• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: amerykańskie BBQ, gry i piwo

Łukasz Stafiej
9 czerwca 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 

Wśród nowych miejsc, które otwarto ostatnio w Trójmieście, na pewno trzeba wyróżnić lokal z amerykańskim barbecue - to prawdopodobnie jedyne takie miejsce w Polsce. Oprócz tego otwarto ostatnio m.in. pub z grami i planszówkami, restaurację ze śniadaniami i grillem czy niewielki bar dzielnicowy.



Meat Shack



  • W Meat Shack zjemy mięso przygotowywane według zasad prawdziwego amerykańskiego barbecue.
  •  Meat Shack
  •  Meat Shack
  •  Meat Shack
  •  Meat Shack
  •  Meat Shack
  •  Meat Shack
  •  Meat Shack
  •  Meat Shack
  •  Meat Shack
Meat Shack przy Waryńskiego 26/27 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu to restauracja, jakiej jeszcze w Trójmieście nie było (a i próżno szukać podobnej i w całej Polsce). Właściciel, zafascynowany podobnymi miejscami, które odwiedzał wielokrotnie podczas podróży po USA, postanowił otworzyć lokal z prawdziwym amerykańskim barbecue. Czyli takim, w którym marynowane w mieszankach przypraw mięso godzinami (nawet dwanaście i więcej) piecze się w dymie i niskiej temperaturze w tzw. smokerze opalanym drewnem bukowym. Aby to osiągnąć, we wrzeszczańskim lokalu wybudowano pierwszy w kraju piec tego typu, a właściciel długie miesiące (i wiele kilogramów mięsa) poświęcił na doskonalenie metody i wypracowanie odpowiednich przepisów. Efektem jest krótka karta, która składa się z czterech mięs: rwanej wieprzowiny, wołowej karkówki oraz żeber wołowych i wieprzowych (8-12 zł za 100 g) i czterech domowych dodatków: surówki colesław, piklowanych w burbonie ogórków, fasolki w sosie pomidorowym oraz zapiekanki mac & cheese (5-7 zł). Danie można samodzielnie skompletować lub za 40 zł zamówić zestaw składający się ze wszystkich mięs (po 50 g każdego) i trzech wybranych dodatków. Do tego szklanka amerykańskiego piwa Pabst (10 zł), kieliszek kalifornijskiego Zinfandela (10 zł), koktajl na burbonie (od 16 zł) albo domowa lemoniada w kilku smakach (8 zł). Miejsce jest urządzone prosto i klimatem ma oddawać atmosferę podobnych lokali, które w Stanach można spotkać na każdym kroku. Czynne codziennie prócz poniedziałku w godz. 15-22.



Game Over



  • Game Over to pub, w którym pogramy na konsoli lub w planszówki.
  •  Game Over
  •  Game Over
  •  Game Over
  •  Game Over
  •  Game Over
Game Over przy Tkackiej 27 zobacz na mapie Gdańska w centrum Gdańska to pub, który spodoba się fanom gier. I to zarówno komputerowych czy konsolowych, jak i planszowych. Dwupoziomowy pub (większość przestrzeni znajduje się w piwnicy) oferuje kilkadziesiąt pozycji gier - zarówno tych analogowych, jak i wirtualnych: pogramy zarówno w Jengę i Monopoly, jak i Fifę, Mario czy Tekkena (stanowisk z telewizorami jest osiem). Korzystanie z tej oferty jest darmowe, ale należy oczywiście zamówić coś na barze. W ofercie znajdziemy kilka piw (od 8 zł) i kilkanaście shotów (od 5 zł), z których każdy jest alkoholową interpretacją kultowej gry lub któregoś z bohaterów. Bardziej wymagający mogą sięgnąć po kartę koktajli (od 14 zł). Do jedzenie na razie są dostępne tylko nachosy z serem (12 zł) i orzeszki (6 zł), ale niebawem ruszy również oferta kawiarniana z ciastami i deserami. Warto śledzić facebooku lokalu, gdzie można znaleźć informacje o bieżących promocjach, m.in. happy hours w godz. 15-18 czy gratisowych drinkach. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 14-2, a w piątki i soboty w godz. 14-4.



Bez Rezerwacji



  • W Bez Rezerwacji zjemy klasyczne dania kuchni polskiej i międzynarodowej.
  •  Bez Rezerwacji
  •  Bez Rezerwacji
  •  Bez Rezerwacji
  • W Bez Rezerwacji zjemy klasyczne dania kuchni polskiej i międzynarodowej.
  •  Bez Rezerwacji
Bez Rezerwacji to nowe wcielenie restauracji 24 dania, która od wielu lat działała przy Piwnej 16 zobacz na mapie Gdańska w samym sercu Gdańska. Nowy lokal wciąż pozostał dość kameralnym miejscem (choć posiada spory ogródek), ale wyraźnej zmianie uległa karta. Trzon stanowią teraz potrawy z grilla. Zjemy m.in. burgera z grillowaną jagnięciną (32 zł), rumsztyk z siekanej wołowiny (29 zł), antrykot (49 zł) czy karkówkę (27 zł). Oprócz tego kilka klasyków, m..in. schabowy (24 zł), kaszanka (19 zł), carbonara (25 zł) czy filet z dorsza bałtyckiego (31 zł). Są też sałaty (od 29 zł), gorące kanapki (od 18 zł) i kilka przekąsek (od 18 zł), m.in. tatar czy krewetki. Osobną część karty stanowi całkiem rozbudowana oferta śniadaniowa (od 11 zł) - w godz. 9-12 zjemy tutaj m.in. jajecznicę, omlet kukurydziany, burgera śniadaniowego czy pankejki. Karta będzie zmieniana co jakiś czas. Od poniedziałku do soboty lokal czynny jest w godz. 9-22, w niedziele w godz. 12-22.



Pub Uzdrowisko



  • Uzdrowisko to pub nastawiony na mieszkańców Sopotu.
  •  Pub Uzdrowisko
  •  Pub Uzdrowisko
  •  Pub Uzdrowisko
  •  Pub Uzdrowisko
Uzdrowisko to kameralny, nowocześnie urządzony pub przy Haffnera 7/9 zobacz na mapie Sopotu w Sopocie. Lokalizacja - nieco na uboczu od turystycznych traktów - ma znaczenie: właściciele chcieliby, aby było to miejsce, gdzie dobrze poczują się mieszkańcy i lokalesi. Oferta alkoholi jest bardzo klasyczna - nie znajdziemy tutaj ani rzemieślniczych koktajli, ani wymyślnych piw kraftowych. Autorskiego lagera o nazwie "Uzdrowisko" zamówimy od 8 zł za półlitrową szklankę, najdroższe piwo - Guinness z nalewaka - kosztuje 16 zł. Kieliszek wina kosztuje 9 zł. Oprócz tego wódki (shot od 6 zł), whisky, rumy, giny i tequile. Wódka z colą czy inne klasyczne koktajle typu Aperol Spritz, Cosmopolitan i Mojito od 12 zł. Do jedzenia zamówimy chipsy, paluszki i orzeszki (od 4 zł). W Uzdrowisku wyświetlane są wydarzenie sportowe (będą mecze mundialowe) na dwóch ekranach - telewizorze i rzutniku. Otwarte od niedzieli do czwartku w godz. 16-1, a w piątki i soboty w godz. 16-3.

Miejsca

Miejsca

Opinie (170) 4 zablokowane

  • Pankejki? (4)

    No proszę was, co to jest za wyraz. Nie da się po naszemu?

    • 21 0

    • Pankejki a placki to tak jak foodtruck i buda... (1)

      to samo a jednak jak brzmi...

      • 2 0

      • Foodtrack dla mnie brzmi jak...

        Hundefutter, czyli żarcie dla psa. Budy z zapiekankami z dzisiejszymi Foodtruckami to jednak miały klasę.

        • 1 0

    • A hot-dogi jak będzie po polskiemu ?

      • 1 0

    • Herrkeksy?

      • 1 1

  • Specjaliści (1)

    Co Wy w ogóle piszecie? Może jakby trzeba było podpisywać się imieniem i nazwiskiem to część z Was by się zastanowiła co pisze. Wieczny żal... drogie lokale, drogie jedzenie, małe porcje... Oszukujo nas!

    • 5 5

    • Powiem tak...

      Poszedłem z rodziną do baru mlecznego Endorfina na Żwirki i Wigury... Jedzenie nie wyzwoliło endorfin, bo było bardziej płaskie i miałkie niż w normalnym barze mlecznym, za to rachunek wyzwolił adrenalinę, bo był wyższy niż w restauracji...
      Jeżeli wszyscy nowi lokalersi do tego tak podchodzą, to z nieukrywaną radością będę patrzył na upadek tej branży.
      Ja rozumiem, że ceny są pochodną czynszu, ale dlaczego sobie dajecie wmawiać, że coś co należy do Was mieszkańcy, musicie za to płacić jakbyście byli korporacjami ???

      • 1 1

  • (2)

    A ja mam pomysł na artykuł i proponuję poważne rozważenie.

    Zbierzcie, szanowni redaktorzy czy dziennikarze, te swoje artykuły reklamujące nowe jadłodajnie sprzed roku i na rok wstecz,
    sprawdźcie gdzie internauci krytykowali absurdalne ceny
    i podsumujcie, która firma utrzymała się na rynku a która padła z hukiem.

    Może przyda się to nowym jadłodajniom i nie będzie takich niewypałów jak na przykład tacka z czterema kawałeczkami mięsa za 40 złotych. :D

    • 11 3

    • Opinie...

      To co się tutaj czyta to gorzkie żale a nie opinie. Miło, że uważasz że ktoś powinien zrobić artykuł na podstawie, miedzy innymi, Twojego komentarza. Powiedz może jednak kim jesteś i co robisz w zyciu, żeby ewentualni czytelnicy wiedzieli czy mają się liczyć z Twoją opinia czy może od razu mIga mieć w d*pie Twoje zdanie, bo napisałeś tylko cenach, co w przypadku jedzenie nie zawsze jest najważniejsze.

      • 2 0

    • Jednak jest zainteresowanie tymi kawałeczkami bo jak ostatnio tam poszłam to byli wyprzedani i nie mogłam spróbować :(

      • 3 2

  • (3)

    Ile kosztuje taki opis w artykule na Trójmiasto?

    • 13 4

    • nic nie kosztuje

      pozdro

      • 0 0

    • obstawiam z 1-2kpln max

      • 1 0

    • kiedyś zaczynało się od umieszczenia się w katalogu firm. Tam jest roczna opłata...

      • 4 0

  • (2)

    Lokalesi to nowa jakaś rasa człowieków?

    • 4 0

    • Niby to nowe knajpy ale ilość komentarzy wskazuje na to, że już pół Gdańska jadło w Meat Shack (jaaasne) ;)) Brak spójności między rodzajem lokalu a ceną. Nawet jeśli mowa o wybitnie pysznym jedzeniu.

      • 1 1

    • Lokalesi to ludzie, którzy spędzają całe dnie w lokalach gastronomicznych.

      • 2 0

  • (2)

    Ciekawi mnie z jakim nastawieniem otwierają lokale gastronomiczne/alkoholowe niektórzy ludzie. Czy z myślą brać chochlą czy jednak łyżeczką i spokojnie pracować,opłacać wynajem itd wychodzić na swoje. Obserwuje gdańskie lokale i część z nich działa już kilka lat. Chciałbym sam otworzyć na 'starówce" lokal,ale jak widzę,że na wygwizdowie tj okolicach visavis przepompowni byle lokal to 6-7 tys/mc to chyba niestety muszę pracować dalej na kogoś...no a tak wogóle to powodzenia tym,którzy nie będą oszukiwać klienta.

    • 84 6

    • Duzy zarobek bys miał sezonowo na lodach, frytkach, gofrach (1)

      Bo gigantyczna marża jest i gigantyczne opłaty.
      Na czymś co ma w sobie mięso lub trzeba to składać to cieżej.
      Frytki z wora, gofry z gigantyczną ilością spulchniacza zmiksowane ciasto z powietrzem czy lody za 7pln za gałkę - czyta pasza dla ludzi.
      Przecież i tak 2 razy nikt tam nie kupuje bo to dla turystów i ich dzieci.

      • 30 2

      • Mogłes dodać jeszcze saturator...

        • 2 1

  • nie ma jak szwedzki stół (2)

    każdy je, ile chce, a cena taka sama

    • 13 1

    • Pyttipanna z 10cioma jajkami (1)

      • 1 0

      • Fallu korv z cebulką i blod pudding z borówkami...

        • 0 0

  • Co to za jedni (3)

    Ci lokalesi?

    • 18 0

    • Lokalesi to ludzie, którzy spędzają całe dnie w lokalach.

      • 3 0

    • chyba mialo byc lokalsi ale ktos za bardzo polecial ze slowotworstwem

      • 8 0

    • napici mieszkańcy

      • 5 0

  • Powstają ciągle nowe lokale i ciągle po roku zwijają się. (9)

    Tylko ekipy remontowe dobrze na tym wychodzą, bo jest ciągłość biznesu przy realizacji wizji właściciela.

    • 51 6

    • za duże są ceny najmu i zus pracowników (8)

      Jak by zusu nie było tylko każdemu płacic 18% PIT to by było ok. Dali by radę. Ale najem też jest kosmiczny w centrach miast.
      Wszystko pod szwedów

      • 13 5

      • zus pracowników - dobry żart (2)

        zapraszam do Niemiec, Anglii, Francji albo Szwecji - dopiero wtedy się wypowiadaj o zusach pracowników...

        • 8 0

        • tak tam jest jeszcze gorzej

          • 2 1

        • Tam dopiero każdy polski Janusz uczy się uczciwego płacenia podatkow

          • 5 0

      • (4)

        Jak nie ma ZUSu to skąd potem emerytury?

        • 12 5

        • obecne emerytury sa za VAT'u hehe

          • 5 2

        • Obecnie jest zus a emerytur nie bedzie

          • 7 1

        • z budzetu bo zus od dawna jest na minusie i kasa na emerytury idzie z budzetu wlasnie a nie z zadnych skladek rzekomo zbieranych w tej panstwowej piramidzie.

          • 9 3

        • z oszczędności bracie!

          • 6 8

  • lokalesi... (2)

    co to lub kto to???? Może z angielskim nie nadążam :)

    • 15 3

    • Lokalesi to ludzie, którzy spędzają całe dnie w lokalach.

      • 2 0

    • To sie poducz

      Poza tym ten wyraz jest polskiego pochodzenia

      • 0 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane