- 1 Lodziarnia pani Kingi uratowana! (70 opinii)
- 2 Kulinarna Świętojańska po raz siódmy (121 opinii)
- 3 Czerwone plakiety Michelina rozdane (54 opinie)
- 4 Po ile jagodzianki w tym roku? (184 opinie)
- 5 Jemy na mieście: niemal bezbłędna Mimosa (57 opinii)
- 6 To zachowanie irytuje kelnerów (155 opinii)
Nowe lokale: kawiarnia, zupiarnia, bar, sushi i oryginalna restauracja
W Trójmieście stale powstają nowe miejsca gastronomiczne. Dlatego przyszła pora na czerwcowy przegląd w ramach naszego cyklu "Nowe lokale". Tym razem pokażemy kilka nowych miejsc z Gdańska i jedno z Gdyni. Podróż rozpoczniemy od śniadania i porannej kawy w Metropolii, następnie zjemy zupę w jadalnym rożku, skosztujemy ciekawych dań na Garnizonie, a także wpadniemy na mały koktajl. Naszą gastronomiczną wycieczkę zakończymy solidną porcją sushi.
- Kuchy & Qruchy w Metropolii
- Soup Culture przy Świętojańskiej
- One Restaurant na Garnizonie
- White Rabbit przy Długim Targu
- Mr. Sushi przy Chmielnej
Kuchy & Qruchy w Metropolii![Mapka](/_img/svg/ico-map-flat.svg)
Pierwszym miejscem, które odwiedziliśmy jest nowa kawiarnia Kuchy & Qruchy, którą można znaleźć w galerii Metropolia w Gdańsku. To właśnie tam można wpaść na słodkości i kawę. Co ciekawe prócz przestrzeni gastronomicznej, to właśnie tu przeniesiono produkcję słodkich wyrobów, które trafiają do sprzedaży w punktach Verner.
Smaczne wypieki i kolorowe ciasta, to tylko część oferty. Od godziny 8 do 14 zjemy tu również śniadania. Opcje śniadaniowe są dość proste, jednak znajdzie tu coś zarówno miłośnik słodkich śniadań, jak i zwolennik wytrawniejszych pozycji menu. Dostępna jest m.in. jajecznica z trzech jaj na maśle z pieczywem i szczypiorkiem, angielskie (jajka sadzone, boczek, kiełbaski frankfurterki, sałatka), czy też hit lokalu croque monsieur (słodka brioszka z jajkiem sadzonym, boczkiem i pomidorem, z roztopionym serem cheddar i majonezem truflowym) oraz jego słodka alternatywa croque madame (tost francuski z prażonymi jabłkami, malinami i migdałową kruszonką).
Soup Culture przy Świętojańskiej![Mapka](/_img/svg/ico-map-flat.svg)
Po śniadaniu nadszedł czas na coś bardziej treściwego. Dlatego wybraliśmy się do Soup Culture, czyli pierwszej na Pomorzu dość niecodziennej zupiarni, która zdobyła serca wielu osób za granicą. Lokal jest franczyzą, dlatego miejsc o tej samej nazwie znajdziemy aż 56 w kilkunastu krajach, m.in. w Ukrainie, Polsce, Słowacji, Rosji, Szwecji, Norwegii. Lokal powstał w Gdyni, przy ul. Świętojańskiej.
Na miejscu wypiekane są jadalne kubki i miski, a zupa i dania główne serwowana właśnie w nich, by wyeliminować plastikowe opakowania. W głównym menu Soup Coulture znajduje się ponad 50 różnego rodzaju kremowych zup. Jednak nie występują one na stałe, a komponowane są w tygodniowe karty, które składają się z kilku pozycji, wypisanych na tablicy w lokalu. Za zupę w niecodziennym kubku musimy zapłacić od 13,90 zł do 16,90 zł. Dostępnych jest wiele pozycji wegańskich. Prócz zupy można tu skosztować również bowle z tofucznicą np. z pieczarkami, tofu i dodatkami za 19,90 zł, czy hummus z warzywami za 19,90 zł. W lokalu mamy okazję napić się również bubble tea (18 zł) lub lemoniady (8,90 zł).
![Idealny na upalne dni - orzeźwiający chłodnik](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3479/150x100/3479997__c_0_1096_2048_1434__kr.webp)
One Restaurant na Garnizonie ![Mapka](/_img/svg/ico-map-flat.svg)
Kolejnym miejscem jest nowa restauracja One, która powstała w miejscu dawnego Tako na terenie Garnizonu. Lokal jest bardzo dobrym miejscem na popołudniowe spotkanie lub też bardziej oficjalny wieczór.
Kuchnia serwowana w nowym miejscu jest dość szeroka i inspirowana sezonowymi produktami w wariacjach szefa kuchni. Karta w lokalu nie jest długa. W menu znajdziemy choćby certyfikowaną wołowinę Wagyu (zdaniem wielu osób najlepszy i najdroższy kawałek mięsa), ośmiornicę przygotowaną w autorski sposób i podawaną ze świeżymi warzywami. Kuchnia w lokalu będzie ewoluowała i odpowiadała na zapotrzebowanie gości oraz sezonowe smaki.
White Rabbit przy Długim Targu
Nadszedł czas na wizytę i koktajl. White Rabbit to nowa odsłona lokalu White Rabbit Saloon, który zagościł w Trójmieście pierwotnie w 2017 roku, jednak zamknął się w trakcie pandemii. Dlatego takie powroty na rynek gastronomiczny cieszą najbardziej.
White Rabbit znajduje się tym razem przy ul. Długi Targ. Wystrój ponownie przywodzić miał na myśl amerykańskie klimaty, a sama nazwa nawiązywać do pierwszego baru z whisky, który założył słynny Jack Daniels. W lokalu króluje amerykańska kuchnia, szeroki wybór whisky oraz wyszukane koktajle. Lokalizacja ma duży plus, ponieważ można przysiąść w letnim ogródku przy ulicy Długi Targ oraz fontannie Neptuna. Wieczorem miejsce ugości barem z szerokim wyborem whisky, a także ekranami do transmisji wydarzeń sportowych.
![Montownia przyjęła pierwszych gości. Duże zainteresowanie otwarciem](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3482/150x100/3482094__kr.webp)
Mr. Sushi przy Chmielnej![Mapka](/_img/svg/ico-map-flat.svg)
Na sam koniec wybraliśmy się na sushi. Mr. Sushi powoli podbija lokalną scenę sushi. Możemy spotkać aż trzy lokale w Gdańsku: we Wrzeszczu, przy ul. Pestalozziego 20, na Chełmie przy ul. Milskiego 1 oraz najnowsze miejsce, które mieliśmy okazję odwiedzić przy ul. Chmielnej 72.
Warto wiedzieć, że w Mr. Sushi kluczową rolę odgrywa jakość, jak i wielkość rolek, które w wielu przypadkach w menu wypełnione są po brzegi składnikami, a ryż w nich traktowany jest jako dodatek. Ceny zestawów zależne są od ilości kawałków. Dlatego znajdziemy zarówno zestawy za 76 zł, set miesiąca za 108 zł, a także takie za 230 zł. Największym i zarazem najdroższym zestawem w lokalu jest Samurai Set, który składa się z ponad 114 kawałków i kosztuje 508 zł.
Miejsca
Opinie (81) 10 zablokowanych
-
2023-06-24 10:16
(2)
Dlaczego przy niektórych lokalach jest informacja o cenach, a przy niektórych nie?
- 72 1
-
2023-06-24 11:17
(1)
Cena na priv ;) a tak na serio to dziennikarz już mógł podać przykładowe ceny. chyba, że faktycznie cena dostępna tylko na miejscu
- 23 0
-
2023-06-24 13:48
Jest napisane, że dziennikarze odwiedzili te lokale, więc nie powinni mieć problemu z dostępem do karty. No chyba, że tylko odwiedzili ;)
- 12 0
-
2023-06-24 10:50
Z widokiem na korki.
Taco potem klopsiki od Jakubiaka teraz One.
Trzy lata, trzy knajpy.
Ale ponad 500 ziko za porcję mięsa, szacunek.- 12 0
-
2023-06-24 10:56
Dobrze
Teraz można konsumować higienicznie. Nie obowiązują akurat maseczki. Ochrona nie przegoni.
- 0 4
-
2023-06-24 11:24
Mama ci brioszki kupiła (1)
- 10 0
-
2023-06-25 14:35
Na kolację brioszki?
- 1 0
-
2023-06-24 12:20
Za gaz będą płacić czy jak ta knajpa z nowego portu nie?
- 3 1
-
2023-06-24 12:40
Bar Słoneczny w Gdyni tam zawsze smacznie
tanio i zdrowo
- 14 3
-
2023-06-24 14:26
Mr.Sushi
Pyszne jedzonko,swieze i duze porcje .Polecamy serdecznie oraz super cocktaile .
- 1 10
-
2023-06-24 14:33
Wytrzymają do zimy.
- 9 0
-
2023-06-24 15:18
zupiarnia, suszarnia... (1)
proponuję jeszcze schabowiarnię, kurczakarnię, frytkarnię i sałatkarnię
- 29 1
-
2023-06-24 23:56
Wszystko okraszone kultowym, autorskim, robione z pasją...
- 4 0
-
2023-06-24 19:56
Jak jest zupiarnia
to powinna i być wódkarania.
- 7 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.