• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: piwo, lody rzemieślnicze i inne

Łukasz Stafiej
22 maja 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
 Umam Marina   Patisserie & Art  Umam Marina   Patisserie & Art

Lodziarnie z naturalnymi lodami z wysokiej jakości produktów i puby z piwem rzemieślniczym zdominowały w tym tygodniu przegląd nowych barów i restauracji, które otwarto niedawno w Trójmieście.



Lodziarnie rzemieślnicze: Altana Smaków, Miło.Mi, U Lodziarzy
Moda na lody rzemieślnicze, czyli wykonywane z wysokiej jakości, naturalnych składników bez dodatków konserwantów i ulepszaczy przyjęła się w Trójmieście na dobre. W ostatnim czasie otwarto kilka lodziarni, których właściciele deklarują przygotowywanie lodów właśnie tą metodą. Odwiedziliśmy trzy miejsca, które różnią się głównie nazwą. Łączy je natomiast kameralny charakter oraz pasja właściciele do tworzenia dobrej jakości mrożonych smakołyków.

Altana Smaków mieści się przy ul. Św. Ducha 115/117 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku, nieopodal dawnego pubu Duszek. Lokal założyła para przybyszów z Poznania, którzy przywieźli stamtąd receptury i koncepcję lodziarni rzemieślniczej. Jak we wszystkich tego typu miejscach, lody nakładane są tutaj nie na gałki, a szpatułką. Porcja waży 60 g i kosztuje 4 zł. Można zamówić zarówno w wafelku, jak i papierowym kubeczku. Na razie właściciele stawiają na klasyczne smaki: czekoladę, wanilię, pistację czy sorbety: na przykład malinowy czy pomarańczowy. W przyszłości będą się one zmieniać - wszystko zależy od pomysłowości właściciele oraz dostępności świeżych owoców i produktów. Warto mieszać smaki w ramach jednej porcji, aby spróbować ich najwięcej - lody w tutaj są bardzo treściwe, intensywne w smaku i sycące. W Altanie Smaku sprzedawane są również koktajle owocowe (8 zł), kawa (9 zł) czy świeżo wyciskane soki. W przyszłości do oferty wejdą przygotowywane z sezonowych produktów przekąski. Lokal czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 12-19 i od piątku do niedzieli w godz. 11-20.

  •  Altana Smaków   lodziarnia
  • Altana Smaków stawia na klasyczne, lodowe smaki.
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  • Włoska Robota to kolejna pizzeria wyposażona w piec opalany drewnem.


Również za 4 zł tej samej wielkości porcję dostaniemy U Lodziarzy przy ul. Świętojańskiej 100 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Malutki lokalik, w którym lody kupić można również z okienka, prowadzi dwóch znajomych w biznesie lodowym pracujących od dawna. Właściciele stawiają na najwyższej jakości składniki i naturalny proces produkcji. W codziennej ofercie znajduje się pięć smaków, w tym trzy podstawowe: śmietankowe, czekoladowe i truskawkowe. Dwa pozostałe będą zmienne - w dniu otwarcia był to sorbet jagodowy i lody o smaku mascarpone z bezą i maliną. U Lodziarzy czynne jest codziennie w godz. 10-21.

  •  u Lodziarzy
  •  u Lodziarzy
  •  u Lodziarzy
  •  u Lodziarzy
  • Rada Miasta powstała w zabytkowych piwnicach Ratusza Staromiejskiego.


Kolejną lodziarnią jest drugi oddział Wytwórni Lodów Naturalnych Miło.Mi na osiedlu Nowe Orłowo zobacz na mapie Gdyni. Pierwszy lokal uruchomiono w ubiegłym roku przy ul. Świętojańskiej, a jego oferta okazała się sporym sukcesem w całym Trójmieście, więc właściciele postanowili otworzyć kolejną lodziarnię. Oferta orłowskiego oddziału jest oczywiście taka sama - spróbujemy tutaj kilka oryginalnych smaków nakładanych do kubeczka lub wafelka (także bezglutenowego) ze stylowej chłodni. Kompozycje smakowe zmieniają się codzienne: mogą to być lody rafaello, kawa z bezą, karmel z solą czy sorbet prosecco z ananasem i miętą. Porcja kosztuje 4,50 zł za 60 g. Miło.Mi czynne jest codziennie w godz. 10-21.

  •  Miło.Mi Lodziarnia
  •  Miło.Mi Lodziarnia
  •  Miło.Mi Lodziarnia
  •  Miło.Mi Lodziarnia
  • Właściciele U Lodziarzy mają wieloletnie doświadczenie w branży lodowej.


Hopkins
Hopkins to kolejny po pubie AleBrowaru multitap w Gdyni sygnowany logo lokalnego browaru rzemieślniczego. Założony przez pasjonatów piwa i domowych piwowarów Hopkins to młodziutki twór na kraftowej scenie - funkcjonuje raptem od grudnia ubiegłego roku. Jego właściciele warzą niewielkie ilości trunku (korzystając z warzelni browaru kościerskiego) i nie boją się eksperymentować. Spod ich ręki wyszedł między innymi stout o aromacie czereśni i whisky, porter na belgijskim słodzie wędzonym torfem, stout ze śliwką suską sechlońską czy porter aromatyzowany zrębkami śliwy macerowanymi w śliwowicy. Część z tych piw - oraz nowość: Belgian Pale Ale - można spróbować na kranach w lokalu przy ul. Świętojańskiej 52 zobacz na mapie Gdyni. Łącznie jest ich na barze szesnaście. Hopkins oczywiście nie ogranicza się do swojej oferty i lać będzie również piwa z innych, zaprzyjaźnionych browarów rzemieślniczych. Półlitrowa szklanka kosztuje 12 zł. Urządzony w prosty, nowoczesny sposób lokal pełni również rolę rolę minigalerii prac autorstwa artystki i fotografki Agnieszki Treder. Właściciele planują również organizować imprezy z okazji piwnych premier, degustacje, spotkania dla domowych piwowarów. W każdy sobotni wieczór w pubie muzykę klubową grać będzie didżej, a podczas ważniejszych wydarzeń sportowych przewidziane są transmisje telewizyjne. Pub Hopkins czynny jest codziennie od godz. 12 do 2.

  • W Browarze Hopkins za barem jest szesnaście kranów z piwem rzemieślniczym.
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska


Konsulat Dobrego Piwa
Otwarcie Konsulatu Dobrego Piwa to dobra wiadomość dla wszystkich sierot po zamkniętej niedawno sopockiej Czarnej Wołdze, jednym z najchętniej odwiedzanych w Sopocie pubów z szeroką ofertą piw rzemieślniczych. Konsulat znajduje się w o wiele mniejszej przestrzeni baraku przy ul. Sikorskiego 12 zobacz na mapie Sopotu (obok sklepu Alma), jednak atmosfera z pewnością pozostanie podobna, bo lokal prowadzi ta sama para właścicieli, co Wołgę. Na barze zwiększyła się liczba kranów - tym razem jest ich osiem, w tym do sześciu podłączone są kegi z piwami rzemieślniczymi. Piw butelkowych jest w ofercie co najmniej trzydzieści i - co jest nowością - klienci sami mogą je wybierać z lodówki, nie czekając na podanie przez obsługę. Nie brakuje również oczywiście mocniejszych alkoholi. W lokalu zjemy również robione na miejscu bajgle i ciepłe panini (10 zł) i weźmiemy na wynos kawę z ekspresu (od 5 zł). Na zewnątrz funkcjonuje ogródek. Konsulat Dobrego Piwa czynny jest od niedzieli do środy w godz. 12-24, w czwartki w godz. 12-1, a w piątki i soboty w godz. 12-2.

  •  Konsulat Dobrego Piwa
  • Konsulat Dobrego Piwa to nowe wcielenie znanego i lubianego pubu Czarna Wołga.
  •  Konsulat Dobrego Piwa
  •  Konsulat Dobrego Piwa
  • Browar Hopkins Gdynia, ulica Świętojańska


Rada Miasta
Rada Miasta znajduje się w zabytkowych piwnicach Ratusza Staromiejskiego przy ul. Korzennej 33/35 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku, w miejscu, gdzie przez kilka ostatnich lat działała włoska restauracja Pomodoro. Nowy lokal został całkowicie wyremontowany - właściciele odsłonili między innymi stare cegły na sklepieniach i odświeżyli tynki. Pierwsze, co rzuca się w oczy po przekroczeniu progu restauracji, to setki butelek wina, które zajmują specjalnie przeznaczone dla nich regały i skrzynki, a nawet designerskie, skórzane wieszaki. To bardzo ważny element Rady Miasta, która jest nie tylko restauracją, ale również sklepem winiarskim, gdzie zaopatrzyć się można w prawie trzysta różnych gatunków wina z całego świata. W kuchni szefuje na równych zasadach dwóch szefów, którzy przygotowali selekcję dań i tapasów inspirowanych zarówno kuchnią polską, jak i śródziemnomorską. Zjemy m.in. krem ze szparagów z czipsem z prosciutto (18 zł), pierś z kaczki z puree cytrynowym i skorzonerą, polędwicę wołową z sosem rozmarynowym, tatara (30 zł), krewetki tygrysie z majonezem cytrusowym (18 zł), bób smażony na maśle z prosciutto (15 zł), ciecierzycę z czosnkiem i chorizo (14 zł) czy mule w białym winie (21 zł). Jako przekąskę do wina zamówić można również talerz włoskich, hiszpańskich i polskich serów czy wędlin (od 18 zł). Lokal został podzielony na trzy strefy: restauracyjną z niskimi stolikami, barowo-degustacyjną z wysokimi stołami i barowymi krzesłami oraz sklepową, gdzie królują regały z winem. Na koniec ważna informacja dla kawoszy - w Radzie Miasto można nie tylko wypić włoską kawę Illy, ale również zakupić porcelanę oraz rozmaite stylowe przedmioty i upominki sygnowaną nazwą tej firmy. Rada Miasta czynna jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty od południa do godz. 23, jednak właściciele nie planują się restrykcyjnie trzymać się godzin zamknięcia. Najważniejszy dla nich jest - i zachęcają do tego również swoim gości - swobodne i przyjemne spędzanie czasu przy dobrym jedzeniu i winie.

  •  Rada Miasta
  •  Restauracja Bazar
  •  Rada Miasta
  •  Rada Miasta
  • Miło.Mi w Orłowie to drugi oddział gdyńskiej lodziarni.
  •  Rada Miasta
  •  Rada Miasta
  •  Rada Miasta
  •  Rada Miasta


Bazar
Szafarnia zobacz na mapie Gdańska w kilka miesięcy stała się jednym z największych zagłębi kulinarnych Gdańska. Na parterze tutejszych apartamentowców znajdziemy restauracje z przeróżnych gastronomicznych dziedzin, choć warto pamiętać, że większość z nich to lokale dla gości z grubszych portfelem. Pod tym względem wyróżnia się otwarta kilka tygodni temu restauracyjka Bazar serwująca proste i niezbyt drogie dania inspirowane przede wszystkim polskimi smakami. Jak podkreśla właściciel, ma to być lokal przede wszystkim dla mieszkańców. Karta jest krótka, zawiera kilkanaście pozycji i ma być co kilka tygodni zmieniana - choć oczywiście sztandarowe dania z niej nie będą znikać. A są to między innymi żeberka w miodzie (32 zł), pieczony dorsz z chutneyem pomarańczowo-marchewkowym (36 zł), moskale z wędzonym łososiem i kawiorem (22 zł), zupa rybna (15 zł) czy carpaccio z buraka pieczonego w miodzie (16 zł). Codzienne przygotowywane są również dania dnia, których cena nie przekracza 19 zł. Bazar urządzony jest w prosty, modny i kameralny sposób. Sporo tutaj drewna tworzącego ciepłą, domową atmosferę. Lokal czynny jest w godz. 12-22.

  •  Restauracja Bazar
  • Restauracja Bazar serwuje proste dania inspirowane kuchnią polską.
  •  Restauracja Bazar
  •  Restauracja Bazar
  •  Restauracja Bazar
  •  Restauracja Bazar
  •  Restauracja Bazar
  •  Restauracja Bazar


Umam Marina
Kilka kamienic po sąsiedzku zobacz na mapie Gdańska niedawno otwarto kawiarnię Umam Marina. Skojarzenia z wrzeszczańską pracownią cukierniczą mistrza słodkości Krzysztofa Ilnickiego są jak najbardziej trafne. Co prawda lokal przy na Szafarni ma innych właściciele i nie jest oficjalnym oddziałem cukierni w Garnizonie, to wyrafinowane, autorskie ciastka Ilnickiego stanowią podstawę jego oferty. Ceny są podobne i zaczynają się 13 zł w zależności do rodzaju porcji. Oprócz słodkości, w Umam Marina zamówimy również włoską kawę oraz rzemieślnicze lody (sprowadzane od jednego z producentów z Władysławowa) w takich smakach, jak między innymi: palone masło, ricotta z gruszką czy sorbet z maliny i wina porto. Porcja kosztuje 4 zł. Równie ważnym dla właścicieli aspektem działalności ich lokalu jest przestrzeń galeryjna, w której można zobaczyć (oraz kupić) obrazy trójmiejskiej malarki Magdaleny Benedy (wcześniej znajdowało się w tym miejscu jej atelier). Kawiarnia czynna jest codziennie w godz. 10-20.

  •  Umam Marina   Patisserie & Art
  •  Umam Marina   Patisserie & Art
  • Lody rzemieślnicze dostaniemy w coraz większej ilości lokali w Trójmieście.
  •  Umam Marina   Patisserie & Art
  •  Altana Smaków   lodziarnia
  • W Umam Marina kupimy autorskie słodkości gdańskiego mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego.


Włoska Robota
Włoska Robota to kolejna pizzeria w Gdańsku, która może pochwalić się kaflowym piecem opalanym drewnem. Pizza w lokalu przy ul. Marii Curie-Skłodowskiej 3 zobacz na mapie Gdańska (nieopodal Gdańskiego Uniwersytety Medycznego) jest przygotowywana w stylu neapolitańskim (cienkie, chupiące ciastko z niewielką ilością składników) przez pochodzących z Włoch trzech pizzaiolo. W karcie znajdziemy dziewiętnaście klasycznych kompozycji włoskiego placka. Ceny zaczynają się od 13 zł za margheritę, a kończą na 29 zł za Quattro Stagioni z pieczarkami, karczochami, szynką i tuńczykiem. Oprócz pizzy, w lokalu zamówić można dania inspirowane tradycyjną kuchnią włoską, między innymi: krem z pomidorów (12 zł), spaghetti carbonarę (19 zł), risotto szafranowe (30 zł) czy filet z kurczaka z truflowymi gnocchi (28 zł). Włoska Robota urządzona jest w sposób zgodny z obecnymi trendami w gastronomii - spodoba się lubiącym proste, drewniane meble, białe kafle i aranżacyjny minimalizm. W tygodni lokal czynny jest od godz. 9 do 21 (do godz. 13 serwowane są różne zestawy śniadaniowe w cenie 19 zł), a w weekendy w godz. 13-21.

  •  Włoska Robota pizzeria & ristorante
  •  Włoska Robota pizzeria & ristorante
  •  Włoska Robota pizzeria & ristorante
  •  Integracja Restauracja & Cocktail Bar


Integracja
Integracja to nowe wcielenie sopockiej restauracji Barocco, która znajdowała się na górze Monciaku zobacz na mapie Sopotu, na rogu ulicy Obrońców Westerplatte. Wnętrze zostało gruntownie odnowione - zniknął przepych i postawiono na nowoczesny minimalizm: miękkie, proste kanapy, drewniane wykończenia i lekko loftowy wystrój. Zmienił się również charakter lokalu - Integracja to połączenie restauracji z koktajl-barem. Wizytówką tego drugiego wcielenia ma być przede wszystkim wielki, okrągły bar ulokowany w centrum lokalu. To właśnie wokół niego, według zamierzeń właściciela, ma się odbywać - nomen omen - integracja gości wieczorową porą drinku i muzyce. W ciągu dnia zjeść można dnia inspirowane kuchnią włoską i amerykańską. Sporą część obszernego menu zajmują pizze (od 16 zł). Zamówimy również makarony (od 21 zł), burgery (od 23 zł) czy steki wołowe (od 55 zł). Rano i przedpołudniem podawane są śniadania (od 9 zł). Integracja czynna jest od poniedziałku do czwartku w godz. 10-1, w piątek w godz. 10-3, a w weekendy w godz. 9-3.

  •  Konsulat Dobrego Piwa
  • Integracja to lokal, który łączy restaurację w koktajl-barem.
  •  Integracja Restauracja & Cocktail Bar
  •  Integracja Restauracja & Cocktail Bar
  •  Integracja Restauracja & Cocktail Bar
  •  Integracja Restauracja & Cocktail Bar

Miejsca

Opinie (257) ponad 10 zablokowanych

  • normalnie klimaty jak od Magdy Gessler

    branza lodowa czy branza lodziarska?!

    placki sa kupne czy kupcze?!

    • 24 0

  • A my (9)

    kupiliśmy sobie maszynę do robienia lodów za kilkadziesiąt złotych, niezawodną i sobie na weekend sami robimy takie smaki, jakie chcemy. Całość zajęć ze zmywaniem łącznie i popijaniem przy tym wytrawnego winka trwa niecałą godzinę, a smak najlepszy i 100% pewności jakie naturalne składniki są użyte.

    • 39 0

    • (2)

      Ja robię lody i sorbety bez maszynki. Mikser lub blender wystarczą.

      • 7 0

      • a no widzisz, można i tak :-) (1)

        Mnie w zeszłym roku skusiła ta maszynka lodów i kręcę nią lody do dziś. W tym roku przykłuła moją uwagę maszynka do waty cukrowej, ale jak widziałem na promocji ten sypiący się kilogram cukru, to mnie aż zęby rozbolały i nie kupiłem.

        • 10 0

        • Ano, do sorbetu blender wystarczy. Ale czasem robię lody bardziej pulchne i wtedy najpierw ubijam śmietankę na pianę, a potem dodaję zmiskowane owoce. Wtedy mikser potrzebny, bo w blenderze trzepaczki nie mam.

          • 0 0

    • "Eskimos'...smak lodow dziecinstwa,mlodosci i wieku tz.poznego (5)

      lata 70 i pozniejsze.Lodzarnia "Eskimos".Wrzeszcz ul.Wyspianskiego.Pamietam,ze to byl rodzinny interes.Pamietam p.Luckiego,Prywatnie byl tata mojej szkolnej kolezanki...

      • 5 3

      • jak to się ma do mojej maszynki do lodów? (2)

        • 7 1

        • bo ten pan z Wrzeszcza też miał prywatną maszynke :) (1)

          • 4 0

          • Dziękuję za komentarz. Teraz wszystko staje się jasne.

            Po prostu Pani Ewa pomyślała, że to ja kręciłem lody w Eskimosie.

            • 5 0

      • (1)

        Najlepsze są lody z soku brzozowego.

        • 1 0

        • Serio?? Dziękuję za pomysł! Uwielbiam sok z brzozy

          ale nigdy nie pomyślałem, żeby zrobić takie lody. Na długi weekend teraz się zrobi :-)

          • 3 0

  • prawie 80/kg lodów jakiś żart... a poza tym uczcie sie od Żarneckich z Nowego Targu (2)

    • 4 2

    • TAK ŻARNECCY SĄ GENIALNI i tani

      szkoda ze tak daleko ):

      • 1 1

    • Smaczne lody to oni mieli 30 lat tem teraz to masowa produkcja nic szczegolnego

      • 0 1

  • Lodziarze....

    Hehehe... mam goopie skojarzenia, ale niech im ziemia.

    :D :D :D

    • 9 2

  • Dlaczego lody

    • 0 2

  • RM winiarnia :) SZTOS (1)

    przekąski od 12złotych , kieliszek wina od 12złotych :D w końcu ktoś rozumie czego nam do szczęścia potrzeba. Piękna piwnica - byłam, piłam, jadłam :D

    • 4 9

    • Szeroki wybór win, jedzenie przekombinowane, pan kucharz chyba za dużo sie master Chef'a juniora naoglądał. 3/10

      • 1 0

  • Lody (2)

    Polecam lody Grycan z Biedry.Dobre ,sprawdzone,bez marketingu że naturalne i rzemieślnicze.

    • 5 10

    • (1)

      Czemu akurat z Biedronki, w innych sklepach też są ;p.

      • 3 1

      • Może dlatego że Biedronka nie zawyża cen?

        • 2 4

  • Lodziarzy poniosła fantazja, szkoda że tylko z cenami.

    Próbują je zawyżyć więc nie dajmy się.

    Skoro w dobrej, znanej cukierni ogromna, od serca nałożona gałka może kosztować 3 zł (a po sąsiedzku 2,5 zł - polecam zajrzeć po to do Madisona), to i oni nie muszą robić z nas frajerów.

    Zawsze można porównać ceny z innych miast. :)

    • 4 2

  • Browar Babajaga

    Pytam co z browarem babajaga??

    • 0 3

  • Dobra gałka nie jest zła :)

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane