• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: dziczyzna, kuchnia azjatycka, pizza z brokatem i piętrowe burgery

Mateusz Groen
9 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 

Coraz więcej nowych restauracji, pubów i barów, zatem czas na kolejny przegląd tego, co świeże, na trójmiejskiej mapie gastronomicznej. W naszym cyklu "Nowe lokale" zapraszamy do kilku ciekawych restauracji. Podróż rozpoczniemy od rodzinnej restauracji z dziczyzną, następnie udamy się na azjatyckie smaki we Wrzeszczu. Później zrobimy przystanek nad Motławą, a także napijemy się piwa po czesku i zjemy piętrowe burgery, by na sam koniec zjeść pizzę z... brokatem i napić się kolorowych shotów w centrum Gdańska.





La Kabana przy SKM Wzgórze św. Maksymiliana Mapka


  • La Kabana
  • La Kabana
  • La Kabana
  • La Kabana
  • La Kabana
  • La Kabana
  • La Kabana
  • La Kabana
  • La Kabana
  • La Kabana
  • La Kabana
  • La Kabana
  • La Kabana
  • La Kabana
  • La Kabana
La Kabana to restauracja stworzona przez rodzinę, która chce wprowadzić nieco dziczyzny do trójmiejskiej gastronomi. Szefowa kuchni, a zarazem właścicielka, w swoim menu chce pokazywać dania kuchni polsko-ukraińskiej w tradycyjnym, domowym stylu. Dania są tutaj proste w formie, ale oryginalne w smaku.

Zjemy tu także m.in. pasztet z wątróbki z indyka z masłem, jabłkiem, koniakiem, cebulą zasmażaną, podawany w polewie z owoców leśnych za 16 zł, sakiewki z jeleniem, podawane w naleśniku z cebulką i masłem za 27 zł, rosół przygotowywany z mięsa bażanta oraz warzyw, podawany z domowym makaronem 23 zł. Są też pierogi z dziczyzną. Jednak najciekawsze są dania główne, w których dziczyzna występuje w domowej formie znanej z babcinej kuchni, jak np. schab z dzika podawany z zasmażaną kapustą za 49 zł, a także królika zapiekanego w sosie własnym z rozmarynem oraz cebulką, z domowym makaronem, sosem grzybowym i kompozycją sałat za 57 zł.

Tasty Panda nieopodal ronda na Wajdeloty we WrzeszczuMapka



  • Tasty Panda
  • Tasty Panda
  • Tasty Panda
  • Tasty Panda
  • Tasty Panda
  • Tasty Panda
  • Tasty Panda
  • Tasty Panda
  • Tasty Panda
Po dziczyźnie nadszedł czas, by pokazać coś pochodzącego z nieco bardziej odległej kuchni azjatyckiej. W  Tasty Panda we Wrzeszczu szef kuchni serwuje smaczny street food. Rozrastająca się gastronomicznie okolica ul. Wajdeloty to jedno z najpopularniejszych miejsc w Gdańsku. Nowy lokal jest niewielki, jednak posiada ogródek ze stolikami.

Tajskie smaki w Trójmieście: 5 miejsc, w których zjemy Pad Thaia

Najwięcej dań dostaniemy tutaj z woka. Możemy wybrać dania z kurczakiem, wołowiną, krewetkami lub tofu. Zjemy tu np. "Panda Gong Bao" z sosem sojowym, pieprzem syczuańskim, papryką, selerem naciowym, orzeszkami ziemnymi i chilli (z kurczakiem - 28 zł, wołowiną - 32 zł, krewetkami - 33 zł lub tofu - 28 zł), "Pad Thai Panda" z grubym makaronem japońskim, sosem tamaryndowym, mlekiem kokosowym, jajkiem, papryką, cukinią, marchewką, porem, sezamem, wakame, cebulką prażoną i chilli (z kurczakiem - 29 zł, wołowiną - 33 zł, krewetkami - 34 zł lub tofu - 29 zł) czy też "Panda Ostra Jak Szatan", czyli gruby makaron japoński z najostrzejszą papryczką carolina reaper i wsadem mięsnym lub bezmięsnym do wyboru.

XoXo Restaurant nad Motławą Mapka



  • Xoxo
  • Xoxo
  • Xoxo
  • Xoxo
  • Xoxo
  • Xoxo
  • Xoxo
  • Xoxo
  • Xoxo
  • Xoxo

XoXo to restauracja, która mieści się w niewielkiej odległości od Muzeum II Wojny Światowej, tuż nad Motławą, ale z dala od turystycznego zgiełku. W upalany dzień można przysiąść tu na leżaku lub w ogródku. W XoXo śniadania serwowane są przez cały dzień. W ofercie śniadaniowej dostępna jest: jajecznica z trzech jaj, miks sałat, warzyw, pieczywa i masła za 22 zł, biała kiełbasa z cebulą z pieczywem i masłem za 22 zł, gofry w wersji wytrawnej oraz na słodko za 22 zł.

Oprócz tego dostaniemy ciekawe przystawki, takie jak: ostrygi (18 zł), tatar wołowy (43 zł), a także sezonowe warianty, jak szparagi za 36 zł z serem halloumi, musem z gorgonzoli, owocami, orzechami włoskimi i oliwą pietruszkową. Ciekawym wariantem wśród dań głównych jest stek z tuńczyka za 75 zł z pak choi, miodem, limonką i frytkami, a także halloumi za 42 zł podawane z grillowanymi warzywami, palonym masłem i gremolate (drobno posiekana natka pietruszki, czosnek i skórka cytrynowa).

One More Gdansk przy Bazylice Mariackiej Mapka



  • One More
  • One More
  • One More
  • One More
  • One More
  • One More
  • One More
  • One More
  • One More
  • One More
  • One More
Sąsiadujący z Bazyliką Mariacką lokal to ciekawy koncept stworzony dla miłośników piwa i burgerów. W lokalu napijemy się piwa nalewanego w stylu czeskim, a także zjemy piętrowe burgery. Co ciekawe, dania w lokalu są również w wersji wege. Lokal w okresie wakacyjnym będzie otwarty do godz. 2 w nocy, co może spodobać się osobom imprezującym w okolicach ul. Piwnej.

Burgery możemy dostać w cenie od 39 zł do 71 zł i można wybrać spośród wersji z jednym kotletem (150 g) do opcji z trzema kotletami. Ciekawą opcją jest "NY Pizza" z wołowiną, cheddarem, grillowaną papryką, sałatą, piklami, sosem burgerowym, podawana z frytkami. Dostaniemy tutaj też tacosy w trzech wariantach mięsnych i trzech bezmięsnych. Jednego tacosa możemy zamówić od 17 zł do 19 zł, zarówno w wersji mięsnej, jak i wege, a także w zestawie trzech sztuk od 43 zł do 47 zł.

Lumi x Brother John przy Latarnianej w Gdańsku Mapka



  • Lumi
  • Lumi
  • Lumi
  • Lumi
  • Lumi
  • Lumi
  • Lumi
  • Lumi
  • Lumi
  • Lumi
  • Lumi
  • Lumi

Dla prawdziwych "srok", które nie mogą obojętnie przejść obok błyszczących rzeczy, ten lokal będzie prawdziwym rajem. Tu bowiem zjemy pizzę posypaną brokatem, ale też możemy napić się shotów, które również go zawierają. Szerokie menu shotów o śmiesznych nazwach i ciekawych sposobach podania, w dodatku za niewielkie pieniądze - to również atut tego miejsca.

Lumi już dało poznać się gościom, jednak w nieco mniejszej przestrzeni. Tym razem właściciele otworzyli duży lokal pod tą samą nazwą. Koktajlbar urządzony został w młodzieżowych klimatach i posiada wiele estetycznych elementów, jak neony oraz dużo miejsc do siedzenia zarówno wewnątrz, jak i na tarasie. Mamy okazję skorzystać tu z szerokiej oferty kolorowych szotów za 6 zł, 7 zł lub 8 zł, a także ofert specjalnych. Napijemy się też tutaj koktajli w przedziale cenowym od 25 zł do 35 zł. Nowością jednak w lokalu jest pizza. Dostaniemy ją od 25 zł do 39 zł. Nie są to jednak typowe placki, które znamy z innych pizzerii. Zamówić tu możemy m.in. pizzę na różowym spodzie "Pink Panther" z mozzarellą, gruszką, gorgonzolą, orzechami włoskimi i rukolą, a także pizzę z brokatem na wierzchu.

Miejsca

Opinie (91) ponad 10 zablokowanych

  • Byłem (4)

    Byłem, jadłem, wyszedłem głodny i cenowo nabity w butelkę. W chwilę potem, chociaż mam zdrowy żołądek, złapał mnie jakiś kurcz, że musiałem skręcić w krzaki, gdzie z ulgą i łoskotem się wypróżniłem.

    • 35 24

    • Zamówiłem dziczyznę

      Zamówiłem dziczyznę, znaczy się pierś z kaczki z przybraniem. Przyniesiono mi jakiś skwarek umaczany w sezamie. Wszystko to na obmazanym czymś żółtym talerzu. Cena 85 zł. Kelner niechętnie wydawał ze stówki. Miałem dać napiwek? Za co?

      • 33 4

    • Po przepychocie

      Po przepychocie zjedzonej na mieście zawsze mam kosmiczne gazy i zawsze muszę z grzmotami się rozładować.

      • 16 7

    • To masz raka jelita grubego. Już za późno na leczenie.

      Tylko kaplica pomoże.

      • 2 10

    • "Rosół przygotowany z mięsa bażanta oraz warzyw, podawany z makaronem"

      Przygotuj kartkę i długopis, będziesz notował zaraz. Przygotuj wiadro, bo nadciąga deszcz, a dach przecieka. Przygotuj rosół, podasz z makaronem? Tzn. makaron będzie na talerzu obok? Nie można po prostu "rosół z bażanta z makaronem"? Zresztą wątpliwe, aby restauracja obdarła cenne mięso z tego zwierzęcia i ugotowała na nim zupę, a kości (najlepsze do zupy), nie wiem, wyrzuciła czy przygotowała z nich osobne danie czy k... co? A ta pizza podawana z frytkami, to na wierzchu czy tym razem jednak obok jako dodatek? Ktoś potrafi rozszyfrować tę nowomowę? Pewnie ci oburzeni zangielszczonymi nazwami biurowców...

      • 3 0

  • (1)

    Szparagi (36zł) dwa razy droższe od ostryg (18zł)?

    • 34 1

    • Tajemnica tkwi w ilości.

      Prawdopodobnie szparagi są 3, a ostryga 1. Naprawdę w ogóle bym się nie zdziwił...

      • 28 0

  • Według mnie w związku z nadciągającym zubożeniem statystycznego odniorcy... (6)

    ... rynek gastronomiczny ulegnie polaryzacji. Restauracje ekskluzywne, bardzo drogie, dla zamożnych będą się miały świetnie, bo bogaci zawsze pozostaną bogatymi i będą tam jeść. Coraz większą popularnością będą się cieszyć najtańsze przybytki w rodzaju barów mlecznych - w sam raz dla biedniejącego klienta. Upadać będą te wszystkie "średniaki" z przysłowiowym talerzem makaronu za 39 zł - bogaty wybierze coś lepszego, a biednego nie stać. A poza tym ludzie nagle "polubią" gotowanie w domu :) Przecież i tak zawsze chcieli nauczyć się gotować z youtubem... To się pewnie niedługo zrobi bardzo modne :) Smacznego!

    • 115 2

    • W punkt!!!

      • 27 1

    • Szacuje się, że 30% knajp ulegnie lkkwudacji i nie będzie żadnego rebrandingu (dziś pizza jutro azjatycka).

      To b. dobra wiadomość. Przetrwają te, które mają stałą klientelę z dolnej i górnej półki. Klientów ma być przez rok mniej głównie o 35% ze średniej klasy którą kryzys zepchnie ku biedocie.

      • 12 4

    • Nie ma tylu bogatych . (2)

      Będą padać jak muchy . Bogaty też swój rozum ma . Np. mój szef , stać go , fura za ponad pół bańki a jada domowe obiady bo mu takie smakują.

      • 12 1

      • Domowe obiady najlepsze wiesz co jesz. A w knajpie podadzą jakieś odpady tylko je mocno doprawia i jeszcze 3 razy drożej niż domowy obiad. To dlatego jest bogaty ten szef bo oszczędza na knajpach.

        • 4 1

      • I brawo, bo zrobienie dobrego, powtarzam dobrego obiadu to sztuka zamierająca.

        • 3 0

    • Widzę to podobnie, z tym, że te najlepsze średniaki też będą miały się dobrze...

      ... bo jest coraz więcej klienteli, którą stać i która chce okazjonalnie wyjść z domu w weekend itp. Ale ze względu na ceny będzie szukać jakości. "Przysłowiowy makaron za 39zł" będzie coraz częściej zastępowany pichceniem w domu...

      • 3 0

  • (3)

    Czy właściciel tasty panda nazywając to azjatycką kuchnią kierował się poniższą logiką? Serwujemy udon oraz ryż, azjaci jedzą udon oraz ryż, to nazwiemy naszą restaurację azjatycką. Dodam też pieprz syczuański bo brzmi chińsko oraz carolina reaper, bo co prawda tego azjaci nie używają i nie wiedzą co to, ale jest ostre hehehehihi

    • 50 1

    • Dodatkowo pad thai z mlekiem kokosowym (1)

      Nie wiem ale chyba to nie pad thai....

      • 23 0

      • I z makaronem udon

        • 6 0

    • Też parsknelam śmiechem, jak przeczytałam opis dań.

      To ma tyle wspólnego z kuchnią azjatycką co ja z byciem pilotem helikoptera.

      • 5 0

  • Ciekawe połączenie języka latynoskiego z ukraińskim i przystępne ceny

    • 23 1

  • 43 PLN za tatar? (8)

    Okazja, chcialoby sie powiedziec. No i nie przejdzmy obojetnie obok burgera za 71 PLN. Przecudowna recepta na "nowe lokale". ;)

    • 107 3

    • No tak (2)

      Wpadł znawca tatarów za 8 złotych. 43 zł za tatar to jest OK cena, cebulaczku. Ale twoje ukochane szotownie wiadomo że serwują prawdziwą wołowinę za 8 zł o 5 rano XDD

      • 5 51

      • Szotownie?

        Nie wiem, o czym mowisz, za to wiem, co to dobry tatar i ile moze kosztowac - zamiast klapac jezorem i pluc jadem, sugeruje sprawdzic.
        Oh, nie stac?

        • 23 0

      • Ok to wypad

        • 1 7

    • umiesz czytać ze zrozumieniem ????!!!! (4)

      " Burgery możemy dostać w cenie od 39 zł do 71 zł "

      • 1 29

      • (3)

        Dokładnie, widać, że niektórzy mają problem z czytaniem ze zrozumieniem. Chcesz normalnego burgera płacisz ok 40 zl, chcesz takiego z potrójnym kotletem - liczysz sie z wydatkiem ok 70 zl.

        • 2 18

        • Tak, nawet nie wiesz jak

          dokladnie to widac, ze macie takowe problemy - nie poradze.

          • 1 1

        • 40 zł za mała bułe ze szczurem

          • 18 0

        • Normalnego to kupie za 25 Zeta.

          • 3 0

  • Byłam w Lumi, fajne koktajle. (1)

    I można zagadać do turystów z kasą, ja preferuję norwegów.

    Mariola

    • 38 8

    • Cio ciąg nie zagraniczniaką

      • 5 0

  • (1)

    Przy obecnych cenach, inflacji, wzroście rat kredytu to naprawdę otwieranie nowych knajp jest bardzo odważnym ruchem. Ja swoje wyjścia mocno ograniczyłem z powodów ekonomicznych.

    • 80 3

    • Dokładnie, wszyscy zaczynają oszczędzać, a z wyjść do restauracji najłatwiej zrezygnować.

      • 20 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane