• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: nowe Mandu, burgery, pizza i koktajle

Mateusz Groen
23 kwietnia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Pierogarnia Mandu Pierogarnia Mandu

Pandemia trwa, gastronomia walczy o przetrwanie, ale są też tacy, którzy w tych trudnych czasach widzą szansę na biznesowy sukces. Na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiają się nowe restauracje. W cyklu "Nowe Lokale" przedstawiamy sześć nowych lokali gastronomicznych, które otworzyły się w ostatnim czasie. Znajdą się tu burgerownie, coctail bar, a także pizzeria i wyczekiwana przez wiele osób pierogarnia Mandu.




El Mariachi



  • Coctail bar El Mariachi
  • Coctail bar El Mariachi
  • Coctail bar El Mariachi
Wydawać może się dziwne, że w obliczu trwających restrykcji otworzył się coctail bar. Niemniej właściciele liczą na to, że już wkrótce obostrzenia przejdą do historii, gastronomia niedługo wróci do normalnego funkcjonowania i zapewne wtedy będziemy poszukiwać miejsca na koktajlowo-klubowe imprezy. El Mariachi mieści się przy ulicy Grodzkiej 16 w Gdańsku Mapka i - jak informują właściciele - nowe miejsce to największy tequila bar w Gdańsku.

Wszyscy miłośnicy trunku zrobionego z agawy zapewne ucieszą się tak liczną kolekcją i opcją posmakowania najróżniejszych smaków prosto z tequila baru. Dodatkowo barmani będą prezentować również autorskie koktajle. Gorąca atmosfera zapewne będzie czymś, co będzie cechowało nowy lokal. Zadbano tutaj nie tylko o podniebienia gości, ale też o wystrój i klimat, a w głośnikach usłyszymy rytmy porywającej do tańca latynoskiej muzyki.

Czytaj też: Nowe lokale: sushi, pizza, wino

Lody Włoska Robota



  • Nowa lodziarnia może być ciekawym miejscem do skosztowania niecodziennych smaków lodów. Już 1 maja będziemy mieli okazję zobaczyć, co nam zaoferują.
  • Lodziarnia Włoska Robota
  • Nowa lodziarnia może być ciekawym miejscem do skosztowania niecodziennych smaków lodów. Już 1 maja będziemy mieli okazję zobaczyć, co nam zaoferują.
  • Nowa lodziarnia może być ciekawym miejscem do skosztowania niecodziennych smaków lodów. Już 1 maja będziemy mieli okazję zobaczyć, co nam zaoferują.
Włoska robota, brzmi znajomo? Otóż tak. Lodziarnie o tej samej nazwie i tych samych recepturach znajdziemy w kilku miastach Polski, a już teraz również przy CH Jantar we Wrzeszczu Mapka. "Mroźne" miejsce będzie nas ochładzać wraz z rozpoczęciem sezonu wiosenno-letniego, czyli od 1 maja. Już na majówkę delektować się będziemy mogli owocowymi sorbetami oraz mleczno-śmietankowymi wariantami.

Burger Stacja



  • Burger Stacja
  • Burger Stacja
  • Burger Stacja
  • Burger Stacja
  • Burger Stacja
  • Burger Stacja
  • Burger Stacja
Burger Stacja przy falowcu mieszczącym się przy ul. Obrońców Wybrzeża Mapka to nowe burgerowe miejsce na gastronomicznej mapie Trójmiasta. Wielu z was może znać już ich burgerowe smaki, ponieważ to już kolejny lokal tych samych właścicieli. Pierwszy w Gdańsku o tej samej nazwie mieści się nieopodal stacji SKM Zaspa. Burger Stacja w swoim menu ma iście "trójmiejskie smaki", ponieważ nazwy kanapek nazwane są na cześć dzielnic Trójmiasta oraz pomorskich miast. W karcie prezentowanej przez lokal znajdziemy: Wejserowo (burger wołowy z sałatą, grillowanym pomidorem, rukolą, serem cheddar i sosem blue cheese), Sopot (burger wołowy, sałata, podwójny ser cheddar, podwójny bekon, chrupiące chipsy, sos firmowy i drugi do wyboru), Gdańsk Główny (burger wołowy, sałata, pomidor, czerwona cebula i sos firmowy) i wiele innych.

Jak widzimy, specjalnością lokalu są wołowe burgery z dodatkiem świeżych warzyw i sosów. Niemniej lokal oferuje również opcję wege: Burak burgera i Fasola burgera. To jeszcze nie wszystko, mamy opcję wybrania pieczywa, które będzie bazą naszej kanapki. Ceny burgerów w lokalu mieszczą się w przedziale między 20 zł a 26 zł. Można jednak zamówić również zestawy z frytkami, wtedy cena jest wyższa o około 7 zł.

Craft Burger



  • Restauracja Craft Burger
  • Burger Stacja
  • Restauracja Craft Burger
  • Restauracja Craft Burger
  • Restauracja Craft Burger
Skoro już jesteśmy w klimacie burgerowym, to warto przedstawić również nowy gdyński lokal - Craft Burger. Burgerownia mieści się przy ulicy Redłowskiej 54 w Gdyni Mapka. Burgery w tym miejscu faktycznie nawiązują już swoimi nazwami do rzeczy craftowych. W menu lokalu znajduje się: Ironman Burger (wołowina, cheddar, pomidor, sałata, jalapeno, cebula czerwona i sos mayo-chipotle), Lumberjack burger (wołowina, podwójny cheddar, podwójny bekon, jalapeno, prażona cebulka, sałata, pomidor i sos miodowo-musztardowy), Gepetto Burger ( wołowina, pomidor, rukola, grana padano, podwójny bekon, sos bazyliowy) oraz kilka innych pozycji w tym opcja wege na bazie falafela.

Również w tym lokalu mamy opcję wybrania bułki spośród: maślanej, pełnoziarnistej oraz pszennej. Dodatkowo wszyscy wielbiciele frytek z batatów powinni szczególnie się cieszyć, ponieważ są dostępne w gdyńskiej burgerowni w cenie 11 zł. Ceny craftowych burgerów oscylują wokół 21-28 zł.

Mandu



  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
Mandu dla sporego grona fanów oferuje jedne z lepszych pierogów, jakie możemy kupić w rodzimych stronach. Najnowszy lokal, znajdujący się przy ulicy Starowiejskiej 1Mapka, to wspaniała wiadomość dla gdynian, którzy lubią oferowaną przez znany lokal kuchnię.

- Już od najmłodszych lat, będąc wielkimi, zagorzałymi fanami pierogów przygotowywanych przez nasze babcie, wiedzieliśmy, że w tym tradycyjnym polskim daniu jest coś, co sprawia, że nie może się ono znudzić. Postanowiliśmy zgłębić ich sekret i tak w połączeniu pasji, zamiłowania do pierogów, ciężkiej pracy i wytrwałości powstało Mandu - piszą właściciele o genezie powstania Mandu.
W menu pierogarni znajdziemy pierogi: pieczone, gotowane, zapiekane, na słodko, słono, a także mięsne i bezmięsne. Ceny zależne są od zestawu, liczby sztuk i wielu innych czynników, niemniej najwyższa cena to 31 zł za pierogi z dzikiem, reszta oscyluje wokół kwoty 20-30 zł. Zapewne każdy znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo trwa obecnie rekrutacja do gdyńskiego lokalu - może jakiś miłośnik pierogów chciałby dołączyć do teamu Mandu?

Dokąd na pierogi w Trójmieście?



Pizzeria 105



  • Pizzeria 105 przy ul. Wyspiańskiego to kolejny lokal sieci w Trójmieście.
  • Pizzeria 105 przy ul. Wyspiańskiego to kolejny lokal sieci w Trójmieście.
  • Pizzeria 105 przy ul. Wyspiańskiego to kolejny lokal sieci w Trójmieście.
  • Pizzeria 105 przy ul. Wyspiańskiego to kolejny lokal sieci w Trójmieście.
  • Pizzeria 105 przy ul. Wyspiańskiego to kolejny lokal sieci w Trójmieście.
  • Pizzeria 105 przy ul. Wyspiańskiego to kolejny lokal sieci w Trójmieście.
  • Pizzeria 105 przy ul. Wyspiańskiego to kolejny lokal sieci w Trójmieście.
  • Pizzeria 105 przy ul. Wyspiańskiego to kolejny lokal sieci w Trójmieście.
  • Pizzeria 105 przy ul. Wyspiańskiego to kolejny lokal sieci w Trójmieście.
  • Pizzeria 105 przy ul. Wyspiańskiego to kolejny lokal sieci w Trójmieście.
Nowy lokal Pizzerii 105 znajduje się przy ul. Wyspiańskiego 2 Mapkaw Gdańsku. Sieć wyjątkowo prężnie rozwija się na terenie Trójmiasta. Znajdziemy ją już we Wrzeszczu, w Kowalach, na Morenie, Jasieniu, Przymorzu i Chełmie. Oferowane pizze są w trzech wariantach wielkościowych: 32 cm, 45 cm i 60 cm. W menu znajdziemy aż 40 pozycji pizzy o najróżniejszych smakach. Zarówno osoby lubiące ostre składniki na pizzy, jak i ci uwielbiający owoce morza... albo ananasa znajdą dla siebie idealną pizzę. Ceny w sieciowej pizzerii są wszędzie zbliżone i oscylują wokół kwoty 20-68 zł.

Czy zauważyłeś jakiś nowy lokal w swojej okolicy? Koniecznie daj nam znać w komentarzach.

Miejsca

Opinie (91) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    Tak właśnie wygląda wolny rynek (6)

    Knajpy upadają i na ich miejscu pojawiają się nowe. A jeszcze do niedawna panowie restauratorzy na strajkach płakali o nasze podniebienia że sklejkę MDF będziemy jedli jak się pozamykają na amen xD

    • 59 24

    • Szczególnie ten co otwiera trzeci lokal

      • 16 3

    • Dokładnie, rynek nie lubi próżni.

      • 6 2

    • sieciowki tak...

      • 7 2

    • (1)

      To fastfoody :/ wozic moga bez problemu. Restauracje ju gorzej bo nie zamówisz stęka albo risotto

      • 11 1

      • On nawet nie wie co to jest

        Dla niego gastronomia to pizza, kebab i hot dog ze stacji paliw

        • 8 0

    • inaczej byś śpiewał na miejscu właściciela tej upadającej knajpy

      • 3 0

  • (1)

    O, wreszcie burgery! A mandu to chyba najbardziej przereklamowany lokal. No ale nie ma to jak nabierać ludzi na panie lepiące pierogi :)

    • 56 9

    • mandu

      ta kolejka do wejścia, jakby tam coś za darmo dawali, zawsze mnie śmieszy. Nie jadłem tam od lat, ale zdarzyło mi się ze 2 razy i nie powaliło.

      • 19 2

  • (1)

    Jak zwykle powstaje wszystko na jedną modłę craftowych burgerów xD...

    • 41 2

    • Kreatywność i oryginalnosc to malo popularne cechy nad Wisłą

      Marzą mi się etniczne knajpki z prawdziwym egzotycznym jedzeniem, albo prawdziwa polska kuchnia w zdrowym wykonaniu. Ale to za trudne dla polskich rekinów biznesu. Lepiej skopiować czyjś pomysł, po co się wysilać.

      • 4 1

  • Cieszę się, że Mandu ma w ofercie pierogi bez pszennej mąki (2)

    To oznacza, że na pewno ich spróbuję.

    • 11 31

    • 24 osoby zdenerwowane tym ze pszenica to syf

      I być może również im szkodzi, ale są zbyt leniwi i głupi żeby to wiedzieć.

      • 0 9

    • fuj oni mrożą pierogi i oszukują

      • 1 0

  • Pierogarnia Mandu Zdjęcia do cyklu Nowe Lokale

    Długa ta nazwa... No i szkoda, że Pizzeria 105 nadal świeci pustakami. ;)

    • 13 1

  • Dobre (4)

    Ciekawe jeden z przybytków na zdjęciu znajduje się na zakręcie do szpitala w Redlowie autobus lini 105 i jak to się nazywa restauracją to nieźle bo to jest wielkości małej kwiaciarni zresztą tam co chwilę było coś innego. Nad tym nikt nie ma kontroli bo jak u nas takie coś się nazywa restauracją to czym powinien być lokal Polonia na ul. Świętojańskiej ze swoją powierzchnią.

    • 14 5

    • (1)

      Co chwila nie, tam akurat była pizzeria przez wiele wiele lat, aż dziwne że się zlikwidowała

      • 0 0

      • Nie zlikwidowała, przeniosła trochę wyżej. A kwiaciarnia też tam była kiedyś.

        • 1 0

    • Zakręt do szpitala to masz dwa skrzyżowania dalej

      To jest zakręt na płytę redłowską

      • 1 0

    • Polonia?

      Ta pralnia?

      • 0 1

  • Obecnie można wykreować wirtualną knajpę, która istnieje tylko cyfrowo na serwerze i robi tylko na dowóz. Zero kosztów najmu czy częsciowo wyposażenia. Potrzeba tylko wyposażenia kuchni, kucharza i kuriera. Można sie doklepać z glovo, pyszne i tp.

    • 10 7

  • Podstawa to dobrze oznaczone wejście. A pół sukcesu to już czcionka umożliwiająca przeczytanie menu.

    Choć nadal są z tym problemy.

    • 10 2

  • 105 to taka typowa pizza, ani dobra ani zła. taki typowy zapchajbrzuch. (7)

    • 27 2

    • Idealna pizza do alko na imprezę. Żal wtedy zjeść top, a cierpienia też nie będzie.

      • 7 0

    • trochę lepsza niż średnia, a to już dużo

      • 4 0

    • W 105 ciasto puszyste to mistrzostwo świata (2)

      Lubię na grubym i oni takie oferują, polecam każdemu kto lubi na grubym bo robią to bardzo dobrze. I pamiętajcie, że najważniejsze w pizzy jest ciasto i ser bo inne rzeczy to dodatki.

      • 0 5

      • To po amerykański - nażreć się ciasta i zapchać gruby brzuch (1)

        • 4 0

        • Po polsku - tanio, byle jak ale do syta

          • 0 0

    • Bardzo slaba i uboga w dodatki (1)

      Typowa pol-pizza

      • 0 0

      • Typowa pol pizza to ciasto grube jak w babcinym drozdzowcu.

        W dodatku niedopieczone, bo tak zasypane różnymi dodatkami, ze temperatury do ciasta nie dopuszczają. Zostań przy komentowaniu rzeczy, o których coś tam wiesz, o ile są takowe.

        • 0 0

  • Koło apteki na Hucisku powstała jeszcze knajpa z tapasami. (2)

    A na Latarnianej też powstaje knajpa włoska.

    • 8 1

    • Hora de España (1)

      Restauracja hiszpańska, ul. Wały Jagiellońskie

      • 3 0

      • Ile kosztuje wynajem za jakis lokal 40-60m2?

        • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane