w nim takie pozycje jak: Bertone, Fiat 500, Vespa, a nawet Ferrari. Ceny zaczynają się od 9 zł, a kończą na 36 zł.

Gdzie w Trójmieście nauczysz się gotować?



Lokal zaprasza na wspólne celebrowanie święta, jednak w formie degustacji.



Pizza Cafe Ósemka



Pizza Cafe Ósemka znajdująca się przy ul. Wajdeloty w Gdańsku oferuje ponad 40 różnych propozycji w menu. Wśród nich znajdziemy klasyki, a także wersje dość osobliwe, jak: "Ufo" czy "Turecka". Dodatkowym atutem pizzerii jest możliwość zamówienia placka w różnych wielkościach (średnica 20, 30 lub 40 cm). W dodatku znajdziemy tu również pizzę bez glutenu i wegetariańską, a także wegańską.

DA MARIO pizza e fritti



  • Pizza wypiekana w piecu z dodatkiem oryginalnych produktów nadaje ciekawego smaku podawanym potrawom.
  • Pizza wypiekana w piecu z dodatkiem oryginalnych produktów nadaje ciekawego smaku podawanym potrawom.
  • Pizza wypiekana w piecu z dodatkiem oryginalnych produktów nadaje ciekawego smaku podawanym potrawom.
To kolejna pizzeria w naszym zestawieniu, która wyróżnia się typowo włoskim sznytem i kunsztem w procesie tworzenia pizzy. Ciasto na pizzę jest wyrabiane na bazie receptury, która decyduje o całym smaku. Dzięki temu pizza swoim ostatecznym kształtem i smakiem nie odbiega daleko od swoich kuzynek z Italii.

W menu restauracji znajdziemy wiele pozycji, które podzielone są na trzy kategorie: białą, czerwoną i specjalną. Znajdziemy tu klasykę pizzy, czyli "margheritę", ale również wariacje zawierające krem truflowy czy mozzarellę "di bufala".

Dokąd na pizzę neapolitańską w Trójmieście?



Pizza&Pasta Napoli Gdynia



Kolorowe alternatywy prezentowane przez pizzerię Napoli powodują, że aż ciężko się zdecydować na jedną. Kolorowe alternatywy prezentowane przez pizzerię Napoli powodują, że aż ciężko się zdecydować na jedną.
Pizza & Pasta Napoli mieści się w kilku miejscach w Trójmieście. Znajdziemy go zarówno w gdyńskim foodhallu w Centrum Handlowym Batory, a także w gdańsku na Oruni. Lokal wyróżnia się nie tylko smakami, ale również tym, że idzie z duchem czasu i posiada w swojej ofercie pizze dla wegan i to w kilku alternatywach, m.in. wege formaggio, czyli cztery sery w wersji wegańskiej, oraz tartufo wege z pastą z czarnych trufli. Miejsce stawia na jakość, dlatego produkty i półprodukty, z których wykonane są pizze, sprowadzane są z Włoch. W ich menu znajdziecie aż 27 rodzajów pizz.

Lokal z uwagi na Dzień Pizzy stworzył degustację, na którą zaprasza wszystkich miłośników pizzy.

A według was dokąd warto udać się na pizzę w Trójmieście? Czekamy na wasze opinie.

Dzień Pizzy w 2020 roku:

Wydarzenia

Międzynarodowy Dzień Pizzy

degustacja

Międzynarodowy Dzień Pizzy

degustacja

Miejsca

Opinie (242) 9 zablokowanych

  • Francesco w Gdyni (3)

    Oraz Rogata w Gdansku

    Moim zdaniem jedne z lepszych.

    • 6 7

    • Francesco

      To już nie ten poziom co kiedyś... małe, drogie i smak ....

      • 0 1

    • Slabo (1)

      Spadło na psy

      • 1 1

      • Ta

        Rogata coraz słabsze a wędliny to chyba w mięsnym kupują padaka

        • 0 0

  • Za moich czasów standard średnicy pizzy wynosił 32 cm. (5)

    Patrząc na obecny downsizing czyli zmniejszanie wielkości oferowanych produktów przy zachowaniu tej samej ceny szczególnie dotknęło to właśnie placki. Jeżeli zakupimy produkt o 4-6 cm mniejszy to tracimy od ~185 do ~275 centymetrów kwadratowych powierzchni posiłku. Prościej mówiąc porcja naszego przysmaku zmniejsza się o 22%-34%!

    • 86 6

    • (3)

      Z dwojga złego lepiej że się zmniejsza niż jak mielibyśmy dążyć do tych kosmicznych rozmiarów dań jak w Ameryce i napojów w wiaderkach.

      • 13 7

      • Magister

        Jasne lepiej jak drożeje i się zmniejsza. Panie i Panowie o to ekonoimista z pisu.

        • 3 2

      • W USA sprzedaja na slice'y pizze

        petarda. Uwielbiam regular. Ser ciągnie się aż miło a nie żałosny zakalcowaty "bida"placek z prześwitami serowymi typu ofwrta dnia w makro.

        • 2 2

      • Tak zgadzam się ale ceny powinny być wtedy nozsze

        • 7 1

    • dietetycznie

      no i dobrze, nie bedziesz grubaskiem.

      • 5 18

  • Tylko w domku

    Tylko pizzerka w domku, żadna Pizzeria nie ma podjazdu do pizzy zrobionej w domu. Szybciej, Taniej i smaczniej. Większość "pizzeri" to wylęgarnia syfu...

    • 1 1

  • Godnie uczcilem.

    Pizza Prosto Sopotkowo dworzec PKP.Świetna pizza!Polecam.

    • 0 1

  • Pizza (6)

    Moja ulubiona wyżerka.
    Niemal zawsze jak szliśmy do lokalu na obiad to szukałem w menu pizzę i oczywiście wybierałem.
    W domu też robię, wszyscy zachwyceni (nie chwalę się)

    Ale fajnie na mieście zjeść i nie szarpać się w domu.

    • 36 13

    • Taaa

      I wyglądasz jak 3drzwiowa szafa.

      • 0 2

    • Niepowtarzalna

      To była trójkątna pizza na takim grubym puszystym cieście u Kaliszczaka na Długiej w latach 90 , ser, pieczarki i keczup

      • 3 2

    • Kiedy dzień bigosu lub pierogów ? (1)

      • 2 0

      • Codziennie wieczorem po pierogu

        daję czadu.

        • 1 2

    • (1)

      Chwalisz :-). Ale masz racje, domowa Polska pizza (przy ktorej Wlosi placza) to jest to! :-)

      • 13 4

      • Dajj se luz z jakimś twoim polskim plackiem z odpadami z lodówki.

        • 4 12

  • Kiedy

    Dzień rolady z kluskami śląskimi?

    • 2 1

  • Pycha pizza (1)

    Las Palmas w Gdyni na Fikakowie zawsze świeże składniki i super ciasto. A Spinaci to maestria.

    • 0 7

    • Po przejeciu przez nowego wlasciciela jakosc w dol na maksa

      • 0 0

  • Najlepsza była pizzeria Romina na Zaspie. (20)

    Niestety 2 lata została zamknięta po ponad 20 latach działania ...
    W latach 90 działy się tam ciekawe rzeczy, Gdański półświatek często odwiedzał lokal.

    • 23 21

    • Faktycznie, byla pyszna. (4)

      Nie to co teraz, placek grubosci kartki papieru i jeden plasterek szybki na cala pizze

      • 5 7

      • polecam poczytac co to pizza neapolitańska (1)

        • 4 1

        • to tylko jeden z rodzajów pizzy. bynajmnie wyznacznik.

          • 0 0

      • Bo janusz musi mieć dużo, tłusto i grubo (1)

        Żeby mu się wydatek "zwrócił"

        • 14 8

        • jak ktoś nie chce być frajerem,- to nie znaczy że zaraz Janusz

          Janusze to restauratorzy, którzy żydzą na placku bo coraz mniejszy, a za to obwarzanek ciasta coraz szerszy, już chyba z 5 cm;
          w środku dwa trzy plastry np szynki i sero podobny zaklej;

          • 3 0

    • Romina (1)

      To nie do końca tak. Pierwotnie była tam Rimini. Romina otworzyła się później, w nieistniejących dziś już barakach - dziś to Hynka 6. Rimini miała wysoką, nie tylko jak na tamte czasy jakość, lepszą znacznie niż Romina. Właściciel Rimini miał kilka punktów, które z czasem sprzedał. Do dziś istnieje jeden z nich pod niezmienioną nazwą na Jasieniu, choć to już zupełnie inna bajka. Po opuszczeniu przez Rimini lokalu, Romina zajęła tamto miejsce, stąd pomyłka. Dodatkowo pogorszenie jakości, które nastąpiło kilka lat temu miało podłoże w wymianie pieca do pizzy.

      • 11 0

      • ale jednak pizza była dobra.... Uwielbiałem ją, choć lokal mocno skromny.

        • 1 0

    • To prawda - najlepsza pizza !!! - szkoda że jej nie ma...

      • 1 0

    • Tylko średnia Hawajska i ciepłe rozgazowane piwo! (3)

      • 19 13

      • Najlepszą pizzę robię sam w domu i dzisiaj pizza pepperoni na obiad - pychota :) (1)

        Oryginalny ser mozzarella, własnej roboty sos pomidorowy :) Nigdzie tak dobrej nie jadłem w Polsce - nasi oszczędzają na składnikach a pizzy nie da się oszukać :)

        • 3 8

        • Bo ty na mieście, możesz zjeść najwyższej drożdżówkę i to z promocji 50% bo z dnia poprzedniego. I to tylko dlatego, że obcięli ci emeryturę.

          • 5 3

      • Hawajskiej nie obrażaj, a

        z piwem zrób co chesz :))) !

        • 2 1

    • Najlepsza!

      Całe Trójmiasto się zjeżdżało. To byLy czasy.

      • 4 0

    • Jakas pizzera w Gdańsku ma fajną promkę dzis? (6)

      • 5 8

      • Pizza napoli (5)

        Polecam rewelacyjna pizza

        • 3 5

        • Chyba żartujesz. To kpina nie pizza. Tylko Dragon. (4)

          • 5 12

          • Chyba żartujesz. Dragon to kpina nie pizza. Tylko La Bocca (3)

            • 12 1

            • Chyba żartujesz. La Bocca to kpina nie pizza. Tylko Dr Oetker. (2)

              • 19 1

              • Chyba żartujesz. Dr Oetker to kpina nie pizza. Tylko Riga. (1)

                • 7 1

              • Chyba żartujesz, to kpina. Dr Oetker produkuje pizze Rigga.

                • 13 0

  • Najlepsza pizza przy ul. Abrahama w Gdyni a w Gdańsku "Nasza pizza" w Gdańsku Oliwie (2)

    Pizzeria "Sette" w Gdyni. Natomiast w Gdańsku Oliwie "Nasza pizza"

    • 2 12

    • Sette Gdynia

      Sette pizza baaaardzo dobra.. Mniam

      • 0 0

    • Z pełnym szacunkiem do Nasza pizza ale to jest chleb wypieczony na kształt a nie pizzy.

      • 4 0

  • Pizza Riga na srebrnej tacce w latach 90 to był majstersztyk! (4)

    • 16 2

    • Zawsze po niej mi urywało wydech.

      Ale jadłem

      • 2 0

    • Zgadza się

      Zupełny oldschool
      Nie co to teraz jakieś metroseksualne Bóg wie co

      • 2 1

    • z piekarnika na gaz!

      • 5 0

    • to było zbyt idealne, ludzkość nie zasłużyła, aby nadal to produkowano

      • 10 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane