- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (61 opinii)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (57 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (245 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Nowe lokale: nowe Mandu, burgery, pizza i koktajle
Pandemia trwa, gastronomia walczy o przetrwanie, ale są też tacy, którzy w tych trudnych czasach widzą szansę na biznesowy sukces. Na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiają się nowe restauracje. W cyklu "Nowe Lokale" przedstawiamy sześć nowych lokali gastronomicznych, które otworzyły się w ostatnim czasie. Znajdą się tu burgerownie, coctail bar, a także pizzeria i wyczekiwana przez wiele osób pierogarnia Mandu.
El Mariachi
Wydawać może się dziwne, że w obliczu trwających restrykcji otworzył się coctail bar. Niemniej właściciele liczą na to, że już wkrótce obostrzenia przejdą do historii, gastronomia niedługo wróci do normalnego funkcjonowania i zapewne wtedy będziemy poszukiwać miejsca na koktajlowo-klubowe imprezy. El Mariachi mieści się przy ulicy Grodzkiej 16 w Gdańsku i - jak informują właściciele - nowe miejsce to największy tequila bar w Gdańsku.
Wszyscy miłośnicy trunku zrobionego z agawy zapewne ucieszą się tak liczną kolekcją i opcją posmakowania najróżniejszych smaków prosto z tequila baru. Dodatkowo barmani będą prezentować również autorskie koktajle. Gorąca atmosfera zapewne będzie czymś, co będzie cechowało nowy lokal. Zadbano tutaj nie tylko o podniebienia gości, ale też o wystrój i klimat, a w głośnikach usłyszymy rytmy porywającej do tańca latynoskiej muzyki.
Czytaj też: Nowe lokale: sushi, pizza, wino
Lody Włoska Robota
Włoska robota, brzmi znajomo? Otóż tak. Lodziarnie o tej samej nazwie i tych samych recepturach znajdziemy w kilku miastach Polski, a już teraz również przy CH Jantar we Wrzeszczu . "Mroźne" miejsce będzie nas ochładzać wraz z rozpoczęciem sezonu wiosenno-letniego, czyli od 1 maja. Już na majówkę delektować się będziemy mogli owocowymi sorbetami oraz mleczno-śmietankowymi wariantami.
Burger Stacja
Burger Stacja przy falowcu mieszczącym się przy ul. Obrońców Wybrzeża to nowe burgerowe miejsce na gastronomicznej mapie Trójmiasta. Wielu z was może znać już ich burgerowe smaki, ponieważ to już kolejny lokal tych samych właścicieli. Pierwszy w Gdańsku o tej samej nazwie mieści się nieopodal stacji SKM Zaspa. Burger Stacja w swoim menu ma iście "trójmiejskie smaki", ponieważ nazwy kanapek nazwane są na cześć dzielnic Trójmiasta oraz pomorskich miast. W karcie prezentowanej przez lokal znajdziemy: Wejserowo (burger wołowy z sałatą, grillowanym pomidorem, rukolą, serem cheddar i sosem blue cheese), Sopot (burger wołowy, sałata, podwójny ser cheddar, podwójny bekon, chrupiące chipsy, sos firmowy i drugi do wyboru), Gdańsk Główny (burger wołowy, sałata, pomidor, czerwona cebula i sos firmowy) i wiele innych.
Jak widzimy, specjalnością lokalu są wołowe burgery z dodatkiem świeżych warzyw i sosów. Niemniej lokal oferuje również opcję wege: Burak burgera i Fasola burgera. To jeszcze nie wszystko, mamy opcję wybrania pieczywa, które będzie bazą naszej kanapki. Ceny burgerów w lokalu mieszczą się w przedziale między 20 zł a 26 zł. Można jednak zamówić również zestawy z frytkami, wtedy cena jest wyższa o około 7 zł.
Craft Burger
Skoro już jesteśmy w klimacie burgerowym, to warto przedstawić również nowy gdyński lokal - Craft Burger. Burgerownia mieści się przy ulicy Redłowskiej 54 w Gdyni . Burgery w tym miejscu faktycznie nawiązują już swoimi nazwami do rzeczy craftowych. W menu lokalu znajduje się: Ironman Burger (wołowina, cheddar, pomidor, sałata, jalapeno, cebula czerwona i sos mayo-chipotle), Lumberjack burger (wołowina, podwójny cheddar, podwójny bekon, jalapeno, prażona cebulka, sałata, pomidor i sos miodowo-musztardowy), Gepetto Burger ( wołowina, pomidor, rukola, grana padano, podwójny bekon, sos bazyliowy) oraz kilka innych pozycji w tym opcja wege na bazie falafela.
Również w tym lokalu mamy opcję wybrania bułki spośród: maślanej, pełnoziarnistej oraz pszennej. Dodatkowo wszyscy wielbiciele frytek z batatów powinni szczególnie się cieszyć, ponieważ są dostępne w gdyńskiej burgerowni w cenie 11 zł. Ceny craftowych burgerów oscylują wokół 21-28 zł.
Mandu
Mandu dla sporego grona fanów oferuje jedne z lepszych pierogów, jakie możemy kupić w rodzimych stronach. Najnowszy lokal, znajdujący się przy ulicy Starowiejskiej 1, to wspaniała wiadomość dla gdynian, którzy lubią oferowaną przez znany lokal kuchnię.
- Już od najmłodszych lat, będąc wielkimi, zagorzałymi fanami pierogów przygotowywanych przez nasze babcie, wiedzieliśmy, że w tym tradycyjnym polskim daniu jest coś, co sprawia, że nie może się ono znudzić. Postanowiliśmy zgłębić ich sekret i tak w połączeniu pasji, zamiłowania do pierogów, ciężkiej pracy i wytrwałości powstało Mandu - piszą właściciele o genezie powstania Mandu.
W menu pierogarni znajdziemy pierogi: pieczone, gotowane, zapiekane, na słodko, słono, a także mięsne i bezmięsne. Ceny zależne są od zestawu, liczby sztuk i wielu innych czynników, niemniej najwyższa cena to 31 zł za pierogi z dzikiem, reszta oscyluje wokół kwoty 20-30 zł. Zapewne każdy znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo trwa obecnie rekrutacja do gdyńskiego lokalu - może jakiś miłośnik pierogów chciałby dołączyć do teamu Mandu?
Dokąd na pierogi w Trójmieście?
Pizzeria 105
Nowy lokal Pizzerii 105 znajduje się przy ul. Wyspiańskiego 2 w Gdańsku. Sieć wyjątkowo prężnie rozwija się na terenie Trójmiasta. Znajdziemy ją już we Wrzeszczu, w Kowalach, na Morenie, Jasieniu, Przymorzu i Chełmie. Oferowane pizze są w trzech wariantach wielkościowych: 32 cm, 45 cm i 60 cm. W menu znajdziemy aż 40 pozycji pizzy o najróżniejszych smakach. Zarówno osoby lubiące ostre składniki na pizzy, jak i ci uwielbiający owoce morza... albo ananasa znajdą dla siebie idealną pizzę. Ceny w sieciowej pizzerii są wszędzie zbliżone i oscylują wokół kwoty 20-68 zł.
Czy zauważyłeś jakiś nowy lokal w swojej okolicy? Koniecznie daj nam znać w komentarzach.
Miejsca
Opinie (91) ponad 20 zablokowanych
-
2021-04-24 14:55
Cowidowe baki
trzeba opodatkować bo śmierdzą, nawet jak perfumami się olewa to tez
- 1 0
-
2021-04-24 12:21
Pozytywne wieści
W końcu jakieś pozytywne informacje w tym smutnym czasie, trzymam kciuki żeby się wszystkim udało.
Dzisiaj zamawiam pierogi-taki wybór, że można oszaleć- 0 0
-
2021-04-24 12:16
nareszcie
nareszcie mandu pod nosem i nie trzeba się do Gdańska tarabanić. Uwielbiam
- 4 3
-
2021-04-23 13:19
(1)
Jak zwykle powstaje wszystko na jedną modłę craftowych burgerów xD...
- 41 2
-
2021-04-24 11:42
Kreatywność i oryginalnosc to malo popularne cechy nad Wisłą
Marzą mi się etniczne knajpki z prawdziwym egzotycznym jedzeniem, albo prawdziwa polska kuchnia w zdrowym wykonaniu. Ale to za trudne dla polskich rekinów biznesu. Lepiej skopiować czyjś pomysł, po co się wysilać.
- 4 1
-
2021-04-24 11:38
Ze tez sie ludziom jeszcze te bulki z kotletem nie znudzily
Ileż można? I płacić za to 25 złotych?
Mąka i tłuszcz to zguba Polaków, od tego coraz bardziej tylko głupieją- 3 0
-
2021-04-23 13:09
Opinia wyróżniona
Tak właśnie wygląda wolny rynek (6)
Knajpy upadają i na ich miejscu pojawiają się nowe. A jeszcze do niedawna panowie restauratorzy na strajkach płakali o nasze podniebienia że sklejkę MDF będziemy jedli jak się pozamykają na amen xD
- 59 24
-
2021-04-24 10:45
inaczej byś śpiewał na miejscu właściciela tej upadającej knajpy
- 3 0
-
2021-04-23 15:33
(1)
To fastfoody :/ wozic moga bez problemu. Restauracje ju gorzej bo nie zamówisz stęka albo risotto
- 11 1
-
2021-04-24 09:19
On nawet nie wie co to jest
Dla niego gastronomia to pizza, kebab i hot dog ze stacji paliw
- 8 0
-
2021-04-23 14:02
sieciowki tak...
- 7 2
-
2021-04-23 13:28
Dokładnie, rynek nie lubi próżni.
- 6 2
-
2021-04-23 13:27
Szczególnie ten co otwiera trzeci lokal
- 16 3
-
2021-04-23 17:56
restauracja (1)
to dwóch obsługi na stolik, a tu przekrojona bułka za 60gr plus hamburger z lidla za 2 zł i 30 zł albo garstka mąki z wodą mieszana przez obszczymura ręcamy , jedna oliwka, keczup i trochę startego wyschniętego sera za ile ? za 30 mała?Jakiś snob w rurkach zawsze się znajdzie.
- 16 3
-
2021-04-24 10:07
Weź leki.
- 1 1
-
2021-04-24 09:59
W Gdyni jeszcze jedna nowość choć powrót z zaspy po latach.
Jappa z zaspy zostala otwarta na Karwinach 1 zrobil to syn bylych wlascicieli jappy warto zajrzec bo sa stare kultowe pozycje. Ulica Wielkopolska.
- 3 0
-
2021-04-24 07:35
Nowy Lokal Fit Cake Gdańsk
Jednym z nowych lokali w Gdańsku jest Fit Cake Gdańsk. Mała niecukiernia, produkuje na miejscu ciasta bez cukru, bez laktozy , wegańskie oraz bez glutenu. Posiadają certyfikat menu bez glutenu co daje gwarancje bezglutenowości ich produktów. Mała przytulna kawiarenka, każdy znajdzie coś dla siebie :) Polecam zajrzeć :)
- 0 2
-
2021-04-23 13:22
Dobre (4)
Ciekawe jeden z przybytków na zdjęciu znajduje się na zakręcie do szpitala w Redlowie autobus lini 105 i jak to się nazywa restauracją to nieźle bo to jest wielkości małej kwiaciarni zresztą tam co chwilę było coś innego. Nad tym nikt nie ma kontroli bo jak u nas takie coś się nazywa restauracją to czym powinien być lokal Polonia na ul. Świętojańskiej ze swoją powierzchnią.
- 14 5
-
2021-04-24 00:52
Polonia?
Ta pralnia?
- 0 1
-
2021-04-23 18:32
Zakręt do szpitala to masz dwa skrzyżowania dalej
To jest zakręt na płytę redłowską
- 1 0
-
2021-04-23 16:17
(1)
Co chwila nie, tam akurat była pizzeria przez wiele wiele lat, aż dziwne że się zlikwidowała
- 0 0
-
2021-04-23 18:03
Nie zlikwidowała, przeniosła trochę wyżej. A kwiaciarnia też tam była kiedyś.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.