- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (69 opinii)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (46 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (55 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
- 6 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
Nowe lokale: nowe Mandu, burgery, pizza i koktajle
Pandemia trwa, gastronomia walczy o przetrwanie, ale są też tacy, którzy w tych trudnych czasach widzą szansę na biznesowy sukces. Na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiają się nowe restauracje. W cyklu "Nowe Lokale" przedstawiamy sześć nowych lokali gastronomicznych, które otworzyły się w ostatnim czasie. Znajdą się tu burgerownie, coctail bar, a także pizzeria i wyczekiwana przez wiele osób pierogarnia Mandu.
El Mariachi
Wydawać może się dziwne, że w obliczu trwających restrykcji otworzył się coctail bar. Niemniej właściciele liczą na to, że już wkrótce obostrzenia przejdą do historii, gastronomia niedługo wróci do normalnego funkcjonowania i zapewne wtedy będziemy poszukiwać miejsca na koktajlowo-klubowe imprezy. El Mariachi mieści się przy ulicy Grodzkiej 16 w Gdańsku i - jak informują właściciele - nowe miejsce to największy tequila bar w Gdańsku.
Wszyscy miłośnicy trunku zrobionego z agawy zapewne ucieszą się tak liczną kolekcją i opcją posmakowania najróżniejszych smaków prosto z tequila baru. Dodatkowo barmani będą prezentować również autorskie koktajle. Gorąca atmosfera zapewne będzie czymś, co będzie cechowało nowy lokal. Zadbano tutaj nie tylko o podniebienia gości, ale też o wystrój i klimat, a w głośnikach usłyszymy rytmy porywającej do tańca latynoskiej muzyki.
Czytaj też: Nowe lokale: sushi, pizza, wino
Lody Włoska Robota
Włoska robota, brzmi znajomo? Otóż tak. Lodziarnie o tej samej nazwie i tych samych recepturach znajdziemy w kilku miastach Polski, a już teraz również przy CH Jantar we Wrzeszczu . "Mroźne" miejsce będzie nas ochładzać wraz z rozpoczęciem sezonu wiosenno-letniego, czyli od 1 maja. Już na majówkę delektować się będziemy mogli owocowymi sorbetami oraz mleczno-śmietankowymi wariantami.
Burger Stacja
Burger Stacja przy falowcu mieszczącym się przy ul. Obrońców Wybrzeża to nowe burgerowe miejsce na gastronomicznej mapie Trójmiasta. Wielu z was może znać już ich burgerowe smaki, ponieważ to już kolejny lokal tych samych właścicieli. Pierwszy w Gdańsku o tej samej nazwie mieści się nieopodal stacji SKM Zaspa. Burger Stacja w swoim menu ma iście "trójmiejskie smaki", ponieważ nazwy kanapek nazwane są na cześć dzielnic Trójmiasta oraz pomorskich miast. W karcie prezentowanej przez lokal znajdziemy: Wejserowo (burger wołowy z sałatą, grillowanym pomidorem, rukolą, serem cheddar i sosem blue cheese), Sopot (burger wołowy, sałata, podwójny ser cheddar, podwójny bekon, chrupiące chipsy, sos firmowy i drugi do wyboru), Gdańsk Główny (burger wołowy, sałata, pomidor, czerwona cebula i sos firmowy) i wiele innych.
Jak widzimy, specjalnością lokalu są wołowe burgery z dodatkiem świeżych warzyw i sosów. Niemniej lokal oferuje również opcję wege: Burak burgera i Fasola burgera. To jeszcze nie wszystko, mamy opcję wybrania pieczywa, które będzie bazą naszej kanapki. Ceny burgerów w lokalu mieszczą się w przedziale między 20 zł a 26 zł. Można jednak zamówić również zestawy z frytkami, wtedy cena jest wyższa o około 7 zł.
Craft Burger
Skoro już jesteśmy w klimacie burgerowym, to warto przedstawić również nowy gdyński lokal - Craft Burger. Burgerownia mieści się przy ulicy Redłowskiej 54 w Gdyni . Burgery w tym miejscu faktycznie nawiązują już swoimi nazwami do rzeczy craftowych. W menu lokalu znajduje się: Ironman Burger (wołowina, cheddar, pomidor, sałata, jalapeno, cebula czerwona i sos mayo-chipotle), Lumberjack burger (wołowina, podwójny cheddar, podwójny bekon, jalapeno, prażona cebulka, sałata, pomidor i sos miodowo-musztardowy), Gepetto Burger ( wołowina, pomidor, rukola, grana padano, podwójny bekon, sos bazyliowy) oraz kilka innych pozycji w tym opcja wege na bazie falafela.
Również w tym lokalu mamy opcję wybrania bułki spośród: maślanej, pełnoziarnistej oraz pszennej. Dodatkowo wszyscy wielbiciele frytek z batatów powinni szczególnie się cieszyć, ponieważ są dostępne w gdyńskiej burgerowni w cenie 11 zł. Ceny craftowych burgerów oscylują wokół 21-28 zł.
Mandu
Mandu dla sporego grona fanów oferuje jedne z lepszych pierogów, jakie możemy kupić w rodzimych stronach. Najnowszy lokal, znajdujący się przy ulicy Starowiejskiej 1, to wspaniała wiadomość dla gdynian, którzy lubią oferowaną przez znany lokal kuchnię.
- Już od najmłodszych lat, będąc wielkimi, zagorzałymi fanami pierogów przygotowywanych przez nasze babcie, wiedzieliśmy, że w tym tradycyjnym polskim daniu jest coś, co sprawia, że nie może się ono znudzić. Postanowiliśmy zgłębić ich sekret i tak w połączeniu pasji, zamiłowania do pierogów, ciężkiej pracy i wytrwałości powstało Mandu - piszą właściciele o genezie powstania Mandu.
W menu pierogarni znajdziemy pierogi: pieczone, gotowane, zapiekane, na słodko, słono, a także mięsne i bezmięsne. Ceny zależne są od zestawu, liczby sztuk i wielu innych czynników, niemniej najwyższa cena to 31 zł za pierogi z dzikiem, reszta oscyluje wokół kwoty 20-30 zł. Zapewne każdy znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo trwa obecnie rekrutacja do gdyńskiego lokalu - może jakiś miłośnik pierogów chciałby dołączyć do teamu Mandu?
Dokąd na pierogi w Trójmieście?
Pizzeria 105
Nowy lokal Pizzerii 105 znajduje się przy ul. Wyspiańskiego 2 w Gdańsku. Sieć wyjątkowo prężnie rozwija się na terenie Trójmiasta. Znajdziemy ją już we Wrzeszczu, w Kowalach, na Morenie, Jasieniu, Przymorzu i Chełmie. Oferowane pizze są w trzech wariantach wielkościowych: 32 cm, 45 cm i 60 cm. W menu znajdziemy aż 40 pozycji pizzy o najróżniejszych smakach. Zarówno osoby lubiące ostre składniki na pizzy, jak i ci uwielbiający owoce morza... albo ananasa znajdą dla siebie idealną pizzę. Ceny w sieciowej pizzerii są wszędzie zbliżone i oscylują wokół kwoty 20-68 zł.
Czy zauważyłeś jakiś nowy lokal w swojej okolicy? Koniecznie daj nam znać w komentarzach.
Miejsca
Opinie (91) ponad 20 zablokowanych
-
2021-04-23 14:31
Ja rozumiem pizza . rozumiem devolaja ale bułke z czyms ??? (6)
Toc to trza byc leń do kwadratu aby to se kupowac na dowóz.....wszedzie burger . ludzie zjecta normalny obiad , karkówa albo schabszczak . kapustka taka z marchewka - suróFfka jak smok i kartofle . bajeczka !. ..
- 27 7
-
2021-04-23 14:58
nie mów mi jak mam żyć
- 4 5
-
2021-04-23 15:01
Burgery dobrze się sprzedaje
Na wynos, a i w ręku przed lokalem da radę. Więc przy założeniu że dalej będzie się działo kowidowo to ma to jakiś sens
- 2 2
-
2021-04-23 16:06
Każdy (2)
Każdy je to na co ma ochotę. Zrobienie dobrego burgera to nie taka łatwa sprawa, robiłeś kiedyś? To nie zwykły kotlet z ziemniakami i gotowe.
- 2 3
-
2021-04-24 11:46
To zwykly kotlet z bulka i gotowe. (1)
Zrobisz szybciej niż ziemniaki z kotletem
- 0 2
-
2021-04-25 11:03
Ludzie nie mający o czymś pojęcia dzieła się na dwie grupy.
Tych, którzy myślą, ze coś, o czym nie maja bladego pojęcia, jest niemożliwie trudne, i tych, którzy myślą, ze to banalnie proste.
- 1 0
-
2021-04-24 11:45
Moda z Ameryki po 60 latach
- 0 1
-
2021-04-23 14:39
Pizzeria 105
105 to najgorsza pizza jaka może być gorsza niż Da grasso.
Pierogarnia Mandu kolejna przereklamowane miejsce tak samo jak manekin- 27 2
-
2021-04-23 14:53
Opinia wyróżniona
Ciekawa jestem lodów (3)
Próbowałam tych lodów w Kwidzynie. Zwróciło moją uwagę zadziorne logo. Ciekawa elewacja we Wrzeszczu, coś innego a nie w kółko te białe elementy. Czekam i mam nadzieję się nie rozczaruje, bo próżno szukać w Trójmieście smacznych lodów włoskich.
- 18 9
-
2021-04-23 16:01
Co do lodów, to zdecydowanie polecam lokal "Krystyna" w falowcu na Przymorzu;), albo w bloku przy ul. Pilotów na zaspie przy skm;)
- 7 0
-
2021-04-23 22:02
Witamy i pozdrawiamy panią wlascielke autorkę komentarza
- 3 2
-
2021-04-23 22:44
Elewacja, logo, białe elementy? Mówisz o wykończeniu wnętrza
czy o szpachli
Może?
Bo na pewno nie o smaku- 3 0
-
2021-04-23 15:02
Opinia wyróżniona
Kolejna majówka w Trójmieście
To przynajmniej przetestuje nowe knajpy. Najpierw coś treściwego a potem na lody w drodze nad zatokę. Jakoś trzeba sobie zorganizować czas a i lokalne biznesy można wspomóc przy okazji bo nie wiadomo ile jeszcze tych majówek będzie stacjonarnie ;)
- 26 9
-
2021-04-23 16:54
Na zdjęciu pierogarni widzę rurę gazową? (2)
Czy to jest zgodne z przepisami ppoż?
- 8 2
-
2021-04-24 12:10
Zgodne
Jaby nie było zgodne to by odbioru nie dostali społeczniaku xD
- 3 1
-
2021-04-24 18:59
Oczywiście, że zgodne. Na bakier z prawem są ci, którzy rurę gazową mają zabudowaną. To jest niezgodne z przepisami - rura gazowa powinna być odsłonięta.
- 2 0
-
2021-04-23 17:41
(1)
Burgery i pizza upadną zapewne jeszcze w tym roku, max w przyszłym, lody - zależy, ale też długiej kariery nie wróżę, jedynie Mandu się utrzyma. Tyle w temacie. Na żarcie na wynos i tak szkoda mi pieniędzy, wolę kupić książkę.
- 14 19
-
2021-04-23 18:10
Dzięki za info
- 5 0
-
2021-04-23 17:41
Burger za 20zl to chyba
z japońskiego wołu
- 12 2
-
2021-04-23 17:56
restauracja (1)
to dwóch obsługi na stolik, a tu przekrojona bułka za 60gr plus hamburger z lidla za 2 zł i 30 zł albo garstka mąki z wodą mieszana przez obszczymura ręcamy , jedna oliwka, keczup i trochę startego wyschniętego sera za ile ? za 30 mała?Jakiś snob w rurkach zawsze się znajdzie.
- 16 3
-
2021-04-24 10:07
Weź leki.
- 1 1
-
2021-04-23 18:17
I tak wszystko zbankrutuje przez PiS - państwową inspekcję sanitarną :) (2)
A później za bezcen wykupi O`Bajtek.
- 9 7
-
2021-04-23 18:29
(1)
Żymianie, a nie jakiś obajt!
- 1 2
-
2021-04-23 20:56
Żymianie z miejscowości Żym albo Pcim a Rzymianie z Rzymu
- 2 3
-
2021-04-23 18:28
Magdzie Gessler i tak by nie smakowało ...
- 4 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.