• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: Toskania, Jakubiak i krewetki

Łukasz Stafiej
27 lipca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Wśród nowych lokali, które odwiedziliśmy w tym tygodniu, znajdziecie grill bar ze specjałami, autorską restaurację Tomka Jakubiaka, lokale z krewetkami, ramenem czy skrzydełkami z kurczaka oraz burgerownię.



Chianti



  • Wystrój i wyposażenie Chianti ma przypominać Italię. Na zdjęciu staromodna krajalnica do prosciutto.
  • Chianti
  • Chianti
  • Chianti
  • Chianti
  • Chianti
  • Chianti
Chanti Grill Bar przy ul. Pułaskiego 19/1 zobacz na mapie Sopotu to miejsce, które można by nazwać ambasadą Toskanii w Sopocie. Właściciel (posiada zresztą toskańskie korzenie) zadbał o przeróżne drobne detale, aby poczuć się tutaj jak w tym słonecznym regionie Italii. Są drzewka oliwne przed wejściem, półki uginają się od przeróżnych gatunków wina Chianti (ale nie tylko), na honorowym miejscu stoi staromodna czerwona krajalnica do prosciutto marki Berkel, a z kuchennego grilla dochodzą aromaty przypominające włoskie wakacje.

Z grilla zjemy tutaj i mięsa, i ryby. Z pewnością niepowtarzalnym doznaniem będzie spróbowanie kilogramowego steka (połączenie polędwicy i rostbefu) ze starożytnej włoskiej odmiany wołowiny - chianiny (329 zł). Z grilla zamówimy też m.in. sprowadzane w Włoch kiełbaski salsiccia (36 zł), rostbef z chianiny (229 zł), żeberka wieprzowe (46 zł), stek z tuńczyka (75 zł), śledzia z rozmarynem (33 zł) czy kalmary i krewetki (42 zł). Na przystawki (16-49 zł) w Chianti serwowane są m.in. carpaccio, sery i wędliny włoskie, marynowane karczochy z pecorino czy tatar z polędwicy z miejscowości Panzano w Toskanii. Zjemy też owalną pizzę w stylu pinsa romana (od 28 zł) i kilka makaronów i deserów włoskich. Głównym bohaterem karty jest jednak mięso i wino - to na tę parę powinno się do Chianti przede wszystkich przyjść. Czynne codziennie w godz. 13-23.

Nowe lokale w Trójmieście



Jakubiak w Sopocie



  • Kuchnia w Jakubiak w Sopocie to połączenie polskich smaków regionalnych z nowoczesnymi inspiracjami.
  •  Jakubiak w Sopocie
  •  Jakubiak w Sopocie
  •  Jakubiak w Sopocie
  •  Jakubiak w Sopocie
  •  Jakubiak w Sopocie
  •  Jakubiak w Sopocie
  •  Jakubiak w Sopocie
- Zapraszam do mojego domu - powiedział nam Tomek Jakubiak, gdy rozmawialiśmy o jego restauracji Jakubiak w Sopocie, którą właśnie otworzył w starym drewnianym domku przy stadionie przy Wybickiego 48 zobacz na mapie Sopotu (bywalcy powinni znać tę lokalizację - wcześniej działało tu przez kilka lat Grono di Rucola). Kulinarny celebryta, znany choćby z kanału Kuchnia+, przeprowadził się ze stolicy nad morze, nad lokalem urządził sobie mieszkanie, a na parterze postanowił karmić gości jedzeniem komponowanym wraz z szefem kuchni Jordanem Bachem. Jak sam mówi, jego kuchnia to "łamana polszczyzna", nie brakuje w niej zarówno regionalnych polskich smaków i produktów, jak i nowoczesnych wpływów.

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście



Karta główna jest krótka (to ulubione dania Jakubiaka, które chciał mieć zawsze w menu), ale niemal codziennie na rolce papieru zawieszonej na ścianie pojawiają się nowe propozycje szefa kuchni. Na przystawkę (od 24 zł) zjemy m.in. śledzia w occie z kwiatów czarnego bzu z agrestem i koprem włoskim; tatara z wędzonym żółtkiem i smażonym kaparem albo hummus ze smażoną wołowiną z sumakiem. Zupy (od 21 zł) to m.in. rybna z wędzonym na miejscu łososiem czy krem z kapusty kiszonej z domową wędzonką. Drugie dania (od 34 zł) to m.in. boczkowa karpatka z puree chrzanowym; gicz jagnięca z miętowym pęczakiem i kremem z buraka i moreli, ogony wołowe z jabłkiem, musztardą i serem zagrodowym; sznycel ze świni złotnickiej z jajkiem sadzonym czy łosoś z puree z selera, imbiru i limonki z sosem porzeczkowym.

W lokalu panuje przytulna, kameralna, wręcz domowa atmosfera. Czynne codziennie w godz. 13-22.


Skrzydlarnia



  • W Skrzydlarni zjemy skrzydełka kurczaka w autorskich marynatach.
  •  Skrzydlarnia
  •  Skrzydlarnia
  •  Skrzydlarnia
  •  Skrzydlarnia
Bar przy Garncarskiej 4/6 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku specjalizuje się w skrzydełkach z kurczaka w autorskich marynatach. Na przykład z mango i cynamonem; wanilią, kakao i kawą; o smaku coli czy w przeróżnych miksach ostrych papryk (dla ekstremistów kulinarnych m.in. z dodatkiem Carolina Reaper - jednej z najostrzejszych papryk na świecie). System cenowy jest prosty - niezależnie od smakowej kompozycji, płacimy za liczbę skrzydełek. 6 kosztuje - 12 zł, 9 - 18 zł, 12 - 22 zł, a 25 - 40 zł. Zamówimy też dodatki (3-8 zł) typu frytki, krążki cebulowe czy colesław, stripsy z piersi kurczaka (od 8 zł) oraz napoje (wkrótce piwa rzemieślnicze). Skrzydlarnia czynna jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-23, a w piątki i soboty w godz. 12-24.


Sumo Ramen



  • Sumo Ramen to kolejny lokal z japońską zupą w Gdyni.
  •  Sumo Ramen
  •  Sumo Ramen
  •  Sumo Ramen
  •  Sumo Ramen
Lokale z japońskim rosołem z makaronem, bo tak najprościej (aczkolwiek odrobinę krzywdząco) można opisać ramen, wyrastają w Trójmieście jak grzyby po deszczu. Jeden z najnowszych to Sumo Ramen przy Abrahama 12 zobacz na mapie Gdyni w gdyńskim Śródmieściu. Restauracyjkę założył Arek Ochocki, szef kuchni, który kilkanaście lat spędził na statkach pływających w Azji i wiele nauczył się od tamtejszych kucharzy.

Na pierwszy raz warto spróbować specjalności kuchni - pikantnego wywaru z owoców morza z łososiem jurajskim, pierożkiem z krewetką i kiełkami mung. W karcie są również wywary tonkotsu albo shoyu z roladą boczkową chashiu oraz wegetariańskie miso i shoyu np. z marynowanym tofu. Co ważne, kucharze makaron do ramenu robią tutaj samodzielnie. Wszystkie rameny kosztują 29 zł. W karcie znajdziemy też kilka inspirowanych kuchnią japońską przystawek (10-26 zł), kurczaka karaage (12 zł), a na deser np. smażone lody (15 zł). Do picia napoje, kilka win i japońskie piwa (np. melonowe). Czynne codziennie w godz. 13-22.



Shrimp House



  • W Shrimp House zjemy krewetki na kilkanaście sposobów.
  •  Shrimp House
  •  Shrimp House
  •  Shrimp House
  •  Shrimp House
  •  Shrimp House
Bar krewetkowy z prawdziwego zdarzenia. W Shrimp House przy Abrahama 26 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni (to odnowiona część ulicy) zjemy krewetki królewskie na kilkanaście sposobów, które przywodzić mają na myśl różne kuchnie świata. Są więc (przebój lokalu) krewetki w tempurze z sosem mango, frytkami i colesławem; makaron z krewetkami na białym winie; zupa kokosowa z krewetkami i ananasem; wietnamski rosół pho z krewetkami; krewetki grillowane na szaszłyku; meksykańskie fajitas z krewetkami i chorizo; klasyczne krewetki na białym winie i czosnku; krewetki w sosie maślano-pomidorowym i kilka innych. Ceny od 22 zł za danie.

Do picia można zamówić m.in. lemoniady, białe wino czy prosecco. Lokal wyróżnia się bardzo przyjemnym, wakacyjnym wystrojem, a całe wnętrze zostało wyłożone płytkami imitującymi krewetkowe pancerze. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 12-22, a w weekendy w godz. 13-22.

Zagłębia kulinarne w Trójmieście



Wantburger



  • Wantburger serwuje proste, nieprzekombinowane burgery.
  •  Wantburger
  •  Wantburger
  •  Wantburger
  •  Wantburger
Wantburger przy Starowiejskiej 42 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni idzie pod prąd wszechobecnym w innych burgerach kombinacjom smakowym. Tutaj zasady są jasne: burgery mają być proste, bez udziwnień. Bazą dla wszystkich jest bułka maślana z sezamem, sałata, ogórek, pomidor i cebula, a poszczególne pozycje w menu różnią się szczegółami. Na przykład dodatkiem sera, papryczek jalapeño, bekonu czy różnych sosów. Ceny od 15 zł.

Ciekawostką są miniburgery, które podawane są w zestawach po 3 albo 5 sztuk (od 18 zł). W Wantburgerze zamówimy również domowe frytki (od 10 zł) z różnymi sosami i dodatkami, np. z sosem serowym albo chilli con carne. Alkoholu nie ma, ale można przyjść z własnym piwem albo winem. W lokalu panuje luźna, klubowa atmosfera. W niedziele od godz. 8 serwowane są tzw. "kac śniadania", czyli kanapki na bajglach. W czwartki właściciele planują organizować pokazy niszowego kina. Czynne od poniedziałku do soboty w godz. 12-22, a w niedziele w godz. 8-22.

Miejsca

Opinie (109) ponad 20 zablokowanych

  • Opinia wyróżniona

    Brawo Jakubiak !!! (11)

    No i rozwalił chłop system sopockiego gastro !!! Gratuluje i życze sukcesów... A reszcie gastronom, polecam tchnąć troche życia w Wasze gary... Bo ile można jeść carbonary, schabowego, piersi z kurczaka czy frytek...

    • 74 35

    • (2)

      Opinia wyróżniona :)) ?
      A co to za nowosc ?

      • 14 1

      • Wyróżnione (przez t.pl) (1)

        Są opinie wychwalające.
        Także jak chcesz zaistnieć musisz coś wychwalać

        • 6 1

        • Bzdura, musisz zaplacic.

          • 4 1

    • Co jest ???? (1)

      Z tymi opiniami wyróżnionymi ??? Macie ludzi za d...ili???

      • 22 1

      • tak, białe jest czarne

        i raz zdobytego koryta nigdy nie oddamy, wola partii wolą narodu

        • 7 2

    • (3)

      Zgadza się
      Ceny też symboliczne jak za takie dania

      • 24 3

      • zmień pracę (2)

        i nie żal się nad sobą, od tego jeszcze nikomu nie przybyło

        • 1 8

        • (1)

          O mnie się nie martw.
          Śmieszny mnie tylko ten model biznesowy...

          • 6 1

          • nie widzę twojego modelu biznesowego

            nie uwierzę też, że człowiek z pomysłem na życie siedzi na forum tego tabloidu

            • 6 7

    • Te artykuły

      Przypominają raczej bardzo tekst reklamowy a niespodziewana wizyta :-) to chyba czysta przykrywka

      • 12 1

    • jeszcze dużo pracy przed nim a jak będzie się starał jak do tej pory to niestety ale do przyszłego roku zapomnimy o tym miejscu

      • 17 7

  • Te kompoty w słoiku z uszkiem (3)

    Mnie rozwalają

    • 16 1

    • barszcz z uszkami (1)

      w słoiku

      • 3 0

      • Sloik, z Mazur w barszczu.

        • 0 0

    • ziemniaki z korytka

      z łupami i rozmarynem

      • 1 0

  • (17)

    no, wreszcie się doczekałem na steki powyżej 200 zł, już myślałem, że Trójmiasto to jednak Trójwieś a tu proszę, miła niespodzianka

    • 128 8

    • Daj 5 stow to ci usmaze takiego steka...

      • 2 0

    • (7)

      Dlaczego w Polsce wszystko jest tylko dla bogatych?

      • 13 4

      • (4)

        Mogłeś jak ja się uczyć i pracować w IT...

        • 6 31

        • (2)

          uczyłem się i mnie nie stać, mam dr i nie chciałbym pracować w it

          • 22 2

          • właśnie udowodniłeś, że można "mieć" dr nie posiadając inteligencji (1)

            to świadczy źle o całym kraju, poza tym inteligentny człowiek wie, że pieniądze nie są wartością

            • 4 5

            • It to nie inteligencja

              To klepanie linijek

              • 4 0

        • ksiądz mu doradził, że wykształcenie to zło

          • 5 12

      • zapisz się do PiS i wykonuj posłusznie rozkazy

        zaraz ci się tłuszcz na policzkach pojawi

        • 10 8

      • Nieprawda . Głupota jest za darmochę. A ,że jest darmowa to jak widać ma wielu amatorów.

        • 5 1

    • nie zawsze cena końcowa jest adekwatna do produktu (1)

      z miesa sie nie dowiesz ile płacili ale np wino mozesz sobie porównać ile przebitki maja na tobie za to ze ci troche pocukruja jak do nich wejdziesz

      • 8 0

      • ile można steki jeść? codzienne? nie sądzę

        co tydzień? też nie sądzę, tak samo mnie cena tego steka dotyczy jak cena lokomotyw, poza tym cena jest za klimat i atmosferę

        • 4 1

    • (4)

      Racja
      Już jest lepiej, ale powyżej 300 zł dopiero jest gwarancja dobrego smaku i braku przypadkowych januszy kulinarnych...

      • 34 3

      • Guzik wiesz. (2)

        Tyle wiesz a ile Tobie powiedzą. Myślisz że jesz steak za 300 zł to jest lepszy niż ten tańszy?

        • 9 14

        • Ironia (1)

          Osiołku

          • 23 1

          • to chyba była ironia za piątaka

            w żłobie ją znalazłeś kłapouchu?

            • 2 9

      • Foodcost 90zl x300%

        Jak w temacie.... Za wrzucenie na ruszt

        • 7 3

    • Też uważam,że to niewygórowana cena. Mam nadzieję,że kufel dobrego piwa kosztuje powyżej 40zł. Bo czymś trzeba popić by to "przełknąć".

      • 26 3

  • Za duże prcje i za niskie ceny.

    Nie idę.

    • 12 1

  • Niestety słabiutko.

    Chianti Grill Bar , byliśmy i niestety nas niczym nie zachwycił.
    Jedliśmy steki z włoskiej wołowiny , które przy tej cenie były ok. ale niczym nadzwyczajnym nas nie ujęły .
    Tatar był dobry ale takich potraw jedliśmy setki i również niczym specjalnym nas nie zachwycił.
    Reasumując przeciętne jedzenie za nieadekwatną cenę do jego jakości.

    • 13 1

  • Po 1989 roku powstawały kantory wymiany walut. (2)

    W Wrzeszczu było kilkanaście. Potem Grunwaldzka we Wrzeszczu stała się ulicą bankową. Teraz co krok to nowy lokal gastronomiczny. W centrach handlowych są strefy gastronomiczne.
    Drogo tam jest.

    • 4 3

    • (1)

      Wtedy narzekali, że za dużo banków. Teraz narzekają, ze jest gdzie zjeść. Widzę w tym postęp.

      • 4 0

      • albo podstęp

        pójdziemy dalej

        • 0 0

  • Rewolucja! Pionierzy! Brawo!!! (3)

    "Alkoholu nie ma, ale można przyjść z własnym piwem albo winem."
    Super krok!

    • 83 7

    • (1)

      Dobry burger to jest to. Jak będę miał więcej pieniędzy to wpadnę.

      • 5 3

      • na dobry burger są odpowiednie miejsca

        w barze mlecznym też oczekujesz burgera? w sumie mielony to właśnie jest burger więc coś w tym jest

        • 0 1

    • Czekamy na więcej ...

      Restauracja gdzie można przyjść z własnym jedzeniem

      • 28 2

  • (4)

    Odwiedzę Jakubiaka na pewno :)
    ale zrób Pan chociaż jedną wege pozycję w menu :)

    • 38 45

    • (3)

      Dla mnie restauracja bez dań vege nie ma racji bytu...

      • 12 35

      • uzasadnij

        ale logicznie i z poparciem dowodami

        • 2 0

      • W takim wypadku w restauracjach vege powinny być również dania mięsne. Po równo albo wcale ;)

        • 22 3

      • Dla mnie restauracja bez wege dan jest jak najbardziej na miejscu, nie musicie wpychac sie wszedzie.

        • 21 3

  • Opinia wyróżniona

    Ta "Skrzydlarnia" na Garncarskiej...

    Jakie to jest dobre! Sosy przepyszne (jadłem nr 3, 5 i 6), nie za rzadkie, a skrzydełka fajnie zrobione, nawet lekko chrupiące. Plus lemoniada i frytki (łódeczki), chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, perfekto.
    Proste dania, świeżo, smacznie.
    Tylko zawsze miejcie kurczaki dobrej jakości! Żeby nie było, że sodówka odbije i zaczniecie jakieś odpady brać ;)

    • 13 30

  • Ramen, ramen (1)

    Po polsku rosół

    • 18 6

    • z ramen jest taki sam rosół jak z barana komentator

      a w rosole nie ma nic polskiego

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane