• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kuchnia ukraińska, nalewki, stocznia, cukiernia i klub

Mateusz Groen
3 czerwca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (94)
Nowe lokale otworzyły się w Trójmieście. Tym razem kilka miejsc z Gdańska i Sopotu. Nowe lokale otworzyły się w Trójmieście. Tym razem kilka miejsc z Gdańska i Sopotu.

W Trójmieście stale powstają nowe miejsca gastronomiczne. Dlatego przyszła pora na kolejny przegląd w ramach naszego cyklu "Nowe lokale". Tym razem pokażemy kilka nowych miejsc z Gdańska i Sopotu. Podróż rozpoczniemy od kawki i ciastka w znanym miejscu, następnie zetkniemy się z ukraińską kuchnią, później skosztujemy nalewki, a także zrobimy przystanek na stoczni. Naszą gastronomiczną wycieczkę zakończymy zabawą w Sopocie w znanym klubie.





Kaiser w GarnizonieMapka



  • Kaiser Garnizon
  • Kaiser Garnizon
  • Kaiser Garnizon
  • Kaiser Garnizon
  • Kaiser Garnizon
  • Kaiser Garnizon
  • Kaiser Garnizon
  • Kaiser Garnizon
  • Kaiser Garnizon
  • Kaiser Garnizon
  • Kaiser Garnizon
  • Kaiser Garnizon
  • Kaiser Garnizon

Naszą kulinarną wycieczkę rozpoczynamy w kawiarni i cukierni Kaiser. To już czwarta w Trójmieście kawiarnia stworzona zgodnie z francuskim duchem cukiernictwa. Nowy lokal powstał w Gdańsku, a dokładniej w Garnizonie. To pięknie zaaranżowana kawiarnia, w której zjemy wiele ciekawych słodkości.

Miejsce, tak jak pozostałe punkty w Trójmieście, słynie ze sprzedaży ciastek, pralin i wyrobów cukierniczych. Słodkości tworzone są własnoręcznie przez cukierników, którzy dbają o nawet najdrobniejsze szczegóły, jak choćby płatki 24-karatowego złota na ciastach. Ciastka i wypieki znajdziemy w przeróżnych cenach. makaroniki za 7 zł, porcję ozdobnych ciastek od 16 zł do 28 zł, a wypieki jak brioche, cynamonki, croissant lub bostock do 28 zł.

Pani Kotowska na Żabim KrukuMapka



  • Pani Kotowska - Żabi Kruk
  • Pani Kotowska - Żabi Kruk
  • Pani Kotowska - Żabi Kruk
  • Pani Kotowska - Żabi Kruk
  • Pani Kotowska - Żabi Kruk
  • Pani Kotowska - Żabi Kruk
  • Pani Kotowska - Żabi Kruk
  • Pani Kotowska - Żabi Kruk
  • Pani Kotowska - Żabi Kruk
  • Pani Kotowska - Żabi Kruk
  • Pani Kotowska - Żabi Kruk
  • Pani Kotowska - Żabi Kruk
  • Pani Kotowska - Żabi Kruk
  • Pani Kotowska - Żabi Kruk
  • Pani Kotowska - Żabi Kruk
  • Pani Kotowska - Żabi Kruk
  • Pani Kotowska - Żabi Kruk
  • Pani Kotowska - Żabi Kruk
  • Pani Kotowska - Żabi Kruk
Po kawie nadszedł czas, by zjeść coś porządniejszego. Dlatego udaliśmy się do ukraińskiego bistro, które powstało na Żabim Kruku w Gdańsku. Lokal o podobnej nazwie istnieje już w Trójmieście. Restauracja Pan Kotowski, która mieści się w przy ul. Ogarnej to lokal siostrzany.

Nowe bistro otwarte na Żabim Kruku codziennie oferuje w cenie 37 zł lunche, na które składa się zupa i danie główne. Porcje są bardzo treściwe. Dostępne są też zestawy śniadaniowe w cenie 30 zł, na które składa się croissant z rostbefem i kasza z dyni oraz mango, jajecznica na maśle z serem mozzarella, pomidorem i parówkami, w zestawie z serniczkami waniliowymi, podawanymi z grillowanym bananem, karmelem pomarańczowym i śmietaną lub naleśnik z kurczakiem i pieczarkami, w zestawie z kaszą owsianą z karmelizowanymi orzechami i świeżymi owocami. Prócz zestawów w lokalu zamówimy zupy w cenie od 24 zł do 32 zł, dania główne od 27 zł do 100 zł, a także sałatki. Ciekawą pozycją w karcie jest m.in. deruny cukiniowe, czyli placki z cukinii z espumą z gorgonzoli (30 zł). Bistro otwarte ow godz. 8-20.



Cherry Lady na Chmielnej w GdańskuMapka



  • Cherry Lady Lady
  • Cherry Lady Lady
  • Cherry Lady Lady
  • Cherry Lady Lady
  • Cherry Lady Lady
  • Cherry Lady Lady
  • Cherry Lady Lady
  • Cherry Lady Lady
  • Cherry Lady Lady
  • Cherry Lady Lady
  • Cherry Lady Lady
Cherry Lady, czyli nowy bar, który powstał na Wyspie Spichrzów. Mimo że jest dopiero otwarty od dwóch tygodni, to przyciąga wiele osób, których już sama nazwa i huśtawka znajdująca się na zewnątrz skłania do wejścia. Nowy bar słynie z nalewek. Wiśniówka, która jest specjałem lokalu tworzona jest z polskich wiśni. Jednak prócz podawania jej w klasycznej formie znajdziemy w lokalu również koktajle na jej bazie.

W menu znajdziemy czyste nalewki w cenach: 100 ml za 15 zł, 150 ml za 22 zł, 200 ml za 28 zł, 500 ml za 75 zł. Prócz tego dostępne są koktajle: cherry spritz 200 ml za 28 zł, 250 ml za 32 zł, prosecco za 15 zł lub 28 zł w zależności od wielkości. Można zamówić również cherry martini i tonic 200 ml za 28 zł lub 250 ml za 32 zł. W nowym lokalu znajdziemy też muffinki z wiśniami za 12 zł, a także inne słodkości. Można napić się również kawy w cenie od 10 zł do 19 zł.


Żuraf na terenie postoczniowymMapka



Otworzył się również kolejny lokal na terenach postoczniowych. Nowe miejsce znajduje się między 100cznią a ulicą Elektryków, a dokładniej tuż przy ul. Narzędziowców 7. Żuraf czyli w zamyśle całoroczny koktajlbar na terenie Stoczni. Nowe miejsce ma różnić się od pozostałych, które wiodą prym na terenie postoczniowym. Właściciele chcą postawić na jakość i oprócz klimatów street foodowych chcą pokazać, że można znaleźć w okolicy miejsce spokojniejsze, gdzie można usiąść i napić się koktajlu.

W niedługim czasie znajdziemy tu tapasy w polskim klimacie, a także dostępne będą śniadania m.in. śniadanie angielskie w cenie 38 zł, jajka po turecku z jogurtem, palonym masłem, chili i dużą ilością świeżych ziół, granatu, a także piklowanej cebulki 32 zł. Będą dostępne m.in. deski z lokalnych produktów z klasy premium. Dodatkowo miejsce ma być też przestrzenią dla sztuki. We wnętrzu znajdziemy obrazy pochodzące od "DoŚrodka stocznia", które można nabyć. Koncept będzie rozwijał się w trakcie najbliższych tygodni. Mają się tu odbywać koncerty jazzowe na żywo i najprawdopodobniej kino letnie.

Flow Music Club - dawny Unique Club w SopocieMapka



  • Flow Sopot
  • Flow Sopot
  • Flow Sopot
  • Flow Sopot
Nasz cały dzień kulinarnej wycieczki kończymy w Sopocie, w którym otworzył się Flow Music Club. Klub położony jest w samym sercu Sopotu, przy ul. Monte Cassino, a dokładniej w miejscu dawnego klubu Unique. Imprezowe miejsce zyskało nową aranżację wnętrz i już może zaprosić na ciepłe taneczne imprezy. W lokalu dostępne są również przystawki. Prócz weekendowych imprez, istnieje możliwość wynajmu sali do organizacji swoich imprez okolicznościowych. Lokal we wnętrzach pomieści do 200 osób na dwóch poziomach.

Miejsca

Opinie (94) ponad 10 zablokowanych

  • jak zwykle Gdynia na 1 miejscu w nieotwieraniu niczego nowego (3)

    betonoza cd.

    • 19 6

    • Gdyni już nie ma - Szczurek ją zabił

      • 6 0

    • bo tylko ciagle otwieranie czegos, narzekanie ze ciezko i zamykanie dodaje miastu aparycji?

      • 4 0

    • korki zjazdach na karwinach

      łunerf!!!! oraz zaczopowanie drogi na dąbrowie przy myjni ;)))) Innowacyjnie tępi - macie juz haslo na wybory

      • 7 0

  • Mało dobrej kuchni, dużo wysokorentownych przystawek barowych. Takie to lokale. (3)

    Kawa + ciastko = 30-40 zł, czyli ok 8 euro. Drożej niż w centrum Berlina, Rzymu i Paryża. chciwość? (bo nie koszty)

    • 110 8

    • Koszty

      • 6 17

    • W centrum Berlina, Rzymu, Paryża najem lokali jest tańszy niż u nas . I ,,ZUS" płaci się niższy (1)

      • 6 6

      • Bardzo ciekawe czyli na zachodzie pracują wszyscy na czarno ?

        I nie mają prawa do emerytury ?

        • 11 0

  • Niestety ale to tylko sezonowe po sezonie będą pustki i lipa z kasą

    • 15 0

  • Na starówce jadają turyści lub randkowicze reszta nie daje się dojić. (1)

    • 27 2

    • W Elbagu ta starowka?

      • 2 0

  • Kolejny Wiśniewski

    • 15 1

  • omijam wszystko co ókrainskie (2)

    • 32 9

    • Ja też bo Polska kuchnia najlepsza. (1)

      • 5 1

      • To slaby z histoii jestes

        • 1 3

  • Skąd ryby w tortach (wymienione jako alergeny) ?

    Mączka rybna ?

    • 10 0

  • Luncze

    które składają się z zupy i drugiego dania nazywają się obiad.

    • 11 1

  • Tylko Ukraińcy (3)

    nazwali swój lokal po polsku a reszta się zachowuje jak skolonizowani z kompleksem niższości. Smutne.

    • 9 6

    • podobni jest ustawa o j. Polskim. ALE skąd restauratorzy mają o tym wiedzieć? (1)

      • 4 1

      • Ważne, by przymiotnik ,,polski" pisać zgodnie z zasadami ortografii polskiej

        p.s. wielu polskich dziennikarzy (piszących i tych występujących w tv) kaleczy język polski - czasem gorzej niż niejeden Ukrainiec.

        • 5 0

    • Nazwali z powodu aby nie było przypału.

      Jeśli nazwaliby po ukraińsku, możliwe, że mogły ich spotkać wyrazy serdeczności.

      • 3 0

  • Kuchni ukraińska ludzie bez przesady!! (3)

    Może oddamy im nasze domy, żony i dobytek?? Po co to ich reklamować ?

    Miliony z nich nigdy by się tutaj nie pojawiły bo nie dostaliby wizy do Polski a takim cudem jest ich masa a Polskie firmy upadną

    Brawo

    • 25 13

    • Chyba jeszcze nie wytrzezwiales

      Po piwie z Mentzenem

      • 10 6

    • Żona to nie jest własność, żeby ją wymieniać pomiędzy domem a dobytkiem i jak zechce to sama odejdzie od ksenofoba i seksisty

      • 10 1

    • Posłuchaj vlog Rafał Mora

      On mieszka w Rumunii i wie ile na socjalne mieszkanie czekają nasze rodziny a jak szybciutko dostają je przybysze z krainy u

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane