- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (39 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Największa w Trójmieście, prostokątna i w kształcie gwiazdy. Nietypowe pizze
Pizza to jedno z najchętniej zamawianych dań w Polsce. Od lat cieszy się niesłabnącą popularnością i nie powinno to dziwić, bo oferta miejsc, gdzie zjemy ten słynny przysmak, jest przebogata. W trójmiejskich pizzeriach znajdziemy nie tylko klasyczne smaki, ale też odważne i niecodzienne zestawienia dodatków. My tym razem poszukaliśmy pizz wyróżniających się kształtem i wielkością.
Największa pizza w Trójmieście ma 70 cm średnicy
- W wyzwaniu wzięło udział już ponad 100 par, ale tylko 3 były w stanie zjeść naszą największą pizzę - mówi Marek Polasik, szef restauracji. - Przygotowanie tak wielkiego placka wymaga od nas specjalnego sprzętu, np. odpowiednio dużej łopaty do pizzy, która została skonstruowana na zamówienie.
Pizzę o średnicy 70 cm można zamówić również bez wyzwania, np. podczas kilkuosobowego spotkania w lokalu lub na imprezę domową. Spokojnie naje się nią nawet 5-6 osób.
Pizza w ramach wspomnianego wyzwania kosztuje 156 zł, ale w Tam Gdzie Zawsze w największym rozmiarze zamówimy każdą pozycję: od tradycyjnej margherity, przez parmę i hawajską, po neapolitańską. Ceny wahają się od 145 do 175 zł.
Gwiazda wśród pizz
Kolejną pizzę o nietypowym kształcie zamówimy w Pizza Napoli Gdańsk. Stella Burrata, bo tak właśnie nazywa się danie, to połączenie mozzarelli, parmezanu, salami spinata, burraty, czyli sera z mleka krowiego wytwarzanego z mozzarelli i śmietany, rukoli oraz pomidorków. W rantach ukryta jest ricotta. Zamówimy ją za 42 zł.
Gdzie zjemy późnym wieczorem? Restauracje otwarte po 22
Czym się wyróżnia pizza neapolitańska? Taka pizza musi być przede wszystkim idealnie cienka i wilgotna w środku, za to jej brzegi powinny być mocno wyrośnięte, elastyczne i odpowiednio spieczone. Placek piecze się krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Ta w gdańskiej pizzerii Napoli jest pieczona przez 60-90 sekund w piecu opalanym drewnem, w temperaturze powyżej 430 stopni Celsjusza.
Pizza do kwadratu, a nawet prostokąta
Niewiele miejsc w Trójmieście serwuje sicilianę, a szkoda, bo to wspaniała pizza na duży głód. Ta pokazowa powinna wyróżniać się prostokątnym kształtem i puszystym ciastem. Niektórzy mogą pomylić ją z foccacią, ale na placku sycylijskim znajdziemy sporo dodatków typowych dla klasycznej pizzy, m.in. mozzarellę, prosciutto cotto, salami spianata picante, pieczarki czy rukolę.
Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?
Pizzę sycylijską zamówimy w dwóch oddziałach Mąki i Kawy: mieszczącym się w Gdyni przy ul. Świętojańskiej 65 oraz w food hallu w Metropolii. Ceny wahają się od 26 do 38 zł za prostokątny placek.
A jakie wy ciekawe pizze ostatnio jedliście? Polećcie nam swoje ulubione miejsca i niedawne odkrycia.
Miejsca
Opinie (150) ponad 10 zablokowanych
-
2022-11-09 14:23
Opinia wyróżniona
Kiedys tylko w ETC (10)
W latach 90 to pamiętam największą pizze z pizzeri z ETC... Wszyscy z Gdanska tam po nią jezdzili.
- 60 4
-
2022-11-09 18:23
Ale hitem (1)
i tak była pizzeria Rimini na Hynka kawałeczek od ETC, niestety już świętej pamięci- zlikwidowali :(
- 12 2
-
2022-11-10 09:35
i pizzeria Robertino na Żabiance
- 5 0
-
2022-11-09 15:50
(2)
Tak jeździło się do tej pizzerii. Również do telepizzy na Stagiewna. Jednak najlepsza pizza była w La Pasta na Szerokiej.
- 16 1
-
2022-11-09 19:42
(1)
Oooo tak.. La Pasta byla mega...
- 7 1
-
2022-11-09 21:44
Co tam jadłeś Piotruś? Stronga?
- 2 1
-
2022-11-09 18:12
A pamiętam
Sprzedawali też na trójkąty
- 3 1
-
2022-11-09 18:07
Nie wszyscy
- 0 3
-
2022-11-09 16:54
Szkoda, że nie pamiętasz polskiego z pierwszej klasy podstawówki- "pizzeri"?
- 0 13
-
2022-11-09 16:40
W latach 90 byla pizza przy PKP Wrzeszcz, gdzie sprzedawali ja na kawalki.
- 19 2
-
2022-11-09 16:23
Pizza Bar się nazywała :)
Nazwę miała dość pospolita, ale smak faktycznie wyrazisty, pamietam ciasto miało sporo maki
- 5 0
-
2022-11-10 09:27
Wrzeszcz
Kto pamięta pizze przy dworcu we wrzeszczu? Była pyszna trójkątna i pachniała cudnie. Wie ktoś z Państwa gdzie ją przeniesli lub czy dostanę gdzies podobną?
- 6 0
-
2022-11-10 09:14
Pizza
Potwierdzam najlepsza była w BiS we Wrzeszczu ale to już tylko miłe wspomnienie
- 2 0
-
2022-11-09 14:03
Tam Gdzie Zawsze (4)
nie polecam serdecznie, to że pizza największa t o nie znaczy że najlepsza, zupełnie przeciętna. Po za tym tygodniowy sernik przez szefa kuchni uważany jest za dobry (sam to przy nas powiedział, serniczek miał już twardy kożuch na górze)
- 40 0
-
2022-11-10 09:05
Plesniowy sernik dojrzewajacy, tylko dla wyrafinowanych smakoszy.
- 2 0
-
2022-11-09 21:22
I droga.
- 1 0
-
2022-11-09 19:41
im większa pizza tym mniejsza ilość składników
wystarczy zamówić małą i dużą i różnicę widać gołym okiem
- 4 0
-
2022-11-09 14:43
Lokal jakich wiele.
Pizza w normalnym wymiarze też przeciętna nie ma się czym fascynować, lokal jakich wiele w Trójmieście.
- 11 0
-
2022-11-09 21:28
Maxx pizza (1)
Najlepsza pizza i dobre dania.Kto był wie jak jest
- 2 1
-
2022-11-09 23:29
Dobrej pizzy nie jadłeś jeszcze
- 1 0
-
2022-11-09 21:41
Cristal
Masz rację pizza z Cristalu była najlepsza.
- 0 0
-
2022-11-09 21:21
Kwadratowa amerykańska na grubszym cieście
Pizza jest w Restauracja 220 Gdańsk obok Tam Gdzie Zawsze na Chmielnej, zaraz obok 100% czekolady.
- 1 0
-
2022-11-09 14:44
Rimini koło etc (1)
Była mega
- 4 2
-
2022-11-09 21:21
No
Klaus kręcił placki a Parowa rozwoził
- 0 0
-
2022-11-09 17:10
Im większa pizza tym większe badziewie... (3)
..Prawdziwa pizza tylko we Włoszech a dla polaka jedynie Rigga z biedry..
- 3 10
-
2022-11-09 19:34
w Biedrze nie ma Rigi, a szkoda (2)
- 1 0
-
2022-11-09 20:45
(1)
Riga była ok w latach 90tuch, na aluminiowej tacce i u pierwotnego właściciela
- 5 0
-
2022-11-09 21:10
Pamietam ją. Pizza Riga u pierwszych właścicieli
Petarda!
- 4 0
-
2022-11-09 17:52
(2)
Tylko gdynianka i pizza z cebulą
- 12 4
-
2022-11-09 20:46
To nie pizza
- 1 2
-
2022-11-09 20:13
dla ciebie lepsza byłaby z burakiem :)
- 1 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.