• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kuchnie świata i nowy klub taneczny

Aleksandra Wrona
24 lutego 2024, godz. 14:00 
Opinie (121)
Odwiedziliśmy pięć nowych lokali w Gdańsku. Odwiedziliśmy pięć nowych lokali w Gdańsku.

Nowe lokale to cykl artykułów, w których odwiedzamy nowe miejsca na gastronomicznej mapie Trójmiasta. Tym razem udało nam się odbyć prawdziwą kulinarną podróż dookoła świata - zaczęliśmy od słonecznych klimatów śródziemnomorskich, później przenieśliśmy się do Meksyku, następnie do Japonii, by na końcu zachwycić się kuchnią europejską w klasycznej odsłonie. Na szczęście, nadmiar kalorii udało nam się zgubić tupiąc nóżką w nowym klubie tanecznym. Sprawdźcie, jakie miejsca odwiedziliśmy.





Bella Maria przy Jaśkowej DolinieMapka



  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
Naszą kulinarną podróż zaczynamy w klimatycznej restauracji Bella Maria mieszczącej się przy ul. Jaśkowa DolinaMapka. Bella Maria serwuje kuchnię włoską i śródziemnomorską. W menu znajdziemy bogaty wybór autorskich dań, łączących tradycję i nowoczesność. Szefową kuchni i całego zamieszania jest Maria, która postanowiła połączyć swoją miłość do kuchni śródziemnomorskiej z wieloletnim doświadczeniem kulinarnym i otworzyć własne miejsce. Towarzyszy jej pies, Kokos, który jest dobrą duszą lokalu i testerem specjalnego... menu dla psów.

A co dobrego warto zamówić w Bella Maria? Szefowa kuchni poleca śródziemnomorską zupę rybną (62 zł), w której składzie znajdziemy krewetki, langustynkę, vongole, ośmiornicę, łososia, kalmary, kraba, małże, chardonnay, pomidory i natkę pietruszki. Na uwagę zasługuje również stek z tuńczyka (69 zł) z limonkowym puree ziemniaczanym, sałatką z glonów wakame, mulami i bisque z owoców morza. Ponadto, warto skusić się na carpaccio z ośmiornicy (39 zł) i różnorodne paellę (od 55 zł za jedną osobę do 130 zł za porcję dla dwóch). Od poniedziałku do piątku (w godz. 12-16) w lokalu zjemy też lunche składające się z zupy i drugiego dania w cenie 39 zł.


Cartel Piecki-MigowoMapka



  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
Ze słonecznej Hiszpanii przenosimy się wprost do Meksyku, a to za sprawą nowo otwartej restauracji Cartel przy ul. LemaMapka. Jak mówi właściciel, to "młodsze rodzeństwo" dobrze znanej miłośnikom meksykańskiej kuchni restauracji Cartel na Zaspie. Lokal na Morenie jest większy i posiada bardziej rozbudowaną ofertę. Znajdziemy tu kuchnię meksykańską z nowoczesnym twistem, ciekawe koktajle, a w weekendy również śniadania.

W menu główne skrzypce grają tacosy, burritaquesadille. Specjalnością lokalu jest burrito vaka maka fą (48 zł) z szarpaną wołowiną, ryżem, mozzarellą, cheddarem, piklowaną kapustą, jalapeno, guacamole, kolendrą, nachosami, pico de gallo i chipotle mayo. Tacosy to koszt od 39 do 51 zł za trzy placki. Znajdziemy wśród nich propozycje z szarpaną wołowiną, krewetkami, dorszem w cieście piwnym a nawet kalafiorem w panko (świetna propozycja dla wegetarian). Quesadille kosztują od 39 do 42 zł.


Yatta Sushi we WrzeszczuMapka



  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi

Yatta Sushi to restauracja, która przeprowadziła się z Sopotu do Gdańska (ul. BrzozowaMapka). W nowej lokalizacji znajdziemy klimatyczne, ciemne wnętrze z przykuwającymi wzrok neonami. Czeka na nas też wyjątkowo ciekawa karta, w której oprócz sushi znajdziemy rameny, krewetki, pierożki gyoza i popularne ostatnio talerzyki, czyli zestawy przystawek w sam raz do dzielenia się z przyjaciółmi. Yatta Sushi wyróżniają oryginalne połączenia smakowe oraz wyjątkowo apetyczny sposób podania dań.

W menu warto zwrócić uwagę na ramen rakowy (65 zł), w którego skład wchodzą zabielany wywar z raków, szyjki rakowe, szaszłyk z opalanego łososia i tuńczyka, grillowany pomidor, opalana limonka, makaron ramen, jajko, szczypior i sezam. Wśród przystawek królują krewetki w panko (39 zł), pierożki gyoza z wołowiną (39 zł) i wyjątkowo aromatyczne kimchi (24 zł). Miłośnicy sushi znajdą tu szeroki wybór zarówno klasycznych, jak i oryginalnych rolek. Wśród bestsellerów właściciele polecają Nigiri Sake Toro (30 zł), czyli ryż i część brzuszna łososia, Futomak Ebi Kimchi (38 zł) z tobiko, awokado, ogórkiem, oshinko, kolendrą, krewetką w panko i kimchi, Futmak Ebi Yaki (42 zł) z ogórkiem, awokado, sałatą, grillowaną krewetką z chilli, cebulą, porem i czosnkiem oraz California Red Dragon (34 zł) czyli rolkę obłożoną tuńczykiem opalanym ze spicy mayo z dodatkiem ogórka, awokado, tobiko i krewetki w tempurze.


Freitag na Stągiewnej Mapka



  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
Naszą kulinarną podróż zakończyliśmy na ul. StągiewnejMapka, na której odwiedziliśmy aż dwa nowe lokale. Pierwszym z nich był Freitag, elegancka restauracja, w której skosztujemy dań kuchni europejskiej oraz napijemy się wyśmienitego wina. Restauracja składa się z dwóch sal - mniejsza znajduje się na parterze, a większa na piętrze. W planach na najbliższy czas jest otworzenie trzeciej sali, którą będzie można wynająć na imprezy okolicznościowe oraz pokoju cygar. Miłośnicy wina nie będą zawiedzeni, w karcie znajduje się niemal 200 różnych etykiet.

W menu znajdziemy dania kuchni europejskiej. Wśród przystawek króluje tatr wołowy (39 zł) z dodatkiem szalotki, pikli, marynowanych grzybów, kalarepy, majonezu chilli i pieczywa na zakwasie. Wśród dań głównych warto zwrócić uwagę na burgera wołowego (49 zł) w maślanej bułce z dodatkiem sera mimolette, bekonu oraz warzyw. Szaf kuchni poleca również schab z kością (59 zł), makaron z krewetkami w winno-maślanym sosie (49 zł), gnocchi z pesto bazyliowym i szynką parmeńską (47 zł) i zupę z boczniaków (24 zł). Wśród deserów wyróżnia się czekoladowy fondat (28 zł) z konfiturą z owoców leśnych i lodami waniliowymi.

Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej

Studio1 przy MotławieMapka



  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
Ostatnim z odwiedzonych przez nas lokali było Studio1 na ul. StągiewnejMapka, czyli klub muzyczny z bogatą ofertą autorskich drinków. Panuje tu klimat lat osiemdziesiątych, dziewięćdziesiątych i dwutysięcznych, co odzwierciedla zarówno wygląd lokalu (pełen desingerskich perełek), jak i muzyka inspirowana Studiem 54 i "Gorączką sobotniej nocy". Jak śmieje się właściciel - tańce na stołach są nie tylko mile widziane, ale wręcz wskazane. Klub otwarty jest jednak nie tylko na imprezowiczów, w planach są również stand-upy, muzyka na żywo czy wieczory literackie.

Na barze znajdziemy szeroki wybór autorskich koktajli, m.in. Flower Spritz (45 zł), Depresso Martini (39 zł), Spicy Mule (40 zł) czy Fireball Orange (45 zł). Warto też porozmawiać z barmanem, który może skomponować drinka specjalnie dla nas. Na tradycjonalistów czeka piwo z nalewaka, a osoby unikające alkoholu mogą zamówić smaczne mocktaile.

Miejsca

Opinie (121) ponad 10 zablokowanych

  • Patrzac po cenach (1)

    Mamy juz poziom szwedzki za obiadek. Drzyjcie skandynawscy turyści, tanio juz bylo

    • 22 0

    • No szwedzkiego poziomu to nie widziałeś

      Ale do UK nam nic nie brakuje

      • 2 0

  • Nawet nie czytam

    Połowa z kasy UM żeby wytrzymali 12 mies. Za rok ciche pożegnanie bez fanfar większości.

    • 11 0

  • Znajomy prowadzi chyba trzeci rok lokal na "starówce". Jak gadaliśmy to mówił, że tylko dzięki temu, że ludzie od których wynajmuje nie są pazerni. Płaci coś 100 za m2. A to chyba tanio na tę lokalizację.

    • 7 0

  • Chętnie bym zobaczył artykuł pt. "Rok temu nowe, kto został"

    Zupa za 62pln, burrito za 50, powodzenia

    • 29 0

  • Cukiernia (2)

    Tam, gdzie jest Yatta Sushi, w latach 80-tych była cukiernia, chodziłam tam z mama na ciastka :)

    • 7 0

    • Habemus papa (1)

      A nie były to może kremówki? ;)

      • 1 2

      • habemus papaM

        accusativus

        • 0 0

  • (2)

    Czytam te nienawistne komentarze i zastanawiam się czy komentatorom konkurencja płaci czy to po prostu jednak polska zawiść i nienawiść do każdego kto próbuje realizować w życiu pasje i marzenia. Smutny kraj smutnych frustratów.

    • 6 17

    • Coś nie tak

      To nie są złe komentarze ale ludzkie przemyślenia bo ile musi być tej zupy rybnej aby to wszystko się zmieściło chociaż po kawałku waza a nie talerz uwielbiam normalną zupę rybną

      • 5 0

    • Żadna konkurencja. To klient mówi.

      Trzeba się sluchac co mówi klient, żeby nie zamykac za rok. Ja jem na mieście non stop, ale jak widzę że ktoś myśli że nowej knajpie bez recenzji, opinii która musi płacić za reklamę dam 70zl za zupę to śmieszna jesteś

      • 7 0

  • Wspieram Polskę

    Tylko piszcie proszę które lokale są prowadzone przez Ukraińców.

    • 12 4

  • Od kilku lat za granicą jest znacznie taniej niż Polsce (1)

    Poszaleliście z cenami.
    Tacos za 10euro?
    We Włoszech w Rzymie, ale nie na Morenie!

    • 22 2

    • ceny

      w Hiszpanii Tacos zaczyna się od 4 kończy na 6. W Meksyku średnie 1,5

      • 2 0

  • Sorry ale mnie nawet jak stać na takie zupy (4)

    To nie pójdę wywalić 6dych w eter. Takie ceny moze wołać restauracja znana na rynku, a nie coś co się ledwo co pojawilo i wola takie kwoty.
    Ludzie już się wypowiedzieli, ceny grają rolę, nawet dla turystów (ja jestem turystka z Włoch) i przyjeżdżam co miesiąc do Gdańska. Co miesiąc prawie jest drożej.

    • 65 4

    • Turystka z Włoch co miesiąc do Gdańska? (2)

      To chyba miłość, ale do chłopa? Z Włoch do Gdańska, dobre sobie! Pojeździć na nartach? Wymoczyć nogi w zatoce? Poczuć wiatr i deszcz? Zaliczyć dziury w drogach? Czy po prostu wracasz z tej Italii z pracy do siebie, turystko?

      • 10 2

      • Racja
        Turystka z Włoch...
        Buehehe
        Maks to z Braniewa

        • 8 0

      • A może do rodziców przyjeżdża?

        • 0 0

    • Hahaha dobre, ale nie pisz więcej.

      • 4 4

  • Masakryczne te fotki, np. koleś z "just do it" na głowie...

    ... w tym portretowym ujęciu jest ważniejszy niż to co trzyma w łapie. A to co trzyma w łapie najwyraźniej jest mało istotne bo najistotniejsze są dziary. Zdjęcia tych różnych potraw są skrajnie nieprofesjonalnie zrobione. Nieostre, same potrawy też d... nie urywają. Tzw. szefom kuchni ciągle się wydaje, że wystarczy powrzucać różnej kolorystyki składniki, zawalić wszystko kiełkami i jest cacy. Otóż nie jest! Gotowanie i prezentacja potraw nie na tym polega. Nie na tym np., że idę do restauracji która ponoć ma dobre notowania, po czym zamawiamy 3 różne dania główne i w każdym z nich (mięsnym, rybnym i wege) pływają te same kiełki i ta sama oliwa pietruszkowa... No "Szefowie", dajcie z tymi żałosnymi praktykami spokój...

    • 12 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane