- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (26 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 6 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (33 opinie)
Nowe Lokale: kulinarne zagłębie na Zaspie i kawiarnia z duszą
W ramach cyklu "Nowe Lokale" odwiedziliśmy pięć nowych miejsc - jedną klimatyczną kawiarnię na Dolnym Mieście i cztery lokale w "zagłębiu kulinarnym" na Zaspie przy SKM. Czego dziś możecie się spodziewać? Będą: kawa i coś słodkiego, dobre koktajle wysokoprocentowe, włoska pizza, wegańskie pyszności oraz godne polecenia bistro, prowadzone przez prawdziwego kulinarnego pasjonata.
Kawiarnia Publiczna na Dolnym Mieście
Nasze kroki skierowaliśmy najpierw do klimatycznej kawiarni na Dolnym Mieście przy ul. Łąkowej 35/38. Publiczna to "siostra" znanego w Gdańsku Salonu Fryzur Męskich. Oba biznesy - fryzjer i kawiarnia - działają oddzielnie, ale z założenia mają się uzupełniać. Z pewnością sprzyja temu duża przeszklona ściana i szklane drzwi pomiędzy jednym miejscem a drugim. Dzięki temu, pijąc kawę w kawiarni, można podglądać pracę fryzjerów.
Publiczna to ciekawy lokal, pasujący do Dolnego Miasta. Kawiarnia została urządzona "z duszą". Surowe ściany, meble vintage w odważnych kolorach i zdjęcia artystów. Do tego - 3 sale, w tym jedna przeznaczona do tzw. coffee working z dużym wygodnym stołem. Można tu przyjść z laptopem, zamówić kawę i popracować.
Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście
Co dobrego czeka na nas w Publicznej? Właściciel jest miłośnikiem kawy, więc możemy tu zamówić kawę sprowadzaną z różnych stron świata. Z mlekiem krowim albo roślinnym - grochowym (+2 zł) lub owsianym (+2 zł). Są kawy na ciepło (np. cappuccino - 12 zł), kawy na zimno (np. Iced Latte - 15 zł), lemoniady (14 zł), smoothie (14 zł) oraz świeżo wyciskany sok (12 zł). Do kawy można zamówić coś słodkiego (5-15 zł). Ciasta są wypiekane samodzielnie. Hitem są: beza oraz sernik. Lokal, póki co jest kawiarnią w pełnym tego słowa znaczeniu, ale w niedalekiej przyszłości będzie można wpaść tu również na piwo i drinka.
Suave Bistro - dobry street food na Zaspie
Właściciel lokalu przy ulicy Franciszka Hynka 57 - Sławek Gutowski - czuje gastronomię, więc niemal wszystko z drugim kucharzem Maciejem Kuligą przygotowują sami. I robią to bardzo dobrze! Bistro z zewnątrz wygląda niepozornie, ale w środku otrzymamy pięknie podaną, street foodową ucztę. Począwszy od śniadania, poprzez lunch czy brunch, na kolacji i czymś słodkim kończąc.
A teraz odrobina historii. Niegdyś, w tym miejscu Sławek prowadził lokal z meksykańską kuchnią - Suavemente. Po 4 latach przyszedł czas na metamorfozę. Dzisiaj, w bistro zjemy kuchnię różnorodną, inspirowaną podróżami po całym świecie. Ciężko ją zamknąć w jakiekolwiek ramy, ale wyznacznikiem są świeże, sezonowe produkty i wytwarzanie wszystkiego od podstaw, na miejscu.
Od poniedziałku do piątku od 12 do 16 w lokalu serwowane są lunche w cenie 19 zł (również z dowozem). Zawsze inne, ale dla przykładu taki zestaw może zawierać: hummus paprykowy z warzywami, sałatę cezar z kurczakiem i grzankami (lub wersja wege z tofu i płatkami drożdżowymi) oraz tartę owocową. Z kolei w soboty i niedziele od 9:00 do 16:00 można zamówić niespieszne brunche. My polecamy zestaw pieczywa wypiekanego na miejscu z domowymi konfiturami i czekoladami, które podadzą nam w małych słoiczkach.
Karta codzienna jest bardzo różnorodna. Znajdziemy w niej m.in. Poke Bowl z marynowanym tuńczykiem, ogórkiem, piklowaną rzodkiewką arbuzową, baby porem, nori, piklowanym ibirem, domową harissą i ryżem (34 zł), grillowaną doradę z dodatkami (57 zł) czy burgera z szarpaną wieprzowiną i frytkami (35 zł). Są również zupy, m.in. krem z pomidorów (15 zł) oraz przystawki, np. piklowany śledź (15 zł) czy chlebek z anchovis (12 zł). wegetarianie również znajdą coś dla siebie, chociażby wrapa BBQ z jackfruit'em (32 zł) czy sałatkę z kasza bulgur, hummusem, opalaną drewnem papryką, nasionami, ciecierzycą i innymi dodatkami (29 zł).
Lokal jest przyjazny dzieciom, więc i dla nich znajdzie się dedykowane menu. Można tu również przyjść z pieskiem. Na tyłach Suave znajduje się dość duże i przytulne patio, gdzie można zjeść pod chmurką. A miłośników kuchni Sławka Gutowskiego informujemy, że już niedługo w Gdańsku przy ulicy Ogarnej powstanie Suave Bar, gdzie będzie można skosztować samodzielnie przygotowanych nalewek w towarzystwie przekąsek.
Warzywina - roślinna rozpusta
Z Suave Bistro przenosimy się o kilka kroków dalej do lokalu Warzywina. To ukłon w stronę wegan i wegetarian, ale mięsożerni nie powinni być zawiedzeni. Twórcy tego miejsca inspirowali się smakami z babcinej kuchni, ale nie tylko - nie brak tu też nowoczesnych kulinarnych nowinek.
W karcie znajdziemy: burgery w różnych wersjach, m.in. nieschabowy z kotletem sojowym w złocistej panierce (20,90 zł) czy batatowy z kimchi (24,90 zł). Do burgera można zamówić ziemniaczki z sosem (5,90 zł) oraz lemoniadę (4 zł). A jeżeli ktoś nie ma ochoty na bułkę z burgera, ale chętnie wyjadłby sam środek, może postawić na bezglutenowego bowl'a z tą samą zawartością. Są również wrapy w wersjach z: wegetsami i kiszoną kapustą (21,90 zł) oraz falafelem konopnym z kimchi (24,90 zł). Można również zamówić same wegetsy (roślinny odpowiednik nuggetsów) w boxie z ziemniaczanymi łódeczkami i samodzielnie robionym sosem (15,90 zł) albo bezglutenowy falafel box, czyli 4 falafele konopne z ziemniaczanymi łódeczkami i sosem (15,90 zł).
Nie lada gratką są lunche, czyli zupa + drugie danie za 25 zł, które będą serwowane od września.
Bosko Włosko - po pierwsze pizza
Kiedyś w tym miejscu była inna pizzeria. Dzisiaj witamy Bosko Włosko. Jest piec i cienkie ciasto, są własnoręcznie robione oliwy, a wokół unosi się zapach słonecznej Italii. W lokalu zamówimy przede wszystkim pizzę, ale jest również focaccia z trzema rodzajami hummusu (15 zł), lemoniady, piwo, wino i Aperol. Okazjonalnie pojawiają się tu również włoskie desery, np. Panna cotta na musie owocowym (6 zł).
A teraz przejdźmy do tego, co najważniejsze, czyli do pizzy. W Bosko Włosko proponują 12 pozycji. Są zarówno klasyki, jak Margherita (16 zł) czy Capricciosa (22 zł). Nie mogło zabraknąć 4Formaggi (24 zł) oraz coraz bardziej docenianej Tartufo (29 zł). Ciekawą propozycją jest Pera, czyli pizza z gruszką, gorgonzolą, sosem pomidorowym i orzechami włoskimi (22 zł). Miłośnicy pizzy z ananasem mogą zamówić Dolce, w której poza słodkim owocem znajdziemy sos śmietanowy, kukurydzę, sok z limonki i parmezan (22 zł). Jest też pizza Crudo z Prosciutto, rukolą, mozzarellą, pomidorami koktajlowymi i parmezanem (27 zł).
Z ciekawostek, po poprzednim lokalu zostało w środku kilka "pamiątek". W związku z tym, że miejsce znajduje się niedaleko dawnego lotniska, na ścianie zawieszona jest historyczna mapa obiektu, a toaletę oddzielają drzwi od samolotu.
Drugi Etat Pub & Coctail Bar - piwo, szoty i koktajle
Naszą podróż po lokalach kończymy w tym samym pasażu kulinarnym na Zaspie przy ul. Hynka 59. Tym razem, dla odmiany napijemy się dobrego drinka. Karta koktajli jest dość długa. Zaczynając od Whiskey Sour (15 zł), poprzez Śmieszny Schweppes (11 zł) czy Sex On The Beach (15 zł) na Manhattanie (16 zł), Truskawkowym Daiquiri (16 zł) czy Jagerbombie (16 zł) kończąc. Pozycji jest aż 30, więc każdy z pewnością znajdzie tu coś dla siebie. A jeżeli lubimy "po swojemu" - można zamówić u obsługi koktajl mieszany według własnych preferencji.
W Drugim Etacie dostaniemy również szoty w różnych smakach: truskawkowym, baby Guinness, kamikaze, monte czy margarita. Łącznie jest 11 smaków. Za zestaw 4 szotów zapłacimy od 15 do 20 zł. Możemy również napić się piwa, w tym m.in. Guinessa, a także - wina, Aperola oraz Prosecco. Jest również krótka karta koktajli bezalkoholowych, gdzie znajdziemy np. Virgin Sex On The Beach (10 zł) czy Mocquiri (10 zł).
W lokalu można pograć w gry planszowe oraz okazjonalnie obejrzeć mecze piłki nożnej. W przyszłości planowane są imprezy tematyczne np. z karaoke.
Miejsca
Opinie (125) ponad 10 zablokowanych
-
2020-08-23 20:28
Super
Trzeba się tam wybrać
- 1 2
-
2020-08-23 15:16
Bosko Wlosko
Własnoręcznie wyrabiane oliwy, jaką trzeba mieć parę w rękach ,żeby z oliwek wycisnąć oliwę.....
- 22 1
-
2020-08-22 11:55
(4)
Pamiętam jak na Hynka był bar Japa. Zawsze po imprezie w Kwadratowej chodziło się tam zjeść.
- 59 0
-
2020-08-23 12:12
Obficie w sosy i oszczędnie w oświetlenie pomieszczenia.
Japa miała swój oryginalny styl:-)
- 11 0
-
2020-08-22 18:37
O matko! Smak mojego dzieciństwa haha do dziś marzę o tym mięsku! Mniam!
- 5 1
-
2020-08-22 11:57
bar legenda. kotlety z paczki ze szczura itp zapiekanki ze starymi pieczarkami (1)
najgorsze możliwe żarcie, ale napruty czlowiek i smakowało
- 20 0
-
2020-08-22 16:15
Kiedyś to tam krzczory były w okolicy i jak po japie ostrej
nadciągała erupcja wezuwiusza było gdzie polecieć. A teraz budowa, krzaki wycięte, trzeba by pampersa zakładać przed konsumpcją.
- 7 1
-
2020-08-23 08:59
tam na Zaspie niby tanie budki
A rotacja lokali ogromna
- 6 1
-
2020-08-22 10:40
Opinia wyróżniona
Nowe Bistro zamiast Meksyka (2)
Zmiana praktycznie bez zapowiedzi. Siadam do stolika nowe menu. Gdzie moje taco?? Zeby nie burczacy brzuch, pewnie bym wyszedl. A tak sprobowalem:) poke bowl z tunczykiem zmiotl mnie z planszy:) bardzo duze zaskoczenie. Oczywiscie na plus!
- 37 17
-
2020-08-23 03:06
Nie byłem, nie jadłem..
Jak prowadzą to ci sami ludzie to kicha. Nazwa inna , kuchnia inna a brak smaku ten sam.
- 0 7
-
2020-08-22 14:29
Ale że co?
Takie miałeś rozwolnienie?
- 17 0
-
2020-08-22 11:10
Amatorszczyzna... (2)
Co to za poziom artykulu, gdzie cokolwiek o historii... widac, ze pisane za kolanie. Caly ten Drugi etat to dawny pub na koncu swiata, kazdy kto bywal pamieta Michala, wczesniej przez tyle czasu od lat 80 byl pamietny Ikar. Jak mozna o tym nie wspomniec?!
- 22 5
-
2020-08-22 16:20
A o czy tu pisać? Ikar? (1)
Tam codziennie te same twarze były. I jaki tam były kulinaria serwowane? Paluszki?
- 0 1
-
2020-08-23 00:04
A co można
Przekąsić w nowym miejscu ???
- 3 0
-
2020-08-22 23:15
Meksykańska to był dramat. Jeśli nowe miejsce prowadzą ci sami ludzie to dziękuję.
- 7 4
-
2020-08-22 20:00
Naprawdę polecam
Byłem jadłem lunch i pizze z pieca opalanego drewnem dobre piwko wino
Polecam i będę wracał- 1 6
-
2020-08-22 18:39
A czemu nie wspomnieć o miłym Simple Bistro też na Zaspie? Pyszna domowa kuchnia ;)
- 2 7
-
2020-08-22 13:05
Pijani kierowcy... (3)
Na Hynka prawie codziennie jezdzi pijany jegomosc czarnym nissanem qashqiem GD753RA, policja ma to w d*pie, zglaszane wielokrotnie..
- 21 1
-
2020-08-22 14:29
skąd (1)
wiadomo, że pijany
- 1 1
-
2020-08-22 15:31
Bo widzialem jak pil i wsiadal i jechal..
- 2 5
-
2020-08-22 13:09
Pisiorski prokurator
- 5 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.