• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mięso i ser bez... mięsa i sera. Coraz chętniej sięgamy po zamienniki

Joanna Skutkiewicz
30 sierpnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Wegetarianie nie muszą już przeszukiwać sklepów spożywczych w poszukiwaniu czegokolwiek do zjedzenia. Wyśmienite roślinne potrawy serwowane są w wielu lokalach w Trójmieście, a produkty wegańskie stają się łatwo dostępne w supermarketach. Wegetarianie nie muszą już przeszukiwać sklepów spożywczych w poszukiwaniu czegokolwiek do zjedzenia. Wyśmienite roślinne potrawy serwowane są w wielu lokalach w Trójmieście, a produkty wegańskie stają się łatwo dostępne w supermarketach.

Coraz więcej Polaków przekonuje się do diety wegetariańskiej i wegańskiej, a obiad w restauracji serwującej tylko dania roślinne staje się częstym wyborem również wśród "mięsożerców". Roślinne zamienniki mięsa nie są mniej smaczne od swoich oryginałów, a co więcej, bardzo często przypominają je w smaku. Przyjrzeliśmy się bliżej temu zagadnieniu.



Restauracje wegetariańskie i wegańskie w Trójmieście


Czy jesteś wegetarianinem/wegetarianką lub weganinem/weganką?

Jak wynika zarówno z twardych statycznych danych, takich jak raport Głównego Urzędu Statystycznego, jak i z obserwacji restauratorów i gości lokali, spożycie mięsa wśród Polaków powoli spada. W 2019 roku statystyczny Polak zjadł nieco ponad 62 kg mięsa, co w porównaniu do poprzedniego roku jest 2-procentową obniżką.

Jeszcze dekadę temu wegetarianie musieli szukać choćby pasztetu sojowego w specjalnie przeznaczonych dla nich sklepach i mierzyć się z codziennie zadawanymi pytaniami "to co ty jesz?". Dziś na produkty roślinne można wpaść w niemal każdym supermarkecie. Co więcej, dzięki mnogości lokali gastronomicznych w Trójmieście serwujących dania wyłącznie roślinne, zdecydowanie jest gdzie zjeść "na mieście".

Kuchnia wegańska też dla fanów mięsa



Lokale z kuchnią wegetariańską i wegańską to zresztą nie tylko wybór "roślinożerców". W restauracjach tego typu każdy znajdzie coś dla siebie, a wirtuozeria szefów kuchni sprawia, że żaden "zagorzały mięsożerca" nie wyjdzie z wegańskiego lokalu zawiedziony. Wegetariańskie dania wprowadzają również największe sieci fast-food na świecie, a według Stana McGowana, dyrektora zarządzającego firmy Food Brothers, jednego z potężnych importerów i dystrybutorów roślinnych zamienników mięsa, można mówić nawet o 300-proc. wzroście wobec roku 2019.

Jogurt sojowy to też jogurt?



Pod koniec zeszłego roku Parlament Europejski rozstrzygnął spór dotyczący nazewnictwa roślinnych zamienników mięsa i nabiału. Ustalono ostatecznie, że produkty alternatywne wobec mięsnych - burgery, kotlety czy parówki - mogą być nazywane w taki sposób, jednak dla wegańskich produktów, będących alternatywami do nabiału, trzeba poszukać innych nazw. Miało to dotyczyć m.in. jogurtów sojowych i serów wegańskich.

Tak dla wegeburgerów, nie dla jogurtów sojowych



Ostatecznie, pod koniec maja tego roku, Komisja Europejska i państwa członkowskie UE odrzuciły jednak postulat, by zabroniono używania nazw takich jak "zamiennik", "alternatywa" czy "o smaku", np. "o smaku maślanym". Procedura tego typu utrudniłaby konsumentom identyfikację i wybór pożądanych produktów oraz komunikację producentów z klientami.

Roślinne salami to jeden z produktów spożywczych, który choć nazywa się tak samo jak produkt mięsny, nie ma w sobie nic pochodzenia zwierzęcego. Roślinne salami to jeden z produktów spożywczych, który choć nazywa się tak samo jak produkt mięsny, nie ma w sobie nic pochodzenia zwierzęcego.

Trójmiejskie mięso bez mięsa



Niemięsny, ale kotlet, oferuje choćby SurfBurger, który pośród mięsnych propozycji ma w menu również Serusia z kotletem serowym czy Wege z pieczenią orzechowo-warzywną. Kobo Burger swoich wegetariańskich propozycji - Jaglak Burgera, Bakman Burgera, Tofu Burgera, Halloumi Burgera i Camembert Burgera - również nie nazywa inaczej.

W Warzywinie znajdziemy m.in. nieschabowy kotlet sojowy, burger fasolowo-jaglany czy wegański sos serowy, a w Pizza&Pasta Napoli Gdynia - wegańskie mozzarellę czy ser pleśniowy. Nie/mięsny uraczy nas w swoich burgerach wegańskim kotletem z fasoli czy kotlecikami z ciecierzycy. Wegańskie "mięso" zjemy też w pierogarni Mandu - możemy tam zamówić pierogi z wegańskimi "a la wołowiną" i "cheddarem".

W lubianym przez wegan Avocado możemy zamówić m.in. schabowy sojowy, wegańskie gołąbki i  warzywne krokiety. W wegańskiej restauracji manna68 zjemy z kolei m.in. wegańską "rybkę" z płatu bakłażana owiniętego w nori albo "kaczkę", którą udaje... seitan.

- W tym daniu kontynuujemy zabawę w oszukiwanie kubków smakowych - czytamy w opisie dania. - Tym razem szarpaną kaczkę udaje sejtan i co tu dużo mówić, robi to świetnie. Za tak przekonywujące odegranie roli należy mu się co najmniej Oskar albo jakaś inna Złota Palma.

Wegetarianie w Polsce. Trójmiasto w czołówce



Dlaczego rezygnujemy z mięsa?



Powody do rezygnacji z mięsa bywają rozmaite - etyczne, smakowe i zdrowotne - jednak głównym zdaje się troska o nasze własne zdrowie.

- Prawda jest taka, że niezależnie od tego, jaką dietę stosujesz, twój jadłospis może być zarówno bardzo dobrze skomponowany, jak i prowadzić do niedoborów wybranych składników w organizmie - przekonuje Viola Urban, dietetyk. - Wszystko zależy od wyborów żywieniowych, które podejmujesz na co dzień, i produktów, które stanowią przewagę w twoim zwyczajowym jadłospisie.

Okiem dietetyka: wegańskie odpowiedniki mięsa. Czy sojowe kiełbaski są zdrowe?

Miejsca

Opinie (209) ponad 10 zablokowanych

  • (20)

    Nie rozumiem ludzi, którzy nie jedzą mięsa czy produktów odzwierzęcych ale jedzą jego substytuty przypominające mięso czy sery.

    • 80 58

    • Ja nie rozumiem ludzi, ktorzy gotuja zupe "warzywna" na miesie albo kosciach. Niech sobie ugotuja gulasz, dlaczego musza swoje wynalazki upodabniac do dan jarskich? A tak na powaznie to mi wisi co kto robi, polecam to podejscie innym, mniej nerwow w zyciu.

      • 0 2

    • (12)

      Tak, to rzeczywiście trudne do ogarnięcia rozumem (zwłaszcza, kiedy jest mały), że ludzie nie zostają wegetarianami dlatego, że nie lubią smaku mięsa, tylko dlatego, że nie chcą aby zwierzęta były zabijane i/lub niszczone było środowisko.

      • 39 33

      • (8)

        Nie o to chodziło w pierwszym poście. Chodziło o to, dlaczego wegetarianie rezygnują z jedzenia mięsa, a potem jedzą coś, co to mieso udaje. Masz tyle alternatyw dla mięsa, a finalnie jesz kotlet sojowy albo tofucznicę. Po co?

        • 28 23

        • (7)

          No faktycznie trudne- odpowiedź w poście wyżej- bo lubią smak mięsa czy potraw/składniów odzwierzęcych a ich samych nie jedzą z powodów etycznych.

          • 23 17

          • (1)

            Nie wszyscy wegetarianie kierują się "powodami etycznymi". Ja stosuję dietę roślinną z powodów zdrowotnych. Jednocześnie rozumiem, że człowiek jest wszystkożerny i w procesie ewolucji zaczął spożywać mięso - białko zwierzęce potrzebne do rozwoju dużego mózgu. Obecnie jesteśm w stanie zaspokoić te potrzeby zbilansowaną dietą roślinną, która jest zdrowsza, ale nie odnawiam innym jedzenia mięsa.

            • 8 5

            • Z tym rozwojem mózgu na skutek białka zwierzęcego to jest mit

              Owszem, spożywanie mięsa przyspieszyło ewolucję, ale nie dlatego, że ma ono jakieś cudowne właściwości, tylko dlatego, że jest dużo bardziej kaloryczne co w prehistorii miało bardzo duże znaczenie.

              • 1 2

          • (4)

            Skoro nie jedzą z powodów etycznych to tym bardziej groteskowe jest jedzenie pokarmów, które w swojej formie mięso przypominają.

            • 28 26

            • Z tych samych powodów istnieje bezalkoholowe piwo i wino, kawa bezkofeinowa, produkty bez tłuszczu, cukru, glutenu, laktozy. Nie wiem co jest w tym trudnego do zrozumienia.

              • 14 4

            • (2)

              Przecież to nie ma sensu to co piszesz. Nie chcę zabijać ludzi, ale lubię strzelać, więc idę na strzelnicę - to wg ciebie też jest nieetyczne?

              • 23 10

              • (1)

                Bezsensowne porównanie! Jeśli już to: "nie chcę zabijać ludzi, ale lubię smak ludzkiego mięsa".

                • 7 10

              • Szukasz powodów, żeby cię dopierniczyć - niezbyt ci idzie.

                • 9 4

      • NIe zrozumiałe/aś tego co autor chciał przekazać (2)

        Chodzi o "sojowy schabowy" albo "wegańska kiełbasa z kminkiem" :)
        A tak BTW, czy jak bardziej popaularne i rozpowszechnione będie drukowanie mięsa do spożycia, to co? Wrócicie do mięska? Przeciez zwierzęta nie będą już zabijane :P

        • 4 4

        • Część będzie jadła syntetyczne mięso, część nie

          Ludzie przechodzą na dietę roślinną z różnych powodów, więc chyba logiczne, że zachowają się w różny sposób. To czasami ręce opadają, głupszego pytania nie potrafisz zadać?

          • 1 1

        • Jak mięso będzie drukowane, czy hodowane w laboratorium i jednocześnie będzie zdrowe jak pokarm roślinny

          To będę je jeść. Odpadna wtedy oba powody dla których rezygnuje się z mięsa zdrowotny i etyczny.

          • 5 2

    • Nie każdy musi wszystko rozumieć. Na twoje szczęście rozum (1)

      Nie jest obowiązkowy.

      • 7 1

      • Ale każdy powinien się starać

        Tutaj nikt się nie stara

        • 6 0

    • Ja też nie rozumiem (2)

      Idą tokiem rozumowania "to samo, tylko zupełnie inaczej" proponuję zamiast seksu z kobietą rękodzieło artystyczne, czyli jazdę na ręcznym. Efekt końcowy ten sam, tylko inaczej. Smacznego

      • 15 16

      • Fajne to porównanie, takie wzbudzające emocje (1)

        A ja mam inne: zamiast brania narkotyków na poprawę humoru można obejrzeć dobrą komedię. Efekt końcowy ten sam, tylko inaczej.

        • 12 4

        • Jasne i złapać wirusa podczas oglądania i potem problemy

          Zreszta podobnie ze strzykawkami tez można złapać wirusa wiec w sumie może lepiej komedie

          • 1 6

    • Nie wszyscy wegetarianie tak jedzą

      • 6 0

  • W Kauflandzie na polce z przecenami leza same veganskie artykuly. Nie szkoda tak marnowac zywnosc

    i produkowac rzeczy, ktore je tylko garstka porabancow?

    • 3 1

  • Kto to pisał

    Prawdziwy w miarę ser zaczyna się od kwoty 70 zł te w sklepach według spacjalistów powinny mieć nazwę wyroby sero podobne, drób gdzie firmy w kuper wstrzykują wodę, mięsa i owoce roczne zamrażane z wielką ilością itp to nawet wegeterianizmem nie można nazwać.

    • 5 4

  • "Powody do rezygnacji z mięsa bywają rozmaite - etyczne, smakowe i zdrowotne" (27)

    Przede wszystkim środowiskowe, produkcja mięsa na obecną skalę pochłania niebotyczne zasoby wodne, degraduje glebę i przyczynia się w niedający się zbagatelizować sposób do do ocieplenia klimatu.

    • 41 65

    • Nie kłam (22)

      Obecnie lasy tropikalne wycina się nie pod hodowlę a dla wege żarcia. Kłamiecie i kłamstwem się karmicie oszołomy

      • 34 24

      • no niestety, ale łżesz (5)

        dla "wege żarcia" wystarczyłaby jakaś 1/4 areału upraw. Natomiast ze względu na biopaliwa (olej sojowy) oraz skarmianie zwierząt (śruta sojowa) Amazonia idzie pod topór. Weź pod uwagę, że np. drób i wieprzowina nie są aż takie "straszne" środowiskowo - na przyrost kilograma tych zwierząt trzeba 3kg paszy. Ale już wieprzowina jest znacznie bardziej wymagająca - dlatego sam się ograniczam do drobiu ;)

        • 8 8

        • (2)

          Drobiu xd

          • 2 1

          • drób to hormony (1)

            ja drobiu unikam i tylko czerwone mięso dla zdrowia. a drób to tylko dziczyzna.

            • 4 2

            • lol, a tobie się wydaje, że świnie nie są faszerowane chemią?

              bo padnę ze śmiechu, świnia w fermie przemysłowej dorasta w 3 miesiąca, podczas gdy normalnie potrzebuje na to pół roku, a temu się wydaje, że zdrowo je...

              • 1 2

        • On nie łże, on opisuje to, w co wierzy (1)

          A co można zrobić z faktem, że niektórzy budują obraz świata nie na podstawie faktów, tylko na podstawie tego, w co chcą wierzyć?

          • 6 2

          • zapisać się do PO

            tam prawie wszyscy tacy - patrz Sterczewski, Jachira...

            • 4 0

      • Pomysł chwilę, zanim powtórzysz po kimś jakąś bzdurę (13)

        Weźmy taką wodę: do czego potrzeba mniej wody: do napojenia 7,5 mld ludzi, czy do napojenia 7,5 mld ludzi i kolejnych 10 mld krów i świń?

        • 13 19

        • (2)

          To wegetarianie chcieli by zabić tyle miliardów świń?
          To zwierzojady chociaż pozwalają im żyć chociaż trochę
          Sam nie wiem co lepiej

          • 4 8

          • No, dla ciebie jednak lepiej, żeby nie zabrakło wody pitnej, klimat się nie popsuł bardziej, niż to co nieuniknione (1)

            , a tereny rolnicze mogły być rewitalizowane.

            • 4 3

            • jasne

              rewitalizuj puszczę tropikalną w Ameryce Łacińskiej. już widzę jak władze i właściciele ziemi ci na to pozwolą

              • 4 2

        • (9)

          Nie, żeby skala była taka sama, ale rośliny też się podlewa ;-)

          • 15 8

          • nie próbuj mu nawet tłumaczyć, że obieg wody na tej planecie jest zamknięty (7)

            bo oszołom i tak nie zrozumie wiedzy z 5 klasy podstawówki

            • 11 8

            • Rozumiem, że ty z kolei poza poziom podstawówki nie wyszedłeś? (6)

              Po pierwsze nie wszystkie zasoby wodne są odnawialne, a po drugie te odnawialne też się nie zdążą odnowić, jeżeli będą zbyt intensywnie eksploatowane.

              • 6 6

              • (5)

                Nie zrozumiałeś, mu chodzi o to, że woda wraca na różne sposoby do środowiska

                • 6 5

              • Co nie konieczne oznacza odnawianie, a już w ogóle bilansowanie, zasobów wody pitnej. (3)

                • 5 2

              • Mało ci wody w morzach i oceanach? (2)

                przecież przez podobno ocieplanie klimatu wody ma tam przybywać, a nawet dzieci z podstawówki wiedzą, że taki Izrael ogromne ilości wody pitnej pozyskuje oddalając morską więc inni też mogą, a jak nie mogą to kupią od nas gdy będzie potrzeba

                • 1 7

              • A wiesz ile idzie na to energii? (1)

                Chcesz płacić dychę za spuszczenie wody w kiblu?

                • 4 1

              • dychę? wal śmiało - tysiąc pińcset!

                • 2 2

              • Nie ma to żadnego znaczenia, jeżeli nie poprawia to bilansu wody pitnej.

                • 6 3

          • Ale zużywa się do tego wielokrotni mniej wody. Karmiąc zwierzęta, musisz najpierw podlewać rośliny które one zjadają, potem napoić same zwierzęta.

            • 4 2

      • Tak, wege jedzenia które zjadają później roślinożerne zwierzęta które potem zjadasz.

        • 5 2

      • Pod hodowle bydła mięsnego. Jest świetny filmdokumentalny

        Cowspiracy. Producenci z Kanady, , USA, wykupują ziemię w Amazonii by sadowić tam wielkie hodowle bydła i sobie nie zasyf..państwa. Plus uprawa soji w 90% na paszę.

        • 7 6

    • Kłamiesz roślinożerco

      • 2 3

    • Lewacki bełkot. Aż oczy bolą.

      • 7 8

    • Idealny przykład ideologi wegańskiej która niema nic wspólnego z kuchnia i dieta ale chorą ideologią (1)

      I przeciwnie co potwierdzono naukowo badaniami jest szkodliwa dla ludzi Niech taki oszołom przyjdzie w porze karmienia do zoo i na karmi lwa tymi trocinami wegańskimi :)

      • 7 9

      • Kotowate są hipermięsożercami, one mogą jeść tylko mięso

        Ty z lwem nie masz nic wspólnego.

        • 7 6

  • Zdecydowanie za dużo cudzzysłowia w tym artykule.

    • 2 1

  • lol

    mięso bez mięsa to nie mięso i żadna propaganda tego nie zmieni

    • 3 2

  • Wujek filozof z krwi i kości był wegetarianinem przez 9 lat ......

    Mówi że zmarnowane 9 lat życia na każde święta wpier.... talerz kurczakow

    • 4 1

  • Do mnie przemawia cena, po co mam płacić za zamienniki więcej jak za normalnego kotleta? (2)

    Po drugie, mój dziad i pradziad jedli mięso, a teraz jakieś leszcze niedorobione chcą abym przeszedł na zamienniki, Żaden to dla mnie autorytet, jem co mi smakuje.

    • 25 10

    • Jedz. (1)

      Nikt Cię przecież do niczego nie zmusza.

      • 5 2

      • Jeszcze nie

        • 4 0

  • (5)

    Przecież to, co się sprzedaje w lidlach i biedrach jako "mięso" to samo w sobie zamienniki mięsa, a na prawdziwe mięso większości Polaków nie stać.

    • 62 29

    • Nie zgadzam się (1)

      Zawartość mięsa to pochodna składu zwierząt hodowlanych i dalej pokarmu jakim są żywione. Dobre mięso z dobrego pokarmu a to więcej kosztuje. Są takie wykwintne gatunki bydła mięsnego i mięsa jako gotowego półproduktu dania że nic tylko smakować,odkrywać co nieznane.

      • 9 0

      • A także tego, czy się je po uboju faszeruje, by zyskać na wadze. A to 99% Aldikowo-biedronowego asortymentu.

        • 0 1

    • (2)

      Dokładnie ile tam procent mięsa.
      Zresztą jeśli producent soi sam jadł mięso to to nie jest soja etyczna a czy jest certyfikat

      • 5 7

      • (1)

        Jest napisane na opakowaniu ile % mięsa, to że ty kupujesz germaż..

        • 4 5

        • Kup u rzeźnika świnię.

          Zrób wędlinę sam. Nagle okazuje się że potrzebujesz 300% mięsa, nie 90 :)

          • 6 2

  • Jak zwykle w ankiecie brak odpowiedzi:

    Byłem wege ale ten etap mam juz za sobą

    • 6 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane