- 1 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (68 opinii)
- 2 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (32 opinie)
- 3 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 4 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 5 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
Nowe lokale: amerykańskie BBQ, gry i piwo
Wśród nowych miejsc, które otwarto ostatnio w Trójmieście, na pewno trzeba wyróżnić lokal z amerykańskim barbecue - to prawdopodobnie jedyne takie miejsce w Polsce. Oprócz tego otwarto ostatnio m.in. pub z grami i planszówkami, restaurację ze śniadaniami i grillem czy niewielki bar dzielnicowy.
Meat Shack
Meat Shack przy Waryńskiego 26/27 we Wrzeszczu to restauracja, jakiej jeszcze w Trójmieście nie było (a i próżno szukać podobnej i w całej Polsce). Właściciel, zafascynowany podobnymi miejscami, które odwiedzał wielokrotnie podczas podróży po USA, postanowił otworzyć lokal z prawdziwym amerykańskim barbecue. Czyli takim, w którym marynowane w mieszankach przypraw mięso godzinami (nawet dwanaście i więcej) piecze się w dymie i niskiej temperaturze w tzw. smokerze opalanym drewnem bukowym. Aby to osiągnąć, we wrzeszczańskim lokalu wybudowano pierwszy w kraju piec tego typu, a właściciel długie miesiące (i wiele kilogramów mięsa) poświęcił na doskonalenie metody i wypracowanie odpowiednich przepisów. Efektem jest krótka karta, która składa się z czterech mięs: rwanej wieprzowiny, wołowej karkówki oraz żeber wołowych i wieprzowych (8-12 zł za 100 g) i czterech domowych dodatków: surówki colesław, piklowanych w burbonie ogórków, fasolki w sosie pomidorowym oraz zapiekanki mac & cheese (5-7 zł). Danie można samodzielnie skompletować lub za 40 zł zamówić zestaw składający się ze wszystkich mięs (po 50 g każdego) i trzech wybranych dodatków. Do tego szklanka amerykańskiego piwa Pabst (10 zł), kieliszek kalifornijskiego Zinfandela (10 zł), koktajl na burbonie (od 16 zł) albo domowa lemoniada w kilku smakach (8 zł). Miejsce jest urządzone prosto i klimatem ma oddawać atmosferę podobnych lokali, które w Stanach można spotkać na każdym kroku. Czynne codziennie prócz poniedziałku w godz. 15-22.
Game Over
Game Over przy Tkackiej 27 w centrum Gdańska to pub, który spodoba się fanom gier. I to zarówno komputerowych czy konsolowych, jak i planszowych. Dwupoziomowy pub (większość przestrzeni znajduje się w piwnicy) oferuje kilkadziesiąt pozycji gier - zarówno tych analogowych, jak i wirtualnych: pogramy zarówno w Jengę i Monopoly, jak i Fifę, Mario czy Tekkena (stanowisk z telewizorami jest osiem). Korzystanie z tej oferty jest darmowe, ale należy oczywiście zamówić coś na barze. W ofercie znajdziemy kilka piw (od 8 zł) i kilkanaście shotów (od 5 zł), z których każdy jest alkoholową interpretacją kultowej gry lub któregoś z bohaterów. Bardziej wymagający mogą sięgnąć po kartę koktajli (od 14 zł). Do jedzenie na razie są dostępne tylko nachosy z serem (12 zł) i orzeszki (6 zł), ale niebawem ruszy również oferta kawiarniana z ciastami i deserami. Warto śledzić facebooku lokalu, gdzie można znaleźć informacje o bieżących promocjach, m.in. happy hours w godz. 15-18 czy gratisowych drinkach. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 14-2, a w piątki i soboty w godz. 14-4.
Bez Rezerwacji
Bez Rezerwacji to nowe wcielenie restauracji 24 dania, która od wielu lat działała przy Piwnej 16 w samym sercu Gdańska. Nowy lokal wciąż pozostał dość kameralnym miejscem (choć posiada spory ogródek), ale wyraźnej zmianie uległa karta. Trzon stanowią teraz potrawy z grilla. Zjemy m.in. burgera z grillowaną jagnięciną (32 zł), rumsztyk z siekanej wołowiny (29 zł), antrykot (49 zł) czy karkówkę (27 zł). Oprócz tego kilka klasyków, m..in. schabowy (24 zł), kaszanka (19 zł), carbonara (25 zł) czy filet z dorsza bałtyckiego (31 zł). Są też sałaty (od 29 zł), gorące kanapki (od 18 zł) i kilka przekąsek (od 18 zł), m.in. tatar czy krewetki. Osobną część karty stanowi całkiem rozbudowana oferta śniadaniowa (od 11 zł) - w godz. 9-12 zjemy tutaj m.in. jajecznicę, omlet kukurydziany, burgera śniadaniowego czy pankejki. Karta będzie zmieniana co jakiś czas. Od poniedziałku do soboty lokal czynny jest w godz. 9-22, w niedziele w godz. 12-22.
Pub Uzdrowisko
Uzdrowisko to kameralny, nowocześnie urządzony pub przy Haffnera 7/9 w Sopocie. Lokalizacja - nieco na uboczu od turystycznych traktów - ma znaczenie: właściciele chcieliby, aby było to miejsce, gdzie dobrze poczują się mieszkańcy i lokalesi. Oferta alkoholi jest bardzo klasyczna - nie znajdziemy tutaj ani rzemieślniczych koktajli, ani wymyślnych piw kraftowych. Autorskiego lagera o nazwie "Uzdrowisko" zamówimy od 8 zł za półlitrową szklankę, najdroższe piwo - Guinness z nalewaka - kosztuje 16 zł. Kieliszek wina kosztuje 9 zł. Oprócz tego wódki (shot od 6 zł), whisky, rumy, giny i tequile. Wódka z colą czy inne klasyczne koktajle typu Aperol Spritz, Cosmopolitan i Mojito od 12 zł. Do jedzenia zamówimy chipsy, paluszki i orzeszki (od 4 zł). W Uzdrowisku wyświetlane są wydarzenie sportowe (będą mecze mundialowe) na dwóch ekranach - telewizorze i rzutniku. Otwarte od niedzieli do czwartku w godz. 16-1, a w piątki i soboty w godz. 16-3.
Miejsca
-
Meat Shack BBQ Gdańsk, Ludwika Waryńskiego 26/27
Miejsca
Opinie (170) 4 zablokowane
-
2018-06-10 11:30
kolejny szajs (3)
Chyba kogoś porąbało w tej niby amerykańskiej knajpie 100gram wieprzowiny za 12zł lub zestaw za 40zł na który składają się jakieś resztki tosz to robienie z ludzi idiotów rzycze im powodzenia najpóźniej do wiosny już nie będzie tego przybytku
- 8 6
-
2018-06-11 23:41
Za byle kotleta wieprzowego zapłacisz w knajpie 30zł A tu za pieczenie mięsa 12h płacisz 12zł za 100 gramów to serio tak dużo? Ile myślisz się płaci pracownikowi który to piecze przez tyle godzin ? Nie stać Cię to tam nie pójdziesz i tyle w temacie
- 1 0
-
2018-06-10 22:42
A na Długiej stek za 100 zloty. Na sezon w większości knajp, ceny o połowę wyższe. Rzeczywiście 12 zloty to fortuna.
- 1 1
-
2018-06-10 20:17
nie chce podawac nazwy
ale jest knajpa gdzie płaci się 50 pln i dostaje się porcje, która sprawia trudności w zjedzeniu całości. człowiek wie za co płaci. pół kilo mięsa na talerzu do tego dodatki. wszyscy są szczęśliwi. restauracja zarabia, a ja jestem zadowolony. I tak to powinno działać. A tacka z czterema ochłapami to jakiś żart.
- 3 1
-
2018-06-11 21:51
wakacje
Pysznne jedzenie, znajomi, piwko, najlepiej perełka... od tego są wakacje! Dobrze, że będzie dużo czasu na obczajenie nowych miejsc
- 0 1
-
2018-06-10 21:31
Jak to możliwe, że dopiero co otwarta knajpa ma 1400 obserwujących na fejsie? (5)
czy ktoś mi może to wytłumaczyć?
- 4 2
-
2018-06-10 22:44
(4)
Głośno o tej knajpie to i obserwujący są.
- 1 2
-
2018-06-11 00:41
(3)
I Ty w to wierzysz? :))))
- 1 0
-
2018-06-11 02:09
(2)
Tak ale pewnie wiesz więcej i znasz się lepiej ode mnie. polakówu wszytko wiedzący
- 0 1
-
2018-06-11 02:09
(1)
polakówu :)
- 1 1
-
2018-06-11 18:05
Brak merytorycznych argumentów to trzeba się przyczepić o pisownię- standard. Pozostaje niezazdrościć tylko iść zjeść i też zostać fanem :)
- 0 0
-
2018-06-10 09:00
Meat schack slabizna (5)
Porcje malutkie, także z Ameryka to to nie ma nic wspólnego, życzę powodzenia ale obstawiam, że po roku będzie tam nowa knajpa. Na fejsie nie mają możliwości dodawania recenzji, o czymś to świadczy..
- 7 4
-
2018-06-10 11:24
(3)
Pewnie o tym że ludzie wolą napisać takie durne komentarze bo myślą że są panami świata przez Internet ale powiedzieć obsłudze w twarz że coś było nie tak to już wszyscy piczki.
- 4 2
-
2018-06-10 23:44
Po co mam mówić obsłudze ? (2)
Po prostu tam nie wrócę...
- 0 2
-
2018-06-11 17:45
I nie wracaj ! Do maka idź po jedzenie za kupony bo tam miejsce dla takich jak Ty
- 0 0
-
2018-06-11 02:11
Bo nie masz jaj. Kozak w necie, pi*zda w świecie.
- 0 0
-
2018-06-10 22:38
Jak mała porcja to trzeba było kupić więcej. Pewnie brak możliwości oceniania przez takich ludzi właśnie. Nie dziwię się im. Mięso kozak.
- 1 0
-
2018-06-11 13:27
Pasibus
- 0 2
-
2018-06-11 13:01
Polak
bbq powinno kosztować max 8 zł za 100 gramów, w zestawie z bourbonem. reszta tak samo. Obiad za 30 zł to jest jakas pomylka. A potem może do kina se skoczycie za 18 zł od sztuki? Nie dzięki. wolę iść walnąć cztery browce na starówce za 14 zeta od sztuki, to sie i napije i napruje i 2000 kalorii peknie to sie w sumie nażre. Wróże zamknięcie przez ABW bo polaków okradają.
- 4 4
-
2018-06-09 13:46
ten kucharz z talerzem jakiś podejrzany... (2)
ponieważ nie ma brody!!!
- 19 2
-
2018-06-11 04:11
ale ma dziarę
- 1 0
-
2018-06-10 13:31
Lokal jest świeżo otwarty broda dopiero rośnie.
- 2 0
-
2018-06-10 10:35
ZAspa Hynka (4)
Idzice na Hynka na Zaspie. 7 knajpek na jednej ulicy, dobre piwko, jest gdzie posiedziecieć do tego niedrogo
- 6 2
-
2018-06-10 13:35
tak i pobiją mnie jakieś zbiry z falowców... (3)
nie dzięki...
- 1 5
-
2018-06-10 16:54
Falowce? (1)
- 1 1
-
2018-06-11 00:17
A co? z Kołobrzeskiej na Hynka to daleko?
- 0 1
-
2018-06-10 13:54
Falowcow na Hynka ?
Wracaj na swoją mazurska wieś
- 7 2
-
2018-06-09 18:00
I w każdym lokalu obsługa wysmarowana dziarami (7)
błeee
- 28 7
-
2018-06-10 02:35
Dziary są do kitu (5)
Zgadzam się z przedmowcami. Wszyscy mają dziary, a mało komu pasują . Paskudztwo obleśne się strasznie rozpowszechnia
- 16 1
-
2018-06-10 11:20
(4)
A co Was to obchodzi ?! Żyjecie życiem innych A Wasze ucieka. Nie podoba się, to się nie dziaracie i po temacie .
- 4 5
-
2018-06-10 11:40
Ale wrażenie stołówki z kryminału zostaje (1)
- 4 2
-
2018-06-11 00:12
Nie szlajaj się po tych melinach kaszubskich to nie będziesz miał takich wrażeń.
- 0 0
-
2018-06-10 12:01
(1)
Chodzi o modę, że niektóre pomysły i propozycje modowe są durne po prostu i krótkotrwałe, na nieszczęście dla tych, co sobie nasr*ją dziar po całym ciele i się potem męcz z tym do końca zycia. A teraz co drugi Polak (!) ma na ciele jakiś idiotycznie wyglądający wzorek. Nie czaje tego. I co najgorsze to sądzę że ci którzy sobie to robią , też chyba do końca nie wiedzą po co.
- 8 0
-
2018-06-10 12:08
no i dobrze, niech sobie nie wiedzą
nikt wszystkiego nie wie,
ty też nie
i jakoś wszyscy żyją szczęśliwie
ty też możesz- 1 4
-
2018-06-09 21:12
też się brzydze bleeeh
- 14 3
-
2018-06-09 12:17
BBQ (5)
słyszysz o amerykańskiej kuchni i pierwsze co przychodzi Ci na myśl to steki i burgery. Nie oszukujmy się... my Polacy znamy się na kuchni tyle co nam Magda Gessler powie w tv. Po wejściu do środka człowiek zastanawia się o co chodzi w tym krótkim menu (dziękuję dziewczynom które tam pracują że powiedziały mi o co w ich przekazie chodzi). Spróbowałam i wiem jedno: wychodzisz z Meat Shacka jako odmieniony człowiek i już nie chcesz jeść innego mięsa!
- 16 13
-
2018-06-09 12:43
(4)
Mow za siebie
Nie każdy żyje programami w TVN czy jakimiś innymi- 6 3
-
2018-06-10 11:14
(3)
Nie? To skąd wiesz że to program tvnu?
- 3 1
-
2018-06-10 13:30
Wie że M. Gessler jest z TVN'u ale tym nie żyje. (2)
- 2 2
-
2018-06-11 00:09
nie żyje
no i dobrze
- 0 0
-
2018-06-11 00:01
Internet
Słowo klucz
Łby- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.