• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: koktajle, włoskie smaki, coś dla dzieci i śniadania

Mateusz Groen
21 października 2023 
Opinie (82)

W Trójmieście stale powstają nowe miejsca gastronomiczne. Dlatego przyszła pora na kolejny przegląd w ramach naszego cyklu "Nowe lokale". Tym razem w październikowym zestawieniu pokażemy kilka nowych miejsc z Gdańska. Podróż rozpoczniemy od śniadania we Wrzeszczu, następnie sprawdzimy, gdzie warto wybrać się ze swoimi pociechami. Później spróbujemy włoskich smaków, które pojawiły się w gdańskim Śródmieściu. Naszą gastronomiczną wycieczkę zakończymy przy koktajlu w lokalu w klimacie prohibicji.




Przystanek Garnizon we WrzeszczuMapka



  • Przystanek Garnizon
  • Przystanek Garnizon
  • Przystanek Garnizon
  • Przystanek Garnizon
  • Przystanek Garnizon
  • Przystanek Garnizon
  • Przystanek Garnizon
  • Przystanek Garnizon
  • Przystanek Garnizon

W przestrzeni Garnizonu stale pojawiają się nowe lokale. Mimo że zdawać się może, że rynek gastronomiczny w tym miejscu już jest wysycony - nic bardziej mylnego. Nowy lokal specjalizuje się w śniadaniach, a także ofercie barowej. Śniadania podawane są do godz. 13. Lokal posiada dużą ofertę, ale prócz niej chce skupić się również na rozwinięciu konceptu do wieczornych spotkań. Dlatego na miejscu pojawiać się będą DJ-e.

Zjemy tu m.in. gofry ze słodkim mascarpone, malinami, borówką, bananem, kruszonką z ciasteczek korzennych, cukrem pudrem oraz sosem malinowym za 29 zł, "Bonjour Paris", czyli croissanta, bagietkę, jajko na miękko, camemberta, konfiturę z czarnej porzeczki, mascarpone, masełko za 29 zł, a także croissanty: "Crudo", czyli włoską szynkę prosciutto crudo, z serem, rukolą, suszonymi pomidorami, sosem cezar za 18 zł, Italia z salami spianata piccante, parmezanem, balsamico, rukolą i sosem pomidorowym za 18 zł. Zjeść tu możemy również m.in naleśniki wytrawne: Chicken z serem, pieczoną piersią kurczaka, pomidorem, korniszonem, prażoną cebulką za 38 zł, veggie z pieczonym burakiem, tymiankiem, karmelizowaną czerwoną cebulą, hummusem, fetą, rukolą, słonecznikiem i balsamico za 40 zł.


Dzikie Pląsy na OsowejMapka



  • Dzikie Pląsy
  • Dzikie Pląsy
  • Dzikie Pląsy
  • Dzikie Pląsy
  • Dzikie Pląsy
  • Dzikie Pląsy
  • Dzikie Pląsy
  • Dzikie Pląsy
  • Dzikie Pląsy
  • Dzikie Pląsy
  • Dzikie Pląsy
  • Dzikie Pląsy
  • Dzikie Pląsy
  • Dzikie Pląsy
Po śniadaniu przenieśliśmy się na Osową, na której powstał lokal dla najmłodszych. Dzikie Pląsy, które wiele rodziców może kojarzyć z Borkowa, bo to właśnie tam powstał pierwszy lokal z salą zabaw dla dzieci. Dzikie Pląsy to autorski projekt sali zabaw dla dzieci. Właściciele są nastawieni na zapewnienie rozrywki pociechom w wieku 1-10 lat. To miejsce, w którym dzieci mogą się pobawić - znajdziemy tu plac zabaw z rozbudowaną konstrukcją, a także szeroką ofertę animacji dla większych grup i imprez zorganizowanych.

Oprócz zabaw w lokalu rodzice mogą skorzystać z oferty gastronomicznej. Do wyboru są kawy: czarna, biała, cappuccino, latte, espresso za 8,50 zł, herbaty za 6,50 zł. Lubiane przez najmłodszych gofry na patyku z polewą i posypką za 8 zł, cake popsy 8 zł, a także monoporcje deserowe za 16 zł.


Forza przy ul. SzerokiejMapka



  • Forza - Szeroka
  • Forza - Szeroka
  • Forza - Szeroka
  • Forza - Szeroka
  • Forza - Szeroka
  • Forza - Szeroka
  • Forza - Szeroka
  • Forza - Szeroka
  • Forza - Szeroka
  • Forza - Szeroka
  • Forza - Szeroka
  • Forza - Szeroka
  • Forza
  • Forza - Szeroka
Kolejnym miejscem, które odwiedziliśmy, był lokal specjalizujący się w kuchni włoskiej. Forza powstała w Gdańsku Głównym tuż przy kościele św. Mikołaja. Klimatyczny lokal w centrum miasta za specjały obrał sobie pistacje i trufle. Zjemy tu wiele dań, które zawierają właśnie te składanki.

Uwielbiana przez gości jest pizza crudo e burrata pistacchio, w której znajdziemy: pomidory San Marzano, mozarella fior Di latte, burrata, prosciutto crudo, pesto pistacjowe oraz pistacje. Ciekawą włoską przekąską jest Gnudi z ricotty z pastą truflową na maśle szałwiowym i świeżą letnią truflą Włoską, a oprócz tego warto pokusić się również na makarony z truflami lub pesto pistacjowym. Hitem lokalu jest też espresso z kremem pistacjowym.

Pink Nonna przy Długim TarguMapka



  • Pink Nonna
  • Pink Nonna
  • Pink Nonna
  • Pink Nonna
  • Pink Nonna
  • Pink Nonna
  • Pink Nonna
  • Pink Nonna
  • Pink Nonna
  • Pink Nonna
  • Pink Nonna
  • Pink Nonna
  • Pink Nonna
  • Pink Nonna
To nie koniec włoskich smaków w tym zestawieniu. Kolejny lokal specjalizujący się we włoskich daniach powstał przy ul. Długi Targ, nieopodal Motławy. Duży lokal w stylu industrialnym z kolorowymi elementami może być dobrym miejscem do zorganizowania spotkania na większą imprezę, urodziny lub spotkanie firmowe.

W lokalu, oprócz kojarzonej z kuchnią Włoską pizzą, zjemy również inne ciekawe dania, jak: pierś z kurczaka podawana z gnocchi bambino, masłem, młodą marchewką, brokułami za 52 zł, porchetę (pieczony boczek), grillowaną sałatę rzymską, grillowany batat, masło szałwiowe, demi glace i oliwą za 65 zł. A także szeroką ofertę owoców morza i ryb: półmisek owoców morza, w skład którego wchodzą: ośmiornica, mule, krewetki gambas, vongole, sos winno-maślany, peperoncino, pomidorki, czosnek, pietruszka i pieczywo (porcja jest naprawdę duża i przeznaczona dla dwóch osób) za 189 zł, dostępne są również dania z halibutem i dodatkami, łososiem czy też dorszem.

Nie stać mnie, by chodzić do kiepskich restauracji Nie stać mnie, by chodzić do kiepskich restauracji

Gatsby przy ul. ChlebnickiejMapka



  • Gatsby - Chlebnicka
  • Gatsby - Chlebnicka
  • Gatsby - Chlebnicka
  • Gatsby - Chlebnicka
  • Gatsby - Chlebnicka
  • Gatsby - Chlebnicka
  • Gatsby - Chlebnicka
  • Gatsby - Chlebnicka
  • Gatsby - Chlebnicka
  • Gatsby - Chlebnicka
Ostatnim lokalem, który jednocześnie kończy naszą październikową podróż po nowych lokalach, jest Gatsby, czyli koktajlbar, który pojawił się w Gdańsku Głównym. Klimat prohibicji szczególnie popularny jest w koktajlowej części gastronomii trójmiejskiej. Nowy lokal, który odwiedziliśmy, nazwą, ale też swoim klimatem nawiązuje do filmu "Wielki Gatsby", który opowiada o nieszczęśliwej miłości w czasach prohibicji i gangsterów na tle Nowego Jorku lat 20. ubiegłego wieku.

Specjalnością lokalu są klasyczne koktajle, które swoją historią sięgają czasów lat 20. Dużym atutem lokalu są wykwalifikowani barmani, którzy chcą dzielić się swoją wiedzą koktajlową. W dostępnym menu dodatkowo możemy poczytać o poszczególnych pozycjach i ich historii. Oprócz koktajli napić się można również wielu innych alkoholi, których dostępnych jest ponad 300. Szczególnie bogata jest oferta whisky: whisky amerykańska, kanadyjska, a nawet duńska. Na półkach nie brakuje perełek. Koktajle otrzymamy w cenie ok. 30 zł. Oczywiście znajdą się również droższe pozycje, ale wszystko zależy od wykorzystanych alkoholi do produkcji naszych koktajli.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (82)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane