- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (238 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 3 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 4 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 5 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Mięso i ser bez... mięsa i sera. Coraz chętniej sięgamy po zamienniki
Coraz więcej Polaków przekonuje się do diety wegetariańskiej i wegańskiej, a obiad w restauracji serwującej tylko dania roślinne staje się częstym wyborem również wśród "mięsożerców". Roślinne zamienniki mięsa nie są mniej smaczne od swoich oryginałów, a co więcej, bardzo często przypominają je w smaku. Przyjrzeliśmy się bliżej temu zagadnieniu.
Restauracje wegetariańskie i wegańskie w Trójmieście
Jeszcze dekadę temu wegetarianie musieli szukać choćby pasztetu sojowego w specjalnie przeznaczonych dla nich sklepach i mierzyć się z codziennie zadawanymi pytaniami "to co ty jesz?". Dziś na produkty roślinne można wpaść w niemal każdym supermarkecie. Co więcej, dzięki mnogości lokali gastronomicznych w Trójmieście serwujących dania wyłącznie roślinne, zdecydowanie jest gdzie zjeść "na mieście".
Kuchnia wegańska też dla fanów mięsa
Lokale z kuchnią wegetariańską i wegańską to zresztą nie tylko wybór "roślinożerców". W restauracjach tego typu każdy znajdzie coś dla siebie, a wirtuozeria szefów kuchni sprawia, że żaden "zagorzały mięsożerca" nie wyjdzie z wegańskiego lokalu zawiedziony. Wegetariańskie dania wprowadzają również największe sieci fast-food na świecie, a według Stana McGowana, dyrektora zarządzającego firmy Food Brothers, jednego z potężnych importerów i dystrybutorów roślinnych zamienników mięsa, można mówić nawet o 300-proc. wzroście wobec roku 2019.
Jogurt sojowy to też jogurt?
Pod koniec zeszłego roku Parlament Europejski rozstrzygnął spór dotyczący nazewnictwa roślinnych zamienników mięsa i nabiału. Ustalono ostatecznie, że produkty alternatywne wobec mięsnych - burgery, kotlety czy parówki - mogą być nazywane w taki sposób, jednak dla wegańskich produktów, będących alternatywami do nabiału, trzeba poszukać innych nazw. Miało to dotyczyć m.in. jogurtów sojowych i serów wegańskich.
Tak dla wegeburgerów, nie dla jogurtów sojowych
Ostatecznie, pod koniec maja tego roku, Komisja Europejska i państwa członkowskie UE odrzuciły jednak postulat, by zabroniono używania nazw takich jak "zamiennik", "alternatywa" czy "o smaku", np. "o smaku maślanym". Procedura tego typu utrudniłaby konsumentom identyfikację i wybór pożądanych produktów oraz komunikację producentów z klientami.
Trójmiejskie mięso bez mięsa
Niemięsny, ale kotlet, oferuje choćby SurfBurger, który pośród mięsnych propozycji ma w menu również Serusia z kotletem serowym czy Wege z pieczenią orzechowo-warzywną. Kobo Burger swoich wegetariańskich propozycji - Jaglak Burgera, Bakman Burgera, Tofu Burgera, Halloumi Burgera i Camembert Burgera - również nie nazywa inaczej.
W Warzywinie znajdziemy m.in. nieschabowy kotlet sojowy, burger fasolowo-jaglany czy wegański sos serowy, a w Pizza&Pasta Napoli Gdynia - wegańskie mozzarellę czy ser pleśniowy. Nie/mięsny uraczy nas w swoich burgerach wegańskim kotletem z fasoli czy kotlecikami z ciecierzycy. Wegańskie "mięso" zjemy też w pierogarni Mandu - możemy tam zamówić pierogi z wegańskimi "a la wołowiną" i "cheddarem".
W lubianym przez wegan Avocado możemy zamówić m.in. schabowy sojowy, wegańskie gołąbki i warzywne krokiety. W wegańskiej restauracji manna68 zjemy z kolei m.in. wegańską "rybkę" z płatu bakłażana owiniętego w nori albo "kaczkę", którą udaje... seitan.
- W tym daniu kontynuujemy zabawę w oszukiwanie kubków smakowych - czytamy w opisie dania. - Tym razem szarpaną kaczkę udaje sejtan i co tu dużo mówić, robi to świetnie. Za tak przekonywujące odegranie roli należy mu się co najmniej Oskar albo jakaś inna Złota Palma.
Wegetarianie w Polsce. Trójmiasto w czołówce
Dlaczego rezygnujemy z mięsa?
Powody do rezygnacji z mięsa bywają rozmaite - etyczne, smakowe i zdrowotne - jednak głównym zdaje się troska o nasze własne zdrowie.
- Prawda jest taka, że niezależnie od tego, jaką dietę stosujesz, twój jadłospis może być zarówno bardzo dobrze skomponowany, jak i prowadzić do niedoborów wybranych składników w organizmie - przekonuje Viola Urban, dietetyk. - Wszystko zależy od wyborów żywieniowych, które podejmujesz na co dzień, i produktów, które stanowią przewagę w twoim zwyczajowym jadłospisie.
Okiem dietetyka: wegańskie odpowiedniki mięsa. Czy sojowe kiełbaski są zdrowe?
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (209) ponad 10 zablokowanych
-
2021-08-30 13:18
historia
Podobna historia była z margaryną. U szczytów popularności zachwalany zamiennik naturalnego masła. Tu może skończyć się podobnie jak się okaże, że to przetwarzanie w celu upodobnienia do mięsa wcale nie skutkuje powstaniem produktu tak zdrowego jakby się oczekiwało
- 15 2
-
2021-08-30 12:16
Spelnione marzenie Gomulki, Gierka i Niesiolowskiego (Jurnego Stefana)- zeby ludzie jedli szczaw i mirabelki.
- 14 2
-
2021-08-30 12:09
Wegańska pasza. Nie skorzystam. A nazywanie czegoś bez mięsa "salami" to oszustwo.
- 16 3
-
2021-08-30 11:30
A co z nami co chorują na celiake nietolerancja glutenu prosimy tez o taki artykol
- 1 5
-
2021-08-30 11:25
mięso i ser bez mięsa i sera to nie mięso i ser.
Dziękuję za uwagę.
- 19 3
-
2021-08-30 11:17
Śmieszy mnie to.
Chcecie jeść tylko roślinki to jedzcie, ale po co robicie z nich "mięso" czy "nabiał"?
Urlop w Tatrach to urlop w Tatrach, nie w Himalajach :D- 27 5
-
2021-08-30 10:46
Kolejna nachalna propaganda ideologi wegańskiej na szczęście Bruksela sie obudziła i troche ją ograniczyła
"Coraz więcej Polaków"idealny przykład własnie takiej medialnej papki wciskanej by przekonać do weganizmu i innych szkodliwych dla zdrowia działań.
Ideologia własnie to zakladała by wymienic tylko nazwy i wscviskac lkudziom to co szkodliwe w imie ideologi.Dlatego mleko roslinne burgery roślinne itp.Na szczęście powiedziano stop !!Mleko to mleko a nie sok z roślin identycznie z mięsem !! Ale mamy kolejny przykład szkodliwych działań "Kuchnia wegańska też dla fanów mięsa"
Nieprawda !!
Kuchnia wegańska jest szkodliwa dla zdrowia a dania warzywne owocowe to nie dania wegańskie tylko kuchnia taka co była od lat Kapusniak czy zupy są daniami z kuchni Polskie i innych a nie wegańskich!Wiec jak chce zjesc sałatkę czy co innego ide do baru czy restauracji zwykłej bo w wegańskiemj ona moze byc pomieszana ze szkodliwą sają czy zczyms innym.
I jeszce jedno ideologia weganska wyjatkowo szkodliwa wiec to nie tylko dania ale cała ideologia która ma na celu głównym zakazac produkcji miesa!! I zabronić jego jedzenia mówią to otwarcie zagorzali weganie!- 21 13
-
2021-08-30 10:41
Te produkty śmierdzą
Powinni płacić podatek bo gazy ich śmierdzą zgniłymi warzywami
- 11 9
-
2021-08-30 10:35
Smaczne są wyroby takie jak te
Tzw. paradoksalne mięsne bez mięsa i serowe bez sera. Naprawdę po pierwszym posmakowaniu tego typu żywności chce się więcej odkrywać i poznawać nieznane aspekty kuchni i inteligentnego gotowania.
- 4 13
-
2021-08-30 10:14
W sumie nie napisaliście o najpopularniejszych
Falla, Syto, House of Seitan no i oczywiście Halloumi Souvlak w gdyńskim Souvlaku na Świętojańskiej! :)
- 4 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.