Wydarzenie w ramach
Tematem spotkania są kulinaria na Halach, konkretniej śniadania, które od jakiegoś czasu są też cieszą się sporym zainteresowaniem jako oferta lokali gastronomicznych. Szefowie kuchni, blogerzy kulinarni, czy influencerzy prześcigają się w pomysłach na najważniejszy posiłek dnia.
Pragniemy zaprosić do odkrywania Hali - jej smaków i aromatów, przy jednoczesnym żywym, a tak ważnym, bo obecnie zanikającym bezpośrednim kontaktem z kupcem. Podkreślamy ideę lokalnego handlu, która stanowi ważny element życia w mieście.
Proponujemy spotkanie - zabawę z nutą rywalizacji - Mistrzostwa śniadaniowe, gdzie o tytuł Mistrza zmierzy się pięć drużyn, po 2-5 osób. W określonym czasie poproszone zostaną o zakup wybranych produktów na Hali, które chcą wykorzystać, by zaproponować autorskie śniadanie. Liczy się kreatywność, szybka reakcja i estetyka na talerzu.
Przede wszystkim uczta śniadaniowa będzie musiała dotyczyć kilku istotnych haseł: lokalność produktu / niemarnowanie jedzenia (zero-waste) / ekonomika produktu / zdrowe śniadanie / różnorodność.
Drużyny staną do rywalizacji o tytuł Mistrza, a najbardziej kreatywni zostaną wyróżnieni nagrodami. Jury konkursowe ( w składzie: szef kuchni gdyńskiego Zielonego Roweru, kupcy Hali, osoba z widowni) wyłoni najciekawszy wariant śniadaniowy. Nie zabraknie także degustacji.
Spotkanie poprowadzi znany, gdyński pasjonat i badacz Gdyni, a także związany z Halami Targowymi - Arkadiusz Brzęczek.
Oprócz tego o godz. 11:30 rozpocznie się spacer kulinarno-rzemieślniczy z przewodnikiem, który przybliży ciekawostki i osobliwe historie rodzinnego, wielopokoleniowego biznesu kupieckiego na Halach. Podczas spaceru będzie można skosztować regionalnych smaków.
Powyższe atrakcje są częścią wydarzenia: XII Dzień Kreatywny Miejskich Hal Targowych.