- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (34 opinie)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (33 opinie)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (43 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Nowe lokale: krewetki, kawiarnie i kuchnia gruzińska
Restauracja z owocami morza i mięsem, restauracja gruzińska, klimatyczna kawiarnia na werandzie to kilka spośród nowych miejsc w Gdańsku i Sopocie, które opisuję w kolejnym odcinku cyklu Nowe lokale.
Gambas
Kameralna restauracyjka przy Garncarskiej 7/8/9 w Gdańsku (dawniej działała tutaj kawiarnia Południk 18), w której sympatyczna para właścicieli stara się karmić jedzeniem poznanym podczas swoich wojaży po Ameryce Środkowej i Południowej. Specjalnością Gambas są owoce morza, które widzimy już tuż przy wejściu na lodowej ladzie. Właściciele bardzo dbają o jakość - krewetki, omułki, ostrygi kalmary, raki i inne morskie stwory przyjeżdżają do lokalu świeże prosto z giełdy w Berlinie. Drugim, nie mniej ważnym, bohaterem karty jest mięso, szczególnie wołowina (są też dwa dania roślinne).
Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście
Na przystawkę (19-32 zł) zjemy krewetki w kilku wersjach, ceviche z dorsza, kalmary z sosem cytrynowo-bazyliowym czy ośmiorniczki na pieczonych ziemniakach. Dania główne (29-78 zł) to przede wszystkim spécialité de la maison, czyli stek z antrykotu argentyńskiego z krewetkami królewskimi, chimichurri i grillowanymi warzywami. Zjemy też m.in. burgery z krewetkami, kalmarami i guacamole; makaron pełen przeróżnych owoców morza; dorsza w cieście cydrowym czy żeberka BBQ. Warto też zamówić talerz owoców morza albo morsko-mięsny (od 45 zł), na którym znajdziemy przegląd specjalności szefa kuchni - idealne towarzystwo do kieliszka wina czy koktajlu. Wystrój na luzie, surferski. Czynne codziennie w godz. 12-22.
Haffnera 30
Klimatyczna kawiarenka (a także śniadaniowno-lunchownia) zlokalizowana na werandzie sopockiej kamienicy pod adresem - nomen omen - Haffnera 30 . W środku dobrze poczują się miłośnicy dobrego projektowania - w wystroju nie brakuje designerskich akcentów, meble to zarówno odrestaurowane starocie, jak i butikowe nowości. Zresztą właścicielki planują w jednym z pomieszczeń otworzyć kameralny showroom z pracami niszowych projektantów. W Haffnera 30 za espresso zapłacimy 5 zł, za cappuccino ze słonym karmelem 13 zł, za świeży wyciskany sok pomarańczowy 12 zł, a za owocowo-warzywnego shake'a - od 10 zł. Kieliszek prosecco kosztuje 14 zł, a aperol spritza 22 zł.
Na śniadanie albo lekki lunch warto sięgnąć po Acai Bowl, czyli michę zdrowia z sorbetem z jagód brazylijskich, owoców i bakalii (29 zł). Do jedzenia zamówimy też pieczywo np. z hummusem i szynką (29 zł), nachosy z guacamole (19 zł) albo tartę ze szpinakiem i kozim serem (18 zł). Do większości dań kawa gratis. Czynne codziennie w godz. 10-19.
Ducha 66
Pod tym adresem w centrum Gdańska , w nowym budynku nieopodal Kaplicy Królewskiej funkcjonuje lokal będący połączeniem kawiarni speciality, koktajl baru oraz restauracji. To właśnie kawiarnią Ducha 66 miało być pierwotnie - nic więc dziwnego, że jednym z elementów wystroju jest neon w kształcie cząsteczki kofeiny. Tutejsi bariści znają się na swoim fachu i potrafią dobrać kawowy styl i ziarno do naszych upodobań smakowych. Serwowane jest nie tylko espresso czy cappuccino, ale również dripy, chemexy czy robione na miejscu cold brew. Są też mieszanki z alkoholami. Ceny kaw zaczynają się od 6,60 zł, najdroższą zamówimy za 24 zł.
Część restauracyjna znajduje się w podziemiach. Podstawa karty to tzw. talerzyki (w cenie 5, 10 i 15 zł), czyli niewielkie dania, które można dowolnie łączyć w zestawy śniadaniowe, lunchowe czy w postaci przystawek do dzielenia się z towarzyszami przy stole. Zamówimy np. polskie sery zagrodowe, pasty rybne, polskie wędliny, świeże warzywa czy marynaty. Talerzyki serwowane są przez cały dzień. Większy głód można zaspokoić zamawiając dania z "menu szefa" (w godz. 13-21). Wśród przystawek (24-29 zł) znajdziemy m.in. tatar z marynowanymi rydzami i truflową musztardą czy śledzia w sosie chrzanowym. Dania główne (32-69 zł) to m.in. filet z łososia z bobem; żeberka wieprzowe z sosem z ciemnego piwa; risotto z kurkami, boczniakami, portobello i serem emilgrana czy antrykot z kapustą pak choi i sosem demi glace.
Właściciele planują paringi jedzenia z kawą, mocniejszymi alkoholami czy też winem (w karcie m.in. wina polskie czy słoweńskie). Wystrój spodoba się miłośnikom eleganckiego minimalizmu - we wnętrzu dawna historia budynku w subtelny sposób została połączona z nowoczesnością. Czynne codziennie w godz. 7:30-22:30.
Nowe Lokale w Trójmieście
Chinkalnia
Wbrew nazwie, Chinkalnia nie jest barem serwującym wyłącznie gruzińskie pierogi chinkali. Lokal przy Tkackiej 7/8 (parter kamienicy, gdzie przez lata działała redakcja "Gazety Wyborczej") to restauracja z kuchnią gruzińską pełną gębą. Spróbujemy tutaj tradycyjnych (albo jak kto woli: spotykanych w każdym lokalu tego typu) specjałów przygotowanych według przepisów przygotowanych przez gruzińskich kucharzy. Wśród dań głównych króluje chaczapuri (od 17 zł), czyli placek drożdżowy z różnym nadzieniem, np. serem imeretyńskim albo mięsem.
Zjemy też m.in. pikantny gulasz wołowy czaszuszuli (25,50 zł); duszoną wątróbkę w sosie śmietanowym (19 zł), zupę charczo (17 zł), lulę kebab (31,50 zł), bakłażana z pastą orzechową i granatem (17 zł) czy makrelę z grilla (29 zł). Nie zmienia to faktu, iż głównymi bohaterami karty i tak są chinkali (3,90 zł za sztukę), czyli pierogowe sakiewki z farszem i rosołkiem - serwowane tutaj w kilku wersjach: podstawowej, z ziołami i z serem. Dla początkujących w gruzińskich smakach przygotowano nawet obrazkową instrukcję, jak należy owe pierogi konsumować, a w menu umieszczono zdjęcia niektórych potraw. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty w godz. 12-23.
Smaki zza wschodniej granicy w Trójmieście
Deska
Nowa restauracja przy placu Zdrojowym 1 w Sopocie, obok klubu Unique. Deska stawia na międzynarodową kuchnię nowoczesną, która trafi w gusta przeróżnej klienteli. Karta nie jest długa i znajdziemy w niej raczej klasycznej pozycje. Na przystawkę (18-36 zł) zamówimy m.in. tatar, carpaccio z buraka czy krewetki w winie i czosnku. Dania mięsne (29-94 zł) to m.in. kurczak supreme z frytkami z batata; polędwica wieprzowa z ziemniaczanym gratin; burger z szarpaną wieprzowiną czy stek z grillowanymi warzywami. Jeśli mamy ochotę na rybę (35-38 zł), to zamówimy m.in. filet z dorsza w panco czy pieczonego karmazyna.
Ponadto w menu znalazło się kilka makaronów (od 29 zł), podpłomyki (od 18 zł), sałatki i desery. Nazwa Deska to wcale nie nawiązanie do sposobu serwowania potraw (na szczęście ostatnio lokal ograniczyły ten mało fortunny styl podawania jedzenia), a wystroju, w którym nie brakuje drewna. Czynne codziennie od godz. 12 do godz. 22 (w niedzielę do godz. 21).
Miejsca
Opinie (128) ponad 10 zablokowanych
-
2019-07-20 18:52
(2)
Tkacka teraz ożyła. Fajne lokale i kluby się tam otwierają
- 42 7
-
2019-07-21 10:04
Ten
Artykuł to chyba reklama tych wszystkich lokali ????
- 0 3
-
2019-07-20 22:26
no
mega fajne ziom
- 3 5
-
2019-07-20 20:11
Szampan 200 zł (4)
Za garść winogron zepsutych tyle kasy?
- 33 16
-
2019-07-21 07:52
to tak jakbyś bywalcu dziwił się, że fryzjer Cie kasuje np. 40zł a przecież: (2)
1. zużycie nożyczek =3 gr
2. użyte kosmetyki = 2 zł
3. woda do mycia = 50 gr- 10 0
-
2019-07-21 08:15
Mnie fryzjer nic nie kosztuje. (1)
Jedyny koszt to dobra maszynka za 300 zeta.Ale to zakup na lata.
- 4 2
-
2019-07-21 08:18
szanuje to ale nie widzę związku z tematem
- 3 0
-
2019-07-20 20:16
Bo jest pewnie ekoz wege i rzemieślnicy...
Ok
Dla napitych norwegow z zapadłych dziur to ciągle tanio jak na łyk luksusu.- 10 2
-
2019-07-20 21:12
Wożenie jedzenia z Berlina jest bardzo eko (3)
XD
- 58 1
-
2019-07-21 07:57
nie widzę związku z tematem
czy właściciele mówią cos o eko?
- 3 4
-
2019-07-20 21:21
(1)
Pewnie wożą rowerami albo w najgorszym wypadku teslą...
W ogóle historia z Berlinem jest dobra- 22 1
-
2019-07-20 21:29
Mevo!!!
- 9 1
-
2019-07-21 07:49
Ciekawe co będzie w tych miejscach za rok?
- 17 0
-
2019-07-20 19:11
Odwiedziłam Ducha 66 (5)
Szczerze polecam to miejsce, kawa jest fantastyczna. Obsługa bardzo miła, pudełeczka z gadżetami dla dzieci świetnie przemyślane. Na tą chwile jedno z moich ulubionych miejsc z dobrą Kawą w Gdańsku.
- 17 49
-
2019-07-20 22:41
Z jakiej palarni była to kawa? (1)
- 5 0
-
2019-07-21 07:26
tydzień temu to było ziarno z hardbeans
ale barista mówił, ze w planie jest współpraca z wieloma palarniami.
- 3 5
-
2019-07-20 21:36
Też tam byłem z żonką i również nam się podobało.
Obsługa super, żeberko wypas, kawa petarda, sernik wymiata. Dobra miejscówka, z klasą..
- 4 14
-
2019-07-20 19:13
(1)
Dzieciaczki pewnie chowane bezstresowo i wszystkim przeszkadzaly...
Mam nadzieję, że chociaż zdjęcie kawy zrobiłaś.- 26 19
-
2019-07-20 21:33
Ty za to zapewne chowany stresowo byłeś..
Uśmiechnij się!
- 12 11
-
2019-07-20 20:15
Pół roku i pozamiatane.. (1)
i następne knajpy serwujące pół kolby kukurydzy za 2 pln z groszkiem za 50 pln....
- 58 2
-
2019-07-20 23:50
Rzeczywiście
30zl przystawka, nie mam węża w kieszeni, ale też frajerem nie jestem
- 13 1
-
2019-07-20 23:26
Cebule
przestancie , kurna narzekac.
- 6 13
-
2019-07-20 23:26
"w zrewitalizowanych wnętrzach Kaplicy Królewskiej funkcjonuje lokal będący połączeniem kawiarni speciality, koktajl baru oraz r
Serio? Ktoś to czyta przed opublikowaniem?
- 23 2
-
2019-07-20 22:18
Drogo : /
Tak o 20% za drogo, masakra. Ceny europejskie, płace ciągle wschodnie.
- 30 2
-
2019-07-20 21:29
Stek bie wiadomo z Czego w byle knajpie do 90zl?!?
U Gesslerowej w Gdyni mega smaczny i miękki stek z sosem za 59zl!!! Niebo w gębie! Jesteśmy fanami
- 14 29
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.