• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mięso i ser bez... mięsa i sera. Coraz chętniej sięgamy po zamienniki

Joanna Skutkiewicz
30 sierpnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Wegetarianie nie muszą już przeszukiwać sklepów spożywczych w poszukiwaniu czegokolwiek do zjedzenia. Wyśmienite roślinne potrawy serwowane są w wielu lokalach w Trójmieście, a produkty wegańskie stają się łatwo dostępne w supermarketach. Wegetarianie nie muszą już przeszukiwać sklepów spożywczych w poszukiwaniu czegokolwiek do zjedzenia. Wyśmienite roślinne potrawy serwowane są w wielu lokalach w Trójmieście, a produkty wegańskie stają się łatwo dostępne w supermarketach.

Coraz więcej Polaków przekonuje się do diety wegetariańskiej i wegańskiej, a obiad w restauracji serwującej tylko dania roślinne staje się częstym wyborem również wśród "mięsożerców". Roślinne zamienniki mięsa nie są mniej smaczne od swoich oryginałów, a co więcej, bardzo często przypominają je w smaku. Przyjrzeliśmy się bliżej temu zagadnieniu.



Restauracje wegetariańskie i wegańskie w Trójmieście


Czy jesteś wegetarianinem/wegetarianką lub weganinem/weganką?

Jak wynika zarówno z twardych statycznych danych, takich jak raport Głównego Urzędu Statystycznego, jak i z obserwacji restauratorów i gości lokali, spożycie mięsa wśród Polaków powoli spada. W 2019 roku statystyczny Polak zjadł nieco ponad 62 kg mięsa, co w porównaniu do poprzedniego roku jest 2-procentową obniżką.

Jeszcze dekadę temu wegetarianie musieli szukać choćby pasztetu sojowego w specjalnie przeznaczonych dla nich sklepach i mierzyć się z codziennie zadawanymi pytaniami "to co ty jesz?". Dziś na produkty roślinne można wpaść w niemal każdym supermarkecie. Co więcej, dzięki mnogości lokali gastronomicznych w Trójmieście serwujących dania wyłącznie roślinne, zdecydowanie jest gdzie zjeść "na mieście".

Kuchnia wegańska też dla fanów mięsa



Lokale z kuchnią wegetariańską i wegańską to zresztą nie tylko wybór "roślinożerców". W restauracjach tego typu każdy znajdzie coś dla siebie, a wirtuozeria szefów kuchni sprawia, że żaden "zagorzały mięsożerca" nie wyjdzie z wegańskiego lokalu zawiedziony. Wegetariańskie dania wprowadzają również największe sieci fast-food na świecie, a według Stana McGowana, dyrektora zarządzającego firmy Food Brothers, jednego z potężnych importerów i dystrybutorów roślinnych zamienników mięsa, można mówić nawet o 300-proc. wzroście wobec roku 2019.

Jogurt sojowy to też jogurt?



Pod koniec zeszłego roku Parlament Europejski rozstrzygnął spór dotyczący nazewnictwa roślinnych zamienników mięsa i nabiału. Ustalono ostatecznie, że produkty alternatywne wobec mięsnych - burgery, kotlety czy parówki - mogą być nazywane w taki sposób, jednak dla wegańskich produktów, będących alternatywami do nabiału, trzeba poszukać innych nazw. Miało to dotyczyć m.in. jogurtów sojowych i serów wegańskich.

Tak dla wegeburgerów, nie dla jogurtów sojowych



Ostatecznie, pod koniec maja tego roku, Komisja Europejska i państwa członkowskie UE odrzuciły jednak postulat, by zabroniono używania nazw takich jak "zamiennik", "alternatywa" czy "o smaku", np. "o smaku maślanym". Procedura tego typu utrudniłaby konsumentom identyfikację i wybór pożądanych produktów oraz komunikację producentów z klientami.

Roślinne salami to jeden z produktów spożywczych, który choć nazywa się tak samo jak produkt mięsny, nie ma w sobie nic pochodzenia zwierzęcego. Roślinne salami to jeden z produktów spożywczych, który choć nazywa się tak samo jak produkt mięsny, nie ma w sobie nic pochodzenia zwierzęcego.

Trójmiejskie mięso bez mięsa



Niemięsny, ale kotlet, oferuje choćby SurfBurger, który pośród mięsnych propozycji ma w menu również Serusia z kotletem serowym czy Wege z pieczenią orzechowo-warzywną. Kobo Burger swoich wegetariańskich propozycji - Jaglak Burgera, Bakman Burgera, Tofu Burgera, Halloumi Burgera i Camembert Burgera - również nie nazywa inaczej.

W Warzywinie znajdziemy m.in. nieschabowy kotlet sojowy, burger fasolowo-jaglany czy wegański sos serowy, a w Pizza&Pasta Napoli Gdynia - wegańskie mozzarellę czy ser pleśniowy. Nie/mięsny uraczy nas w swoich burgerach wegańskim kotletem z fasoli czy kotlecikami z ciecierzycy. Wegańskie "mięso" zjemy też w pierogarni Mandu - możemy tam zamówić pierogi z wegańskimi "a la wołowiną" i "cheddarem".

W lubianym przez wegan Avocado możemy zamówić m.in. schabowy sojowy, wegańskie gołąbki i  warzywne krokiety. W wegańskiej restauracji manna68 zjemy z kolei m.in. wegańską "rybkę" z płatu bakłażana owiniętego w nori albo "kaczkę", którą udaje... seitan.

- W tym daniu kontynuujemy zabawę w oszukiwanie kubków smakowych - czytamy w opisie dania. - Tym razem szarpaną kaczkę udaje sejtan i co tu dużo mówić, robi to świetnie. Za tak przekonywujące odegranie roli należy mu się co najmniej Oskar albo jakaś inna Złota Palma.

Wegetarianie w Polsce. Trójmiasto w czołówce



Dlaczego rezygnujemy z mięsa?



Powody do rezygnacji z mięsa bywają rozmaite - etyczne, smakowe i zdrowotne - jednak głównym zdaje się troska o nasze własne zdrowie.

- Prawda jest taka, że niezależnie od tego, jaką dietę stosujesz, twój jadłospis może być zarówno bardzo dobrze skomponowany, jak i prowadzić do niedoborów wybranych składników w organizmie - przekonuje Viola Urban, dietetyk. - Wszystko zależy od wyborów żywieniowych, które podejmujesz na co dzień, i produktów, które stanowią przewagę w twoim zwyczajowym jadłospisie.

Okiem dietetyka: wegańskie odpowiedniki mięsa. Czy sojowe kiełbaski są zdrowe?

Miejsca

Opinie (209) ponad 10 zablokowanych

  • (1)

    34% ankietowanych na moment pisania opinii is geh.
    Why are you geh?

    • 0 3

    • A co to jest geh?

      • 0 0

  • U mnie poprawiła się potencja od czasu jak przeszedłem na veganizm.

    Janusz

    • 1 3

  • :)

    Sięgajcie..., a ja zjem jak człowiek mięso.
    A tak na marginesie,też lubię kobiety i nie potrzebuję dmuchaną lalke jako zamiennik.

    • 6 5

  • (2)

    ja jakoś nie robię kotletów, żeby wyglądały jak trawa

    • 20 4

    • to może zacznij?

      • 0 3

    • Samo tak wychodzi?

      • 4 6

  • Kiedyś było normalnie

    Kotlet to był kotlet mięsny, Krakowska sucha to była kiełbasa która miała swoją niepowtarzalną recepturę, polędwica to była polędwica, szynka miała też była szynką a teraz mamy krakowską szych, parówki z kurczaka czy kotlet z sera. z indyka - tak się teraz nazywa produkty by oszukać klienta.

    • 10 4

  • Nie ma człowieka, który nie lubiłby mięsa i jego przetworów (5)

    W jakiejś formie. Pytanie tylko co bardziej cenisz natychmiastową i krótkotrwała przyjemność czy zdrowie? Jedząc tłuste mięso, wędliny, trzeba zdawać sobie sprawę z następstw. Zawały, wylewy, rak, nieprzyjemny zapach ciała. Co kto woli.

    • 23 70

    • (1)

      tak, a jedząc tylko rośliny bedziesz wolny od zawałow, raka, i wszystkich innych chorób.

      • 10 6

      • Wolny nie, ale szansa na nie drastycznie zmaleje.

        • 10 6

    • Nonsens. Ja nie lubię!

      • 10 1

    • Zapomniałeś dodać powodzie i koklusz. (1)

      • 4 11

      • noo a 70% nie potrafi butów na stojąco zawiązać .....

        • 10 1

  • Przeczytałem artykuł.

    Jedna wielka kryptoreklama wegetarianizmu. W tytule powinien być duży napis, "Artykuł sponsorowany".
    Przecież w treści podaje się nawet nazwy lokali.

    • 12 4

  • Bez sensu (1)

    Skoro ktoś chce jeś mięso, to niech zje mięso, a nie coś co je udaje.

    • 8 3

    • Proste myślenie.

      • 3 1

  • (2)

    to jest robienie z ludzi wariatow,najpierw sie wmawia ze mieso szkodliwe,potem sie sprzedaje nam brukiew jako najlepsze szynki dojrzewajace,na koncu bedziemy kupowac rowery w cenie mercedesow

    • 50 26

    • Nie wmawia się że szkodliwe. (1)

      Tylko zwyczajnie zaraz go zabraknie. Możemy albo ograniczyć mięso teraz, albo nie mieć wyjścia za kilkadziesiąt lat.

      PS.: Jeżdżenie mercedesami w cenie rowerów też ma na to niemały wpływ...

      • 11 12

      • a dlaczego ma zabraknać akurat za kilkadziesiąt lat?

        • 5 0

  • A cóż wy się tak produkujecie tutaj? Naprawdę zaglądacie ludziom do talerzy i obchodzi was czy ktoś wcina mięcho czy kiełki?

    • 9 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane