• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: bistro, małe pizzerie, ekskluzywna kawiarnia i coś dla wegan

Mateusz Groen
14 stycznia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (122)
Nowe lokale otworzyły się w Trójmieście. Tym razem przegląd miejsc z Gdyni i Gdańska. Nowe lokale otworzyły się w Trójmieście. Tym razem przegląd miejsc z Gdyni i Gdańska.

W Trójmiejskiej gastronomii cały czas zachodzą zmiany, dlatego przyszła pora na kolejny przegląd w ramach naszego cyklu "Nowe lokale". Tym razem zapraszamy do kilku miejsc z Gdyni i Gdańska. Podróż rozpoczniemy od smacznego przywitania w nowym miejscu w Gdyni Cisowej, następnie udamy się na naleśniki i pizzę, by później skosztować pizzy neapolitańskiej, a także wegańskie specjały i koktajle. Na sam koniec napijemy się dobrej kawy i zjemy deser z jadalnym złotem.




Bistro Cisowa przy ul. Morskiej Mapka



  • Bistro Cisowa
  • Bistro Cisowa
  • Bistro Cisowa
  • Bistro Cisowa
  • Bistro Cisowa
  • Bistro Cisowa
  • Bistro Cisowa
  • Bistro Cisowa
Naszą kulinarną wycieczkę rozpoczniemy od nowego niedawno otwartego osiedlowego punktu w Gdyni Cisowej przy ul. Morskiej 230 B. To miejsce, w którym można zjeść domowe dania, makarony, skrzydełka, a także burgery. Prócz tego dostępne są atrakcyjne oferty tygodnia.

W stałej karcie znajdziemy: rostbef wołowy podawany na zimno z prażoną cebulką i świeżym pieczywem (22 zł), zupę z batatów i kukurydzy (17 zł), panierowany schab z frytkami lub ziemniakami i surówką (29 zł), makaron pad thai z kurczakiem, jakiem, szalotką, kiełkami fasoli, orzechami i limonką (32 zł) oraz jedenaście rodzajów burgerów, których ceny rozpoczynają się od 27 zł do 44 zł.

Jemy na mieście: Horns - dobre niskie ceny Jemy na mieście: Horns - dobre niskie ceny

Bistro Szama tuż przy kręgielni U7 w Gdyni Mapka



  • Bistro Szama
  • Bistro Szama
  • Bistro Szama
  • Bistro Szama
  • Bistro Szama
  • Bistro Szama
  • Bistro Szama
  • Bistro Szama
  • Bistro Szama
  • Bistro Szama
  • Bistro Szama
  • Bistro Cisowa
  • Bistro Szama
  • Bistro Szama
  • Bistro Szama
Kolejne bistro, które odwiedziliśmy, również znajduje się w Gdyni. Bistro Szama to punkt, który znajdziemy na Wzgórzu Św. Maksymiliana tuż przy kręgielni U7 oraz placu zabaw dla dzieci. To idealne miejsce dla wszystkich, którzy zgłodnieją po zabawie w kręgle, a także punkt do posiedzenia i poczekania na dziecko bawiące się w sali zabaw. W lokalu królują dwie potrawy: pizza oraz naleśniki, które dostaniemy zarówno na słodko, jak i wytrawnie.

Bistro w Trójmieście


Karta zmienia się wraz z porami roku. Obecnie na słodko skosztować możemy np. naleniki z nadzieniem z gruszki i sosem czekoladowo-śliwkowym (19 zł), z domowym sosem "krówka", kremem waniliowym, kawiorem cytrynowym i sosem truskawkowym (19 zł), a także grube amerykańskie placuszki pancakesy (19 zł). Wśród naleśników wytrawnych wybierać można spośród tych z pastą truflową, żurawiną i pieczoną piersią kaczki (26 zł), z pieczoną dynią, kurczakiem, chipsami z jarmużu i chutneyem z pomarańczy i chilli (26 zł) lub wege ze smażoną czerwoną kapustą, ziołami, kremem fraiche i chrustem pietruszkowym (26 zł). Prócz tego dostępne są pizze 28 cm w cenie od 18 zł do 21 zł.

Cacko Pizza na Lawendowym Wzgórzu Mapka



  • Cacko Pizza
  • Cacko Pizza
  • Cacko Pizza
  • Cacko Pizza
  • Cacko Pizza
  • Cacko Pizza
  • Cacko Pizza
  • Cacko Pizza
  • Cacko Pizza
W ostatnim czasie pojawiła się również nowa pizzeria w Gdańsku. Działa na rozwijającym ię osiedlu Lawendowe Wzgórze, więc jest jednym z nielicznych punktów gastro, gdzie można na spokojnie usiąść i zjeść coś dobrego na ciepło. Cacko pizza to miejsce, które prócz pięknego wnętrza, posiada również ciekawe dania, które potrafią zaskoczyć smakiem.

Specjały XIX-wiecznej kuchni w gdańskich restauracjach Specjały XIX-wiecznej kuchni w gdańskich restauracjach

W stałej ofercie znajdziemy tu podział na pizze rossa (z sosem pomidorowym), bianco (bez sosu pomidorowego, a także "Ale Cacko" na bazie autorskich pomysłów. Oryginalnymi pozycjami w menu są m.in. pistacchio mortadela na bazie mozzarelli fior di latte, mortadeli, pesto pistacjowego, kruszonych pistacji i straciatelli (39 zł) czy crudo na bazie pomidorów, mozzarelli fior di latte, prosciutto crudo, pomidorków konfitowanych, rukoli, parmezanu (36 zł). Prócz pizzy klasycznej można skosztować również wersję deserową placka z kremem pistacjowym, malinami i cukrem pudrem za 23 zł. Pizzeria często dodaje do oferty specjalnej nowe pozycje. W styczniu jest nią słodko-ostra pizza z krewetkami, kremowym sosem mango podkręconym sambalem, mozarellą fior di latte, papryczką chilli, kolendrą, limonką i czarnym sezamem.

Las Vegan przy ul. Chmielnej Mapka



  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
  • Las Vegan Chmielna
Las Vegan i ich wegańska kuchnia ponad rok temu pojawiła się w Gdyni. Teraz nadszedł czas na kolejny punkt, tym razem w Gdańsku. Nowe miejsce zostało zaprojektowane w odważny, pełen kolorów sposób. Wnętrze inspirowane jest egzotycznym Bali, z dużą liczbą dodatków, ławeczko-huśtawek przy barze i neonów. To wszystko sprawia, że atmosfera jest tutaj bardzo pozytywna. Gdyński lokal słynął z wegańskiego jedzenia. Właściciele w nowym punkcie w Gdańsku przy ul. Chmielnej poszli o krok dalej, ponieważ stawiają szczególnie na koktajle i czynny lokal do późnych godzin nocnych (zarówno bar, jak i kuchnia). Organizowane są również wieczory karaoke.

Karaoke w Trójmieście - lista imprez


Las Vegan w Gdańsku postawiło na wegański street food, który idealnie nadaje się do koktajli. Zjemy tu wiele pozycji stworzonych na bazie mięsa konopnego, które jest doskonałym substytutem mięsa i zawiera dużą ilość białka. Co ciekawe w każdy wtorek, środę i czwartek w godzinach 13-14 obowiązuje happy hour, w ramach którego dania główne i burgery dostępne są za pół ceny. W lokalu zjemy "tacosy escobara" z konopną szarpaną wołowiną, salką, kwaśną śmietaną, marynowaną cebulą i pudrem z białej fasoli (30 zł), ramen miso z pieczoną dynią, grzybami shitake, tofu marynowanym, boczniakami, kiełkami fasoli mung, szpinakiem, cebulą piklowaną (42 zł), idealne na większy głód frytki z mięsem konopnym, kimchi i kwaśną śmietaną (30 zł), a także cztery rodzaje burgerów od 45 zł do 47 zł.

Kaiser w Gdyni przy 10 Lutego Mapka



  •  Kaiser Gdynia
  •  Kaiser Gdynia
  •  Kaiser Gdynia
  •  Kaiser Gdynia
  •  Kaiser Gdynia
  •  Kaiser Gdynia
  •  Kaiser Gdynia
  •  Kaiser Gdynia
  •  Kaiser Gdynia
  •  Kaiser Gdynia
  •  Kaiser Gdynia
  •  Kaiser Gdynia
Na sam koniec trzecia już w Trójmieście kawiarnia stworzona zgodnie z francuskim duchem cukiernictwa. Nowy lokal powstał w Gdyni vis a vis znanej cukierni Delicje. To pięknie zaaranżowana kawiarnia, w której zachowane zostały elementy w gdyńskim modernistycznym klimacie. Miejsce, tak jak pozostałe punkty w Trójmieście, słynie ze sprzedaży ciastek, pralin i wyrobów cukierniczych. Słodkości tworzone są własnoręcznie przez cukierników, którzy dbają o nawet najdrobniejsze szczegóły, jak choćby płatki 24-karatowego złota na ciastach.

Ciastka i wypieki znajdziemy w przeróżnych cenach. Praliny kupimy za 5 zł, makaroniki za 6 zł, porcję ozdobnych ciastek od 16 zł do 25 zł, a wypieki jak brioche, cynamonki, croissant lub bostock od 12 zł do 16 zł.

Miejsca

Opinie (122) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Najlepsza pizza

    tylko w Neapolu albo na Sycylii. Ta w Polsce nie nadaje się do jedzenia. Zamiast sera dają jakieś obrzydliwe badziewie, które ciągnie się jak smarki.

    • 0 0

  • Już niedługo burgery za 5 dyszek (3)

    A to tylko bułka, sos, kawałek mięsa, plaster sera, pomidora, ogórka i frytki w koszyczku. Nic wymyślnego. Szkoda, że w takich czasach żyjemy. Ale wiem dlaczego tak jest i że taniej już nigdy nie będzie.

    • 34 7

    • Drogie ferie (1)

      W Zakopanem już są po 50zł. Ceny zupy około 30zł, drugiego dania 45-80zł.Uciekamy z tąd.

      • 6 2

      • lepiej zainwestować w lekcje polskiego

        • 0 0

    • 5 dyszek.. A to tylko papierek bez pokrycia, który 10 lat temu był warty dzisiejsze 150 zl.

      • 3 0

  • Jaki (4)

    jest tok myślenia tych co otwierają nowe przy tych kosmicznych cenach kiedy już co drugi lokal upada lub już niedługo upadnie.
    Nikt kto nie szanuje swoich pieniędzy nie pójdzie wypić jednej kawy za 14 zł i mikro ciasteczka z cenami wysnionymi w nocy.

    • 43 7

    • Możesz siedzieć w domu, jeść chleb za 2,50 i parówki z marketu do tego. Smacznego!

      • 0 0

    • Po co otwierać?

      Remont restauracji trwa bardzo długo, pozwolenia, przekształcenia itp. Czasami ktoś przejmuje lokal w dobrych czasach, a otwiera już w złych. Jak już wydał często oszczędności życia na remont, to otwiera tak czy siak żeby spróbować.

      • 2 1

    • Potrójne zaprzeczenie?

      XD

      • 7 0

    • Ceny kosmiczne a ludzi ful.

      • 6 7

  • Przeciez ostatnio Donald nakrecił fakenews z rachunkiem na 77tys za gaz według niego wszystkie kanjpy upadają a tu sie okazuje (4)

    wszystkie knajpy upadają a tu sie okazuje ze otwierają wiecej niz upada i cala marna propaganda POwskiego guru Upada !!

    • 15 20

    • tylko broń Boże żebyś pisał o tym, że (1)

      Tusk prowadził politykę prorosyjską i że przez Rosjan uważany był za ich człowieka w Warszawie. Nie wolno pisać, ze chciał sprzedać ruskim Lotos i ze chodził na smyczy makreli. zrozumiałeś?

      • 1 3

      • A, że był podawaczem marynarek luksemburskiemu alkoholikowi to można pisać?

        • 0 0

    • (1)

      Twój przekaz z Nowogrodzkiej trochę słaby jest. Doczytaj za co ten rachunek

      • 4 4

      • Ryże jeszcze gadało o chlebie za 30 zł. Doczytałem.

        • 2 3

  • Niech ktoś otworzy (19)

    w przyczepie kempingowej hamburgery takie jak kiedyś. Bez tej otoczki. Ozdabiania. Lajkowania. Ot po prostu. Nie musi być wcale wielki. Ot dobra bułka. Sałata. Pomidor. Mięsko wcale nie grube na 2cm(lubicie??). Dobry nie oszukany keczup. Kiedyś były lepsze keczupy. Będzie miał ruch. Serio.

    • 143 23

    • to samo mówiono o barach: zróbcie takie tanie z tanim piwem . I zrobili pare lat temu, popadały wszystkie szybko (1)

      bo ci co tak o tym wspominali i pragneli, tak czy siak nie chodzili do lokali i woleli obalić specka z puszki pod klatką, bo hej, piniadz to piniadz, co mam wydawać pieniadze, jak tu nie chodzi o siedzenie w pubie, tylko nagrzmocenie sie szybkie i tanie

      Tak samo byloby z wspominkami o tanich burgerach. Zarobiliby mniej a ci je pragnace i tak zjedza w domu mielonego z kartoflami

      • 8 1

      • Tak się składa, że sporo jadam na mieście, w tym właśnie burgerów (uwielbiam wołowinę) i też omijam z daleka wszelkie udziwnienia, bo wielokrotnie się przejechałam. Pomijając to, że często jest to przerost formy nad treścią, to po prostu wrzucanie wszystkiego co się da do burgera nie ma sensu z kulinarnego punktu widzenia. Na co mi jakiś tam autorski sos specjalnie przygotowany do tego burgera, jeśli w ogóle go nie czuć w towarzystwie innych składników. O, albo taki grillowany ananas - ciekawy pomysł, ale jeśli nie umiesz go przygotować tak, żeby nie zmieniał bułki w zupę, to albo dopracuj przepis, albo sobie daruj. Szarpane mięso - ok, no też ciekawa koncepcja, szkoda tylko że w praktyce często te burgery smakują ostatecznie jak kanapka na drugie śniadanie z podstawówki. Albo guacamole - może i da się jakoś sensownie wkomponować, ale też chyba mało kto potrafi i szybko odpuściłam dalsze próbowanie. Do mody na burgery z kiszonkami wszelkiej maści nie dotrwałam, wtedy już trzymałam się bezpiecznie klasyki i kilku sprawdzonych restauracji.

        Największy problem polega na tym, że wiele knajp nie potrafi dobrze nawet przyrządzić samego kotleta, a porywa się na innowacje do których trzeba naprawdę niezłych umiejętności, żeby miały ręce i nogi. Bazę stałych klientów ciężko będzie na tym stworzyć. Dla mnie nawet nie musi być tanio, bo idąc do restauracji z góry zakładam, że zapłacę więcej niż za taki sam posiłek zrobiony w domu, ale niech za ceną idzie smak, a nie tylko marketing.

        • 3 1

    • (6)

      Otwórz lepiej oczy. Ciągła tęsknota za PRL już nawet nie jest śmieszna. Ale jak tak tęsknisz możesz wyjechać np. na Białoruś.

      • 15 35

      • (1)

        A byłeś na Białorusi ?

        • 1 1

        • Ja byłem.Mc Donald ma w menu Mc Fish

          • 1 1

      • Tu raczej chodzi o lata 90te. Zapiekanki, gyrosy i hamburgery byly proste, duze i tanie i pyszne.

        • 8 2

      • (2)

        A gdzie ty miałeś hamburgery w PRLu?

        • 24 2

        • Kotlet drugiej kategorii, pies zmielony razem z budą. (1)

          • 12 4

          • Franz, to ty?

            • 10 1

    • To koło placu trzech krzyży, koło LO I jest budka ze (1)

      zwyczajnymi zapiekankami i hot dogami. Ceny też przedinflacyjne. Gdybym w okolicach pracowała lub uczyła się to bym bym była częstym gościem.

      • 5 0

      • Jakoś przypomniały mi się słowa piosenki

        Na placu Zbawiciela
        Zbawiciela w Warszawie
        Są takie fajne knajpy
        I ja też strasznie chciałbym być fajny

        • 1 1

    • Hamburgery i zapiekanki w przyczepie kempingowej zostały zakazane

      bo nie spełniały warunków sanitarnych z powodu "braku dostępu do bieżącej wody".
      Te przepisy są skutecznie omijane ze wsparciem samorządów. Wystarczy, że buda jest mobilna i nie jest przyczepą, a nie ze zdemontowanymi kołami na cegłach jak kiedyś.

      • 5 1

    • Ox burger

      Tam znajdziesz takiego burgera

      • 0 1

    • Architekt miejski się nie zgodzi. Chyba, że będzie to gotycka przyczepa kempingowa wykończona cegłą.

      • 20 2

    • Kiedyś to byłooooo

      • 9 3

    • Pit

      Oliwa koło SKM - Bar u "Szwagra"
      Zapiekanka, hotdog, hamburger jak 20-30 lat temu, cebula, ogórek kiszony. Bez żadnych udziwnień. Lokal też wygląda staro ale to tylko nadaje klimacik :)
      Gorąco polecam!

      • 52 5

    • To otwieraj, na co czekasz? Czy tylko ci się wydaje, że masz pojęcie o biznesie?

      • 20 20

    • (1)

      Dokładnie. Wymyślają burgery z naczosami. Albo z jalapeno po 20 plasterków, że tego jeść nie idzie. Burgery jakieś piętrowe bo moda taka. Porządnego hamburgera nie ma gdzie zjeść człowiek.

      • 56 13

      • Otóż to nawalą kupę śmieci piętrowo w środku a dosłownie to wygląda czasem jak placek krowi.
        Niestety jest durne hołdowanie modzie
        na różne cuda na kiju by był dobry designe a to wychodzi odwrotnie człowieka aż odrzuca.
        Wystarczy prosto i zwyczajnie po prostu smacznie.

        • 40 5

  • Ceny rozpoczynają się od 27 do 42zl. (2)

    Co za grafomania!

    • 34 5

    • Megalomania? (1)

      • 8 2

      • A zrozumiałeś, że był przytoczony błąd językowy?

        Po prostu wstyd.

        • 0 0

  • Pizza z mortadelą za 39 zeta? (1)

    Grubo , bardzo grubo . Pewnie z cebulą po 50.

    • 11 1

    • Lepiej przyjść z własną

      posiekaną cebulą. ;)

      • 2 0

  • same takie wydziwiane lokale - potem większość pada.

    wkurza mnie ta "moda" na wegaństwo - nie można już normalnie pójść z rodziną (mam wegankę w rodzinie) ale zjeść samemu coś normalnego - a nie udawane kotlety czy steki. Nie mam nic przeciwko - ale powinna tam być także serwowana normalna kuchnia mięsna i rybna - bo nie wszyscy w towarzystwie są weganami . I odwrotnie - w normalnych knajpach - w karcie kilka dań wegańskich. Nie potrzeba na siłę się wyróżniać - wystarczy dobrze i niedrogo gotować. Bierzcie przykład z braci Czechów - wegański lokal to tam rzadkość. Dominuje tradycyjna kuchnia czeska, mięsna i ciężka i do tego piwo (90% lokali) - a są zdrowi na ciele i umyśle. Nie potrzeba wydziwiać.

    • 6 6

  • Latem byłem w sopockiej patiserii Kaiser (1)

    ...i długo nie zajrzę do gdyńskiej (chyba ten sam właściciel tej sieciówki). Obsługa była OK, wyroby już, niestety, nie

    • 4 0

    • kawa w Sopocie również mnie nie zachwyciła

      .

      • 0 0

  • Jeszcze trochę PiS przy władzy i wszystko padnie na amen! (7)

    • 45 28

    • Tak mówią już od kilku lat , co roku to samo a karawana jedzie dalej - ciężko wieżyc takim co krzyczą wilk a wilka co roku nie ma.

      • 1 0

    • (2)

      no i gierojom slawa też dobije wszystko

      • 7 5

      • (1)

        No przecież otwierają się nowe lokale, a w większości full ludzi... Wyjdz czasem z domu.

        • 8 5

        • Full ludzi ? Serio ?

          • 2 2

    • mimo wszystko ciesz się, że są przy władzy,

      Gdyby ekipa ryżego rządziła to byś cyrylicą to pisał. Jeśli ogóle miałbyś internet.

      • 4 5

    • Jeszcze co najmniej 8 lat, więc może zrób przysługę prawdziwym Polakom i opuść nasz kraj.

      • 6 2

    • Będzie narodowe

      • 2 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane