• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: amerykańska pizza, śledzie i kuchnia śródziemnomorska

Łukasz Stafiej
10 marca 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 

Tym razem w cyklu "Nowe lokale" polecamy kulinarne nowości z Gdyni, gdzie ruszył oryginalny bar z amerykańską pizzą, restauracja rybna i restauracja z kuchnią śródziemnomorską. W Gdańsku otwarto natomiast bistro z domowymi makaronami włoskimi.



Pizza Boyz



  • W Pizza Boyz pizzę zjemy m.in. z makaronem i serem.
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
Takiej pizzerii w Trójmieście jeszcze nie było. Pizza Boyz przy Mściwoja 3 zobacz na mapie Gdyni w centrum Gdyni karmi pizzą w stylu amerykańskim - na grubym placku, przeładowaną składnikami i smakowo przegiętą. Na przykład z makaronem w sosie bolognese, z zapiekanką mac'n'cheese, z frytkami i bekonem albo najostrzejszą papryczką świata Carolina Reaper (przed konsumpcją należy podpisać oświadczenie jedzenia na własne ryzyko). Podobnie jest z pankejkami, które stanowią słodką część oferty lokalu i są serwowane pod szyldem Mr Pancake. To wieże z grubych naleśników z kopą bitej śmietany, utopione w owocowym syropie Hershey i obsypane precelkami, popcornem czy pociętymi batonami. Do tego można zamówić wielką szklankę równie przegiętego szejka. Brzmi to wszystko odrobinę strasznie, ale jest oczywiście sprytnie przez pomysłodawcę przemyślane. Serwuje dokładnie to, co dzieciaki w internecie tagują jako "food porn" i w tej roli sprawdza się wzorcowo. Co więcej, bywalcy dodają, że nie tylko świetnie wygląda, ale i smakuje równie dobrze. Jest jedno "ale": każda z potraw ma z tysiąc kalorii, więc wiszące na ścianie hasło "Fuck Diet" warto wziąć tutaj całkowicie na serio. Ceny: pizze od 12,90 zł, naleśniki od 13,90 zł, szejki za 12,50 zł. P.S. Pizzę można również zamówić w mniej ekstremalnych wersjach: jest m.in. zwykła margherita czy pepperoni z salami. Czynne codziennie w godz. 12-21.


Główne Miasto



  • Główne Miasto specjalizuje się w domowych włoskich makaronach.
  • Główne Miasto
  • Główne Miasto
  • Główne Miasto
  • Główne Miasto
  • Główne Miasto
Drugi człon nazwy tej gdańskiej restauracyjki to "Pasta, Wine & More" i świetnie to opisuje kulinarne obszary, w których Główne Miasto chce się specjalizować. Trzon karty lokalu przy Węglarskiej 1 zobacz na mapie Gdańska (wcześniej w tym miejscu było bistro Soul Kitchen) stanowi makaron w stylu włoskim (14-31 zł), który zamówimy w kilku odsłonach, m.in. jako penne w sosie pomidorowym i z włoską kiełbaską, tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem, spaghetti w wersji carbonara czy z sosem a'la bolognese czy papardelle z krewetkami i sosem na białym winie. Co ważne, jest to świeża pasta, robiona codziennie na miejscu przez załogę kuchni. Oprócz tego w karcie znajdują się m.in. risotta (np. z polędwiczką wieprzową i grzybami - 32 zł), zupy krem (pomidorowa - 12 zł, z białych warzyw z gorgonzolą - 15 zł) i proste przystawki (m.in. deska wędlin - 28 zł czy krewetki - 25 zł). Raz na jakiś czas znajdziemy też wkładkę ze specjalnymi daniami, w których szef kuchni chce przemycać polskie smaki, serwując na przykład risotto z kaszanką i burakiem. Przez cały tydzień obowiązuje również specjalny grafik zniżek, np. w środę taniej zjemy dania wegetariańskie, a w czwartki - owoce morza. Lokal urządzono w kameralny i klimatyczny sposób, przywodzący na myśl połączenie włoskiej tawerny z portową gospodą. Warto zwrócić uwagę na rycinę panoramy Gdańska na jednej ścian i zrobić sobie krótką zabawę w szukanie kilku graficznych żartów artysty. Główne Miasto czynne jest od niedzieli do czwartku w godz. 13-21, a w piątki i soboty w godz. 13-22.


La Cantina



  • W La Cantina zjemy dania nowoczesnej kuchni śródziemnomorskiej.
  • La Cantina
  • La Cantina
  • La Cantina
  • La Cantina
  • La Cantina
Nowoczesna restauracja z kuchnią śródziemnomorską przy ul. Świętojańskiej 62 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Z pozoru La Cantina specjalizuje się w smakach włoskich, ale tak naprawdę zjemy tutaj przeróżne dania z basenu Morza Śródziemnego i nie tylko. Italię reprezentuje przede wszystkim pizza (od 15 zł), risotto z szarpaną kaczką i grzybami (35 zł) czy czarne spaghetti z owocami morza i szpinakiem (33 zł). Jest też marokański tażin zarówno w wersji mięsnej, jak i warzywnej (40 zł) czy inspirowana francuskimi smakami konfitowana kacza noga z lanymi kluskami z pomarańczowym likierem Cointreau (48 zł). Oprócz tego w karcie znajdziemy kilka klasyków, m.in. polędwicę wołową z sosem pieprzowym (80 zł), kurzą pierś z karmelizowaną marchwią (30 zł), tatar wołowy z marynatami (31 zł) czy krem z pomidorów z mascarpone (13 zł). Szef kuchni Kacper Smoliński pozwala sobie też na drobne eksperymenty: na przykład polędwicę z dorsza podaje z risotto z wasabi i sosem maślanym z miętą (35 zł), a w okazjonalnych wkładkach do menu znajdziemy m.in. ceviche z łososia czy paellę na czarnym ryżu z owocami morza. La Cantina spodoba się miłośnikom nowoczesnych wnętrz i nieformalnej - mimo kuchni aspirującej do raczej wyższego poziomu - atmosfery. Lokal czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty w godz. 12-23.


Śledź i Chleb



  • Śledź i Chleb to gdyńska restauracja po "Kuchennych Rewolucjach".
  • Śledź i Chleb
  • Śledź i Chleb
  • Śledź i Chleb
  • Śledź i Chleb
  • Śledź i Chleb
O tej gdyńskiej restauracji zrobiło się głośno kilka tygodni temu, gdy TVN wyemitował o niej odcinek "Kuchennych Rewolucji". Wcześniej w lokalu przy 3 Maja 21 zobacz na mapie Gdyni dość nieudolnie działała Granola, ale Magda Gessler postanowiła uruchomić tutaj restaurację z kuchnią rybną i polską Śledź i Chleb. Nazwa oczywiście ma znaczenie, bo śledź jest głównym bohaterem menu - zjemy go m.in. jako przystawkę w śmietanie (12 zł), jako tatar (16 zł), w ziemniaczanej sałatce (15 zł), smażonego na warzywnym ragoût (23 zł) lub pod postacią zapiekanki autorstwa Gessler (23 zł). Szef kuchni Mateusz Myśliwiec podkreśla, że jego kuchnia jest sezonowa i mimo szacunku do polskiej tradycji, nie brakuje w niej nowoczesnych akcentów. Policzki wołowe (33 zł) są gotowane metodą sous-vide, podobnie jak pierś z kurczaka podawana na sosie wołowo-borowikowym (26 zł), wątróbce z jabłkiem towarzyszy imbir (19 zł), a dorada pieczona jest w cytrynach i rozmarynie i serwowana w sosie winno-kaparowym (32 zł). Z zup zjemy m.in. krem z ogórka kiszonego (12 zł) albo rosół z kawałkami ryby (14 zł). Lokal urządzony jest w skromny, przytulny sposób - to dobre miejsce na rodzinne spotkanie. Od poniedziałku do piątku Śledź i Chleb czynny jest w godz. 11-20, w soboty w godz. 12-21, w niedziele w godz. 12-20.

Miejsca

Opinie (119) 10 zablokowanych

  • (3)

    A ja robię wielką śmierdzącą kupę na Amerykę i amerykańską pizzę.

    • 5 2

    • (2)

      Ale beza cz baton?bo to ważne......

      • 2 0

      • Srut z rozbryzgiem

        • 2 0

      • Tylko beza. Twardy klocek może się zsunąć.

        • 0 0

  • Kolejny typowy burak w czapce na łbie i amerykańskimi tatuażami serwujący "pankakeamerykańskąs****e"

    • 14 2

  • (1)

    Przecież Pani G odrzuciła śledzia po powtórnej wizycie. Nie podpisał się pod rewolucją. W restauracji pustki niestety :(

    • 6 2

    • to chyba nie było cię tam w weekend

      • 4 2

  • La Cantina

    Lokal w Warszawie też tak się nazywa. Tamten jest w Menu Bez Glutenu. Liczbęna to że ten też będzie.

    • 0 2

  • chleb i śledź

    jedzenie dobre ale wentylacja nie! i krótko otwarty! ledwo zdążyliśmy po załatwieniu spraw w mieście a inni goście odprawieni z kwitkiem...

    • 4 0

  • Koleś w czapce...

    Czy w tym lokalu z pizza jest tak zimno ze obsługa chodzi w czapce zimowej ?

    • 8 0

  • Sledz i Chleb... znosne jedzenie... ale nie zawsze... (2)

    Raczej pustawo... ale zaleta - dlugo sie nie czeka na podanie. Warto dodac, ze pani Gesler nie zaakceptowala w koncu rewolucji :)... Caly personel zostal wymieniony przed koncowym sprawdzianem :). Jej rady I zalecenia "poszly sie bujac"...

    • 4 0

    • (1)

      i dobrze bo jej zapiekanka to jakaś tragedia była. a jadłam jeszcze pod koniec tamtego roku. teraz byłam po tym odcinku ale jadłam kompletnie inne rzeczy i były bardzo dobre

      • 0 0

      • W końcu ktoś to zauważył! Moja wiara w lokal i kuchnie została przywrócona ;)

        • 0 0

  • Bangkok w Sopocie

    • 2 0

  • (1)

    Główne miasto - za 6-8 miesięcy zamknięcie. Wcześniej była seul kitchen, nawet nie zdążyłem tam zawitać. Co prawda menu nie zachęcało ale z ciekawości się tam wybierałem... Śpieszcie się odwiedzać knajpy, tak szybko odchodzą :-). PS. poproszę o lokal z sensownym menu, co druga "restauracja" to makaron z czymś tam za 40-50 zł i kaczka / kurczak - udko z 3 kleksami na talerzu za 60-70 pln. Nie wspominam o modzie na podroby - odpad z rzeźni za 2 x drożej niż normalne danie.
    Nie nie żywie się tylko w dyskontach, ale dużego wyboru w lokalach to nie ma...

    • 3 1

    • Byłam i jadłam , owszem dostaniesz w większości lokali makaron, ale czy jest on robiony na miejscu ? Nie sadze ;) zanim ocenisz przyjdź i spróbuj a ceny w tym bistro za 40-50zl to chyba musisz z deserem zjeść i lemoniada bo nie ma tam makaronu w takiej cenie ;)

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane