- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (65 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Najtaniej w Trójmieście: burgery za mniej niż 25 zł
Lokali serwujących burgery jest całe mnóstwo. Podają one zarówno klasyczne buły z wołowiną, serem, warzywami i sosem, jak i znacznie bardziej odjechane propozycje, np. z mięsem jelenia, kotletem z buraka czy sosem z whisky. Wariacji na temat amerykańskiego dania nie brakuje, jednak to klasyczny burger wciąż cieszy się największą popularnością i to jego cenom w trójmiejskich lokalach postanowiliśmy się przyjrzeć.
Burgery Trójmiasto - najtańsze i najdroższe propozycje
Dokąd na burgera? Trójmiejskie burgerownie
Wiemy, że dobre i tanie jedzenie to połączenie idealne, zwłaszcza jeśli mówimy o burgerach, dlatego tym razem postanowiliśmy sprawdzić, gdzie w Trójmieście dostaniemy klasycznego burgera z wołowiną, serem, warzywami i sosem za mniej niż 25 zł. Trzeba jednak pamiętać, że burger burgerowi nierówny i kierując się ceną takiego dania, powinniśmy zwrócić uwagę na gramaturę, zwłaszcza samego mięsa.
Burgerownia nr 1 w Trójmieście według czytelników naszego portalu - Surfburger - klasycznego burgera ukrywa pod nazwą "Specjal". To 180 gramów 100-procentowej wołowiny, ser cheddar, sałata lodowa, ogórek kwaszony, czerwona cebula, pomidor, sosy limonkowy i barbecue oraz bułka, do wyboru: pszenna, graham lub maślana. Za takiego "klasyka" zapłacimy w "Surfie" 23 zł. Warto jednak pamiętać, że w poniedziałki burgery sprzedawane są w niższych cenach. Nasza lokalna burgerowa sieciówka posiada kilka punktów w Trójmieście - siedem stacjonarnych lokali w Gdańsku, dwa lokale w Gdyni, lokal w Sopocie oraz trzy restauracje na kółkach.
Inna, bardzo znana trójmiejska burgerownia - Carmnik w swoich kantynach w Gdyni i Gdańsku serwuje burgery z falafelem, dorszem, a nawet z kaczką, ale znajdziemy tu też klasyczne propozycje z wołowiną. "Hamb", czyli bułka z wołowiną (150 g), bekonem, czerwoną cebulą, ogórkiem konserwowym, pomidorem, rukolą i sosami: musztardowo-miodowym i keczupem kosztuje 20 zł, jeśli zamówimy ją przez stronę internetową z odbiorem własnym. Na miejscu kanapka ta - serwowana z frytkami i sosem - kosztuje 27 zł.
Zlokalizowany w Gdyni i Gdańsku 3Burger klasyka z wołowiną oferuje w cenie 23,50 zł. Poza mięsnym kotletem w sezamowej bułce znajdziemy sałatę lodową, pomidora, cebulę, ogórka konserwowego i sos musztardowy.
W Mora Bistro klasyczny burger z kotletem wołowym, sałatą, piklami, pomidorem, cebulą, keczupem i majonezem kosztuje 21 zł. Bułę można zamówić także z podwójnym mięsem (29 zł) albo w wersji mini (1 mini 8 zł/3 mini 22 zł). Istnieje także możliwość wymienienia mięsa na wegetariański kotlet buraczany.
W Baranola Burger klasyczny burger nazywa się "Sami swoi" i kosztuje 24 zł. To bułka pszenna lub żytnia z wołowiną, sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym, czerwoną cebulą i sosami do wyboru.
W Sopocie klasycznego burgera zjemy m.in. w Bobby Burger. Klasyk w delikatnej bułce typu brioche z wołowiną, pomidorem, sałatą, czerwoną cebulą, ogórkami konserwowymi i sosem classic kosztuje tu 18 zł (pojedyncze mięso) lub 23 zł (podwójne mięso). W CHoNoTu klasycznego burgera zjemy już za 19 zł.
W Burgermanii za 20 zł zjemy "Ot, to", czyli bułę z wołowiną, serem cheddar, pomidorem, ogórkiem kiszonym, cebulą, sałatą i sosem do wyboru. Jednak znajdujący się na Przymorzu lokal ma w swoim menu ogromny wybór burgerów w dobrych cenach (poniżej 30 zł).
Również 20 zł kosztuje "Klasyk" w Redneku. Tyle też zapłacimy za klasyka w Aloha Burgers (Stacja Food Hall). Burger zawiera 150 gramów wołowiny. Istnieje możliwość wyboru podwójnego mięsa (300 g), wówczas zapłacimy za klasycznego burgera 28 zł. W podstawowej ofercie lokal ma osiem burgerów w cenach 20-26 zł.
Mieszczący się w Galerii Szperk w Gdyni Beneburger serwuje klasycznego burgera za 21 zł. W jego skład wchodzi: 180 g wołowiny, bekon, ser cheddar, pomidor, cebula czerwona, pikle, sałata i sos hamburgerowy. W My Burger "klasyka" zjemy za 21 zł.
W tej samej cenie - 21 zł - zjemy klasyka w Big Burger w Gdyni. "Klasyk" to 100-procentowy antrykot wołowy, czerwona cebula, ogórek kiszony, pomidor, sałata, ketchup i majonez. Burger Story ma w swoim menu dwa klasyki, każdy w cenie 21 zł. Pierwszy to wołowina, cheddar, cebula, pikle, pomidor i sałata, a drugi składa się z wołowiny, cheddara, bekonu i sosu "burger story". Do wyboru jest bułka maślana, wieloziarnista lub bez glutenu (płatna dodatkowo 2 zł). Każdy kotlet w burgerze waży 200 g przed usmażeniem.
Burgery serwuje także popularny gdański pub Loft. Klasyk z wołowiną, warzywami, majonezem, keczupem w brioszce kosztuje tu 22 zł. Taką cenę ma też flagowy burger gdyńskiego Craft Burger. Do wyboru mamy tutaj trzy rodzaje bułek: maślane, pszenne lub pełnoziarniste. "Craft Burger" składa się z 180 g wołowiny, cheddara, sałaty, ogórka kiszonego, pomidora, czerwonej cebuli i sosu BBQ. Również w Burger Majster na Zaspie zjemy klasyka za 22 zł ze 180 g wołowiny. Warto jednak uważnie śledzić stronę burgerowni, gdyż nierzadko wprowadzane są tu promocyjne oferty i "klasyka" można wówczas zjeść nawet za 15 zł.
Burger Stacja posiada dwa lokale w Gdańsku: na Zaspie i Przymorzu. W obu można zjeść klasycznego burgera z wołowiną, sałatą, pomidorem, czerwoną cebulą i sosem firmowym, który tutaj ukrywa się pod nazwą "Gdańsk Główny" i kosztuje 21 zł.
Original Burger serwuje Classic Burger za 23 zł. Również 23 zł zapłacimy za hamburgera w Kobo Burger. To 200 gramów wołowiny, sałata, ogórek kiszony, pomidor, cebula, musztarda, ketchup i bułki do wyboru: pszenna, graham, maślana lub bowl (bez bułki).
W Sexy Bull, które mieści się w Słonym Spichlerzu, klasycznego burgera zjemy za 25 zł. To soczysta wołowina, bekon, ser, warzywa i sos paprykowo-czosnkowy.
Miejsca
Opinie (275) ponad 10 zablokowanych
-
2021-11-22 17:19
Opinia wyróżniona
W uczciwym burgerze nie ma nic złego i niezdrowego... (5)
...wprost przeciwnie: domowo wypieczona buła maślana, wysokiej jakości siekana wołowina. Sałata, cebula, ogórki z biodynamicznej hodowli. Dobry, niekoniecznie majonezowy, sos, a jeśli majonezowy to z porządnego oleju (a może nawet oliwy?) i zółtek od kur wolnowybiegowych. I tak dalej... Wszystko może być mega zdrowe i przepyszne. Tylko pytanie czy gdziekolwiek takie dają i w jakiej cenie? Takich porządnych top burgerów nie powstydziliby się nawet najlepsi szefowie kuchni...
- 68 16
-
2021-11-22 18:13
(4)
I za jedyne 49,99 ;)
- 22 0
-
2021-11-22 19:03
no niestety... (3)
...masz rację - nie zejdzie się wtedy z ceną w lokalu. Tworzę czasem takie sztuki w domu dla grupki znajomych o ile przewidziane jest spotkanie przy piwie. Nic więcej do szczęścia nie jest wtedy potrzebne
- 9 0
-
2021-11-22 19:47
(2)
Zgadza się. Ceny za burgery pokazują w jakim zaścianku w USA i POL żyjemy - gdzie w twarz próbuje się udawadniać, jakiż to specjał wykreowano, a to podstawowe składniki kuchni pierwotnie środkowo-europejskiej.
Cenę przygotowania burgera szacowano wiele razy i w różnych krajach. Ja z racji pochodzenia znam amerykańskie szacunki. Te nie wykraczają średnio poza barierę 5 USD.
Orientując się na sile nabywczej pieniądza względem produktów rolniczych, koszt burgera w Polsce odpowiada nominalnie sile dolara, zatem jest to plus/minus 5 PLN.- 10 5
-
2021-11-23 14:47
(1)
nie prawda, produkty rolnicze w stanach nie są wcale droższe od naszych. A na cenę burgera ma wpływ jeszcze choćby miejsce w którym go serwują więc takie oderwane od rzeczywistości wyliczenie jest niewiele warte
- 1 0
-
2021-11-23 16:24
Poza tym amerykańska krowa daje dużo więcej mięsa
- 0 0
-
2021-11-22 17:20
Surfburgera polecacie? (3)
4 lata temu się zraziłem. Najpierw coraz gorsza jakość a czarę goryczy przelała obsługa przy zamówieniu zapominająca o braku składników na zamówienie. I tak czekałem pół godziny na zamówienie i okazuje się, że nie będzie. Żadnego przepraszam tylko z wielkim trudem oddali wpłacone pieniądze nic nie oferując w zamian (co było wcześniej normą). I ban na fejsie po negatywnej recenzji i próbie kupienia oceny 5/5 za darmowego burgera.
- 18 0
-
2021-11-22 19:13
Nie warto. Kiedyś b. dobry, obecnie słaby.
- 7 0
-
2021-11-22 19:34
Kiedyś też byłem fanem, ale właśnie ze 3-4 lata temu po kilku zamówieniach z chrząstkami mi przeszło. Może potem wyrównali poziom, ale już nie sprawdzałem.
- 6 0
-
2021-11-22 22:49
Też się zraziłem w podobnym momencie
Będąc w lokalu na Garncarskiej zamówiłem na wynos. Usiadłem przy oknie z widokiem na sygnalizator, ze słuchawkami na uszach (ale tak cicho, że słyszałem rozmowy jedynych prócz mnie klientów - żeby słyszeć ewentualne wołanie). Wiadomo, że kotlet potrzebuje te 10-15min, więc czekałem spokojnie. Po 20min i praktycznie zerowym ruchu zacząłem się niepokoić. Po 30min numerek przeskoczył 3 pozycje, a po moim pytaniu przy kasie co z moim zamówieniem dostałem tylko perfidny śmiech w twarz, że już czeka od 15 minut... I gdyby to był raz, to bym przymknął oko. Ale druga identyczna akcja mnie odstraszyła na zawsze :D
- 4 2
-
2021-11-22 17:23
Jeśli buger albo kebab, to tylko bar "U Szwagra" na pętli autobusowej w Oliwie, a jeśli szaszłyk albo kurczaczek to (6)
wyłącznie w barze piwnym o nazwie "Bar Piwny" na tym razem tramwajowej pętli w Oliwie.
- 12 1
-
2021-11-22 17:39
wszyscy piszą o tym szwagrze (4)
a ja za każdym razem jak tam jestem to jest zamknięte. Buda której nigdy nie widziałem otwartej. Czy dzień, czy południe, czy wieczór nigdy
- 3 4
-
2021-11-22 17:41
Dziwne, właśnie wcinam nabyty tamże kebab arabski... (2)
- 1 3
-
2021-11-22 19:25
ze śmietnika chyba to wyciągnąłeś obok "szwagra", bo to dawno zamknięte (1)
- 3 2
-
2021-11-24 16:20
U Szwagra otawrte jest.
Dzień w dzień wracam z roboty i nigdy nie widziałem żeby w powszedni dzień był zamknięty. Chyba że po nocach tam chodzisz no to trudno żebyś coś otwartego znalazł.
- 0 0
-
2021-11-22 18:13
Bo tam trzeba znać hasło ;)
- 4 0
-
2021-11-22 18:24
Ooo
Jutro jadę na szaszłyczka !!!
- 0 1
-
2021-11-22 17:33
Tylko i wylacznie (1)
burger majster z Gdańska zaspy
Perfekcyjne mięso, pyszne bułki i sosy. Polecam serdecznie- 1 3
-
2021-11-22 18:04
Mk
To też mój ulubiony. Tylko ostatnio wszystko tam podrożało - frytki o 1zł, dostawa o 2zł, burger serowa lawina o 4zł. Razem już 7zł na zamówieniu dla 1 osoby.
- 1 0
-
2021-11-22 17:35
buły (2)
wiecie gdzie można dostać wielkie buły na burgery w 3m?
- 2 0
-
2021-11-22 17:37
w każdej piekarni są
tylko zapewne trzeba dzień wcześniej je zamówić
- 2 0
-
2021-11-22 22:44
sklep po schodkach, plac górnośląski, na przykład
- 0 0
-
2021-11-22 17:46
Dobry burger czyli ?
..surf odpada .......
- 10 0
-
2021-11-22 17:55
z tymi burgjerami to kto to widzial
dajcie spokoj
- 2 0
-
2021-11-22 18:10
Zawsze mnie zastanawia jak taką wielką, piętrową bułę faszerowaną cudami na kiju ugryźć - i się przy tym nie uwalić sosem. (3)
Toż to trzeba chyba mieć szczękę jak King kong :D
No chyba że te buły tylko na fotkach są takie wielkie ;)- 7 1
-
2021-11-22 18:28
He he he
- 0 0
-
2021-11-22 21:35
Moim zdaniem nie da się.
Jeśli więc jem, to burger kupiony do domu (lub domowy), żeby się od razu potem umyć.
- 0 0
-
2021-11-23 08:59
Nie da rady. Ja dalem sobie spokoj przez ceny i to, ze nie mam ochoty sie brudzic. W domu robie sobie takie jakie lubie.
- 0 0
-
2021-11-22 18:12
Burgery Osowa i Zaspa
Pub Leon Osowa od 19 zl
Burger majster co tydzień promo za 15 zł- 2 2
-
2021-11-22 18:22
E tam, nic nie pobije smaku buły z pieczarkami sprzed 30 lat, vis a vis Lotu
Albo pierwszych zapiekanek z czasów schyłkowej komuny.
- 20 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.