• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nałóż, zważ i jedz. Gdzie w Trójmieście zjemy "na wagę"?

Julia Rzepecka
18 lutego 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Lokale z jedzeniem na wagę często zmieniają swoje menu. Lokale z jedzeniem na wagę często zmieniają swoje menu.

To szybka i wygodna alternatywa dla wszystkich lokali, w których musimy poczekać na przygotowanie posiłku. Kuchnie z jedzeniem na wagę zyskują coraz większą popularność. Oferują różnorodne menu, które każdy może wybrać sobie sam, płacąc za tyle, ile nałoży na talerz.





Jak często kupujesz jedzenie na wagę?

Miejsca, w których płaci się za wagę jedzenia, charakteryzują się dobrym stosunkiem jakości do ceny. Lokale te przypominają bar samoobsługowy. Klient pobiera tacę, talerz i sztućce, a następnie przechodzi wzdłuż lady i nakłada sobie wybrane dania. Zazwyczaj dostępne są również kociołki z zupą dnia, a także lady chłodnicze z sałatkami, deserami i napojami.

Po nałożeniu jedzenia przechodzi się bezpośrednio do kas, gdzie płaci się po zważeniu zawartości talerza. Niezależnie od tego, na co się zdecydujemy, czy będzie to karkówka, czy sałatka - liczy się waga. Najczęściej podaje się cenę za 100 g i obowiązuje ona dla wszystkich dań.

Czytaj też: Gdzie zjeść w Trójmieście? 13 najlepszych restauracji Trójmiasto. Ranking kwiecień 2022

Smak Na Tak w Rivierze i Metropolii



  • W Trójmieście kuchnie "Smak na Tak" można znaleźć w Centrum Handlowym Riviera oraz w Galerii Metropolia.
  • W Trójmieście kuchnie "Smak na Tak" można znaleźć w Centrum Handlowym Riviera oraz w Galerii Metropolia.
  • W Trójmieście kuchnie "Smak na Tak" można znaleźć w Centrum Handlowym Riviera oraz w Galerii Metropolia.
W menu "Smak na tak" można znaleźć tradycyjne polskie zupydania mięsne, takie jak: karkówka, schab po staropolsku, sztygarsku lub faszerowany suszoną morelą oraz grillowany drób i żeberka. W stałej ofercie są również ryby grillowane, gotowane na parze oraz smażone. Nie brakuje też dań wegetariańskich, takich jak: zapiekanka na bazie mleka, jaj oraz warzyw, a także naleśników czy pierogów. Są także desery, m.in. panna cotta, galaretki, tiramisu oraz różnego rodzaju ciasta i placki.

Bary w Trójmieście


Klienci lokalu w Metropolii za 100 g zapłacą 4,29 zł. Nieco mniej zapłacą klienci oddziału Smak Na Tak w Rivierze - 4,19 zł. Codziennie na godzinę przed zamknięciem obowiązuje 40 proc. zniżki. Studenci, za okazaniem legitymacji, zjedzą z 15 proc. zniżką. Dla pasażerów SKM obowiązuje rabat 15 proc. w gdańskim lokalu, po okazaniu wykorzystanego biletu.

Kolorowe talerzyki



  • "Kolorowe Talerzyki" w Sopocie to lokal, który wystrojem nawiązuje do swojej nazwy.
  • "Kolorowe Talerzyki" w Sopocie to lokal, który wystrojem nawiązuje do swojej nazwy. Zjemy tu przede wszystkim dania z kuchni polskiej.
  • "Kolorowe Talerzyki" w Sopocie to lokal, który wystrojem nawiązuje do swojej nazwy.
Kolorowe Talerzyki to bufet w centrum Sopotu, tuż przy dworcu kolejowym. Tu przede wszystkim można zjeść dania kuchni polskiej, które zmieniają się co tydzień. Zapłacimy 3,99 za 100 g. Klientom lokalu przysługuje 30 minut darmowego parkingu. Lokal otwarty jest od poniedziałku do niedzieli w godz. od 10 do 20.

Officyna Vinegre



  • W Officyna Vinegre zjeść można dania na wagę, ale nie tylko.
  • W Officyna Vinegre zjeść można dania na wagę, ale nie tylko.
  • W Officyna Vinegre zjeść można dania na wagę, ale nie tylko.
Officyna Vinegre to restauracja znajdująca się na parterze biurowca Argon na al. Grunwaldzkiej. Rano można zjeść tam śniadanie z karty, następnie w godz. od 11:30 do 16 można zjeść lunch na wagę, a wieczorami ponownie zamówić dania obiadowe z karty. Lokal ma przyjemy i nowoczesny wystrój.

Każdego dnia obowiązuje inna kuchnia na lunch. W poniedziałki jest to kuchnia teksańska, we wtorek - azerska, w środę - polsko-rosyjska, w czwartek - szwedzka, a w piątki - hinduska. Cena za 100 g to 4,39 zł. To miejsce, gdzie można również przyjść na drinka, których bogaty wybór znajduje się w karcie. W lokalu organizowane są również imprezy typu Pub Quiz. Można tu też organizować spotkania biznesowe czy integracyjne.

I-100 gram...



  • W barze "I-100 gram..." często można spotkać studentów.
  • W barze "I-100 gram..." często można spotkać studentów.
  • W barze "I-100 gram..." często można spotkać studentów.
Bar mieści się przy skrzyżowaniu al. Grunwaldzkiej i ul. Miszewskiego. Bliskość kampusu Politechniki Gdańskiej sprawia, że w lokalu często bywają studenci. W środku znajduje się kilkanaście stolików, ale usiąść można także w przeszklonym i ogrzewanym ogrodzie zimowym. Serwowane są tam zupy, dania mięsne, wegetariańskie, sałatki oraz desery, a menu często się zmienia.

Jak mówią właściciele, nie używają wzmacniaczy smaku i glutaminianu sodu, a raczej ziół i przypraw. Obecnie obowiązująca cena za 100 g to 3,39 zł. Lokal czynny jest w tygodniu w godz. od 11 do 19, w sobotę od 12 do 17, a w niedzielę jest nieczynny.

Czytaj także: Jak, gdzie i za ile stołują się studenci Politechniki Gdańskiej?

Foodstacja Bistro&Cafe



W Foodstacji można kupić jedzenie na dowóz. W Foodstacji można kupić jedzenie na dowóz.
Foodstacja Bistro&Cafe mieści się w pobliżu przystanku SKM Politechnika, dlatego to kolejne miejsce chętnie odwiedzane przez studentów. Można tam kupić nie tylko na wagę, ale również śniadanie, zupę lub danie dnia w stałej cenie. Lokal dowozi posiłki do biur czy miejsc budowy, organizuje również cateringi. W codziennie zmieniającym się menu są dania mięsne, wegetariańskie, naleśniki, frytki i desery. Za 100 g zapłacimy tam 3,29 zł.

Olimp



Sieć kuchni "Olimp" można znaleźć nie tylko w Trójmieście. Sieć kuchni "Olimp" można znaleźć nie tylko w Trójmieście.
To sieć kuchni z jedzeniem na wagę, której lokale można znaleźć w gdańskiej Galerii Madison, w centrum biurowym Cube Office Park na Jasieniu oraz w gdyńskiej Galerii Handlowej Klif. Cena za 100 g to 4,29 zł. W ostatniej godzinie obowiązuje rabat -30 proc.

W ofercie, oprócz dań z różnych kuchni świata, znajdziemy też tematyczne dni, np. w lutym w każdą środę w Olimpie rządzi kuchnia meksykańska. Coraz więcej jest też dań, które są lekką i bezmięsną alternatywą ciężkostrawnych i kalorycznych potraw. W menu znajdziemy również duży wybór zup.

Miejsca

Opinie (208) 10 zablokowanych

  • Kiedyś kupowałem. Teraz to patologia jak foodtrucki - drożej niż w restauracji.

    • 46 2

  • wymyślają. ja to nagotuje bigosu w dużym garze i mam obiadek na kilka tygodni

    • 17 4

  • Zawsze ładuję tylko same mięso .

    Bułkę i picie mam swoje . Inaczej to się nie opłaca. A w Metropolii to nie problem .

    • 13 3

  • To jedzenie wychodzi naprawdę drogi, doliczyć do tego trzeba jeszcze napój i robi się p ponad 35zl. Jak w restauracji

    • 33 0

  • w Auchan

    Bardzo dobre i niedrogie (39,9) jest jedzonko na wagę w Auchan na ul. Szczęśliwej w Gdańsku. Często tam jemy...

    • 1 23

  • A gdzie LUNA? (3)

    Jak można zapomnieć o najlepszym miejscu tego typu w Gdyni, które ma klika lokali i w każdym długa kolejka?

    • 14 15

    • Miłosz nie wygłupiaj sie

      Zajmij się lepiej Lepionymi bo Ci odjeżdżają.

      • 8 1

    • (1)

      to prawda, napisali o Smak na Tak a tymczasem to do Luny stoją najdłuższe kolejki. Mają też swoja filię w Batorym. W Rivierze jest też fajny Express Oriental z azjatyckim jedzeniem na wagę. Widać nie zapłacili za reklamę

      • 6 2

      • do maca stoja jeszcze wieksze kolejki

        dzieciakow, to nie znaczy ze w tym wypadku tlum ma racje. Luna to strasznie keipska pasza

        • 1 1

  • Czy to ma sens ? (3)

    Tacka kotletów schabowych (5 szt.) + jajko + surówka + kilka ziemniaków = dwie osoby najedzone po korek za 10 złotych . Praca własna , nośników energii nie policzyłem . Idą gorsze czasy uczcie się samodzielności.

    • 24 12

    • wszędzie wędrujesz z kuchenką i kartuszem gazowym? (1)

      • 6 4

      • A co ty nie umiesz panować nad sobą?

        Nie umiesz poczekać i zjeść w domu?

        • 10 4

    • ja nie lubię mięsa, więc biorę warzywa: cebulkę, bataty, ziemniaki, szpinak, marchew, do tego tofu, sos pomidorowy - i za 20 zł mam obiad pod korek.

      • 1 1

  • Jedzenie dla psa

    o warunkach przechowywania nie wspomnę. A terminy ważności...oooooo....jakie długie.

    • 22 5

  • bądąc w Budapeszcie trafiłem do Oktogon Bistro (1)

    chyba dwie godziny jedzenia, napój płatny i obowiązkowy-za całość około 20 złotych
    aby tanio napełnić brzuch super miejsce
    spory wybór gotowców, ale możesz też wybrać mięso i zanieść kucharzowi by je zgrillował
    w ofercie nawet desery
    jak im się to opłaca to nie wiem, bo ceny produktów wyższe niż u nas

    • 23 2

    • Też byłem w Oktagonie, naprawdę przyjemna węgierska kuchnia, sporo klasyków.

      I nader zacne ceny.

      • 2 0

  • To sie opłaca gdy cena jest maksymalnie 3 zł za 10 dkg. (5)

    Jeżeli wyzsza to placisz jak w niezłej restauracji i to sie nie opłaca.Np chyba że ktoś nie musi liczyc sie z pieniędzmi.

    • 22 1

    • (3)

      Niekoniecznie. Ja nakładam np. chochelkę kurczaka w sosie mango, do tego łyżka kaszy i 3 rodzaje surówek i wychodzi ok 13 zł ( wodę nosze swoją w bidonie ). Ale fakt nie jestem obżartuchem ;)

      • 2 1

      • mi nigdy nie wyszło taniej za obiad niż 40zł. Szkoda kasy.

        • 11 0

      • Ja z kolei lubie nałozyć sobie trochę wieksza porcję . (1)

        W Tesco na Karwinach(Dabrowie) było do niedawno 2,99 zł za 10 dkg. To wg mnie cena przyzwoita i do przyjęcia. Teraz podnieśli do 3,45 wiec mam ich w du..e i wiecej tam nie pójde.

        • 4 0

        • Zauważ ze wszędzie ceny podskoczyły nie tylko w gastronomii

          • 0 0

    • 30 zł kg w niezłej restauracji? W Neptunie, czy w Turystycznym?

      • 1 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane