• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: bar przy plaży i dużo pizzy

Łukasz Stafiej
11 sierpnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 

W kolejnym odcinku Nowych Lokali opisujemy trzy nowe lokale specjalizujące się w pizzy oraz przestrzeń przy plaży, w której napijemy się kolorowych drinków i zjemy coś szybkiego z food trucka.



Plaża



  • W Plaży napijemy się m.in. autorskich koktajli.
  • Bar Plaża
  • Bar Plaża
  • Bar Plaża
  • Bar Plaża
  • Bar Plaża
  • Bar Plaża
Alternatywa dla nadmorskich barów w Jelitkowie. Plaża zlokalizowana jest na początku prowadzącej nad morze promenady przy ul. Piastowskiej zobacz na mapie Gdańska. To nie tylko bar, ale raczej wysypana piaskiem przestrzeń imprezowo-relaksacyjna. Za koktajle (także niealkoholowe) odpowiada doświadczony barman Szymon Szczęsny, który jest w stanie przygotować dowolny drink - wystarczy poprosić o ulubione smaki. Napoje bezalkoholowe kupimy za 6 zł, piwo za 7 zł, kieliszek czegoś mocniejszego od 10 zł. Za ofertę gastronomiczną odpowiadają zaparkowane na miejscu dwa food trucki - u Pana Balerona kupimy kanapki ze stekami i sosem serowym, w Rybie w Mieście - fish&chips z domową surówką i autorskimi sosami (20 zł). Usiądziemy zarówno na leżakach, jak i przy stolikach. Wieczorami gra didżej oraz występują na żywo muzycy. Czynne od godz. 11 do późnych godzin nocnych.



01 Pizzarium



  • W 01 Pizzarium zjemy m.in. pizzę rzymską na kawałki.
  • 01 Pizzarium
  • 01 Pizzarium
  • 01 Pizzarium
  • 01 Pizzarium
  • 01 Pizzarium
  • 01 Pizzarium
Rodzinna pizzeria przy Podwalu Staromiejskim 102B zobacz na mapie Gdańska założona przez gdańszczanina, który kilkanaście ostatnich lat spędził w kuchniach restauracji we Włoszech. Po powrocie do swojego miasta zaprosił do współpracy dwóch Włochów i otworzył lokal specjalizujący się w dwóch najbardziej charakterystycznych rodzajach pizzy. Pierwszy to klasyczna włoska pizza, wypiekana na cienkim cieście, której tutaj zjemy kilka kompozycji, m.in. z bresaolą i kaparami, szynką i karczochami czy pikantną kiełbaską 'ndują i ostrymi papryczkami (ceny od 18 zł do 28 zł).

Drugi rodzaj to tzw. pizza al taglio, czyli pizza na kawałki zwana również rzymską, gdzie jest najbardziej popularna. To placek grubszy i pulchniejszy od klasycznego i sprzedawany z wielkich blach w kształcie wycinanego nożyczkami prostokąta, a nie koła. Codziennie w 01 Pizzarium rodzajów rzymskiej pizzy jest kilka - smaki są przeróżne: od ostrego salami, przez wegetariańską, serową, z tuńczykiem czy focaccię w formie kanapki ze świeżymi warzywami. Ceny za porcję (dwoma spokojnie zaspokoimy głód) zaczynają się od 8 zł. Prostokątną pizzę możemy też zamówić w całości (wielkość to 60 x 40 cm) od 70 zł. To dobry pomysł na spotkania czy imprezy rodzinne - takim plackiem naje się i 6-8 osób. Lokal czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-23, a w piątki i soboty w godz. 12-24. Niebawem w ofercie będzie również alkohol.


New York Pizza Department



  • New York Pizza Department specjalizuje się w pizzy nowojorskiej.
  • New York Pizza
  • New York Pizza
  • New York Pizza
  • New York Pizza
  • New York Pizza
New York Pizza Department to pierwszy trójmiejski oddział ogólnopolskiej niewielkiej sieci pizzerii, która specjalizuje się - nomen omen - w pizzy nowojorskiej, którą do tej metropolii przywieźli imigranci z Neapolu. Z jednej strony to włoski klasyk na cienkim, chrupiącym cieście, a z drugiej - amerykański luz i przepych. W NYPD przy Rzeczypospolitej 4D/168 zobacz na mapie Gdańska (przymorskie osiedle Albatross Towers) zamówimy kilkadziesiąt rodzajów włoskiego placka, w tym takie jak pizza dokładnie pokryta kiełbasą pepperoni Hot Tony Pepperoni z jalapeno i tabasco; Upper East Side White z sosem czosnkowym, serem i rukolą; Spinach Giuliani z sosem śmietanowym, szpinakiem i oliwkami czy NYPD Ultimate z pepperoni, mięsem wieprzowo-wołowym, szynką i przeróżnymi warzywami. Ceny zaczynają się od 17,90 zł za mały placek (wielkości 30 cm). Są jeszcze duże (40 cm) i XXL (50 cm) - za najdroższą zapłacimy 43,90 zł.

W ofercie lokalu znajdują się proste przekąski, sałatki, makarony, smażone kurczaki, zapiekane z dodatkami ziemniaki i kilka dań lunchowych (m.in. chilli con carne czy pierś z kurczaka w sosie BBQ). Warto pytać o promocje - m.in. w każdy dzień tygodnia zamówimy wybrane pozycje taniej, w tygodniu do godz. 15:30 obowiązują happy hours z 20-procentową zniżką (warto się upomnieć przy zamówieniu, ponieważ to promocja "na życzenie klienta"), taniej o 15 proc. zapłacą studenci. NYPD działa głównie na dowozy (tel. 58 380-20-30) - w środku niemalże nie ma miejsc siedzących. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 11-22, w piątek w godz. 11-23, w sobotę w godz. 12-23, a w niedziele w godz. 12-22.


Malowana Lala



  • Malowana Lala
  • Malowana Lala
  • Malowana Lala
  • Malowana Lala
  • Malowana Lala
  • Malowana Lala
Bistro z kuchnią włoską i kuchnią amerykańską przy ul. Podjazd 2 zobacz na mapie Sopotu w Sopocie (w tym miejscu działało już kilka restauracji - ostatnio Napoli Mia). Malowana Lala na razie funkcjonuje wyłącznie na zabudowanym tarasie, ale jesienią ruszy również znajdujący się po sąsiedzku lokal (na razie w remoncie). W środku panuje luźna atmosfera, jest kominek, będzie gramofon i kolekcja płyt winylowych, na ścianach są malowidła w stylu pin-up (również do tego trendu modowego nawiązuje ubiór kelnerek czy nazwy dań w karcie).

Zjemy przede wszystkim pizzę (pieczoną w piecu opalanym drewnem) w kilkunastu klasycznych kompozycjach. Oprócz tego w menu są makarony (m.in. w stylu carbonara czy bolognese), sałatki, stek z frytkami, polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym i kilka przekąsek do piwa. Zamówimy szeroki wybór alkoholi i koktajli. Czynne od godz. 11 do godz. 23, a w piątki i soboty do północy albo dłużej.

Miejsca

Opinie (101) 7 zablokowanych

  • Dziwne, w Warszawie nad wisla sa kilometry imprezoni pod golym niebem (2)

    W trojmiescie nie ma takiego zintegorwanego miejsca przy plazy, j.

    • 3 3

    • Przy plazy powinny byc otwarte kluby, bez wstepow w jednym ciagu

      Brakuje takich miejsc w 3miescie

      • 1 3

    • I bardzo dobrze

      • 1 0

  • plaża Szymon

    Pan Szymon zawsze będzie mi się kojarzył z Cuba Libre na Zaspie. Szkoda, ze zrezygnował z tego lokalu, bo była to fajna miejscówka nie to z niej pozostało...

    • 6 1

  • porąbało (2)

    takie kawałki pizzy u Włocha w Berlinie są po 1E

    • 7 1

    • (1)

      Racja! Byłem kiedys na takiej pysznej pizzy na kawałki w Berlinie przy takim placyku obok centrum. Właśnie po 1 euro za trójkąt i to sporawy. Dla miejscowego to śmieszna cena. Takie nasze 1-2 zł.

      • 2 0

      • A widzisz, na placu w sevilli obok katedry plasterek pizzy - kosztował 4,5 €. To można nazwać drożyzna.

        • 0 0

  • Lala..

    Penne tyle że mój kot by to opitolił i się nie najadł .............

    • 0 0

  • Nie ma co się oszukiwać

    Najlepsza pizza jest w oliwie do ognia, to pizzarium nie ma w ogóle szans przy ich placku.
    Najlepsze drinki są w Craft Cocktails przy ulicy Szerokiej, klasyczne, pyszne, na alkoholach z wyższej pułki, nie za drogie.

    Po co otwierać kolejne, nieudane pizzerie i bary, skoro te dwa są najlepsze?

    Btw kult kebab strasznie się popsuł, surf Burger przy garncarskiej jest niejadalny, a bar Gringo to jakaś kpina

    • 3 1

  • Pizzarium

    Pizza w miarę dobra, smaczne ciasto (choc Il Pazzi nic nie przebije :) ) za to miejsce fatalne, w lokalu tak gorąco, że latem ciężko wysiedzieć, natomiast stoliki na zewnątrz stoją tuż przy ruchliwej ulicy więc poza zapachem pizzy wdychamy spaliny....

    • 2 0

  • jest

    za drogo

    • 0 0

  • juz mam dosyc tych wloskich placków nazywanych pizza

    raz na miesiac mozna zjesc placek chlebowy posypany serem z kilkoma plasterkami szynki (zwykle za blisko 30 zl) -ale juz tych pizzeri za duzo w trojmiesciep- gdzie jest dobre polskie jedzenie??

    • 1 0

  • Słony Pop-Up

    Wydaje mi się, że stosunkowo nową knajpką z jedzeniem jest umiejscowiony na Wyspie Spichrzów Słony Pop-Up, z czystym sercem ją polecam. Co prawda byłam tam tylko raz, ale wrócę na przepyszne frytki z sardynek (sic!). Niesamowite jak Trójmiasto zmienia się kulinarnie, tak trzymać!

    • 0 0

  • ratka

    a perlełki chmielowej można się tam napić - bo to najlepsze do dobrego jedzenia

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane