- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (232 opinie)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (44 opinie)
- 3 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 4 Połączyła ich miłość do jedzenia (57 opinii)
- 5 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 6 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
Montownia przyjęła pierwszych gości. Duże zainteresowanie otwarciem
Food Hall Montownia został oficjalnie otwarty. W czwartkowe popołudnie mnóstwo zainteresowanych przybyło do zabytkowego budynku, by na własne oczy zobaczyć zrewitalizowaną stoczniową halę i spróbować kulinarnych przysmaków z kuchni całego świata. Sprawdziliśmy ceny w restauracjach i zapytaliśmy o pierwsze opinie. Nie zabrakło muzyki na żywo i relaksu na świeżym powietrzu.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
Food Hall Montownia po dwóch latach przygotowań został oficjalnie otwarty w czwartek, 22 czerwca. Już od godz. 16 przybywali pierwsi klienci. Zainteresowanie było bardzo duże, wkrótce wszystkie stoliki były zajęte, a przestrzeń wypełniła się mieszaniną zapachów, gwarem i muzyką.
Opinie o restauracjach: czy warto je czytać?
Nie obyło się bez oficjalnych przemówień, w tym również artysty Marcina Zawickiego, wykładowcy Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku, autora instalacji "Bloop", która zawisła nad głównym, dwunastometrowym barem (największym w Gdańsku) znajdującym się na samym środku hali.
Duży ruch, ale bez ścisku
Właściwie każda restauracja była oblegana przez klientów, mniejszy ruch był tylko w Green Egg, jednak z oczywistych względów - serwowane są tam przede wszystkim śniadania (przez cały dzień), a hala otworzyła się w godzinach popołudniowych. Wydawało się, że przy nagromadzeniu tylu kuchni w jednym miejscu w środku szybko będzie duszno, a zapachy staną się uciążliwe. Być może to kwestia dobrej wentylacji, a może po prostu wielkości i wysokości hali, jednak nawet podczas gorącego letniego popołudnia dłuższe przebywanie w Montowni nie stanowiło większego problemu.
Co jeszcze otworzyło się w Trójmieście? Cykl "Nowe lokale"
Mimo dużego zainteresowania dało się bez ścisku przechadzać po hali. Stolików przewidziano sporo i nie było raczej problemu ze znalezieniem wolnego miejsca, wiele osób zdecydowało się też na konsumowanie na świeżym powietrzu, gdzie również przewidziano miejsca dla klientów.
Ceny okazały się być podobne do tych, które znajdziemy w innych tego typu miejscach - średnio oscylowały od 30 do 40 zł za porcję. Najtańsze dania znaleźć można już za ok. 20 zł, są też zestawy dla dwóch lub więcej osób, jak np. duża taca z kawałkami kurczaka w Bistro Chix za ok. 70 zł.
Pierwsze opinie
Podczas jednej wizyty trudno jest oczywiście spróbować wszystkiego, jednak ogólne wrażenia klientów można określić jako pozytywne. Kuchnia, która serwowana jest w Montowni, nie jest zupełną nowością na trójmiejskim rynku, znajdziemy tam dania, które są już znane, ale wiele z nich serwowane jest w nowy, mniej oczywisty sposób. Są nietypowe połączenia smaków i ciekawe składniki.
- Spróbowałem frytek z The Fry, kurczaka z Chix i pad thaia z Silk and Spicy. Frytki i pad thai bardzo smaczne, ale zawiodłem się na kurczaku. Mięso co prawda upieczone świetnie, ale w smaku trochę nijakie, szkoda, bo opisy tej knajpki bardzo mnie zachęciły - mówił jeden z klientów.
Sześć nowych ulic, które istniały od lat. Nowe-stare ulice Młodego Miasta
- Jak na razie jedliśmy tylko sushi z restauracji Sakana i było pyszne - mówili Anna i Piotr, którzy przyjechali na otwarcie z Wrzeszcza. - Był trochę problem z parkowaniem, więc chyba następnym razem samochód zostawimy pod domem. Montownia robi wrażenie, przede wszystkim wielkość i klimat.
- Trudno podsumować całą Montownię po zjedzeniu zaledwie jednego dania. Wydaje się, że jest całkiem przyzwoicie. Koncept food hallu nie jest jakimś wielkim odkryciem, ale wykonanie jest zachęcające. Próbowałem kuchni azjatyckiej i była w porządku. Jak za tę cenę jestem zadowolony - mówił Tomasz z Przymorza.
Muzyka na żywo
W środku hali ustawiono scenę, na której przez cały wieczór grali muzycy. Tak będzie przez cały przedłużony weekend otwarcia. Zagrają tam: L.A.S w piątek o godz. 20-22 i sobotę o godz. 15-17, Funky Jam Session w sobotę w godz. 20-22 oraz Bizarre Penquin w niedzielę od 15 do 17.
Food Hall Montownia jest otwarty codziennie. Restauracje działają od niedzieli do czwartku w godz.: 11-22, w piątki i soboty 11-24. Bar działa od poniedziałku do czwartku w godz. 11-24, w piątek 11-2, w sobotę 9-2 i w niedzielę 9-24.
Miejsca
Opinie (122) ponad 20 zablokowanych
-
2023-06-23 11:57
Opinia wyróżniona
Wygląda super! (2)
Miejsce totalnie nowoczesne, wygląda lepiej niż podobne miejsca w Berlinie - Markthalle 9 jest zapyziała w porównaniu. Tylko szkoda, że ceny też podobne do tych z Berlina :( streetfood w hali zazwyczaj kosztuje 7-10 EUR za mini-danie.
- 41 12
-
2023-06-23 13:34
Nie jest zapyziala bo nowa- zobaczys za rok czy dwa
- 14 0
-
2023-06-23 13:08
Marheineke Halle, kultowy gyros 4euro.....
- 7 0
-
2023-06-23 09:52
Opinia wyróżniona
Robi wrażenie (9)
Byłam w food hallach w wielu miejsach Europy ale to jest po prostu piękne. Z dumą zabiorę tam znajomych. Bo to nie "po prostu żarcie" tylko przegląd kuchni dookoła świata w eleganckim wydaniu. Malowidła na ścianie, wyposażenie, schody z zielenią, nawet toalety robią wrażenie! A jeśli ktoś kojarzy miejsce, z czego to wszystko powstało, zna odrobine
Byłam w food hallach w wielu miejsach Europy ale to jest po prostu piękne. Z dumą zabiorę tam znajomych. Bo to nie "po prostu żarcie" tylko przegląd kuchni dookoła świata w eleganckim wydaniu. Malowidła na ścianie, wyposażenie, schody z zielenią, nawet toalety robią wrażenie! A jeśli ktoś kojarzy miejsce, z czego to wszystko powstało, zna odrobine historii .....to o właśnie, w Warszawie w toaletach bodajże w Złotych Tarasach są takie ciekawostki na ścianach i drzwiach toalet/ Tu jeśłi można by było gdzieś tą historię nie nachalnie przekazać każdemu zwykłemu użytkownikowi mijsca - to byłoby wspaniale.
- 51 43
-
2023-06-26 20:56
B2B dla zarządu czy operatora tego obiektu?
- 0 0
-
2023-06-24 14:40
W food hallu w Brukseli
Mam za 12 euro talerz owoców morza i ryb z frytkami. Ciekawe ile drożej będzie w Montowni
- 1 0
-
2023-06-23 14:04
Jezu, od razu widać, że to Montownia sama sobie pisze te komentarze
Jak normalnemu człowiekowi się coś podoba, to nie pisze o tym w taki egzaltowany sposób
- 18 2
-
2023-06-23 11:41
Z dumą zabiorę tam znajomych.
Uczestniczyłaś w przebudowie czy po prostu lubisz być dumna z cudzych osiągnięć?
- 10 7
-
2023-06-23 11:07
Wystrój rzeczywiście robi wrażenie
ale jeżeli chodzi o przegląd kuchni czy w ogóle jakość jedzenia to nie odstaje od pozostałych takich miejsc, których jest w Trójmieście już dość dużo. Metropolia, W4 na Elektryków, Słony Spichlerz czy Batory w Gdyni to tylko przykłady, w każdym z tych miejsc można zjeść naprawdę dobre potrawy.
- 11 2
-
2023-06-23 11:05
Oho, chyba opinia jakiegoś człowieka z Montowni :D
Cudownie, że historyczne przestrzenie są zagospodarowywane, a nie wyburzane lub przejmowane przez patodeweloperkę. I cudownie, że mają klimat! Ale ja cię proszę... "przegląd kuchni dookoła świata"? W food hallu w Metropolii albo na Elektryków jest to samo. Teraz wszędzie, gdzie stoją foodtrucki to masz "kuchnie świata", nawet przy zamku w Malborku podczas inscenizacji oblężenia :D I za garstkę jedzenia, powiedziałabym średniej półki, płacisz kosmiczne pieniądze. No bo to takie modne...
- 27 2
-
2023-06-23 10:51
"przegląd kuchni ze świata" - bez przesady (2)
nie ma tam nic specjalnie oryginalnego. To jest zwykły street food. Jeśli coś ze świata (np. "azjatyckie") to mocno zeuropeizowane.
Ot kolejne randomowy miejsce - w które włożono trochę kasy.- 20 4
-
2023-06-23 14:34
nieśmiertelny ramen (1)
Czyli rosół po azjatycku
- 8 1
-
2023-06-23 15:51
Nie każda zupa na bulionie to rosół. Rosół to konkretne danie, jak bigos to konkretne danie.
- 5 0
-
2023-06-23 09:42
Opinia wyróżniona
Fajne wykorzystanie starych budynków (9)
Zamiast popadać w ruinę są dalej użytkowane.
Czekam jeszcze na lofty z opustoszałych kościołów, jak w Angli czy Szkocji- 103 43
-
2023-06-24 09:29
Jak kościoły w Polsce opustoszeją (1)
to będzie znaczyć, że już panuje pogaństwo lub muzułmanizm. Wtedy zaś będziesz walczyć o przeżycie i wizyty w food hallach będą ostatnim Twoim zmartwieniem.
- 9 5
-
2023-06-24 22:33
ateizm to ani pogaństwo, ani islam, byczku;)
- 5 1
-
2023-06-23 11:35
Dlaczego nie czekasz na opustoszale meczety? (4)
Brak odwagi? Ja z kolei czekam jak ryczaca grupa ideologow lewicowych wkroczy do meczetu i bedzie tam przeszkadzac.
- 15 24
-
2023-06-23 11:57
oho, pierwszy rycerz jezusa juz dotarł (2)
- 19 6
-
2023-06-24 09:33
Żal mi Was chrystofobi. (1)
Zamiast iść zjeść i wypić oś dobrego i cieszyć się życiem Wy musicie przy każdej okazji pluć na ludzi, których nie rozumiecie.
- 8 4
-
2023-06-25 01:08
Oh, bardzo chcemy was zrozumieć. W końcu chcecie nam życie układać.
- 2 2
-
2023-06-23 11:52
Ile masz meczetów a ile kościołów w Trójmieście? Szkoda strzępić ryja...
- 24 8
-
2023-06-23 11:15
(1)
Kościoły lepiej zostawmy bo patokatole zrobią łańcuch życia wokół i nie dadzą tknąć sakralnych budowli na rzecz świeckiej rozpusty. Pamiętaj że jesteśmy w Polszy
- 12 13
-
2023-06-23 14:36
Nie damy!
- 1 7
Wszystkie opinie
-
2023-06-23 09:09
(2)
Płacic ceny jak w restauracji, dla jedzenia w tłoku, hałasie i warunkach jak z dużej świetlicy...Szanuję:)
Swoją drogą, boję się terenów stoczniowych, bo nie mam tatuaży i konta na insta xD
Pozdrawiam!
Erazmus- 71 25
-
2023-06-23 09:21
Banda pozerów - no ale cóż, takie czasy
- 24 6
-
2023-06-23 09:31
Znak czasów.
- 9 2
-
2023-06-23 09:10
Dla fanów tego typu przybytków (7)
Ja wolę domowe jedzonko
- 26 27
-
2023-06-23 09:20
(1)
Ci co minusują chyba nigdy nie jedli w domu dobrego obiadu ;)
- 10 5
-
2023-06-24 14:51
Połowa milenialsow i 99% zetek ma talenty kulinarne kończące się na zagrzaniu parowek
- 3 1
-
2023-06-23 09:28
super, ale nie można całe życie codziennie jeść rosołu i mielonego (1)
- 5 8
-
2023-06-23 11:29
Co "nie można"? Jakie "nie można"?!
Prawdziwy Polak je tylko schabowe, pomidorową i kebab od Turka.
- 9 2
-
2023-06-23 10:06
Pewnie też wolisz 15-letnią fabie od nowego mercedesa
I zapewne jest to Twój wybór, a nie przez to że jesteś biedakiem
- 2 10
-
2023-06-23 10:14
kiedy ty 3 godziny przy garach zaszto a twoi znajomi - ha,ha,ha, hi,hi,hi - o my good jakie to dobre, dawaj tu drugiego drina.
- 0 7
-
2023-06-23 10:39
a ja lubię zjeść raz w tygodniu gdzieś na mieście z kobietą
150 złotych to nie majątek, a lubimy zjeść coś nowego, dobrego, a nie ciągle to samo.
- 4 7
-
2023-06-23 09:20
Foodhall i Foodhall, zwykła jadłodajnia, tylko z większymi cenami i tzw "brandingiem".
- 48 10
-
2023-06-23 09:21
6 pierogów 36 zł (5)
to drogo nie?
- 59 4
-
2023-06-23 09:31
Jak widać dla nie których nie. (1)
- 5 1
-
2023-06-24 02:01
Mnie w zasadzie stać
Ale się nie skuszę. Dzięki. Snobizm i pokazówki są mi obce, poza tym, to że mnie stać nie oznacza, że lubię kiedy ktoś mnie po prostu okrada.
- 8 0
-
2023-06-23 09:31
(1)
Chyba, że pieróg jak ćwiartka arbuza.
- 8 1
-
2023-06-23 09:36
Obstawiam był bardziej ćwiartkę kiwi.
- 13 1
-
2023-06-23 13:37
W Lidlu wieksza porcha za 6 zl
- 5 0
-
2023-06-23 09:30
Co? To naprawdę jest tam gdzie były Kazamaty?? Noo too pójdę z powodu "podróży w czasie". Dobre 20 lat będzie jak ostatnio tam byłem. Kazamaty tam się działo. Karabiny, bomby... A teraz się wcina hehe. Pozdro.
- 16 2
-
2023-06-23 09:31
Opinia wyróżniona
Kto co lubi. (3)
Jeżeli ktoś lubi taki klimat to szanuję, ale pewnie część towarzystwa pojawi się bo jest "modnie", a ja przecież jestem taki modny i super fajny dodatkowo i można wrzucić foteczkę na insta.
- 27 12
-
2023-06-23 10:06
Jeżeli ktoś lubi wrzucać zdjęcia to już wyklucza twoją tolerancję? "jeżeli ktoś lubi to spoko, ALE"typowy janusz jest typowy
- 10 5
-
2023-06-23 10:41
Chodzenie gdzieś, bo to modne, jest o wiele mniej żałosne niż oburzanie się, że ktoś gdzieś chodzi, bo to modne.
- 12 2
-
2023-06-23 11:45
To siedź w domu i jedz swoje mielone przed TV. Jeśli to sprawia, że czujesz się mniej mainstreamowy. Kto co lubi...
- 4 1
-
2023-06-23 09:32
Dokładnie tydzień temu, 16 czerwca, byłem na bulwarze w Gdyni. (7)
Contrast i okolice. Pogoda piękna, ciepło, idealne warunki do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Chwilę po godzinie 23 w ogródku od strony deptaka był zalety 1 (jeden!) stolik. W pozostałych knajpach wzdłuż sytuacja była identyczna, exodus. Dlaczego? Cóż... Za bezalkoholowe piwko 0,33 L zapłaciłem 16 zł. Być może tu jest pies pogrzebany, ale co ja tam wiem :)
- 38 5
-
2023-06-23 10:08
No wlasnie, zaplaciles za cos co widziales cennik i narzekasz po tygodniu?
- 3 16
-
2023-06-23 10:26
niestety w gdyni (2)
coraz mniej takich miejsc, więc Ci którzy są nie musza liczyć się z cenami, ludzie i tak w końcu siądą bo nie będzie im się chciało dalej szukać knajp. w ostatni piątek chciałam zabrać znajomych z innego miasta do jakiejś knajpy blisko morza - od skweru do bulwaru contrast był jedyną możliwością, przystanek fontanna jeszcze nieczynne, del mar impreza zamknięta. Candelabry było super, fajny klimat i niewygórowane ceny, no ale cóż, Szczurek wyraźnie pokazał, że Gdynia jest dla Warszawiaków a nie Gdynian.
- 9 2
-
2023-06-23 13:31
Co ty pleciesz przystanek fontanna jest czynny od majówki. (1)
Czy ty kiedyś byłaś w Gdyni. Wątpię.
- 2 6
-
2023-06-23 13:37
Ale nie wieczorem na piwo
Oficjalne otwarcie wieczornej części w ten weekend. Gdybym nie była i nie spytałabym sie to bym się nie wypowiadala. . to chyba Pan \ Pani ostatnio nie był tam w porze wieczornej, zamykali ok 21. .
- 4 1
-
2023-06-23 11:56
To było pójść do lokalu, gdzie pól litra piwa jest za 8-10zł. Nie wierzę, że takich nie ma, bo w Gdańsku są i to w centrum. (1)
- 5 3
-
2023-06-24 12:09
Napisz mi proszę!
Gdzie w centrum Gdańska sprzedają 0,5 L piwa w cenie 8-10 zł. Jestem szalenie ciekawy...
- 4 0
-
2023-06-26 13:18
Mentalność polaka
Jeśli cena jest niższa to kupujących jest więcej jeśli zawyżona do granic no to bardzo mało chętnych (małą łyżeczką też się najesz) Byłem w poprzedni weekend w Ustce za piwo żądali 25zl to już zostawię bez komentarza. Jeśli są chętni to ceny takie będą
- 0 0
-
2023-06-23 09:33
poprawcie wentylacje, bo. w srodku smierdzi rozgrzanym olejem od progu (2)
- 37 6
-
2023-06-23 09:37
To jest Food Hall więc "śmierdzi" jedzeniem i olejem. (1)
- 3 10
-
2023-06-23 10:29
Ale z Was prostaki - mama nie nauczyła, że nie mówi się, że jedzenie "śmierdzi"
- 5 3
-
2023-06-23 09:37
Gastrolicyzm (2)
Kult jedzenia się rozprzestrzenia, powstają nowe świątynie, przybywa wiernych... Jedzenie, jedzonko, jedzeniunio
- 45 5
-
2023-06-23 11:46
To prawda, zarcie w tych czasach uroslo do rangi religii. (1)
Malo tego nie ma juz kucharzy, tylko sa performersi slowfoodowi ktorzy niczym kaznodzieje wyglaszaja kazania na tiktoku czy innych chorych platformach
- 16 0
-
2023-06-24 02:06
performersi slowfoodowi :)))
Dobre :) Doskonale wręcz ujęte. Szacun!
- 3 0
-
2023-06-23 09:40
i jak ta inflacja ma spaść (1)
jak niezależnie od cen popyt rozgrzany aż parzy, wszędzie pełno ludzi
- 16 7
-
2023-06-23 11:39
normalnie ...niech komuniści przestaną drukować pusty pieniądz , przecież to elementarz
- 9 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.