• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kuchnie świata i nowy klub taneczny

Aleksandra Wrona
24 lutego 2024, godz. 14:00 
Opinie (121)
Odwiedziliśmy pięć nowych lokali w Gdańsku. Odwiedziliśmy pięć nowych lokali w Gdańsku.

Nowe lokale to cykl artykułów, w których odwiedzamy nowe miejsca na gastronomicznej mapie Trójmiasta. Tym razem udało nam się odbyć prawdziwą kulinarną podróż dookoła świata - zaczęliśmy od słonecznych klimatów śródziemnomorskich, później przenieśliśmy się do Meksyku, następnie do Japonii, by na końcu zachwycić się kuchnią europejską w klasycznej odsłonie. Na szczęście, nadmiar kalorii udało nam się zgubić tupiąc nóżką w nowym klubie tanecznym. Sprawdźcie, jakie miejsca odwiedziliśmy.





Bella Maria przy Jaśkowej DolinieMapka



  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
  • Bella Maria
Naszą kulinarną podróż zaczynamy w klimatycznej restauracji Bella Maria mieszczącej się przy ul. Jaśkowa DolinaMapka. Bella Maria serwuje kuchnię włoską i śródziemnomorską. W menu znajdziemy bogaty wybór autorskich dań, łączących tradycję i nowoczesność. Szefową kuchni i całego zamieszania jest Maria, która postanowiła połączyć swoją miłość do kuchni śródziemnomorskiej z wieloletnim doświadczeniem kulinarnym i otworzyć własne miejsce. Towarzyszy jej pies, Kokos, który jest dobrą duszą lokalu i testerem specjalnego... menu dla psów.

A co dobrego warto zamówić w Bella Maria? Szefowa kuchni poleca śródziemnomorską zupę rybną (62 zł), w której składzie znajdziemy krewetki, langustynkę, vongole, ośmiornicę, łososia, kalmary, kraba, małże, chardonnay, pomidory i natkę pietruszki. Na uwagę zasługuje również stek z tuńczyka (69 zł) z limonkowym puree ziemniaczanym, sałatką z glonów wakame, mulami i bisque z owoców morza. Ponadto, warto skusić się na carpaccio z ośmiornicy (39 zł) i różnorodne paellę (od 55 zł za jedną osobę do 130 zł za porcję dla dwóch). Od poniedziałku do piątku (w godz. 12-16) w lokalu zjemy też lunche składające się z zupy i drugiego dania w cenie 39 zł.


Cartel Piecki-MigowoMapka



  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
  • Cartel - Morena
Ze słonecznej Hiszpanii przenosimy się wprost do Meksyku, a to za sprawą nowo otwartej restauracji Cartel przy ul. LemaMapka. Jak mówi właściciel, to "młodsze rodzeństwo" dobrze znanej miłośnikom meksykańskiej kuchni restauracji Cartel na Zaspie. Lokal na Morenie jest większy i posiada bardziej rozbudowaną ofertę. Znajdziemy tu kuchnię meksykańską z nowoczesnym twistem, ciekawe koktajle, a w weekendy również śniadania.

W menu główne skrzypce grają tacosy, burritaquesadille. Specjalnością lokalu jest burrito vaka maka fą (48 zł) z szarpaną wołowiną, ryżem, mozzarellą, cheddarem, piklowaną kapustą, jalapeno, guacamole, kolendrą, nachosami, pico de gallo i chipotle mayo. Tacosy to koszt od 39 do 51 zł za trzy placki. Znajdziemy wśród nich propozycje z szarpaną wołowiną, krewetkami, dorszem w cieście piwnym a nawet kalafiorem w panko (świetna propozycja dla wegetarian). Quesadille kosztują od 39 do 42 zł.


Yatta Sushi we WrzeszczuMapka



  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi
  • Yatta Sushi

Yatta Sushi to restauracja, która przeprowadziła się z Sopotu do Gdańska (ul. BrzozowaMapka). W nowej lokalizacji znajdziemy klimatyczne, ciemne wnętrze z przykuwającymi wzrok neonami. Czeka na nas też wyjątkowo ciekawa karta, w której oprócz sushi znajdziemy rameny, krewetki, pierożki gyoza i popularne ostatnio talerzyki, czyli zestawy przystawek w sam raz do dzielenia się z przyjaciółmi. Yatta Sushi wyróżniają oryginalne połączenia smakowe oraz wyjątkowo apetyczny sposób podania dań.

W menu warto zwrócić uwagę na ramen rakowy (65 zł), w którego skład wchodzą zabielany wywar z raków, szyjki rakowe, szaszłyk z opalanego łososia i tuńczyka, grillowany pomidor, opalana limonka, makaron ramen, jajko, szczypior i sezam. Wśród przystawek królują krewetki w panko (39 zł), pierożki gyoza z wołowiną (39 zł) i wyjątkowo aromatyczne kimchi (24 zł). Miłośnicy sushi znajdą tu szeroki wybór zarówno klasycznych, jak i oryginalnych rolek. Wśród bestsellerów właściciele polecają Nigiri Sake Toro (30 zł), czyli ryż i część brzuszna łososia, Futomak Ebi Kimchi (38 zł) z tobiko, awokado, ogórkiem, oshinko, kolendrą, krewetką w panko i kimchi, Futmak Ebi Yaki (42 zł) z ogórkiem, awokado, sałatą, grillowaną krewetką z chilli, cebulą, porem i czosnkiem oraz California Red Dragon (34 zł) czyli rolkę obłożoną tuńczykiem opalanym ze spicy mayo z dodatkiem ogórka, awokado, tobiko i krewetki w tempurze.


Freitag na Stągiewnej Mapka



  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
  • Freitag
Naszą kulinarną podróż zakończyliśmy na ul. StągiewnejMapka, na której odwiedziliśmy aż dwa nowe lokale. Pierwszym z nich był Freitag, elegancka restauracja, w której skosztujemy dań kuchni europejskiej oraz napijemy się wyśmienitego wina. Restauracja składa się z dwóch sal - mniejsza znajduje się na parterze, a większa na piętrze. W planach na najbliższy czas jest otworzenie trzeciej sali, którą będzie można wynająć na imprezy okolicznościowe oraz pokoju cygar. Miłośnicy wina nie będą zawiedzeni, w karcie znajduje się niemal 200 różnych etykiet.

W menu znajdziemy dania kuchni europejskiej. Wśród przystawek króluje tatr wołowy (39 zł) z dodatkiem szalotki, pikli, marynowanych grzybów, kalarepy, majonezu chilli i pieczywa na zakwasie. Wśród dań głównych warto zwrócić uwagę na burgera wołowego (49 zł) w maślanej bułce z dodatkiem sera mimolette, bekonu oraz warzyw. Szaf kuchni poleca również schab z kością (59 zł), makaron z krewetkami w winno-maślanym sosie (49 zł), gnocchi z pesto bazyliowym i szynką parmeńską (47 zł) i zupę z boczniaków (24 zł). Wśród deserów wyróżnia się czekoladowy fondat (28 zł) z konfiturą z owoców leśnych i lodami waniliowymi.

Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej Tak będzie wyglądać food hall w Hali Targowej

Studio1 przy MotławieMapka



  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
  • Studio 1
Ostatnim z odwiedzonych przez nas lokali było Studio1 na ul. StągiewnejMapka, czyli klub muzyczny z bogatą ofertą autorskich drinków. Panuje tu klimat lat osiemdziesiątych, dziewięćdziesiątych i dwutysięcznych, co odzwierciedla zarówno wygląd lokalu (pełen desingerskich perełek), jak i muzyka inspirowana Studiem 54 i "Gorączką sobotniej nocy". Jak śmieje się właściciel - tańce na stołach są nie tylko mile widziane, ale wręcz wskazane. Klub otwarty jest jednak nie tylko na imprezowiczów, w planach są również stand-upy, muzyka na żywo czy wieczory literackie.

Na barze znajdziemy szeroki wybór autorskich koktajli, m.in. Flower Spritz (45 zł), Depresso Martini (39 zł), Spicy Mule (40 zł) czy Fireball Orange (45 zł). Warto też porozmawiać z barmanem, który może skomponować drinka specjalnie dla nas. Na tradycjonalistów czeka piwo z nalewaka, a osoby unikające alkoholu mogą zamówić smaczne mocktaile.

Miejsca

Opinie (121) ponad 10 zablokowanych

  • tylko nic w Gdynia

    dramaaaaaaat

    • 0 4

  • Ale czapeczka to chyba za mała ;)

    • 7 1

  • To nie dla mieszkańca, to lokale dla turystów i to raczej nie z Polski.

    • 4 0

  • cartel nie jest na morenie i lokal od kilku miesiecy

    • 2 0

  • knajpy to zabawa dla bogatych (1)

    I zeby nie bylo, sam zarabiam dosc dobrze (polowe wiecej niz najnowsza srednia krajowa), ale uwazam ze na knajpy i bary po prostu mnie nie stac. Obiad za 50zl, piwo za 19, wiem ze skladniki sa drogie a koszty utrzymania lokalu, pensji pracownikow i media sa drogie - ale to po prostu za duzo

    • 7 0

    • zarabiasz 11k brutto? w Gdansku z taka kasa to nie poszalejesz

      • 1 1

  • chciałbym poznać finanse (3)

    Bardzo mnie ciekawią budżety takich biznesów. Ile trzeba zainwestować w sam lokal (wystrój niektórych miejsc sprawia wrażenie dość drogiego) i ile trzeba sprzedać, żeby wyjść jako tako na swoje. Szczerze mówiąc nie odważyłbym się zainwestować dziś w gastronomię - konkurencja gigantyczna, koszty wysokie, społeczeństwo niezbyt zamożne. Jasne - latem na turystach na pewno można się jakoś odkuć, ale co przez resztę roku?

    • 4 0

    • Dokladnie na tym samym sie zastanawialem - ile trzeba wlozyc w taka knajpe w okolicach Dlugiej. Wydaje mi sie, ze jest to bardzo duza kwota. Moim zdaniem knajpy otwieraja albo ludzie, ktorzy maja duzo pieniedzy (z innego biznesu, spadek) i albo nie rozumieja branzy i pakuja hajs z glupoty albo po prostu z nudow i licza sie z porazka. No albo pralnia pieniedzy.

      • 0 0

    • A czy to ma jakiekolwiek znaczenie (1)

      gdy pierzesz kasę ?

      • 0 0

      • w pralce Polar Bio Automat

        • 0 0

  • Kochani restauratorzy , kucharze (1)

    a potraficie zrobić klopsy ? To co widze na zdjęciach to przewaznie rozrzuty po talerzu + rukola .Ja roboę boskie klopsiki w sosie jarzynowym z cieleciny i drobiu .

    • 3 1

    • Ja robię pyszny krupnik na żeberkach

      • 0 0

  • Ciągle to samo

    Odnoszę wrażenie że pizza, burgery i ramen to ciągle ten sam temat tych artykułów. Często jeżdżę do Poznania czy Wrocławia, tam życie knajp jest zupełnie inne, bardziej różnorodne. W Gdyni wszyscy chcą pizzy, burgera i ramenu. Czy na prawdę nie macie ochoty na coś ciekawszego? Chyba że pizza w na każdym rogu naprzemian z second handem to jest wasza ukochana Gdynia.

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane