• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: krewetki, kawiarnie i kuchnia gruzińska

Łukasz Stafiej
20 lipca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Restauracja z owocami morza i mięsem, restauracja gruzińska, klimatyczna kawiarnia na werandzie to kilka spośród nowych miejsc w Gdańsku i Sopocie, które opisuję w kolejnym odcinku cyklu Nowe lokale.



Gambas



  • Gambas specjalizuje się w owocach morza i mięsie.
  •  Chinkalnia
  •  Gambas
  •  Gambas
  • Gambas
Kameralna restauracyjka przy Garncarskiej 7/8/9 zobacz na mapie Sopotu w Gdańsku (dawniej działała tutaj kawiarnia Południk 18), w której sympatyczna para właścicieli stara się karmić jedzeniem poznanym podczas swoich wojaży po Ameryce Środkowej i Południowej. Specjalnością Gambas są owoce morza, które widzimy już tuż przy wejściu na lodowej ladzie. Właściciele bardzo dbają o jakość - krewetki, omułki, ostrygi kalmary, raki i inne morskie stwory przyjeżdżają do lokalu świeże prosto z giełdy w Berlinie. Drugim, nie mniej ważnym, bohaterem karty jest mięso, szczególnie wołowina (są też dwa dania roślinne).

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście



Na przystawkę (19-32 zł) zjemy krewetki w kilku wersjach, ceviche z dorsza, kalmary z sosem cytrynowo-bazyliowym czy ośmiorniczki na pieczonych ziemniakach. Dania główne (29-78 zł) to przede wszystkim spécialité de la maison, czyli stek z antrykotu argentyńskiego z krewetkami królewskimi, chimichurri i grillowanymi warzywami. Zjemy też m.in. burgery z krewetkami, kalmarami i guacamole; makaron pełen przeróżnych owoców morza; dorsza w cieście cydrowym czy żeberka BBQ. Warto też zamówić talerz owoców morza albo morsko-mięsny (od 45 zł), na którym znajdziemy przegląd specjalności szefa kuchni - idealne towarzystwo do kieliszka wina czy koktajlu. Wystrój na luzie, surferski. Czynne codziennie w godz. 12-22.


Haffnera 30



  • Haffnera 30 - klimatyczna kawiarnia w Sopocie
  •  Haffnera 30
  •  Haffnera 30
  •  Haffnera 30
  •  Haffnera 30
  •  Haffnera 30
Klimatyczna kawiarenka (a także śniadaniowno-lunchownia) zlokalizowana na werandzie sopockiej kamienicy pod adresem - nomen omen - Haffnera 30 zobacz na mapie Sopotu. W środku dobrze poczują się miłośnicy dobrego projektowania - w wystroju nie brakuje designerskich akcentów, meble to zarówno odrestaurowane starocie, jak i butikowe nowości. Zresztą właścicielki planują w jednym z pomieszczeń otworzyć kameralny showroom z pracami niszowych projektantów. W Haffnera 30 za espresso zapłacimy 5 zł, za cappuccino ze słonym karmelem 13 zł, za świeży wyciskany sok pomarańczowy 12 zł, a za owocowo-warzywnego shake'a - od 10 zł. Kieliszek prosecco kosztuje 14 zł, a aperol spritza 22 zł.

Na śniadanie albo lekki lunch warto sięgnąć po Acai Bowl, czyli michę zdrowia z sorbetem z jagód brazylijskich, owoców i bakalii (29 zł). Do jedzenia zamówimy też pieczywo np. z hummusem i szynką (29 zł), nachosy z guacamole (19 zł) albo tartę ze szpinakiem i kozim serem (18 zł). Do większości dań kawa gratis. Czynne codziennie w godz. 10-19.



Ducha 66



  • Ducha 66 to połączenie kawiarni speciality z restauracją.
  •  Ducha 66
  •  Ducha 66
  •  Ducha 66
  •  Ducha 66
  •  Ducha 66
  •  Ducha 66
  •  Ducha 66
Pod tym adresem w centrum Gdańska zobacz na mapie Gdańska, w nowym budynku nieopodal Kaplicy Królewskiej funkcjonuje lokal będący połączeniem kawiarni speciality, koktajl baru oraz restauracji. To właśnie kawiarnią Ducha 66 miało być pierwotnie - nic więc dziwnego, że jednym z elementów wystroju jest neon w kształcie cząsteczki kofeiny. Tutejsi bariści znają się na swoim fachu i potrafią dobrać kawowy styl i ziarno do naszych upodobań smakowych. Serwowane jest nie tylko espresso czy cappuccino, ale również dripy, chemexy czy robione na miejscu cold brew. Są też mieszanki z alkoholami. Ceny kaw zaczynają się od 6,60 zł, najdroższą zamówimy za 24 zł.

Część restauracyjna znajduje się w podziemiach. Podstawa karty to tzw. talerzyki (w cenie 5, 10 i 15 zł), czyli niewielkie dania, które można dowolnie łączyć w zestawy śniadaniowe, lunchowe czy w postaci przystawek do dzielenia się z towarzyszami przy stole. Zamówimy np. polskie sery zagrodowe, pasty rybne, polskie wędliny, świeże warzywa czy marynaty. Talerzyki serwowane są przez cały dzień. Większy głód można zaspokoić zamawiając dania z "menu szefa" (w godz. 13-21). Wśród przystawek (24-29 zł) znajdziemy m.in. tatar z marynowanymi rydzami i truflową musztardą czy śledzia w sosie chrzanowym. Dania główne (32-69 zł) to m.in. filet z łososia z bobem; żeberka wieprzowe z sosem z ciemnego piwa; risotto z kurkami, boczniakami, portobello i serem emilgrana czy antrykot z kapustą pak choi i sosem demi glace.

Właściciele planują paringi jedzenia z kawą, mocniejszymi alkoholami czy też winem (w karcie m.in. wina polskie czy słoweńskie). Wystrój spodoba się miłośnikom eleganckiego minimalizmu - we wnętrzu dawna historia budynku w subtelny sposób została połączona z nowoczesnością. Czynne codziennie w godz. 7:30-22:30.

Nowe Lokale w Trójmieście



Chinkalnia



  • Chinkalnia to nowa gruzińska restauracja w centrum Gdańska
  •  Chinkalnia
  •  Chinkalnia
  •  Chinkalnia
  •  Chinkalnia
Wbrew nazwie, Chinkalnia nie jest barem serwującym wyłącznie gruzińskie pierogi chinkali. Lokal przy Tkackiej 7/8 zobacz na mapie Gdańska (parter kamienicy, gdzie przez lata działała redakcja "Gazety Wyborczej") to restauracja z kuchnią gruzińską pełną gębą. Spróbujemy tutaj tradycyjnych (albo jak kto woli: spotykanych w każdym lokalu tego typu) specjałów przygotowanych według przepisów przygotowanych przez gruzińskich kucharzy. Wśród dań głównych króluje chaczapuri (od 17 zł), czyli placek drożdżowy z różnym nadzieniem, np. serem imeretyńskim albo mięsem.

Zjemy też m.in. pikantny gulasz wołowy czaszuszuli (25,50 zł); duszoną wątróbkę w sosie śmietanowym (19 zł), zupę charczo (17 zł), lulę kebab (31,50 zł), bakłażana z pastą orzechową i granatem (17 zł) czy makrelę z grilla (29 zł). Nie zmienia to faktu, iż głównymi bohaterami karty i tak są chinkali (3,90 zł za sztukę), czyli pierogowe sakiewki z farszem i rosołkiem - serwowane tutaj w kilku wersjach: podstawowej, z ziołami i z serem. Dla początkujących w gruzińskich smakach przygotowano nawet obrazkową instrukcję, jak należy owe pierogi konsumować, a w menu umieszczono zdjęcia niektórych potraw. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty w godz. 12-23.

Smaki zza wschodniej granicy w Trójmieście



Deska



  • Deska - nowa restauracja w centrum Sopotu
  •  Deska
  •  Deska
  •  Deska
  •  Deska
  •  Deska
Nowa restauracja przy placu Zdrojowym 1 zobacz na mapie Sopotu w Sopocie, obok klubu Unique. Deska stawia na międzynarodową kuchnię nowoczesną, która trafi w gusta przeróżnej klienteli. Karta nie jest długa i znajdziemy w niej raczej klasycznej pozycje. Na przystawkę (18-36 zł) zamówimy m.in. tatar, carpaccio z buraka czy krewetki w winie i czosnku. Dania mięsne (29-94 zł) to m.in. kurczak supreme z frytkami z batata; polędwica wieprzowa z ziemniaczanym gratin; burger z szarpaną wieprzowiną czy stek z grillowanymi warzywami. Jeśli mamy ochotę na rybę (35-38 zł), to zamówimy m.in. filet z dorsza w panco czy pieczonego karmazyna.

Ponadto w menu znalazło się kilka makaronów (od 29 zł), podpłomyki (od 18 zł), sałatki i desery. Nazwa Deska to wcale nie nawiązanie do sposobu serwowania potraw (na szczęście ostatnio lokal ograniczyły ten mało fortunny styl podawania jedzenia), a wystroju, w którym nie brakuje drewna. Czynne codziennie od godz. 12 do godz. 22 (w niedzielę do godz. 21).

Miejsca

Opinie (128) ponad 10 zablokowanych

  • (2)

    Tkacka teraz ożyła. Fajne lokale i kluby się tam otwierają

    • 42 7

    • Ten

      Artykuł to chyba reklama tych wszystkich lokali ????

      • 0 3

    • no

      mega fajne ziom

      • 3 5

  • Szampan 200 zł (4)

    Za garść winogron zepsutych tyle kasy?

    • 33 16

    • to tak jakbyś bywalcu dziwił się, że fryzjer Cie kasuje np. 40zł a przecież: (2)

      1. zużycie nożyczek =3 gr
      2. użyte kosmetyki = 2 zł
      3. woda do mycia = 50 gr

      • 10 0

      • Mnie fryzjer nic nie kosztuje. (1)

        Jedyny koszt to dobra maszynka za 300 zeta.Ale to zakup na lata.

        • 4 2

        • szanuje to ale nie widzę związku z tematem

          • 3 0

    • Bo jest pewnie ekoz wege i rzemieślnicy...
      Ok
      Dla napitych norwegow z zapadłych dziur to ciągle tanio jak na łyk luksusu.

      • 10 2

  • Wożenie jedzenia z Berlina jest bardzo eko (3)

    XD

    • 58 1

    • nie widzę związku z tematem

      czy właściciele mówią cos o eko?

      • 3 4

    • (1)

      Pewnie wożą rowerami albo w najgorszym wypadku teslą...
      W ogóle historia z Berlinem jest dobra

      • 22 1

      • Mevo!!!

        • 9 1

  • Ciekawe co będzie w tych miejscach za rok?

    • 17 0

  • Odwiedziłam Ducha 66 (5)

    Szczerze polecam to miejsce, kawa jest fantastyczna. Obsługa bardzo miła, pudełeczka z gadżetami dla dzieci świetnie przemyślane. Na tą chwile jedno z moich ulubionych miejsc z dobrą Kawą w Gdańsku.

    • 17 49

    • Z jakiej palarni była to kawa? (1)

      • 5 0

      • tydzień temu to było ziarno z hardbeans

        ale barista mówił, ze w planie jest współpraca z wieloma palarniami.

        • 3 5

    • Też tam byłem z żonką i również nam się podobało.

      Obsługa super, żeberko wypas, kawa petarda, sernik wymiata. Dobra miejscówka, z klasą..

      • 4 14

    • (1)

      Dzieciaczki pewnie chowane bezstresowo i wszystkim przeszkadzaly...
      Mam nadzieję, że chociaż zdjęcie kawy zrobiłaś.

      • 26 19

      • Ty za to zapewne chowany stresowo byłeś..

        Uśmiechnij się!

        • 12 11

  • Pół roku i pozamiatane.. (1)

    i następne knajpy serwujące pół kolby kukurydzy za 2 pln z groszkiem za 50 pln....

    • 58 2

    • Rzeczywiście

      30zl przystawka, nie mam węża w kieszeni, ale też frajerem nie jestem

      • 13 1

  • Cebule

    przestancie , kurna narzekac.

    • 6 13

  • "w zrewitalizowanych wnętrzach Kaplicy Królewskiej funkcjonuje lokal będący połączeniem kawiarni speciality, koktajl baru oraz r

    Serio? Ktoś to czyta przed opublikowaniem?

    • 23 2

  • Drogo : /

    Tak o 20% za drogo, masakra. Ceny europejskie, płace ciągle wschodnie.

    • 30 2

  • Stek bie wiadomo z Czego w byle knajpie do 90zl?!?

    U Gesslerowej w Gdyni mega smaczny i miękki stek z sosem za 59zl!!! Niebo w gębie! Jesteśmy fanami

    • 14 29

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane