• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: nowe Mandu, burgery, pizza i koktajle

Mateusz Groen
23 kwietnia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Pierogarnia Mandu Pierogarnia Mandu

Pandemia trwa, gastronomia walczy o przetrwanie, ale są też tacy, którzy w tych trudnych czasach widzą szansę na biznesowy sukces. Na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiają się nowe restauracje. W cyklu "Nowe Lokale" przedstawiamy sześć nowych lokali gastronomicznych, które otworzyły się w ostatnim czasie. Znajdą się tu burgerownie, coctail bar, a także pizzeria i wyczekiwana przez wiele osób pierogarnia Mandu.




El Mariachi



  • Coctail bar El Mariachi
  • Coctail bar El Mariachi
  • Coctail bar El Mariachi
Wydawać może się dziwne, że w obliczu trwających restrykcji otworzył się coctail bar. Niemniej właściciele liczą na to, że już wkrótce obostrzenia przejdą do historii, gastronomia niedługo wróci do normalnego funkcjonowania i zapewne wtedy będziemy poszukiwać miejsca na koktajlowo-klubowe imprezy. El Mariachi mieści się przy ulicy Grodzkiej 16 w Gdańsku Mapka i - jak informują właściciele - nowe miejsce to największy tequila bar w Gdańsku.

Wszyscy miłośnicy trunku zrobionego z agawy zapewne ucieszą się tak liczną kolekcją i opcją posmakowania najróżniejszych smaków prosto z tequila baru. Dodatkowo barmani będą prezentować również autorskie koktajle. Gorąca atmosfera zapewne będzie czymś, co będzie cechowało nowy lokal. Zadbano tutaj nie tylko o podniebienia gości, ale też o wystrój i klimat, a w głośnikach usłyszymy rytmy porywającej do tańca latynoskiej muzyki.

Czytaj też: Nowe lokale: sushi, pizza, wino

Lody Włoska Robota



  • Nowa lodziarnia może być ciekawym miejscem do skosztowania niecodziennych smaków lodów. Już 1 maja będziemy mieli okazję zobaczyć, co nam zaoferują.
  • Lodziarnia Włoska Robota
  • Nowa lodziarnia może być ciekawym miejscem do skosztowania niecodziennych smaków lodów. Już 1 maja będziemy mieli okazję zobaczyć, co nam zaoferują.
  • Nowa lodziarnia może być ciekawym miejscem do skosztowania niecodziennych smaków lodów. Już 1 maja będziemy mieli okazję zobaczyć, co nam zaoferują.
Włoska robota, brzmi znajomo? Otóż tak. Lodziarnie o tej samej nazwie i tych samych recepturach znajdziemy w kilku miastach Polski, a już teraz również przy CH Jantar we Wrzeszczu Mapka. "Mroźne" miejsce będzie nas ochładzać wraz z rozpoczęciem sezonu wiosenno-letniego, czyli od 1 maja. Już na majówkę delektować się będziemy mogli owocowymi sorbetami oraz mleczno-śmietankowymi wariantami.

Burger Stacja



  • Burger Stacja
  • Burger Stacja
  • Burger Stacja
  • Burger Stacja
  • Burger Stacja
  • Burger Stacja
  • Burger Stacja
Burger Stacja przy falowcu mieszczącym się przy ul. Obrońców Wybrzeża Mapka to nowe burgerowe miejsce na gastronomicznej mapie Trójmiasta. Wielu z was może znać już ich burgerowe smaki, ponieważ to już kolejny lokal tych samych właścicieli. Pierwszy w Gdańsku o tej samej nazwie mieści się nieopodal stacji SKM Zaspa. Burger Stacja w swoim menu ma iście "trójmiejskie smaki", ponieważ nazwy kanapek nazwane są na cześć dzielnic Trójmiasta oraz pomorskich miast. W karcie prezentowanej przez lokal znajdziemy: Wejserowo (burger wołowy z sałatą, grillowanym pomidorem, rukolą, serem cheddar i sosem blue cheese), Sopot (burger wołowy, sałata, podwójny ser cheddar, podwójny bekon, chrupiące chipsy, sos firmowy i drugi do wyboru), Gdańsk Główny (burger wołowy, sałata, pomidor, czerwona cebula i sos firmowy) i wiele innych.

Jak widzimy, specjalnością lokalu są wołowe burgery z dodatkiem świeżych warzyw i sosów. Niemniej lokal oferuje również opcję wege: Burak burgera i Fasola burgera. To jeszcze nie wszystko, mamy opcję wybrania pieczywa, które będzie bazą naszej kanapki. Ceny burgerów w lokalu mieszczą się w przedziale między 20 zł a 26 zł. Można jednak zamówić również zestawy z frytkami, wtedy cena jest wyższa o około 7 zł.

Craft Burger



  • Restauracja Craft Burger
  • Burger Stacja
  • Restauracja Craft Burger
  • Restauracja Craft Burger
  • Restauracja Craft Burger
Skoro już jesteśmy w klimacie burgerowym, to warto przedstawić również nowy gdyński lokal - Craft Burger. Burgerownia mieści się przy ulicy Redłowskiej 54 w Gdyni Mapka. Burgery w tym miejscu faktycznie nawiązują już swoimi nazwami do rzeczy craftowych. W menu lokalu znajduje się: Ironman Burger (wołowina, cheddar, pomidor, sałata, jalapeno, cebula czerwona i sos mayo-chipotle), Lumberjack burger (wołowina, podwójny cheddar, podwójny bekon, jalapeno, prażona cebulka, sałata, pomidor i sos miodowo-musztardowy), Gepetto Burger ( wołowina, pomidor, rukola, grana padano, podwójny bekon, sos bazyliowy) oraz kilka innych pozycji w tym opcja wege na bazie falafela.

Również w tym lokalu mamy opcję wybrania bułki spośród: maślanej, pełnoziarnistej oraz pszennej. Dodatkowo wszyscy wielbiciele frytek z batatów powinni szczególnie się cieszyć, ponieważ są dostępne w gdyńskiej burgerowni w cenie 11 zł. Ceny craftowych burgerów oscylują wokół 21-28 zł.

Mandu



  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
  • Pierogarnia Mandu
Mandu dla sporego grona fanów oferuje jedne z lepszych pierogów, jakie możemy kupić w rodzimych stronach. Najnowszy lokal, znajdujący się przy ulicy Starowiejskiej 1Mapka, to wspaniała wiadomość dla gdynian, którzy lubią oferowaną przez znany lokal kuchnię.

- Już od najmłodszych lat, będąc wielkimi, zagorzałymi fanami pierogów przygotowywanych przez nasze babcie, wiedzieliśmy, że w tym tradycyjnym polskim daniu jest coś, co sprawia, że nie może się ono znudzić. Postanowiliśmy zgłębić ich sekret i tak w połączeniu pasji, zamiłowania do pierogów, ciężkiej pracy i wytrwałości powstało Mandu - piszą właściciele o genezie powstania Mandu.
W menu pierogarni znajdziemy pierogi: pieczone, gotowane, zapiekane, na słodko, słono, a także mięsne i bezmięsne. Ceny zależne są od zestawu, liczby sztuk i wielu innych czynników, niemniej najwyższa cena to 31 zł za pierogi z dzikiem, reszta oscyluje wokół kwoty 20-30 zł. Zapewne każdy znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo trwa obecnie rekrutacja do gdyńskiego lokalu - może jakiś miłośnik pierogów chciałby dołączyć do teamu Mandu?

Dokąd na pierogi w Trójmieście?



Pizzeria 105



  • Pizzeria 105 przy ul. Wyspiańskiego to kolejny lokal sieci w Trójmieście.
  • Pizzeria 105 przy ul. Wyspiańskiego to kolejny lokal sieci w Trójmieście.
  • Pizzeria 105 przy ul. Wyspiańskiego to kolejny lokal sieci w Trójmieście.
  • Pizzeria 105 przy ul. Wyspiańskiego to kolejny lokal sieci w Trójmieście.
  • Pizzeria 105 przy ul. Wyspiańskiego to kolejny lokal sieci w Trójmieście.
  • Pizzeria 105 przy ul. Wyspiańskiego to kolejny lokal sieci w Trójmieście.
  • Pizzeria 105 przy ul. Wyspiańskiego to kolejny lokal sieci w Trójmieście.
  • Pizzeria 105 przy ul. Wyspiańskiego to kolejny lokal sieci w Trójmieście.
  • Pizzeria 105 przy ul. Wyspiańskiego to kolejny lokal sieci w Trójmieście.
  • Pizzeria 105 przy ul. Wyspiańskiego to kolejny lokal sieci w Trójmieście.
Nowy lokal Pizzerii 105 znajduje się przy ul. Wyspiańskiego 2 Mapkaw Gdańsku. Sieć wyjątkowo prężnie rozwija się na terenie Trójmiasta. Znajdziemy ją już we Wrzeszczu, w Kowalach, na Morenie, Jasieniu, Przymorzu i Chełmie. Oferowane pizze są w trzech wariantach wielkościowych: 32 cm, 45 cm i 60 cm. W menu znajdziemy aż 40 pozycji pizzy o najróżniejszych smakach. Zarówno osoby lubiące ostre składniki na pizzy, jak i ci uwielbiający owoce morza... albo ananasa znajdą dla siebie idealną pizzę. Ceny w sieciowej pizzerii są wszędzie zbliżone i oscylują wokół kwoty 20-68 zł.

Czy zauważyłeś jakiś nowy lokal w swojej okolicy? Koniecznie daj nam znać w komentarzach.

Miejsca

Opinie (91) ponad 20 zablokowanych

  • Ja rozumiem pizza . rozumiem devolaja ale bułke z czyms ??? (6)

    Toc to trza byc leń do kwadratu aby to se kupowac na dowóz.....wszedzie burger . ludzie zjecta normalny obiad , karkówa albo schabszczak . kapustka taka z marchewka - suróFfka jak smok i kartofle . bajeczka !. ..

    • 27 7

    • nie mów mi jak mam żyć

      • 4 5

    • Burgery dobrze się sprzedaje

      Na wynos, a i w ręku przed lokalem da radę. Więc przy założeniu że dalej będzie się działo kowidowo to ma to jakiś sens

      • 2 2

    • Każdy (2)

      Każdy je to na co ma ochotę. Zrobienie dobrego burgera to nie taka łatwa sprawa, robiłeś kiedyś? To nie zwykły kotlet z ziemniakami i gotowe.

      • 2 3

      • To zwykly kotlet z bulka i gotowe. (1)

        Zrobisz szybciej niż ziemniaki z kotletem

        • 0 2

        • Ludzie nie mający o czymś pojęcia dzieła się na dwie grupy.

          Tych, którzy myślą, ze coś, o czym nie maja bladego pojęcia, jest niemożliwie trudne, i tych, którzy myślą, ze to banalnie proste.

          • 1 0

    • Moda z Ameryki po 60 latach

      • 0 1

  • Pizzeria 105

    105 to najgorsza pizza jaka może być gorsza niż Da grasso.
    Pierogarnia Mandu kolejna przereklamowane miejsce tak samo jak manekin

    • 27 2

  • Opinia wyróżniona

    Ciekawa jestem lodów (3)

    Próbowałam tych lodów w Kwidzynie. Zwróciło moją uwagę zadziorne logo. Ciekawa elewacja we Wrzeszczu, coś innego a nie w kółko te białe elementy. Czekam i mam nadzieję się nie rozczaruje, bo próżno szukać w Trójmieście smacznych lodów włoskich.

    • 18 9

    • Co do lodów, to zdecydowanie polecam lokal "Krystyna" w falowcu na Przymorzu;), albo w bloku przy ul. Pilotów na zaspie przy skm;)

      • 7 0

    • Witamy i pozdrawiamy panią wlascielke autorkę komentarza

      • 3 2

    • Elewacja, logo, białe elementy? Mówisz o wykończeniu wnętrza

      czy o szpachli
      Może?
      Bo na pewno nie o smaku

      • 3 0

  • Opinia wyróżniona

    Kolejna majówka w Trójmieście

    To przynajmniej przetestuje nowe knajpy. Najpierw coś treściwego a potem na lody w drodze nad zatokę. Jakoś trzeba sobie zorganizować czas a i lokalne biznesy można wspomóc przy okazji bo nie wiadomo ile jeszcze tych majówek będzie stacjonarnie ;)

    • 26 9

  • Na zdjęciu pierogarni widzę rurę gazową? (2)

    Czy to jest zgodne z przepisami ppoż?

    • 8 2

    • Zgodne

      Jaby nie było zgodne to by odbioru nie dostali społeczniaku xD

      • 3 1

    • Oczywiście, że zgodne. Na bakier z prawem są ci, którzy rurę gazową mają zabudowaną. To jest niezgodne z przepisami - rura gazowa powinna być odsłonięta.

      • 2 0

  • (1)

    Burgery i pizza upadną zapewne jeszcze w tym roku, max w przyszłym, lody - zależy, ale też długiej kariery nie wróżę, jedynie Mandu się utrzyma. Tyle w temacie. Na żarcie na wynos i tak szkoda mi pieniędzy, wolę kupić książkę.

    • 14 19

    • Dzięki za info

      • 5 0

  • Burger za 20zl to chyba

    z japońskiego wołu

    • 12 2

  • restauracja (1)

    to dwóch obsługi na stolik, a tu przekrojona bułka za 60gr plus hamburger z lidla za 2 zł i 30 zł albo garstka mąki z wodą mieszana przez obszczymura ręcamy , jedna oliwka, keczup i trochę startego wyschniętego sera za ile ? za 30 mała?Jakiś snob w rurkach zawsze się znajdzie.

    • 16 3

    • Weź leki.

      • 1 1

  • I tak wszystko zbankrutuje przez PiS - państwową inspekcję sanitarną :) (2)

    A później za bezcen wykupi O`Bajtek.

    • 9 7

    • (1)

      Żymianie, a nie jakiś obajt!

      • 1 2

      • Żymianie z miejscowości Żym albo Pcim a Rzymianie z Rzymu

        • 2 3

  • Magdzie Gessler i tak by nie smakowało ...

    • 4 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane