- 1 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (19 opinii)
- 2 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 4 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Najtaniej w Trójmieście: burgery za mniej niż 25 zł
Lokali serwujących burgery jest całe mnóstwo. Podają one zarówno klasyczne buły z wołowiną, serem, warzywami i sosem, jak i znacznie bardziej odjechane propozycje, np. z mięsem jelenia, kotletem z buraka czy sosem z whisky. Wariacji na temat amerykańskiego dania nie brakuje, jednak to klasyczny burger wciąż cieszy się największą popularnością i to jego cenom w trójmiejskich lokalach postanowiliśmy się przyjrzeć.
Burgery Trójmiasto - najtańsze i najdroższe propozycje
Dokąd na burgera? Trójmiejskie burgerownie
Wiemy, że dobre i tanie jedzenie to połączenie idealne, zwłaszcza jeśli mówimy o burgerach, dlatego tym razem postanowiliśmy sprawdzić, gdzie w Trójmieście dostaniemy klasycznego burgera z wołowiną, serem, warzywami i sosem za mniej niż 25 zł. Trzeba jednak pamiętać, że burger burgerowi nierówny i kierując się ceną takiego dania, powinniśmy zwrócić uwagę na gramaturę, zwłaszcza samego mięsa.
Burgerownia nr 1 w Trójmieście według czytelników naszego portalu - Surfburger - klasycznego burgera ukrywa pod nazwą "Specjal". To 180 gramów 100-procentowej wołowiny, ser cheddar, sałata lodowa, ogórek kwaszony, czerwona cebula, pomidor, sosy limonkowy i barbecue oraz bułka, do wyboru: pszenna, graham lub maślana. Za takiego "klasyka" zapłacimy w "Surfie" 23 zł. Warto jednak pamiętać, że w poniedziałki burgery sprzedawane są w niższych cenach. Nasza lokalna burgerowa sieciówka posiada kilka punktów w Trójmieście - siedem stacjonarnych lokali w Gdańsku, dwa lokale w Gdyni, lokal w Sopocie oraz trzy restauracje na kółkach.
Inna, bardzo znana trójmiejska burgerownia - Carmnik w swoich kantynach w Gdyni i Gdańsku serwuje burgery z falafelem, dorszem, a nawet z kaczką, ale znajdziemy tu też klasyczne propozycje z wołowiną. "Hamb", czyli bułka z wołowiną (150 g), bekonem, czerwoną cebulą, ogórkiem konserwowym, pomidorem, rukolą i sosami: musztardowo-miodowym i keczupem kosztuje 20 zł, jeśli zamówimy ją przez stronę internetową z odbiorem własnym. Na miejscu kanapka ta - serwowana z frytkami i sosem - kosztuje 27 zł.
Zlokalizowany w Gdyni i Gdańsku 3Burger klasyka z wołowiną oferuje w cenie 23,50 zł. Poza mięsnym kotletem w sezamowej bułce znajdziemy sałatę lodową, pomidora, cebulę, ogórka konserwowego i sos musztardowy.
W Mora Bistro klasyczny burger z kotletem wołowym, sałatą, piklami, pomidorem, cebulą, keczupem i majonezem kosztuje 21 zł. Bułę można zamówić także z podwójnym mięsem (29 zł) albo w wersji mini (1 mini 8 zł/3 mini 22 zł). Istnieje także możliwość wymienienia mięsa na wegetariański kotlet buraczany.
W Baranola Burger klasyczny burger nazywa się "Sami swoi" i kosztuje 24 zł. To bułka pszenna lub żytnia z wołowiną, sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym, czerwoną cebulą i sosami do wyboru.
W Sopocie klasycznego burgera zjemy m.in. w Bobby Burger. Klasyk w delikatnej bułce typu brioche z wołowiną, pomidorem, sałatą, czerwoną cebulą, ogórkami konserwowymi i sosem classic kosztuje tu 18 zł (pojedyncze mięso) lub 23 zł (podwójne mięso). W CHoNoTu klasycznego burgera zjemy już za 19 zł.
W Burgermanii za 20 zł zjemy "Ot, to", czyli bułę z wołowiną, serem cheddar, pomidorem, ogórkiem kiszonym, cebulą, sałatą i sosem do wyboru. Jednak znajdujący się na Przymorzu lokal ma w swoim menu ogromny wybór burgerów w dobrych cenach (poniżej 30 zł).
Również 20 zł kosztuje "Klasyk" w Redneku. Tyle też zapłacimy za klasyka w Aloha Burgers (Stacja Food Hall). Burger zawiera 150 gramów wołowiny. Istnieje możliwość wyboru podwójnego mięsa (300 g), wówczas zapłacimy za klasycznego burgera 28 zł. W podstawowej ofercie lokal ma osiem burgerów w cenach 20-26 zł.
Mieszczący się w Galerii Szperk w Gdyni Beneburger serwuje klasycznego burgera za 21 zł. W jego skład wchodzi: 180 g wołowiny, bekon, ser cheddar, pomidor, cebula czerwona, pikle, sałata i sos hamburgerowy. W My Burger "klasyka" zjemy za 21 zł.
W tej samej cenie - 21 zł - zjemy klasyka w Big Burger w Gdyni. "Klasyk" to 100-procentowy antrykot wołowy, czerwona cebula, ogórek kiszony, pomidor, sałata, ketchup i majonez. Burger Story ma w swoim menu dwa klasyki, każdy w cenie 21 zł. Pierwszy to wołowina, cheddar, cebula, pikle, pomidor i sałata, a drugi składa się z wołowiny, cheddara, bekonu i sosu "burger story". Do wyboru jest bułka maślana, wieloziarnista lub bez glutenu (płatna dodatkowo 2 zł). Każdy kotlet w burgerze waży 200 g przed usmażeniem.
Burgery serwuje także popularny gdański pub Loft. Klasyk z wołowiną, warzywami, majonezem, keczupem w brioszce kosztuje tu 22 zł. Taką cenę ma też flagowy burger gdyńskiego Craft Burger. Do wyboru mamy tutaj trzy rodzaje bułek: maślane, pszenne lub pełnoziarniste. "Craft Burger" składa się z 180 g wołowiny, cheddara, sałaty, ogórka kiszonego, pomidora, czerwonej cebuli i sosu BBQ. Również w Burger Majster na Zaspie zjemy klasyka za 22 zł ze 180 g wołowiny. Warto jednak uważnie śledzić stronę burgerowni, gdyż nierzadko wprowadzane są tu promocyjne oferty i "klasyka" można wówczas zjeść nawet za 15 zł.
Burger Stacja posiada dwa lokale w Gdańsku: na Zaspie i Przymorzu. W obu można zjeść klasycznego burgera z wołowiną, sałatą, pomidorem, czerwoną cebulą i sosem firmowym, który tutaj ukrywa się pod nazwą "Gdańsk Główny" i kosztuje 21 zł.
Original Burger serwuje Classic Burger za 23 zł. Również 23 zł zapłacimy za hamburgera w Kobo Burger. To 200 gramów wołowiny, sałata, ogórek kiszony, pomidor, cebula, musztarda, ketchup i bułki do wyboru: pszenna, graham, maślana lub bowl (bez bułki).
W Sexy Bull, które mieści się w Słonym Spichlerzu, klasycznego burgera zjemy za 25 zł. To soczysta wołowina, bekon, ser, warzywa i sos paprykowo-czosnkowy.
Miejsca
Opinie (275) ponad 10 zablokowanych
-
2021-11-22 18:10
Zawsze mnie zastanawia jak taką wielką, piętrową bułę faszerowaną cudami na kiju ugryźć - i się przy tym nie uwalić sosem. (3)
Toż to trzeba chyba mieć szczękę jak King kong :D
No chyba że te buły tylko na fotkach są takie wielkie ;)- 7 1
-
2021-11-23 08:59
Nie da rady. Ja dalem sobie spokoj przez ceny i to, ze nie mam ochoty sie brudzic. W domu robie sobie takie jakie lubie.
- 0 0
-
2021-11-22 21:35
Moim zdaniem nie da się.
Jeśli więc jem, to burger kupiony do domu (lub domowy), żeby się od razu potem umyć.
- 0 0
-
2021-11-22 18:28
He he he
- 0 0
-
2021-11-23 07:57
30 za burgera ? (5)
ja czasami mam ochotę to robię w domu burgera i wychodzi wiele razy taniej i to z cielęciną albo jakąś uber wołowiną z co tam się hodowała w północnych stepach o 14 i jadła jakieś specjalne mchy w świetle księżyca. I tak wychodzi mi jednostkowo z 3x taniej. Tak wiem, że nie płacę za obsługę i koszty firmy co mi to sprzedaje. Ale skoro nie muszę to po co mam płacić.
- 2 2
-
2021-11-23 08:20
Jednostkowo 3x taniej? (3)
Dobra jakościowo wołowina (o takiej prześmiewczo wspominasz w komentarzu) tokoszt conajmniej 100zł za kilogram. Załóżmy że nie jestes bardzo głodny więc kotlet to 150g. Do tego smaczna bułka maślana to ok 4 zł. Resztę dodatków policzmy "ryczałtem" za 2zł.
Od kiedy 21zł to "3x taniej" niż 30zł?- 0 0
-
2021-11-23 08:24
(2)
Wołowina po 100 PLN do burgerów? Może sama poledwica? Chyba ktoś tu się trochę nie zna.
- 0 1
-
2021-11-23 08:49
Masz rację. Ktoś sie tu nie zna... (1)
To w końcu " uber wołowiną z co tam się hodowała w północnych stepach o 14 i jadła jakieś specjalne mchy w świetle księżyca" czy padlinę z hipermarketu? Zdecyduj się.
Ale nawet jeżeli założymy 60zł za kg, to nadal nie wychodzi twoje "3xtaniej"- 1 0
-
2021-11-23 08:55
Taka za 60 wystarczy. I nie z hipermarketu tylko od rzeźnika.
To nie ja jestem autorem pierwotnego posta.- 0 0
-
2021-11-23 08:11
Z cielęciną? Przecież taki kotlet nie ma smaku.
- 1 0
-
2021-11-23 08:38
najeść się i nachlać (1)
i cel życia zrealizowany
- 4 2
-
2021-11-23 08:42
I narobić bombelków!
- 3 0
-
2021-11-23 08:38
w Trójmieście brakuje naprawdę dobrej burgerowni
- 1 0
-
2021-11-23 08:38
ba tylko złote łuki
Wiadomo gdzie
- 0 1
-
2021-11-22 13:42
Że co? Burgery? (4)
Tylko i wyłącznie kebab. Maks za 14 PLN. Jak drożej to idę do innej budy. Szanuję swoje finanse. Zważywszy, że idzie mega bieda i każda złotówka będzie na wagę złota aby przeżyć.... Jak stopy 10 % zaraz inaczej scenariusz turecki...
- 43 32
-
2021-11-23 08:24
Cześć Svenus
Wziąłeś drugi etat?
- 0 1
-
2021-11-23 06:25
Weź kredyt i wyjedź na szparagi.
- 4 2
-
2021-11-22 19:16
Zmień pracę to nie będziesz tak tych złotówek liczyć
- 2 9
-
2021-11-22 13:52
W sumie mądrze prawisz, bo nie ważne czy "prestiżowy" burger za 30 zł, czy kebap za 15, pewnie jedno i drugie robią ze zdechłych psów i kotów xD, Nie ma co przepłacać:)
- 20 5
-
2021-11-23 06:43
(1)
A piszecie za na lotnisku drogo więc skąd cena bułki z tego MC. Dla nie to,, żarcie, sieczka dla bezmuzgow.
- 1 1
-
2021-11-23 08:23
Bezmózgów jak już, panie "inteligent"
- 1 0
-
2021-11-23 07:10
Angus (1)
W mojej opinii nie da się zrobić dobrego burgera za 20 zł (biorąc pod uwagę koszty). To, że ktoś napisze "100% wołowiny" nie mówi praktycznie nic o jakości mięsa. Spójrzcie jaka jest cena za dobrej jakości wołowinę angus, która chyba najlepiej pasuje do tego typu dań.
Każdy burger, który ma przyprawy w mięsie, jest dla mnie na poziomie (no bez przesady;) makshita.
Dlatego od czasu do czasu jasne, ale żeby wyróżniać to danie, stawiać wyżej od zwykłego kebaba z budy, to nie bardzo....
Aczkolwiek nie mówię nie ;)- 2 2
-
2021-11-23 07:13
Zwykły za 5 zł z maka jest pyszny.
- 0 1
-
2021-11-23 07:11
Tylko w domu
Wołowina 8 zł, bułka 2, dodatki 2. Wszystko dobrej jakości
- 2 0
-
2021-11-23 06:44
dlaczego nie podajecie wszędzie gramatury mięsa? niekompletna wiedza..
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.